Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakby nie trzeba było siedzieć w kotłowni to i na wykresy by nikt nie patrzył :) Bo po co? Nie słyszałem żeby posiadacze kotłów gazowych tak swoje wykresy podziwiali albo porównywali sobie w internecie :) 

Opublikowano (edytowane)

Gości przyjmuje się w domu w salonie a nie w kotłowni. Chce się coś pokazać, to w lapku, na tablecie czy w smartfonie.

Przy kotłach gazowych tych droższych też są takie bajery. W kotłowni przy nich nikt nie siedzi, bo się większość boi przy bombie kręcić. Źle wyregulowany kocioł gazowy też nie jest oszczędny. Przy montażu powinien fachowiec podpiąć analizator spalin, ustawić palnik mocowo pod CO oraz na CWU.

Może nawet jeden pomysł z gazowych za ciut dłuższy czas wejdzie w życie... Czas pokaże

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano (edytowane)

Ależ nie zaprzeczam - wykresy są przydatne jak ktoś jest instalatorem albo musi sam rozwiązywać problemy w instalacji. No i wyglądają ciekawie przez pierwsze parę dni. Jak sterownik dopracowywałem to też codziennie przeglądałem sytuację, ale jak już zaczał dobrze działać to zacząłem się zastanawiać po co taki nadmiar informacji - powinien być tylko termostat z nastawą temperatury  i może sygnał jak węgla trzeba dosypać.

PS nie czuj się urażony że krytykuję wykresy. Nie krytykuję, to część dobrej roboty którą Ty i wiele osób/firm odwala - mamy dzięki temu kotły działające o niebo lepiej niż jeszcze parę lat temu. Po prostu uważam że fascynacja kolorowymi kręciołkami to etap przejściowy ;) a nie cel sam w sobie. 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Ja się z tym całkowicie zgadzam.

Od początku i zawsze twierdziłem, że internet to fanaberia. Miałem w domu zawsze przy testach jakiś rozwiązań. Tyle, że jak już się zna kocioł oraz instalacje, to z biegiem czasu przestaje się zaglądać, bo po co? Drobny wyjątek przy Argosie Plus, tutaj internet jest pożytecznym narzedziem, bo tam się rysują wykresy. Obsługa przez internet jest przy nim lepsza jak uniwersalny panel firmowy T1000. Pracując dłużej na tym sterowniku preferuje taką drogę zamiast panelu. Tu jednak kobiety złe zawsze.

U mnie w domu kobiet nie interesują internety przy kotle, żona chce mieć panel. Nawet nie termostat, bo nie chce aby za nią decydowała elektronika i nie pogodowy, bo to ona sam chce podnieść lub obniżyć temperaturę za zaworem kiedy potrzebuje. Tyle do szczęścia potrzebne.

A wykresy - oglądam częściej jak coś testuję. Generalnie czy jest prosto czy faluje na kotle mało mnie interesuje, ma być stabilnie za zaworem oraz ma być nagrzany bojler a sam opał ma być wypalony i to wszystko. 

Kobiety chciały panel, więc wisi i to jest też dla mnie wygoda, która doceniam przy SKZP. Widzę ile paliwa w koszu, więc wiem kiedy muszę zejść. Ten gadżet przy piętrowym domu i przebywaniu na górze lubię najbardziej.

Opublikowano

W pełni się zgadzam, że internet to zbędny bajer, ale trzeba mieć na uwadze czym się rządzi rynek - ludzie chcą mieć, to pasuje to mieć w ofercie.
Co do wykresów - jak wiesz jak działa instalacja i dane elementy to z wykresu też się niczego nie dowiesz bo mniej więcej będziesz wiedzieć co się stanie z temperaturą na każdym elemencie. Jak jest podgląd na sterowniku bez dopłaty to fajnie, ale dopłacać xxx złotych do internetu, żeby to podejrzeć to trochę kicha.
Gryzie mnie tutaj przykładowo Argos Pid Plus, gdzie na standardzie mamy neta, ale pogodówki, która jest dużo bardziej potrzebna już nie...

Co do sterowania w praktyce - wiem jak się na to zapatrują ludzie i większość nie chce dotykać sterownika, bo się boi, że coś zgrzebie. Jak już podchodzą to to co widzą musi być jasne i czytelne i NIE MOŻE WYMAGAĆ KOMBINOWANIA CZUJNIKAMI, PRZEPINANIA POMP ITD. Podstawowe funkcje, które są potrzebne dla użytkownika, cała reszta powinna być przed nim schowana, ale możliwa do ustawienia.

Odnosząc to do Argosów itp. Cobry, Talosa, Skorpiona - tego dziadek nie pojmie - nie dość że opiera się na hieroglifach bez opisu to jeszcze mając 3 klawisze przeskakujemy środkowym w bok a zatwierdzamy strzałką w dół...
Lepiej jest w Argosie Pid i tutaj w Black - są przynajmniej opisy, ale dalej jeden klawisz odpowiada za kilka rzeczy w zależności jak długo ktoś go przytrzymał - to jest słabe.
Niby proste, ale są ludzie którzy przecierając sterownik z kurzu, który ma pokrętło przestawiali mu temp. zadaną na 80 stopni lub go wygaszali - przecież fajnie jak z pokrętła od razu można coś zmienić...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, shogunzlasa napisał:

Lepiej jest w Argosie Pid i tutaj w Black - są przynajmniej opisy, ale dalej jeden klawisz odpowiada za kilka rzeczy w zależności jak długo ktoś go przytrzymał - to jest słabe.
Niby proste, ale są ludzie którzy przecierając sterownik z kurzu, który ma pokrętło przestawiali mu temp. zadaną na 80 stopni lub go wygaszali - przecież fajnie jak z pokrętła od razu można coś zmienić...

Pokręteł nie stosuję z powodu, który wymieniasz

Co do Blacka, to jego obsługa jest bardzo prosta a to co Tobie wydaje się skomplikowane właśnie takie nie jest. Jest proste oraz skuteczne

Temperatura i start i Kowalskiemu tyle wystarczy jak wszystko dobrze wprowadzone (aby było jasno oraz przejrzyście my naklejamy na kotle opis z nastawami wyjściowymi pod dane moce kotła pelletowego oraz z fotkami z opisem czyszczenia - nie trzeba grzebać w instrukcji, jest podane jak na dłoni)

spacer.png

spacer.png

Te dwie pozycje, to wszystko co musisz podac wyjściowo dla dobrej pracy podajnika na pellet. Dopiero przełączając na ekogroszek dochodzi więcej pozycji

Cofając się pare lat sterowania Foster z osobnymi klawiszami do wszystkiego czy chociażby 5klawiszy w titanic... tu jednak telefonów z pytaniami było sporo.

Patrzysz przez swój pryzmat i swoich wymagań mając doświadczenie z elektroniką kotłową.

Pogodówka jest potrzebna Tobie, u mnie nie chcą kobiety z niej korzystać, bo je denerwuje, po co to jest? a dlaczego trzeba w menu jakies krzywe zmieniać?, ja chcę ustawić jedna temperaturę i tyle. Tak to wygląda w realu jak kogoś wodotryski nie interesują. Tu obsługa Argos Plus do kotła na ekogroszek się kłania i to jest bardzo proste, jak trzeba robisz strefy.

Dla osób, które chcą pogodowy jest przy ekogroszku SKZP02 Full ale tutaj przy takiej ilości funkcji to już jednak obsługa ciut bardziej skomplikowana. Coś za coś.

Pogodowy jest też w Blacku dla kotła pelletowego

spacer.png

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano
2 godziny temu, shogunzlasa napisał:

W pełni się zgadzam, że internet to zbędny bajer, ale trzeba mieć na uwadze czym się rządzi rynek - ludzie chcą mieć, to pasuje to mieć w ofercie.
Co do wykresów - jak wiesz jak działa instalacja i dane elementy to z wykresu też się niczego nie dowiesz bo mniej więcej będziesz wiedzieć co się stanie z temperaturą na każdym elemencie. Jak jest podgląd na sterowniku bez dopłaty to fajnie, ale dopłacać xxx złotych do internetu, żeby to podejrzeć to trochę kicha.
Gryzie mnie tutaj przykładowo Argos Pid Plus, gdzie na standardzie mamy neta, ale pogodówki, która jest dużo bardziej potrzebna już nie...

Co do sterowania w praktyce - wiem jak się na to zapatrują ludzie i większość nie chce dotykać sterownika, bo się boi, że coś zgrzebie. Jak już podchodzą to to co widzą musi być jasne i czytelne i NIE MOŻE WYMAGAĆ KOMBINOWANIA CZUJNIKAMI, PRZEPINANIA POMP ITD. Podstawowe funkcje, które są potrzebne dla użytkownika, cała reszta powinna być przed nim schowana, ale możliwa do ustawienia.

Odnosząc to do Argosów itp. Cobry, Talosa, Skorpiona - tego dziadek nie pojmie - nie dość że opiera się na hieroglifach bez opisu to jeszcze mając 3 klawisze przeskakujemy środkowym w bok a zatwierdzamy strzałką w dół...

Zważ pellet zrób przesyp ekogroszku koniec zabawy też jestem za.

Opublikowano
Godzinę temu, Pieklorz napisał:

Co do Blacka, to jego obsługa jest bardzo prosta a to co Tobie wydaje się skomplikowane właśnie takie nie jest. Jest proste oraz skuteczne

Cofając się pare lat sterowania Foster z osobnymi klawiszami do wszystkiego czy chociażby 5klawiszy w titanic... tu jednak telefonów z pytaniami było sporo.

Minimalna ilość danych jest na plus, to że mało ustawiania też. Mi chodzi o sam fakt, że trzeba trzymać klawisz krócej / dłużej żeby gdzieś tam wejść - z tym ludzie mają problem (starsi i mniej obeznani). Nie ma czerwonego klawisza EXIT który ratuje takim ludziom tyłek bo zawsze mogą go kliknąć i zacząć od nowa.

Patrzysz przez swój pryzmat i swoich wymagań mając doświadczenie z elektroniką kotłową.

Oj uwierz mi, że nie przez swój. Odwiedzam dziesiątki ludzi - starych, młodych, obeznanych z elektroniką i nie. Czasem 70letnia kobita śmiga po sterowniku aż miło, czasem 20latek się wykłada. Jego sprawa - jak jest np. tapicerem i nie chce w ogóle kotła dotykać to OK. Piszę opierając się na ich doświadczeniach - ja się tam do wszystkiego dostosuje.

Widzę z czym jest problem i jakie krzaki to przynosi (jak przykładowo mostkowanie pomp, zewnętrzne sterowniki itp).

Dlatego powtarzam raz jeszcze - POGODÓWKA JEST POTRZEBNA BO ZAKŁADA I KONFIGURUJE JĄ INSTALATOR W 90% PRZYPADKÓW!
Wraz z obniżeniem zadanej powoduje, że taka osoba nie przestawia TOTALNIE NIC, może czasem plusem lub minusem a nawet pokrętłem zmienić temp. w regulatorze pokojowym - do tego nie ma zapaści kotła i wahania temperatury kotła (jak się mu zawór na zero przymknie).

U Ciebie żona to przestawia, w wielu domach wykładają się na obsłudze Techa 294 który ma 2 przyciski!... Więc jak wyobrażasz sobie zmianę temp. za zaworem w taki dzień jak dzisiaj gdzie rano mamy -7 a w południe +18?
Dla takich ludzi jest pogodówka, obniżenie zadanej i regulator z pokrętłem. Jeśli jesteś w stanie im to zapewnić - polecą to sąsiadowi, jeśli będą co chwile dzwonić, narzekać - sąsiad kupi inny zestaw. Widziałem już jak obok Argosa Plusa leży zewnętrzny Tech z pogodówką a właściciel nie wie co to w ogóle sterowanie zaworem, ALE TAKIE MA i jest zadowolony - tylko musiał za to zapłacić +500 zł, bo w sterowniku za 9 stów tego brakuje.

P.S. Ustawienia pogodówki dla temperatur są świetne - przesuwanie krzywej grzewczej to dla ludzi czarna magia.

• Lubię to 1
Opublikowano

Popieram kolega wyżej ma rację.ja myślę że w skzp02 jest dość przejrzyście to zrobione bez ukrytych menu lub jakieś kody trzeba wbijać.a to ludzi kusi tam grzebać.

Opublikowano
22 minuty temu, shogunzlasa napisał:

POGODÓWKA JEST POTRZEBNA BO ZAKŁADA I KONFIGURUJE JĄ INSTALATOR W 90% PRZYPADKÓW!

Przecież instalator nie ustawi Ci krzywej w trakcie jednej wizyty u klienta w taki sposób, aby było komfortowo przy -10 i +10*.

Opublikowano

Ustawienie krzywej pod swój dom to kwestia paru miesięcy aby przejśc przez wszystkie temperatury

Wstepnie to można ustawić zgrubnie i na bank nie na jednej wizycie

Mówiąc o Argos Black mamy trzy temperatury do ustawienia dla pogodówki:

dla -10st.C i temp za zaworem np. 45

dla 0st.C i temp. za zaworem np. 40

dla +10st.C i temp. za zaworem np. 32

powyżej +15st.C sterownik przechodzi na grzanie samego bojlera

Aby nie było problemów sterownik po wygaszeniu palnika pelletowego pilnuje, aby temperatura wody w samym kotle nie spadła poniżej 50st.C (można zadać 55)

To w takim celu, aby się kocioł nie pocił w dłuższych postojach i aby nie było wewnątrz wody.

Co do SKZP oraz ekogroszku to liczę na Timel , bo aktualna krzywa mi się nie podoba, jestem przyzwyczajony do rozwiązań prostych, logicznych dla klienta i działających, podobnych do tego co wyżej.

Opublikowano

Czy jest możliwe wyizolowanie zewnętrznego korpusu palnika sv 200 bez negatywnych konsekwencji dla pracy samego palnika ,a co za tym idzie pracy kotła.Przy starym kociołku miałem wszystko wyizolowane i temperatura w kotłowni oscylowała około 12-15 stopni.Obecnie to jakieś 20 wolał bym to ciepełko okiełznać i wykorzystać je w mieszkaniu.Zaizolowałem rure spalinową i dołożyłem izolacje na górnych drzwiczkach ,spróbuje dołożyć izolacji na dolnych ,a  ten żeliwny korpus to kolejna grzałka.

Opublikowano

Już kiedyś pisałem, że dla kotłów 5ej klasy stowarzyszenie kominiarzy polskich zaleca izolowanie rur kominowych. To poprawia ciąg kominowy.

Co do żeliwa, niestety wcześniejsze palniki typu brucer lub ekoenergia mocno się grzały, blisko kotła dół żeliwa potrafił mieć pod 90st w podtrzymaniu żaru.

Tu SVka w odlewie żeliwnym też chłodna nie jest. Nie spotkałem się jeszcze z kimś, kto by to izolował.

Sami będziemy teraz dawać do wersji pelletowych taką małą osłonkę. To jednak nie zakrywa całego palnika

Opublikowano

tez kiedyś wspominałem o tym - to największa grzałka w tej chwili w kotłowni, więcej ciepła ucieka przez ten palnik niż wszystkie rury razem wzięte. A przy obecnych mikropiecusiach typu 10 kW to przez sam ten palnik z 10% ciepła będzie ulatywać w powietrze. Pół biedy jak pójdzie gdzieś na dom, ale nie zawsze tak jest. 

Opublikowano

Jak będę miał troszeczkę luzu to wyizoluje powierzchnie poziome odlewu i założe czujniki temperatury ,aby obserwować co się dzieje .Swoje obserwacje podam na forum.

Opublikowano

kocioł dragon 19kw, palnik sv 200. Czujnik temp wkładałem w otwór mocowania na górze obudowy palnika (w kołnierzu mocującym do kotła), teraz już go tam nie mam bo robi za czujnik spalin.

Opublikowano
Nightwatch a jaki Ty masz kocioł i palnik. Sterownik jak rozumiem własny.
Kijasr ma termometr zamontowany na palniku. Wrzuć może fotkę jak to u Ciebie wygląda.
To zależy na jakiej mocy pracuje ta temperatura nie jest stała.IMG_20200416_200513.jpg
Opublikowano
18 godzin temu, eliks napisał:

Przecież instalator nie ustawi Ci krzywej w trakcie jednej wizyty u klienta w taki sposób, aby było komfortowo przy -10 i +10*.

Hmm dziwne - jakoś się to ludziom udaje. Od tego jest obniżenie zadanej. Ustawiasz 15-20 stopni, długi czas próbkowania, otwieranie po 5%, min otwarcie na 5-10%, max otwarcie 90-95%. (Oczywiście im lepiej się wstrzelisz z mniejszym obniżeniem, tym lepiej wszystko pracuje).

I tym sposobem jak regulator zgłosi dogrzanie zawór powoli zaczyna się zamykać, może to trwać 10-20 minut, kocioł zdąży się uspokoić, pompa dalej kręci, zawór otwarty na 5% ma minimalne zapotrzebowanie i siedzi i czeka aż dostanie sygnał z regulatora i wtedy mamy odwrotny proces - kocioł ma czas żeby się rozpędzić, nie ma skoków temperatury.

I tak to działa u większości społeczeństwa - czasem jak ktoś kumaty jest to mu powiesz żeby sobie dodał / odjął po 3-5 stopni od danej temperatury.
Mówimy oczywiście o grzejnikach bo podłogówka w 90% jest robiona na termostatach i układach mieszających (się niestety ludzie / instalatorzy uparli na takie rozwiązanie).

Problem w tym, że jak masz Argosa to nie masz żadnej z powyższych opcji. W Plusie sterownik nie wie co robi siłownik, nie wie czy jest otwarty, zamknięty, nie zna jego pozycji - może się domknąć do zera odcinając odbiór, nie ma pogodówki, więc nie ma korekty. W rezultacie jak ustawisz obniżenie zawór się zamyka - kocioł się przegrzewa, przy otwarciu dostaje zapaści bo zalewa go chłodna woda z instalacji.
W Blacku nie widzę w ogóle jakiś ustawień zaworu. Tak samo nie widzę opcji zmiany temp. na tryb letni (nie każdemu to 15 stopni może odpowiadać).
Nie wiem też co tutaj robi termostat pokojowy we współpracy z zaworem 3D - jak wyłącza pompę to też trochę kicha bo jak ktoś ustawi sterowanie pogodowe, dogrzeje pokój niskim parametrem to regulator wyłączy pompę. Następnie jak załączy pompę bo temp. spadnie to dalej ma niski parametr na rozpędzenie i dogrzanie instalacji - w efekcie dogrzewać będzie się długo, kocioł też dostanie po tyłku bo jak pompa nie pracowała to woda w układzie jest już zimna. Ktoś zacznie podnosić temp. pogodówki - a to rozbuja instalację i temp. na kotle jeszcze bardziej. Tutaj już lepiej chyba tego termostatu nie mieć - ale musisz się wtedy dobrze z krzywą wstrzelić. Jak masz dom z oknami na południe to temp. też nie obniżysz...
Lub w drugą stronę - nie mieć zaworu, sam termostat...

Jak widać mieć zawór a sterować zaworem to 2 różne sprawy. Sprzętowo - elektronicznie jest to wdrożone, ale sterowanie tego aspektu leży i kwiczy. Tech / Plum / Timel opracowały logikę do tego punktu X lat temu - teraz mogą to przeklejać do nowych sterowników.

Nie mówię tego złośliwie, ale widziałem to już dziesiątki razy - pogodówka, obniżenie zadanej, termostat. Jak tego nie ma w sterowniku - to osobny sterownik a w nim - pogodówka, obniżenie zadanej, termostat...

• Zgadzam się 1
Opublikowano

No sorki, ja nie znam kogoś, kto ogarnął krzywą grzewczą w ciągu jednej wizyty. Czy u rodziców na grochu, czy u teściów na gazie, przychodzi moment gdzie trzeba to skorygować, bo nagle wychodzi słońce, albo zaczyna wiać lub nadchodzi zimny front z północy i w domu robi się za zimno albo za gorąco. Ale to moje subiektywne zdanie.

Opublikowano
20 godzin temu, kaibuk napisał:

Czy jest możliwe wyizolowanie zewnętrznego korpusu palnika sv 200 bez negatywnych konsekwencji dla pracy samego palnika ,a co za tym idzie pracy kotła.

Izolowałem kiedyś mój prototyp , sama wełna np nie wiele dała dopiero płyta z wermikulitu i na to wełna z folią aluminiową  dała dobry wynik .Trzeba pamiętać że może wzrosnąć temperatura samej rury jak i skraplanie wody może przenieść się wgłąb rury i do zbiornika,  możliwe również tworzenie się nagarów w rurze podajnika .

Opublikowano

Właśnie mam wełne z folią alu .do izolowania kanałów wentylacyjnych.Miałeś tą izolacje dłuższy czas ,czy tylko chwilowo.

Opublikowano

1 wełna do wentylacji nie wiele da

2 najlepiej wyłączyć kocioł i kłopot z głowy:)

3 nadmiernie zaizolowane elementy będą się przegrzewać.

4 pytanie co zrobisz z nagarem i temperaturą która przeniesie się w okolicę zasobnika?

5 czy to nie przesada z tym przeizolowaniem?

• Zgadzam się 1