Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, niestety po 2 latach muszę rozebrać retortę by wyczyścić palnik, moje pytanie to jak wyjmuje się palnik z podajnika eko energia 25 kw

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Czymś w rodzaju łapki czy młotka dekarskiego podważyć koronę od strony podajnika opierając tą łapkę o podajnik. NIe potrzeba dużej siły, aby tylko poruszyć koronę. A jak już poruszysz, wyjdzie bez problemu do góry.

Opublikowano

Jaka łopatka . Młotek stuk puk z dwóch stron i odchodzi.

Opublikowano

A kto pisał o łopatce ?? Jak masz dostęp, to można sobie postukać młotkiem. Jak zapieczone po 2 latach, to można sobie postukać do u.rajej śmierci.

Opublikowano

Jak znasz palnik to dobrze wiesz że nie ma o co tam podważyć. Czy zapieczony czy przyklejony tylko młotek, i nie neguj tego bo wiem co mówię. Pozdrawiam Oldka.

Opublikowano

Znam bo mam w swoim kotle i nie jeden raz ściągałem w nim koronę. Za pierwszym razem nawet zadzwoniłem na serwis ekoenergii i dostałem poradę taką jak opisałeś, młotkiem z dwóch stron, tylko ostrożnie żeby jej krzywdy nie zrobić. A u mnie w kotle nawet miejsca na jakiś mały zamach tym młotkiem nie ma. Wyciągałem szufladę od popiołu żeby puknąć tym młotkiem. Tu na foto masz zaznaczone punkty gdzie podważyć. 

ekoenergia.eu.png

Opublikowano

👍

Opublikowano

Czy da sie podważyć, czy nie to juz zależy od konstrukcji kotła, wysokości drzwiczek oraz poziomu, na jakim zamontowany jest sam palnik. U mnie podważanie nic nie daje, muszę delikatnie przez drewniany klocek pobić od dołu, wyciagając uprzednio szufladę. Co prawda mam Batorego, ale wczesniej miałem Ekoenergię . Zresztą oba palniki są o zbliżonej konstrukcji. 

Jeśli chodzi o dorażne czyszczenie komory powietrznej, mozna to również zrobić od strony "rogów" do podłączenia wentylatora. Potrzebny kompresor i odkurzacz.