Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba da się przerobić ten co jest dostępny tylko tą obejmę trzeba zmienić. 

Opublikowano

obejmę przerobisz i tyle, sv300 ma inny kształt niż sv200

wiedząc, że na jesieni ma być dedykowany do dwusetki nie chciałoby mi się przerabiać i kombinować, zimy nie ma, więc chyba warto poczekać

Opublikowano
Godzinę temu, Yanosik napisał(a):

Chyba da się przerobić ten co jest dostępny tylko tą obejmę trzeba zmienić. 

W sv200 masz chyba trapez, w sv300 półkole o ile wymiarem sa takie same i nie będziesz mial szczeliny to dorobienie obejmy to chwilą ale tak jak @luceo wspomina raczej nie ma sensu skoro ma być dedykowany.

Sam na poczatku jak kupiłem piec myślałem by takie coś zrobic z starego kolanka ale brakło chęci, a i bez tego palnik fajnie chodził więc porzuciłem pomysł. Teraz sam czekam aż wypuszczą, gdyby jednak nie wypuścili to bym kombinował :D

Opublikowano

Trapez, ale nie ma to większego znaczenia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

to i tak nie zmienia faktu, że nie ma sensu płacić za coś co i tak trzeba przerabiać a finalnie i tak osobiście miałbym z tyłu głowy "że to nie do tego" wiedząc jednocześnie, że za chwilę za te same pieniądze będzie dedykowany deflektor

kto miał pomysł, chciał rzeźbić i się bawić to już próbował wcześniej dorabiać taki deflektor do dwusetki

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Mam kocioł SKAMP-PV 13 z 2020 roku, z sterownikiem SKZP-02. Planuję zmienić paliwo z ekogroszku na pellet. Użyję tej nowej niskiej przystawki pelletowej do SV200 i nowego sterownika. Tutaj mam pytanie który wybrać Argos PID Plus Pellet czy MiniSter 4,3" kolor. Który z nich jest najbardziej podobny do SKZP? Czy można przy tym palniku i przystawce użyć SKZP-05? 

Tutaj teoretycznie sam sobie odpowiem na ostatnie pytanie, po telefonie do Timela powiedzieli że bez problemu będzie działał w konfiguracji powyżej. Ktoś ma takie rozwiązanie przetestowane w praktyce? Proszę o komentarze.

Edytowane przez grzegorz818
Opublikowano

@Pieklorz i jak sprawuje się ten deflektor po dłuższym czasie, jakieś wady? Coś wiadomo o wersji na sv200 czy nadal cisza?

Opublikowano

@Kijasr - tak pobieżnie przeglądałem instrukcję, ale wygląda to całkiem nieźle.

SKZP05 jest spoko, ale dla kompletnego laika trochę cieżkie do ogarnięcia. Może tutaj będzie coś lepiej.
Ma to jakieś odczuwalne braki w stosunku do SKZP poza 3cim obiegiem?

Opublikowano

Co do SKZP-05 to którą wersję tego sterownika kupić do SV200 i nowej przystawki pelletowej. 

https://costerowniki.pl/autoinstalator/eShop-74336/htdocs/pl/p/Sterownik-kotla-SKZP-05-PW-do-palnika-wrzutkowego/79

https://costerowniki.pl/autoinstalator/eShop-74336/htdocs/pl/p/Sterownik-palnika-pelletowego-SKZP-04PI/26

https://costerowniki.pl/autoinstalator/eShop-74336/htdocs/pl/p/Sterownik-palnika-pelletowego-SKZP-04P/25

Czy trudno jest ustawić przesyp pelletu między przystawką a ślimakiem. Brak czujnika pojemnościowego jest chyba w tym przypadku problemem?

Opublikowano
[mention=71036]Kijasr[/mention] - tak pobieżnie przeglądałem instrukcję, ale wygląda to całkiem nieźle.

SKZP05 jest spoko, ale dla kompletnego laika trochę cieżkie do ogarnięcia. Może tutaj będzie coś lepiej.
Ma to jakieś odczuwalne braki w stosunku do SKZP poza 3cim obiegiem?
Nowa wersja ma 3 obiegi
Opublikowano

SKZP ma 3 obiegi, ale ten TIMELowy ma 2.
Pytanie czy poza obiegiem temu Timelowemu czegoś brakuje.

@grzegorz818 - zadzwoń do Timela - tam Ci coś doradzą.

Ja mam SKZP-05 z przystawką pelletową i póki co nie miałem problemów - tylko czujnik musi być odpowiedni (ten pierwszy - RIKO chyba).

Opublikowano (edytowane)

Czujnik RIKO to jak rozumiem wykrywa płomień? To nie jest czujnik pojemnościowy taki jaki w ARGOS PLUS PELLET.

Zresztą jest to tutaj opisane.

Cytat

SV200 pellet na nowej przystawce oraz do starszej wersji z rurą spiro (pracuje wówczas procentowo bez udziału czujnika pojemnościowego)

https://kotly24.com/argos-plus-pellet-do-sv200bio,id45.html

Właśnie to mnie martwi czy SKZP-05 bez czujnika pojemnościowego poradzi sobie przy nowej przystawce. To są jednak dwa podajniki i chyba trudno jest ustawić żeby wzajemnie płynnie podawały paliwo. Mówiąc krótko boję się że ta przystawka albo będzie "zapychana" pelletem albo będzie go za mało. 

Edytowane przez grzegorz818