Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W prawdzie o sam stoker pytałem, bo kryzę to ja sobie sam mogę dorobić/uspawać , ale tak - właśnie o tym podajniku mówię. 🙂

Opublikowano

Cała tą przystawkę z podajnikiem kupisz ale czy sam podajnik to nie wiem. Pytaj Pieklorza, on powinien coś więcej wiedzieć odnośnie ceny.

Jak chcesz palić zrebke z tym drugim podajnikiem to nie jest najlepszy pomysł. Sprawdzałem to i nie bardzo chce on podawać te zrębke, praktycznie w ogóle nie podaje. Lepiej bez tego wsypać bezpośrednio do zasobnika ale tu też nie jest kolorowo. Zawiesza się w koszu i nie zsypuje się na ślimak, do tego sama zrębka ma dość mała kaloryczność i strasznie długo kocioł pracował na pełnej mocy, musiałem mu dać większe podawanie nawet 10 s i przewa też 10 s a taka częsta praca to silnik jest już naprawdę gorący. 

Jedyne sensowne rozwiązanie aby zaoszczedzic tego drogiego opału to mieszać zrębke z ekogroszkiem i te wszystkie problemy co opisałem wcześniej znikną.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Myślałem raczej o zastosowaniu stokera jako mieszadła żeby ta zrębka się nie zawieszała. Ale fakt faktem prawdopodobieństwo cofnięcia się ognia byłoby duże bez tej kryzy.

Ale skoro już mowa o mieszaniu zrębki z czarnym złotem, to w jakiej proporcji? I czy wagowo czy objętościowo?

Opublikowano

Pochwalę się, że ostatnio nieco doszczelniłem swoje sv200. 
Uszczelnienia miejsca styku rusztu z rozwidleniem nie pokażę, bo nie zrobiłem zdjęcia (czego sam sobie się dziwie), ale klapkę wyczystki sfotografowałem przy dzisiejszym demontażu.

image.thumb.jpeg.def270ac75ecb8d1196653832603f051.jpeg

Screenshot_20220424-230941.thumb.png.c71c1c7646a81633fe18da239c6fb692.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Info do Moderatora: proszę o podpięcie do postu powyżej.

Dodano 13.05.2022:

Wobec okoliczności chyba muszę zmienić koncepcję, a raczej opał.

Czy Waszym zdaniem pellet pójdzie na wersji ekogroszkowej i nic się nie będzie cofać, czy jednak lepiej doinwestować w dodatkowy osprzęt i drugi ruszt? Mam palnik SV200n o mocy max 48kW.

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

A zapodajesz cały zbiornik paliwem czy raczej oszczędniej na wypadek cofki? Niby wszystko powinno być ok jak szczelny kocioł ale ryzyko jakieś tam jest.

Opublikowano

Może i głupie pytanie, ale czy w opcjach palnika przestawiałeś na pellet wrzutkowy czy pellet sv200, czy dalej ekogroszek?

Jakie nastawy zmieniłeś i o ile, jeśli pamiętasz?

Opublikowano

Trzeba zrobić mostek na listwie by w trybie SV działało bo inaczej wywali brak opału, na węglowym też można palić tylko po dobiciu do zadanej poprostu się wygasi.

Opublikowano

Dlaczego się wygasi? Skoro "będzie myślał", że pali groszkiem to dlaczego miałby się wygaszać jeśli któryś w obiegów żąda ciepła bo ma zezwolenie od pogodówki?

Opublikowano

U mnie to nie działa. Kocioł przebił temperaturę o 5 i dalej pracował. ...no chyba, że to ma związek z histerezą kotła (opcja pod zmianą temperatury zadanej, przy ekogroszku jej nie ma) bo testowo ustawiłem na 10°C. Może wtedy przy przekroczeniu o 10 by się wygasił?

Tak czy owak ten pellet mnie nie satysfakcjonuje. Fakt faktem nawet przyjemny zapach spalin, ale patrząc po wyglądzie tego granulatu i prędkości jego spalania to bardziej nadaje jako ściółka dla królika niż na paliwo do kotła.
Ani to drewno ani gaz czy olej. Jak na paliwo stałe rozpala się bardzo szybko, natomiast po wygaszeniu tli się dłużej niż węgiel. Nawet po 2.5h można to rozdmuchać, co akurat w tym przypadku jest na minus bo spora ilość glutów wypala się samowolnie i bez efektu energetycznego.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@Kijasr  i inni

Piszecie że SV200 ekogroszkowy może spalać pelet - rzeczywiście tak jest? Pytam z oczywistych względów - nie wiadomo jak z tym węglem będzie i pora pomyśleć o ewentualnych przeróbkach.
Mam palnik z 2018 roku chyba, wersja 19kW. Jeśli ktoś wie to prośba o info czy trzeba w nim coś wymieniać. 
Oczywiscie nie ma zapalarki, ale pomyślałem że w zimie można działać w trybie bez wygaszania (ale jeśli to niemożliwe to można zdaje się dokupić nową obudowę palnika z obsługą zapalarki - podpowiedzcie czy konieczne czy nie bo obsługa zapalarki to rzecz której mój sterownik też aktualnie nie ma)

Nie planuję przejścia na pellet na stałe, chciałbym zachować mozliwość używania ekogroszku wymiennie z peletem, albo robienia jakiegoś mixu. Jeśli ktoś ma u siebie, testuje, widzi jak to się zachowuje - prosba o info i ewentualne rekomendacje niezbędnych zmian. Z góry dziękuję.

Oczywiście sam zrobię też próbę z peletem żeby zobaczyc czy w ogóle to zadziała, ale trochę wiedzy od Was nie zaszkodzi.

(Edycja) Dopytam jeszcze szczegółówo - czy ruszt (ta dziurkowana płyta) jest inny w wersji peletowej i ekogroszkowej, czy ten sam?

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Zapytaj kolegi @Pieklorz on tu najlepiej ogarnia temat SV200 

Opublikowano (edytowane)

Od siebie napiszę, że jednak wolę "czarne złoto".

Do spalania granulatu ruszt jest inny. Ma mniejsze otwory i są bardziej rozproszone po długości rusztu.

Jeśli nie masz zapalarki, to chyba jednak gra nie warta świeczki. No chyba, że w formie miksu.
Rozpalić ten pelet... hmmm... on sie szybciej wypala niż rozpałka z drewna, a w dodatku szybko zaczyna odgazowywać, więc szykuj się na częste podawanie i kupę dymu przy pierwszym rozpalaniu tradycyjną metodą. ...a może zamiast drewna rozpałka "gazetowa" będzie lepsza i szybsza? 😄

Ja kupiłem dwa worki na próbę. Zastanawiałem się nad kupnem kryzy/podstawki i stokera, w obawie żeby nic mi się nie cofnęło, ale kolega @Kijasr uświadomił mnie, że nie ma takiej potrzeby. I faktycznie, bobki wypalają się nieco głębiej niż w przypadku groszku, ale wahania temperatury podajnika pozostają w normie. Za to tli się ponad 3 godziny, podczas gdy przy groszku w ciągu dwóch godzin wygasało do cna.
Końcówka świdra szybko się oblepia tą smołą z drewna.

Ogólnie rzecz biorąc nie podoba mi się to. Trzeba lekko dmuchać, ogień jakiś taki rzadki, widać przy świetle latarki, że pyłków jest mniej, ale spaliny lekko dymią czyli to samo jak przy węglu, a momentami nawet gorzej, ale nie mogę mocniej dmuchnąć bo zacznie więcej niedopałków wyrzucać.
Spaliłem tej "króliczej ściółki" prawie 20kg trzema ładowaniami CWU. Na jedno podgrzanie schodziło 8-9kg, podczas gdy groszku wystarczało 5 góra 6kg na rozgrzanie kotła, rur ciepłociągu i 120L wody.
Ekonomia się kłania. Latem taniej wychodzi grzanie CWU prądem, za to na zimę taniej wyjdzie kupić 10 ton węgla po 2800zł niż 15 ton pelletu po 2200zł.

PS.
Zdjęcia zalinkowane ze strony Miernika.

RUSZT DO PALNIKA SV200 9/12KW EKOGROSZEK
RUSZT DO PALNIKA SV200 9/12KW PELET

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

@nightwatch

Jeżeli masz dostęp do tańszego pelletu np poniżej 1500zl to jest to opłacalne. Nie musisz nic przerabiać żeby sprawdzić jak to będzie sie palić. Musisz mieć tylko szczelnie zamknięty kosz i dobrze by było aby nie wchodził on w podtrzymanie. 

Aby palić typowo pelletem to musiałbyś kupić sparator z drugim podajnikiem, inny rusz i zmodyfikować go pod zapalarkę. Ale dla samego sprawdzenia jak się pali możesz normalnie go zasypać.

@Dozy

Przy rozpalaniu faktycznie jest dym ale jest to zależne od dawki rozpalajacej. Jak będzie go za dużo to będzie kopcić.

Taniej jest grzać CWU prądem ale jak grzalem pelletem to spalał mi ok 4-4,5kg na dobę przy 200l CWU tyle że ja mam zapalarkę. 

Opublikowano

A ja to nie mam zapalarki, tak? 

Nie zrozumiałeś wątku z mojej wypowiedzi.