mikus39 Opublikowano 23 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Dostałem dwie oferty na Panasonica. Obie w podobnej cenie. Teraz dylemat. Jedna trójfazowa, druga jednofazowa. Jednofazowa z buforem 500l , trójfazowa bez. Co jest sensowniejsze dla 145.m2 podłogi podgrzewanej. Cytuj
poziom Opublikowano 23 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Hmm, myślałem, że jak są same podłogi podgrzewane, bez grzejników to bufor nie jest potrzebny...a już taki wielki to w ogóle. Zastanowiłbym się nad uczciwością tej oferty :/. Aczkolwiek nie chcę nikogo oczerniać, być może to ma sens. Z tego co czytałem to chyba nie bardzo. Zapewne 1-fazowa bez buforu będzie tańsza o kilka tys. bo sam bufor tez kosztuje swoje. 3-fazowa ma nieco lepszą specyfikację w niższych temperaturach. No i nie potrzebuje aż takich zabezpieczeń prądowych co 1-fazowa. Cytuj
mikus39 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor #3 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Żeby doprecyzować. Oferty z dwóch rożnych firm. A co do ogrzewania to po prostu podłogówka. Sam T-cap w porządku czy szukać czegoś innego. A co do bufora to jaki powinien być? Taki duży to mój wymysł. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez mikus39 Cytuj
poziom Opublikowano 23 Grudnia 2021 #4 Opublikowano 23 Grudnia 2021 A, to mnie zmyliło z tym t-cap. Bo w tytule jest HP (high performance). Nie wiem jakie masz wyliczenia na zapotrzebowanie ale t-cap 9kW przy tej wilekości domu i podłogówkach wydaje mi się mocno przesadzony. Piszą, że t-cap 9 to tak naprawdę 12kW... O buforach: https://blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/jaki-powinien-byc-bufor-do-pompy-ciepla/ Cytuj
mikus39 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor #5 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Tutaj mój błąd. HP nie t-cap. Dokładnie KIT-WC08H3E8 Cytuj
sambor Opublikowano 23 Grudnia 2021 #6 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Poniżej schemat referencyjny producenta PC Bufor w tym przypadku 50l - po co więcej? Edytowane 23 Grudnia 2021 przez sambor Cytuj
mikus39 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor #7 Opublikowano 23 Grudnia 2021 https://cieplo.app/wynik/k9qb zapotrzebowanie na ciepło. 34000 to uczciwa cena z montażem? Cytuj
carinus Opublikowano 23 Grudnia 2021 #8 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Sprężarka i tak jest jednofazowa, jedynie grzałki są obciążane z pozostałych faz, ale chyba grzałkami nie masz zamiaru dogrzewać. Bufor nie jest potrzebny jeżeli nie planujesz spinać tego z jakimś innym źródłem ogrzewania. No i ta moc na taką powierzchnię? Czekam na mrozy i wtedy sprawdzę jak grzeje 5kW na trochę większą powierzchnię. Cytuj
mikus39 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor #9 Opublikowano 23 Grudnia 2021 2 godziny temu, poziom napisał: 3-fazowa ma nieco lepszą specyfikację w niższych temperaturach. Z czego bierze się lepsza specyfikacja? 46 minut temu, carinus napisał: Sprężarka i tak jest jednofazowa, jedynie grzałki są obciążane z pozostałych faz, Cytuj
YaroXylen Opublikowano 23 Grudnia 2021 #10 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Godzinę temu, carinus napisał: Sprężarka i tak jest jednofazowa, jedynie grzałki są obciążane z pozostałych faz I to wszystko? A inwerter (przetwornik) jest ten sam? .... Hm. To dlaczego 3fazowa po odłączeniu jednej fazy będzie chodzić a po odłączeniu dwóch już nie ruszy i wywali błąd zasilania. Pompa T-Cap 3fazowa na 2 fazach będzie chodzić bez problemów bo przetwornik(falownik) sprężarki jest na 400V (międzyfazowe). Wyjątek jest taki że brakująca faza nie może być zasilającą elektronikę płyty. Druga rzecz często pomijalna to obciążenie instalacji w domu oraz zabezpieczenia. Pozdrawiam. YARO Edytowane 23 Grudnia 2021 przez YaroXylen dopisek Cytuj
mikus39 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Autor #11 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Czyli pomimo wyższej ceny lepiej trójfazowa? Cytuj
carinus Opublikowano 24 Grudnia 2021 #12 Opublikowano 24 Grudnia 2021 @YaroXylenTeraz wiem już coś więcej, czyli inwerter zasilany jest napięciem międzyfazowym. Jeżeli ma lepsze parametry, to jest to zawsze jakiś argument żeby dopłacić parę złotych więcej. Cytuj
spaa Opublikowano 25 Grudnia 2021 #13 Opublikowano 25 Grudnia 2021 W pompach inwertorowych sprezarka jest zasilana pradem stalym wytwarzaym przez falownik jedno lub 3 fazowy.Glowna zaleta uzytkowa 3 fazowego jest praca przy nizszych zabezpieczeniach pradowych. Cytuj
Łukasz85 Opublikowano 25 Grudnia 2021 #14 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Godzinę temu, spaa napisał: zasilana pradem stalym wytwarzaym przez falownik falownik wytwarza prąd stały? Wydawało mi się, że to robi prostownik. A falownik z prostej kreski robi falę... chyba. Cytuj
sambor Opublikowano 25 Grudnia 2021 #15 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Jak widać ze zdjęcia wyżej - silnik w kompresorze jest na prąd stały-DC 280V, a tak wysokiego napięcia nie zrobisz z 230V 1f. Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 25 Grudnia 2021 #16 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Jest różnica pomiędzy przemiennym napięciem skutecznym 230 V, a napięciem maksymalnym tegoż napięcia 230 V. Po wyprostowaniu napięcia przemiennego i wygładzeniu oraz ustabilizowaniu za pomocą układu elektronicznego (kondensatorów) możemy uzyskać napięcie DC ponad 320 V. Godzinę temu, Łukasz85 napisał: ,,, A falownik z prostej kreski robi falę... chyba. Nie tylko. Falownik zasilany 1 F, może także wytwarzać napięcie 3 F. Cytuj
sambor Opublikowano 25 Grudnia 2021 #17 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Jakie te kondensatory musiałyby być - kompresor ciągnie 5-6A. To nie elektronika w stylu TV czy radio. Cytuj
carinus Opublikowano 25 Grudnia 2021 #18 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Dla nas mało istotne jest jak to sie przetwarza, ważne że inwerter korzysta do zasilania z każdej fazy, co faktycznie zmniejsza obciążenia na liniach domowych w porównaniu z rozwiązaniem jednofazowym. Cytuj
YaroXylen Opublikowano 25 Grudnia 2021 #19 Opublikowano 25 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 24.12.2021 o 12:28, carinus napisał: @YaroXylenTeraz wiem już coś więcej, czyli inwerter zasilany jest napięciem międzyfazowym. Jeżeli ma lepsze parametry, to jest to zawsze jakiś argument żeby dopłacić parę złotych więcej. @carinus witam Ciebie Wszyscy się uczymy, ja mimo wieku również coś tam sobie koduję, chętnie się dzielę i cieszę się jak komuś tą wiedzę dalej przekażę, a że czasami ja kogoś nie zrozumiem lub zostanę źle zrozumiany no często się i tak zdarza to staram się sprostować. Jestem laikiem w temacie PC i PV i gdyby czas się cofnął dla mnie o 30-40 lat na pewno szedłbym z nauką w tym kierunku. Odnośnie zabezpieczeń oraz samej instalacji elektrycznej to jednofazowa PC 9kW jest bardzo dużym obciążeniem dla instalacji typowego budynku, najlepiej jakby ta faza była wydzielona tylko dla obwodu zasilania PC. A nawet dzisiaj gdzieś na forum (sąsiednim) czytałem że gość ma taki problem z wybijającymi bezpiecznikami w jednofazówce (w tablicy nie w pompie). Okazało się że ten obwód również zasila inne sprzęty domowe i.... bum. Po hucznej Wigilii i dzisiaj dzieci z wnukami rozjechały się i dziadkowie zostali "osamotnieni" i stąd jest czas na poczytanie w necie. 🤔 Pozdrawiam świątecznie. YARO Edytowane 25 Grudnia 2021 przez YaroXylen korekta i dopisek Cytuj
mikus39 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Autor #20 Opublikowano 25 Grudnia 2021 A ja myślałem że falownik odpowiada za taktowanie sprężarki. Cytuj
spaa Opublikowano 25 Grudnia 2021 #21 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Wybijajace bezpieczniki w przeciazonych instalacjach przy pompach 1 fazowych wystepuja gdy pracuje sprezarka i dolacza sie jeszcze grzalka elektryczna. Przez przekaznik lub stycznik mozna by ja zasilic z innej fazy. Przerobka ingeruje w oryginalny uklad wiec z gwarancjami moze byc roznie, ale jak ktos ma problemy z instalacja to jest jakies rozwiazanie Cytuj
mikus39 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Autor #22 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Przy prawidłowym obliczeniu obciążeniu faz nie powinno być takiego problemu. A zasilając grzałkę z innej fazy "przenosimy" problem na inną fazę. Cytuj
sambor Opublikowano 25 Grudnia 2021 #23 Opublikowano 25 Grudnia 2021 Sprężarka inverterowa jest napędzana silnikiem prądu stałego , bezszczotkowym, z magnesami stałymi tzw BLDC a inverter robi tam za komutator - przełączając bieguny zasilania nieruchomych cewek, gdyż to magnesy są wirnikiem. Od prędkości przełączania zależy prędkość wirowania wirnika. Sam inverter jest elementem silnika, jest sterowany przez zewnętrzną elektronikę wg potrzebnych obrotów - na identycznej zasadzie działają np nowe pralki LG - tam nie ma kół pasowych - silnik jest wprost na osi bębna. Cytuj
Łukasz85 Opublikowano 25 Grudnia 2021 #24 Opublikowano 25 Grudnia 2021 W dniu 23.12.2021 o 14:38, mikus39 napisał: 34000 to uczciwa cena z montażem? Ja w lutym 2021 za T-Cap 9kW + zbiornik CWU 300L z montażem i całym potrzebnym osprzętem zapłaciłem 35 tysięcy. W tej cenie z kotłowni zrobili pompownię - sam nic nie musiałem robić ani "dociągać". Cytuj
mikus39 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Autor #25 Opublikowano 26 Grudnia 2021 A T-cap jest inną pompą niż HP? Lepszą/gorszą? Tu nie mam możliwości dyskusji. Na tym się zupełnie nie znam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi