Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@wacio1967Ja po prostu naprawiłem w końcu ten silnik. Dodatek spalin obniża nieco temperatury w komorach spalania silnika diesla, ale obniża mi sprawność. W komplecie poszedł DPF i mapa ciśnienia i wtrysku. Sam filtr pozostał i jest wypalany dodatkiem LPG. Jest czysto i ekonomicznie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.01.2022 o 11:54, gmaj22 napisał(a):

Na mniejszą skalę opracowanie poniżej

Polski_Instalator_Staroscik_NS03.pdf 3.84 MB · 7 pobrań

a tu jest artykuł o tego typu instalacji nagrzewanej kolektorami słonecznymi dla domu jednorodzinnego:

https://czysteogrzewanie.pl/2022/02/megabufor-czy-da-sie-w-pelni-ogrzewac-dom-sloncem/

A na poniższych filmach na kanale youtube „To i tamto...” Jasiek71 z forum muratora buduje wielki bufor ciepła z 30 plastikowych/plastikopodobnych mauserów do magazynowania nadwyżek prądu z fotowoltaiki. Na razie zbudował część bufora z 4 mauserów (więc 4 metry sześcienne):

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Przecież to praktycznie bez sensu.

Lepiej byłoby zainwestować w dodatkowe panele i grzać choćby grzałką.

Mój przykład - Siedlce 5,5kWp paneli idealne południe z kątem 45st w grudniu 2023r naprodukowało łącznie 70kWh,

odejmijmy straty na falowniku i wyjdzie że z 65kWh

Zimą nie da się ogrzewać słońcem bo jest to po prostu ekonomicznie bez sensu.

Już lepiej zamiast tych buforów itd doładować sobie więcej kWp w panelach i po prostu marnować tą energię na wiosnę, jesienią niż bawić się w magazynowanie w buforach. A najlepiej już wypchnąć do sieci choćby za ochłapy.

Bufor ma sens taki z 1m3 na domek żeby w nocy starczyło energii do następnego dnia bo więcej m3 nie ma sensu bo lepiej mieć więcej paneli które w dzień nagrzeją dom nawet jeśli będzie słabe słońce.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Też wolę każdą kWh z paneli zimą przeznaczyć na wspomaganie zasilania takiej PC, która z tej kWh wytworzy mi 2-3x więcej ciepła, niż grzanie jeden do jeden wody.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zważywszy, ze teraz taka PC kosztuje poniżej 9tys zł, (haier, kaisai, czy inne z grupy midea)

Opublikowano

Jak sam ogarniesz nie chwaląc się w koło zielonym oszołomom to to taką pompę do wspomagania ogrzewania 3-5kW zrobisz za 3-4tyś złoty.

Opublikowano (edytowane)

Nie zrobisz w tych pieniądzach! To mit! 

Teraz taniej wychodzi zakup nowego monobloka, niż rzeźbienie własnej. Zresztą po forach, jest teraz właśnie dużo zestawów diy do kupienia z tego powodu.

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Osobom obeznanym w temacie rzeźbienia takich urządzeń zawsze jest łatwiej coś takiego zbudować. Okazuje się że coś już tam mają z zapasów, coś gdzieś znaleźli, a ty musisz uczyć się od podstaw. Dodatkowo koszt zakupu wszystkich elementów, łącznie z ciepłomierzem i całością elektroniki już nie jest taki atrakcyjny jak do niedawna, gdzie ciężko było coś gotowego kupić.

• Przydało się 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Są w Pl ludzie którzy robią od podstaw PC woda/woda i koszt nie jest kosmiczny -tj max 10k z 2 studniami tylko trzeba szukać .

Opublikowano

Rozumiem że serwis tez przyjedzie jak taka pompka przestanie pracować, gdy za oknem mrozy?

Opublikowano

Przecież sobie sam to naprawisz z pomocą YouTube i forum internetowego w 2 miesiące. mikkei Ci pomoże!

😄

Opublikowano
3 godziny temu, carinus napisał(a):

Rozumiem że serwis tez przyjedzie jak taka pompka przestanie pracować ,,,,

3 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Przecież sobie sam to naprawisz z pomocą YouTube i forum internetowego ,,,,

Rozumiem te Wasze aluzje, ale właśnie wczoraj dnia 2024.07.24 o godzinie 10:00 uczestniczyłem biernie w webinar organizowanym cyklicznie w środy, przez portal Globenergia.  

Tematem spotkania była "Diagnostyka pompy ciepła z wykorzystaniem wirtualnego połączenia". 

Głównym prelegentem spotkania był Grzegorz Kuśnierz – regionalny inżynier wsparcia technicznego Panasonic.
W rolę osoby wspomagającej wcielił się Dawid Jaskuła, który w czasie rzeczywistym odpowiadał na pytania mailowe.

Spotkanie dotyczyło miedzy innymi, zdalnej analizy rzeczywistych przypadków awarii i niedomagań pomp ciepła Panasonic zgłoszonych w poprzednich sezonach grzewczych.

Webinar został utrwalony elektronicznie i zapewne będzie dostępny za kilka tygodni.

Pompy ciepła Panasonic rejestrują wszystkie parametry (w ilości bliskiej 100) urządzenia, przez ostatnie 7 dni z częstotliwością odczytu 5 minut. Można okresowo częstotliwość próbkowania i zapisu danych zwiększyć do 30 sekund

Jak będzie ten webinar dostępny w sieci to postaram się powiadomić.

Dla osłodzenia czasu w oczekiwaniu, proponuje webinar Dawid Jaskuła - "Diagnostyka pompy ciepła pod kątem ubytku czynnika chłodniczego".   

Opublikowano

Ja nigdy nie twierdziłem że takie wydumki są złe, ale pod warunkiem że zrobisz to sam, albo z pomocą kolegi z sąsiedztwa. Wtedy wiesz co zrobiłeś, jak zrobiłeś i wiesz jak to działa. Wtedy też wiesz co zrobić gdy nawali, albo zawołasz kolegę i zrobicie. Sam chciałem sobie zrobić pompkę, ale kalkulacja kosztów podpowiedziała że to się nie spina z gotowym produktem, w dodatku markowym. Nawet znajomy instalator proponował mi zrobienie pompy z solidnej klimy i niestety wychodziło drożej niż zapłaciłem za gotowca. 

Opublikowano (edytowane)

Oki tylko ten temat jest o oszczędnościach,  i rozmawiajmy tu o nowych pomysłach a nie o tym kto co zamontował bo albo sie przestraszył albo  miał kasy czy  kto ci to przeserwisuje i inne bzdety , bo na całym świecie są janusze i zrzędy jak o6483256 którzy nie potrafią nic innego niż jeździć passatem i narzekać o wszystko jak robi tu na forum od dawna...

https://www.youtube.com/@Waldemar_Pachol_official/videos

Edytowane przez mikkei
Opublikowano

mikkei, taka prośba. Nie pisz jak jesteś nietrzeźwy bo śmiesznie to wychodzi. Po co sobie narobić wstydu w sieci 👍

mikkei, taka prośba. Nie pisz jak jesteś nietrzeźwy bo śmiesznie to wychodzi. Po co sobie narobić wstydu w sieci 👍

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 14.06.2024 o 22:37, Matejko1 napisał(a):

,,,, A na poniższych filmach na kanale youtube „To i tamto...” Jasiek71 z forum muratora buduje wielki bufor ciepła z 30 plastikowych/plastikopodobnych mauserów do magazynowania nadwyżek prądu z fotowoltaiki. Na razie zbudował część bufora z 4 mauserów (więc 4 metry sześcienne):

Kolego @Matejko1 dalej obserwujesz poczynania Jasiek71 w sieci ?.

Ostatnimi czasy posypał swoją głowę popiołem , pomimo uczucia wstydu  wyraził publicznie swoją skruchę, przyznał się do winy, z powodu własnych błędów i złych decyzji.

Opublikowano (edytowane)

@Andrzej_M_ Tak śledzę ten kanał - autor robi pomiary, termowizje, zbiera doświadczenia itd. Mnie przede wszystkim interesują konkretne doświadczenia (a najlepiej pomiary) z instalacjami z wielkimi magazynami ciepła jakie już zbudowano lub są teraz projektowane i budowane w Polsce.

Tamten film jest już stary i nieaktualny (m.in. okazało się że jest nieszczelność w ociepleniu więc błąd wykryty będzie poprawiony i inne poprawki chyba też będą) – cały czas są nowe filmy i chyba będzie kontynuacja:

Aktualnie schemat obecnego (testowego) magazynu wygląda tak (ale to może będzie zmienione):

Jestem ciekaw jak magazyn będzie funkcjonować po poprawkach.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano
4 minuty temu, Matejko1 napisał(a):

autor robi pomiary, termowizje, zbiera doświadczenia itd. Mnie przede wszystkim interesują konkretne doświadczenia (a najlepiej pomiary)

Sluszna uwaga!

Bez tego te nasze subiektywne oceny sa do kosza. Mozna miec odczucia/przeczucia/intuicje ale finalnie interesuja nas liczby.

Opublikowano

Finalnie, projekt okaże się nieopłacalny i nie spełni pokładanych w nim oczekiwań. Zresztą to już wynika z przysłowiowych obliczeń na kolanie. Jednak niech tam autor kanału sobie kombinuje, nic nam do tego na co wydaje swoje pieniądze.

Tylko niech widzowie potrafią wyciągnąć wnioski z tego co pokazuje i nie popełniają jego błędów.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Obliczenia do instalacji z wielkim magazynem ciepła są w zalinkowanym w jednym z poprzednich postów artykule (z portalu czyste ogrzewanie), także każdy sobie może przeczytać co i jak, więc raczej nie ma sensu powtarzać.

Edytowane przez Matejko1