Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeczytaj ten wątek cały , gdzieś jest napisane ze jak pali się za blisko podajnika to trzeba wymienić sznur uszczelniający płytkę od strony podajnika , fabrycznie tam jest ale przy wyciąganiu płytki paleniska niszczy się i wtedy zaczynaja się u niektórych problemy bo większość powietrza leci tamtędy 

Opublikowano

U mnie na szczęście podajnik ma ok 30 stopni. Wygląda tak jakby była jakaś nieszczelność albo pęknięcie i powietrze z komory dostawało się wcześniej do gardzieli,  gdzie wychodzi ekogroszek. Cała gardziel jest pełna rozżarzonego węgla i leci stamtąd ogień 

Opublikowano

Witam. Wydaje mi się , że taka jest " uroda"  tych palników.  U mnie to samo i o dziwo temperatura podajnika niska. Być może przy zamkniętych drzwiczkach kotła sytuacja wygląda lepiej - chociaż obawiam się , że nie.

Opublikowano

Wcześniej jest dysza od zapalarki, to ma znaczenie przy podtrzymaniu żaru.

Oczywiście,że palenie przy zamkniętych drzwiczkach jest inne i to w każdym palniku.

Ja jak już x razy mówiłem klapki z przodu nie uszczelniałem. Ostatnio dałem z tyłu sznur, ale generalnie wywałiłem go po kolejnym czyszczeniu.

U mnie ruszt ładnie leży, więc nie mam kłopotu.

Najwazniejsze jest dbanie i czyszczenie komory pod rusztem nawierconym i okresowe sprawdzenie samych dziurek.

Ja czyszczę co spalenie ok 1 do 1,5tony węgla

a ruszt wyciągam co drugi raz jak mam suche paliwo lub za każdym razem jak trafi się wilgotna dostawa

Zawalona komora pod rusztem przegrzeje sam palnik i może wypaczyć palenisko lub inny element żeliwny może napuchnąć. To jest bardzo ważne, aby powietrze miało szanse dostawac się pod ruszt aby była cyrkulacja powietrza. Bez tego, jak ktoś rok czy 1,5 roku nie zagląda (a znam takie przypadki) to płytka rusztu potrafi się wypaczyć a nawet ta blacha od czoła wygiąć łącznie z popuchnięciem żeliwa. To już jednak wynik grubego zaniedbania.

• Lubię to 1
Opublikowano
20 minut temu, Pieklorz napisał:

Najwazniejsze jest dbanie i czyszczenie komory pod rusztem nawierconym i okresowe sprawdzenie samych dziurek.

Ja czyszczę co spalenie ok 1 do 1,5tony węgla

a ruszt wyciągam co drugi raz jak mam suche paliwo lub za każdym razem jak trafi się wilgotna dostawa

No tak, ale duże znaczenie ma wysokość modulacji, na jakiej pracuje palnik. Ja do popielnika muszę zaglądać o wiele częściej, ponieważ palnik pracuje na małych mocach, co przekłada się na niskie ciśnienie nadmuchu. 

Opublikowano

Na ekogroszku czyszczę co ok 1tone do max 1,5. Zależy jaki węgiel się trafi.

Jak nawet mi przytka przy wilgotnym groszku z 5-6dziurek, to nie jest to tak ważne jak czysta komora pod spodem. Jak to się zatka, to nie ma chłodzenia i całe żeliwo dostaje po tyłku.

Od zeszłej środy palę pelletem. 

W podobnych warunkach na moim starym dużym obiekcie 35kg Płomień 27 vs pellet MDF 45-48kg... Ale w mrozy trzeba było moc podnieść i temperatury za mieszaczem i przy -20 dobiłem do 63kg pelletu. Nie mniej zapach super, popiół też super. Poważnie się zastanawiam czy groszek sobie odpuścić. Pellet zakupiłem w rewelacyjnej cenie.

Opublikowano
20 godzin temu, mirkoko napisał:

Taka ciekawostka jak było kilka stopni na plusie spalanie było 22-23 kg/dzień, jak są mrozy - 26-28 kg/dzień - ten sam opał 26-27 Mj 5-25. Rozpisałem się, ale już jestem tym zmęczony.

Piec 19kW, sv200n, dom 200m dobrze zaizolowany. Spalam lato tylko CWU 4kg, 10'C 8kg, 5'C 13kg, 0'C 18kg, -10'C 23kg. 

Być może masz źle ustawiony sterownik i dlatego tyle spalasz. Spróbuj jeszcze raz na spokojnie przeczytać instrukcję sterownika i palnika. Następnie zacznij od podstawowych nastaw. Jeśli ich nie masz, lub nie pamiętasz, zadzwoń do producenta kotła i poproś o nie.

Opublikowano
2 godziny temu, Pieklorz napisał:

Od zeszłej środy palę pelletem.

Z podajnikiem do peletu ? 

U mnie w okolicy cena peletu równa cenie dobrego groszku. Porównując dane które podałeś, spalasz ok. 30% więcej. 

W moim przypadku było by to 4 zł dziennie więcej. Niby niewiele, ale miesięcznie robi się już 120 zł,  razy powiedzmy pięć miesięcy, i już trochę zaboli. 

Ale nie będę się zapierał, bo zastanawiałem się nad taką właśnie opcją.

Opublikowano

@pochłaniacz Nie miałem na to czasu. Tzn mam podajnik do pelletu, mam separację, mam Argos Plus wersja pellet...

Jedynie czasu nie mam, a też kobiety by zatłukły, jakbym na parę godzin zgasił do przeróbki.

W tej chwili spalam to na uzbrojeniu ekogroszkowym z zapalarką na przestawionym SKZP02 zapalarka.

Jest czujnik na rurze, jest kompensacja ciśnień, czujnik pokazuje między 27 a 31 st.C, więc działam.

"Po bożemu" z separacją, na dwa podajniki i bezpiecznie zrobię pewnie wiosną. 

Dzisiaj u mnie się ociepliło, licznik dobowy spada (pokazywał przed 11 48kg), przeszedłem na prace z termostatem pokojowym i jak się kobietki nie zorientują.... to jutro koło 11:00 będzę widział ile zeszło pelletu w tym trybie. Tu mnie jednak wkurza jedna rzecz w skzp.  Jak idzie w wygaszenie i temperatura na kotle spada, to przez jakiś czas na progu załączenia pompy CO zaczyna ona bombać (zał-wył co chwilę, mogliby to zrobić,że jak spada poniżej progu, to niech zleci o 1st.C a nie spada o 0,1 boom wyłączona i po chwili oczywiście ten 0,1 na samym kotle temperatura rosnie i booom pompa pracuje i po chwili to samo). Przy zaworze mam zrobione, że pompa powinna chodzić ciągle, ale to przestaje działać jak się kocioł mocniej wychłodzi. Najwyżej wepnę ją w kontakt.

Ogólnie jednak w trybie pracy ciągłej w podobnych warunkach ilościowo idzie więcej ok.30% pelletu. Zatem kwestia ceny zakupu. Tu się wiosna mocniej wygra (chyba) przy rozpalaniu i gaszeniu.

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam.

Jestem w trakcie pierwszego sezonu grzania domu 128m  grzejnik + podłoga  kociołkiem skam pv13. Do tej pory tylko czytałem forum, robiłem delikatne zamiany i paliło się od bez problemów ( jak co niektórzy mają)  i według mnie w miarę dobrze. Sadzy troszkę jest na ściankach ale to chyba nieuniknione?, raz w tyg przelece szczotka plus odkurzacz i w kociolku czysto także wydaje mi się że jest dobrze. 

Także panowie niżej wrzucam fotkę i poproszę od Wasze opinie.

IMG_20210126_203838443.jpg

IMG_20210126_203831899.jpg

Opublikowano

Ja bym oskrobał ścianki. Do tego już na pewno wyjął zawirowywacze i kanały przeczyścił szczotką + wybrał na dole. Sam tak czynię przynajmniej raz na miesiąc (ścianki skrobię za każdym razem jak wyrzucam popiół, czyli co jakieś 3-4 dni).
Aktualnie na innym węglu mam szaro w kotle, więc czyszczenie pewnie będzie łatwiejsze.

Opublikowano

To jest akurat przed czyszczeniem a staram się raz w tygodniu ogarnąć, w zawirowywacze też już zaglądałem i dokładnie to samo robię. Groszek to Merkury

Opublikowano

Na Mercury tak samo miałem. Kupiłem Jowisza ? Taniej i czyściej w kotle. Spalanie na razie takie samo, więc mi to wystarcza. Mercurego mam jeszcze ponad pół tony, więc spalę jakoś w mieszaniu, albo coś ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć.

Pytanie o temperature spalin. 

Otóż u mnie bardzo niska. Sam wykres jak dla mnie ok. Zawor 4 d jest, pompa kotlowa rowniez. 

Jednak podobno przy tak niskiej temperaturze spalin komin predzej czy poznij bedzie sie pocil. 

Probowac ją jakos podniesc czy zostawic ? 

Palnik sv 200 dmuchawa 80.

Zdjecie paleniska przy okolo 40% modulacji. 

IMG_20210205_112916.jpg

IMG_20210205_112857.jpg

Opublikowano (edytowane)

Skalę wykresu spalin masz x2, czyli ok. 70st.C na spalinach, co wskazuje na pracę w okolicy 30% mocy kotła

Jak opał spala się właściwie, jest suchy, kotłownię masz wykonaną zgodnie ze sztuką, ciąg kominowy się zgadza, sa kanały nawiewny oraz wywiewny, to nie ma problemu.

Jak coś będzie kuleć, to wówczas jakieś schody są mozliwe. 

Za mało danych podałeś, nie wiadomo jaki duży dom, jak ocieplony, jak duża jest SVka i jak duży jest kocioł, jakim opałem palisz..

Na oko to masz Skamp-PV i palnik SV200-15

jak w wyczystce kominowej widzisz wilgoć - wyjmij zawirowacze i wkręć w ich miejsce śruby w tą wyczystkę, przez którą przechodzą dźwignie.

Wyjęcie zawirowaczy podniesie spaliny

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Dziekuje. 

Nie wiedzialem ze spaliny liczy podwojnie.  Myslalem ze to tylko oznaczenie x2.  Czyli jest wzglednie ?

Dokladnie tak- piec to skamp pv13 z palnikiem od 15. Ogrzewam okolo 210 m2 plus cwu. Dom dobrze ocieplony. 

W wyczystce nie ma wilgosci zbiera sie tylko sadza ? 

Niestety u mnie w piecu jest czarno. Nie umiem ustawic ,,siwego'' kotla... Widzialem filmy w ktorych przy okolo 35 % modulacji ognia nie widac- u mnie widac. 

Teoretycznie by miec siwo w piecu powinienem mocniej dmuchnac. Ale wtedy mam wlasnie wiekszy plomien ale dalej czarno. 

Wegiel to sobianek lew. 

Opublikowano
11 minut temu, patryk1033 napisał:

Nie wiedzialem ze spaliny liczy podwojnie.

Średnią temp. spalin masz podaną u góry wykresu ( czerwona czcionka ). Jak klikniesz na napis spaliny to wtedy na wykresie masz ich temeraturę  x1, x2, x3

Opublikowano

Z groszkiem lwem jak się trafi w worku.

Ja też palę lwem i są worki że w piecu jest ładnie siwo a wsypiesz  następne do zasobnika to kopci na czarno i granulacja mocno kuleje bo w niektórych workach sama drobnica

Opublikowano

Gdzieś od maja 2020 takie partie Lwa przychodzą, brudzi i tyle.

Zrób w modulacji minimalna moc kotła 30%

A w oknie palnik-powietrze daj minimum dmuchawy na ok.12, powinno się na tym lwie poprawić, ale wielkiego szału się nie spodziewaj. Sporo osób już narzeka na ostatnie partie tego lwa.

Opublikowano

Potwierdzam... Czarno jak.. Czyszczę kociol co tydzien... Chyba wroce do stabka... Finansowo tak samo, tylko popiol co 2 dni ale czyścić kotla nie trzeba... No i lew raz zawleczke urwal...