Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Paląc na 20% w palniku 15 to faktycznie pali się przy ślimaku a połową otworów na płytce leci lewe powietrze nie biorące udziału w spalaniu. To daje fałszywy odczyt na analizatorze.

Palę dopiero drugi miesiąc w tym kotle i mam podobne odczucie jeśli chodzi o 20% mocy na palniku 15kW.
Na 30% jest OK przy tlenie 13%. Po zejściu na 20% analizator cały czas pokazuje nadwyżkę tlenu i robi korektę w podawaniu opału. Skutkuje to czarnym wymiennikiem i poddymianiem. Analizator stara się utrzymać poniżej 14% tlen. Po wyłączeniu korekcji analizatora tlen około 15 i czyściej w kotle.
Zablokowanie modulacji na 20% i ustawieniu tlenu tak by było 13,5-14 powoduje u mnie sądzę i widać delikatnie dym.
Teraz testuję moc min. 25% i pozwalam mu się odstawiać częściej. Jest dużo lepiej.
Opublikowano

To widać gołym okiem. Analizator pokazuje 14% a z palnika mały czerwony kopcacy jęzor.  Za mała temp. spalania, nie wymieszane gazy. Znaczenie ma też rodzaj groszku. Ale poniżej 30% to nie spalanie tylko kadzidło. 

Opublikowano

Też w normie badanie na 30% nie wzięło się z niczego.

Niżej z modulacją to już tylko z nadmiarem tlenu.

W zależności od węgla można zejść do 25 czy 28%, niżej moim zdaniem nie ma sensu.

Trzeba mieć poprawnie dobrany kocioł, za duży nie jest dobrym wyjściem.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kocioł miałem w miarę dobrze dobrany ale młodzież poszła w świat i 60m2 nie trzeba grzać. Nie wszystko da się pogodzić. Myślałem o gazie bo mam pod drzwiami ale życie pokazało środkowy palec.

Opublikowano

Pytanie przede wszystkim do @Pieklorz. Od jakiegoś czasu Technix do SV200 dawał energooszczędne silniki 30W. Miałem w końcu trochę czasu obejrzeć swój nabytek, który po weekendzie będzie montowany, a tam silnik 180W. Brak dostępności czy coś z tymi energooszczędnymi było nie tak i je wycofali?

Opublikowano
4 minuty temu, MrWolf napisał:

30W

40W

• Przydało się 1
Opublikowano
Pytanie przede wszystkim do [mention=1687]Pieklorz[/mention]. Od jakiegoś czasu Technix do SV200 dawał energooszczędne silniki 30W. Miałem w końcu trochę czasu obejrzeć swój nabytek, który po weekendzie będzie montowany, a tam silnik 180W. Brak dostępności czy coś z tymi energooszczędnymi było nie tak i je wycofali?
Poprostu jest problem dostępnością przekładni

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

• Przydało się 1
Opublikowano
15 godzin temu, GSG napisał:

czy masz na myśli otwór zapalarki czy otwory do powietrza wtórnego u góry palnika? Pytam bo tak na "chłopski rozum" po zaślepieniu 3 rzędów rusztu i otworu zapalarki - można spróbować zaślepić jeden z 3 otworów wtórnego - dla zachowania tej samej proporcji pierwotne/wtórne co na oryginalnym palniku.

Otwór zapalarki i 3 rzędy od strony ślimaka. Po tym jak dom się wygrzał i spadło zapotrzebowanie na ciepło znowu zaczęło mi się palić przy ślimaku i grzać na zewnątrz palnika. Tak na chłopski rozum też zwróciłem uwagę na te otwory u góry palnika, że dają mocny nadmuch przy ślimaku i jedną dla równowagi można spróbować zaślepić. Będę miał czas to spróbuję. Poza tym wszystkie moje "zaślepienia" są w pełni i łatwo demontowalne (szara taśmą zapalarka, a na ruszcie śruby z półokrągłym łbem+nakretki od dołu) więc po testach łatwo wrócić do stanu fabrycznego.

15 godzin temu, GSG napisał:

Na zdjęciu w twoim poście #1870 widać, że palnik jest uszczelniony względem korpusu kotła taśmą szklaną lub czymś podobnym.

Tak dostałem zmontowany razem z kotłem, nic tu nie grzebałem.

10 godzin temu, Dozy napisał:

Wystarczy odrobinę podnieść powietrze i jest lepiej.

Dokładnie, ja też tak zrobiłem i spala się wszystko dokładnie, bez dymu, popiół pył. Tyle że nie dmucha w podajnik i żar jest przesunięty bardziej do wewnątrz kotła.

10 godzin temu, alf napisał:

No ale o czym byśmy pisali.

Kocioł pracuje w sumie świetnie po włączeniu i nic nie robieniu przy nim. I nawet nie szukałbym tematów na forum o nim, gdyby nie to, że wystaje z niego kawał gorącego palnika. Temp zadana:55, temp spalin i górnych półek wymiennika w kotle też ok 55 albo i mniej, temp elementu który nawet nie jest w kotle i nie oddaje ciepła do instalacji tylko tam gdzie nikt jej nie potrzebuje: 70. Więc coś tu chyba jest nie tak... Kupując samochód spodziewamy się silnika zamontowanego pod maską a nie na dołączonej przyczepce poza samochodem...

10 godzin temu, Dozy napisał:

W zasadzie tak, praca ciągła. Z zastrzeżeniem, że zapotrzebowanie instalacji nie schodzi poniżej bodajże 20% mocy nominalnej kotła. Gdy palnik pracuje na takiej mocy, to spala nieekonomicznie. Ciepła z tego nie ma zbyt wiele, a stałe utrzymywanie minimalnego ognia swoje kosztuje.
Nie porównuj odstawienia się palnika do odstawiania się kotła zasypowego - tam kisi się wielkie palenisko, w palniku raptem dwie garście grochu. Chwilę podymią, potem wszystko się wycisza, znika ogień i dym, zostaje tylko żar, ale to nie trwa długo bo sterownik zaraz podnosi moc na 23 czy 30% i palnik znów pracuje. Nie ma tu straty większej niż ciągłe pyrkanie na 10%. Wiem to z autopsji.
Poza tym na malutkich mocach pojawia się właśnie zjawisko cofania się żaru do świdra. Z podajnika idzie powietrze (te dosuszające opał), na ruszcie wysoka temperatura, żar podgrzewa wszystko dookoła, więc skoro groch jest podawany w długich odstępach czasu, to żar podgrzewa sąsiednie groszki i kolejne, i tak oto ogień idzie pod wiatr. ...przynajmniej ja to tak widzę.
Spróbuj podnieść tą moc minimalną. Co masz do stracenia? Woreczek grochu? Przetestujesz i sam wykalkulujesz.

U mnie temperatura podajnika nie przekracza 33 stopni. Obecnie ma 24-25. Sonda w fabrycznej tulejce pod koszem.

A może Ty dusisz ten palnik w niedostatku powietrza? 
Może się mylę, ale wydaje mi się, że w tym palniku większe powietrze nie czyni wielkich strat, ponieważ odbiera ciepło z korpusu palnika, wtedy cieplejsze dmucha w żar, więc pomimo większego przedmuchu temperatura spalin nie powinna się wychładzać.

Coś w tym może być, spróbuję zastosować większe podawanie i pracę w dwustanie z częstszym podtrzymaniem zamiast pyrkania na małej mocy. Tylko mam wrażenie, że w podtrzymaniu ten żar mocno nagrzewa palnik (brak opływajacego go powietrza, które odbiera ciepło z obudowy). Powietrze raczej mam ok, za duże niby powoduje powstawanie spieków. A temp podajnika w miejscu fabrycznej tulejki to ja też mam 35, ale to nie o to chodzi. Mi się grzeje obudowa palnika wystającą z kotła.

Opublikowano

Nie rozumiesz. Nie pracę w dwustanie. Pozostań dalej w trybie liniowym (PID), tylko podnieś mu minimalną moc poniżej której nie wolno mu pracować. 
SV grzeje się na zewnątrz jeśli pracuje z niską mocą. Jak wykrzesasz z niego 100% to będziesz mógł usiąść na nim i nawet nie poparzysz klejnotów. 😄
A czemu piszesz, że nikt nie potrzebuje ciepła z korpusu palnika? Czy kocioł na dworze stoi? 😆
Czemu tylko na 55 stopni? W moim to sam powrót jest cieplejszy. 😁

Opublikowano (edytowane)

W taki razie jak zablokować moc minimalną w Argos PID. Ja już kombinowałem na różne sposoby z ustawieniami czasów i w sumie efekt jest ten sam. Kocioł i tak w takich temperaturach jak teraz to ciągle się odstawia.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Nie zablokujesz minimalnej modulacji w tym sterowniku. Jest on w kotłowni u mojego brata. Tam ustawiasz tylko parametry dla mocy maksymalnej. Generalnie ten sterownik to kicha, choć zdaję sobie sprawę do kogo jest on adresowany. Od siebie polecę Argosa PID z plusem lub SKZP-02. Inna sprawa, że jeśli nie będzie odbioru ciepła to i tak się kocioł odstawi. Zakładam oczywiście brak baboli w instalacji i dogrzany powrót, który pomaga uspokoić skoki modulacji. 

Opublikowano
8 godzin temu, Dozy napisał:

Nie rozumiesz. Nie pracę w dwustanie. Pozostań dalej w trybie liniowym (PID), tylko podnieś mu minimalną moc poniżej której nie wolno mu pracować. 
SV grzeje się na zewnątrz jeśli pracuje z niską mocą. Jak wykrzesasz z niego 100% to będziesz mógł usiąść na nim i nawet nie poparzysz klejnotów. 😄
A czemu piszesz, że nikt nie potrzebuje ciepła z korpusu palnika? Czy kocioł na dworze stoi? 😆
Czemu tylko na 55 stopni? W moim to sam powrót jest cieplejszy. 😁

Jeśli chodzi o pozostanie w PID i zablokowanie jakiejś mocy to w Argos PID chyba nie ma takiej możliwości, albo ja nie potrafię tego ustawić, dlatego myślałem o dwustanie. To, że SV nie grzeje się przy 100% to ja wiem, tylko ile czasu w sezonie potrzebna jest pełna moc palnika, szczególnie przy ciagłym paleniu gdzie wystarcza tylko uzupełniać straty cieplne budynku? Już nie wspomnę teraz, przy +6 na zewnątrz. Mam ustawione 55 tylko, bo przy wyższej temp po jej osiągnięciu pracuje na jeszcze nizszej mocy i jeszcze bardziej grzeje na zewnątrz palnika. A kocioł nie stoi na dworze, ale w kotlowni wystarczy mi 19 stopni a nie 25. Poza tym czy tylko ja widzę, że to bez sensu żeby palnik do kotła oddawał temp 55 a poza kocioł 70 albo i wiecej? Taki stan rzeczy prowadzi do wychładzania całego kotła przez co pali się w nim tylko po to, aby nagrzać kotłownię. Najzwyczajniej w świecie wolałbym mieć cieplej w kotlej, a nie obok niego.

Opublikowano

Sugerujesz, że większa temperatura w kotłowni wychładza kocioł ?

Opublikowano

Myślę, że kolega miał na myśli fakt, że lepiej by obudowa palnika oddawała ciepło do kotła niż będąc na zewnątrz do kotłowni. Nie wiem jak to się ma technicznie. Z jakiegoś powodu tak to zrobili. Nie wiem czy chodzi o chłodzenie, temperaturę podajnika czy może fakt, że schowanie całego palnika w kotle zwiększyłoby szerokość wymiennika. 

Opublikowano

Konstrukcja palnika rurowego nie pozwala umiejscic calkowo korpus w kotle.Jesli to preszkadza,potym kup fajke,ta sa zmiejsci 🙂 Nie rozumiem tym placzum...

Opublikowano

@bercus a ja mysle ze od strony technicznej jak najbardziej mozna to zrealizowac. Pomyslec trzeba… i przekonstruowac palnik i/lub kociol.

Dla przykladu palnik Kipi cala rura siedzi w kotle, to co wystaje jest lekko cieple, ok. 30C u mnie. Palnik do pelletu.

Inny przyklad to stary palnik rynnowy (weglak) przerobiony przeze mnie na rurowy zanim byl SV200 tez „caly” siedzial w kotle. Temperatura nie przekraczala 40-50C.

Opublikowano

Dla mnia nie tak latwo.Rura musi byc dosyc dluga do utrzymania temperatury gazow,wymieszania i w kotle jescze pozostac miejsce do drogi plomienia wychodzajacego.I kotly o malych mocach 14-15KW miejsca nie posiadaja,wiekszosc kotlow sa dla mocy szeroke i przekroj taki sam.

Druga sprawa to jest zrobic kociol monstrum zaraz z palnikom i to calkowo z ina filozofia.

Opublikowano

No jak cala rura ? według instrukcji ma 5 cm nie więcej wchodzić do kotła ,jak ma być gorąca jak zewnętrzna rura jest chłodzona powietrzem i izolowana wełną .

dotyczy palnika kipi

Opublikowano

@Kordjano jak zamontujesz bez flanszy to co ma wystawac? A gdzie znalazles 5cm? Przeniesmy sie do watku o kipi

Opublikowano (edytowane)

@xyz14, to Ty masz ten z monochromatycznym wyświetlaczem? A to jesteś w...yyy... nie będę mówił brzydko. 😉

Moja wielka kolubryna pyka sobie średnio na 27% i dziś sprawdzałem temperaturę korpusu wierzchnią stroną dłoni, a konkretniej palcami i bez uparcia wytrzymałem 4 sekundy. Jakby miała 70 stopni to nie wiem czy utrzymałbym choć dwie. Chyba coś jest u Ciebie nie tak.
U mnie temperatura podajnika w ciągu ostatniego tygodnia nie przekraczała 30 stopni, a na ogół ma 24.
A czy masz w kotłowni kanał napowietrzający, pot. zetkę?

Z tymi temperaturami to Ty chyba coś źle interpretujesz. Jeśli palnik na zewnątrz ma 70, a w środku 55 no to śmiało można przyłożyć dłoń wewnątrz do bocznej ściany palnika. ...tylko od razu weź ze sobą wiadro lodu i Panthenol.

3 godziny temu, MrWolf napisał:

Nie zablokujesz minimalnej modulacji w tym sterowniku. Jest on w kotłowni u mojego brata.

Aa... skoro tak, no to faktycznie... Skoro jest u brata, a ja nie znam jego adresu to niestety jest to niemożliwe. 🤪

1 godzinę temu, PioBin napisał:

a ja mysle ze od strony technicznej jak najbardziej mozna to zrealizowac. Pomyslec trzeba… i przekonstruowac palnik i/lub kociol.

Skoro tak mówisz, to myśl, kombinuj, konstruuj. Do odważnych świat należy. 😁

Technix, jak sam pisał, zaprojektował palnik a wystającym korpusem, a w nim zrobił komorę powietrzną, która podgrzewa powietrze tłoczone przez dmuchawę, co przekłada się na lepsze parametry spalania.
Druga sprawa to mniejsza długość świdra. To jest też zaleta.

//edit:
Pochwalę się, że wczoraj zasypałem na próbę tego lepszego grochu premium+ i po dobie palenia stwierdzam, że tym popularnym to w ogóle nie opłaca się palić. 60zł różnicy na tonie przy zakupie, a dla kotła to co najmniej 30% różnicy.
Spieki jakieś tam są, ale to bardziej z jakichś "dodatków" zawartych w węglu. Na ruszcie jest niższy poziom zapopielenia. Ogólnie same plusy. ...ehh... ja wiedziałem, że jak wypróbuję tego premium, to nie będzie mi się więcej chciało palić tym popularnym.

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

Też Panowie się zastanawiam jak wychodzi oszczędnie czy na termostacie czyli 23 stopnie wygasi przy 23.5 i odpali 22.5 czy ustawić tak aby pyrkał na 20% i będzie chodził cały czas.Palę pelletem cena na worku to różnica 3zł w porównaniu z poprzednim rokiem.Dodam że kocioł 10kw palnik oczywiście sv200 

Opublikowano

Ktoś tu kiedyś pisał, że w pelecie jest trudno wysterować powietrze tak aby było dobrze w całym (albo w tych 70%) przedziale mocy i lepiej jest zainwestować w bufor, a w sterowniku przełączyć na obsługę bufora, o ile takowa jest, i niech palnik rozpala się 2-3 razy na dobę, ale żeby zionął ogniem niż pykał na 1/3 mocy.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Dozy napisał:

@xyz14,

Technix, jak sam pisał, zaprojektował palnik a wystającym korpusem, a w nim zrobił komorę powietrzną, która podgrzewa powietrze tłoczone przez dmuchawę, co przekłada się na lepsze parametry spalania.
Druga sprawa to mniejsza długość świdra. To jest też zaleta.

A co miał napisać? Urodziło się dziecko z downem to napisali że ojciec ma korzenie azjatyckie. Jesli to był taki zamysł to zaizoluj ten korpus zobaczysz jak temp. w środku skoczy.  Będzie jeszcze lepsze spalanie.

Edytowane przez alf
Opublikowano

Wałkowanie tego samego od każdej strony. Żeliwo się grzeje 

Grzały się blisko kotła brucery, tu temperatura rury na groszkach >28MJ potrafiła dobijać do 100 

Grzały i nadal się grzeją ekoenergie żeliwne jak wpadają w podtrzymanie. 

Grzały i grzeją się Batory z powodu j.w.

SVka też jest głównie żeliwna i to żeliwo mimo komory powietrznej w podtrzymaniu się też grzeje. Żeliwo promieniuje a to ciepło nie paruje na dwór tylko zostaje w domu.

W brucer, ekoenergia, batory, appm-1 o tyle było gorzej, że nie było obiegu powietrza na około, stąd temperatury do i powyżej 100 rury blisko kotła. 

Jak to jednak nie trafia, to tuningujcie, zmieniajcie. Mechanikom i tunerom też fabryczne auta nie pasują i zmieniają.

Na pellecie rura stalowa gdzie jest czujnik grzeje się do 30-34st.C max. Na groszku dochodziło u mnie pod 40-45

@jolal jak po zmianie, sprawdza się minimalna moc kotła i minimalna moc dmuchawy? Regulacja wzrostu spalin uspokoiła pracę kotła?

2 godziny temu, Dozy napisał:

Ktoś tu kiedyś pisał, że w pelecie jest trudno wysterować powietrze tak aby było dobrze w całym (albo w tych 70%) przedziale mocy i lepiej jest zainwestować w bufor, a w sterowniku przełączyć na obsługę bufora, o ile takowa jest, i niech palnik rozpala się 2-3 razy na dobę, ale żeby zionął ogniem niż pykał na 1/3 mocy.

W Max masz ustawianą moc minimalną kotła, ustawiany dół dmuchawy. Można dobrać co trzeba.

W nowym sofcie Blacka część z trgo jest. Tj. zadawana moc min. Zadawana minimalna moc dmuchawy poniżej której nie zejdzie. Wybór obniżki za zaworem lub wyłączenia przy pracy z termostatem.

Kwestia sterownika i jego możliwości