piop Opublikowano 22 Września 2021 #1 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Mam dolniaka MPMa a w mojej okolicy są chyba tylko 2 rodzaje węgla, jeden zbyt mocno smoli, przykleja klapę i wywołuje poparzenia na rękach (pomimo rękawic) drugi ma za dużo popiołu i przytyka kocioł, no i jest dośc słaby. Zastanawiałem sie nad energo z bielska, ale coś zaszaleli z ceną, to 200 więcej za tonę tego tańszego. Doradzi ktoś gdzie można jakiś sensowny węgiel z dostawą kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piecuch19 Opublikowano 22 Września 2021 #2 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Bartex orzech II i jest w Obi, więc można na próbę parę worków kupić i wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piop Opublikowano 22 Września 2021 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 niestety do obi mam chyba 150km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 22 Września 2021 #4 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Te nazwy węgla do butów , ty musisz mieć typ 31,1 lub ew 32,1 a takie węgle godne uwagi to z kopalni Piast albo Chwałowice ale ludzie chwalą bardzo orzecha z kopalni Marcel bo mocny jak diabeł i da się nad nim zapanować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryni Opublikowano 22 Września 2021 #5 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Może problem nie tkwi tylko w węglu, ale również w obsłudze kotła. Do tej wersji kotła dedykowanym węglem była Wesoła, a to dość mocny węgiel, dlatego producent dodawał w komplecie blachę zmniejszającą rusz(komorę zasypową) by ograniczyć w ten sposób moc kotła właśnie w takim okresie jak teraz (okresie przejściowym). A jeśli chodzi o Bartex orzech II, to paliłem nim w poprzednim sezonie i mam mieszane uczucia, to znaczy sam węgiel oceniam pozytywnie, choć jest dość moczy i własnie w okresach przejściowych może przysparzać problemów(kopcić jeśli nie zmniejszy się rusztu). Wadą na pewno są kamienie, nie ma ich dużo, ale jednak kocioł trzeba co dwa dni wygasić i usunąć kamienie, wiec nie ma mowy o paleni przez tydzień bez wygaszania. Ale jeśli komuś to nie przeszkadza to węgiel godny polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamis Opublikowano 23 Września 2021 #6 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Bartex ma jeszcze jeden "tańszy" węgiel - w zielonych workach. Nie ma kamieni i ładnie się spala w MPM. Zostawia jednak o wiele więcej popiołu od Wesołej i dosyć mocno kopci - nie opanowałem tego dymu przez 2 sezony... Na Wesołej dymu niemal wcale nie było, ale kamienie i spieki uniemożliwiają dłuższe palenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panstan Opublikowano 23 Września 2021 #7 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Wesoła jest ok,orzech II. Ruski z Energ... cena powalająca,normalnie 800 PLN kosztował. Ten słabszy dużo popiołu,nie polecam do DS,ten mocniejszy nie polecam - za drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piop Opublikowano 23 Września 2021 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 ja mam ten kocioł tylko 10kw, do zmniejszania rusztu używam cegieł szamotowych(tak, trochę to utrudnia machanie rusztem) W białymstoku węgiel nie ma nazw, poprostu na tym składzie jest ruski a na tamtym inny ruski i zawsze to loteria jaki się trafi, dlatego szukam gdzie można kupić z dostawą węgiel o przewidywalnych parametrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piecuch19 Opublikowano 23 Września 2021 #9 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Przewidywalne parametry są tylko na papierze i zapewnieniach sprzedawcy, a jak będziesz niezadowolony to powiedzą Ci że pokłady węgla cały czas się zmieniają. Kup po 2 worki z z każdego składu i testuj. Jakiś zawsze będzie trochę lepiej się palił. Wtedy zamówisz go więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 24 Września 2021 #10 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Kiedyś szedłem na pobliski skład i brałem wiaderko węgla na próbę, to wystarczyło żeby sprawdzić jak się spala i co pozostawia po spaleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piop Opublikowano 26 Września 2021 Autor #11 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2021 (edytowane) Też tak robię i testuję, ale jak wspomniałem do wyboru są 2 rodzaje i w każdym coś nie pasuje. Chwałowice gdzieś miały podaną spiekalnośc 10-20, to chyba raczej nie bardzo, tak na oko. A czy są znani sprawdzeni dostawcy u których można kupić z dostawą kurierem:piast, chwałowice, marcel? Edytowane 26 Września 2021 przez piop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 27 Września 2021 #12 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 Czytając opisy historii kolegów z zakupem węgla, można sobie jasno powiedzieć, że jeśli chcesz sprawdzony węgiel to musisz sam sprawdzić. Kolejna dostawa z tego samego źródła do handlarza już niekoniecznie musi być tym samym co miesiąc temu. Prawdziwa ruletka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 27 Września 2021 #13 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 13 godzin temu, piop napisał: Też tak robię i testuję, ale jak wspomniałem do wyboru są 2 rodzaje i w każdym coś nie pasuje. Chwałowice gdzieś miały podaną spiekalnośc 10-20, to chyba raczej nie bardzo, tak na oko. A czy są znani sprawdzeni dostawcy u których można kupić z dostawą kurierem:piast, chwałowice, marcel? Jak tobie Chwałowice się spiekają co bardzo dziwne to Marcel będzie spiekał się jeszcze bardziej , Chwałowice powinny iść bez problemów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 27 Września 2021 #14 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 @berthold61Coraz więcej osób zauważa że pokłady węgla z tych samych kopalni, już nie są takie same jak jeszcze kilka lat temu. Sam ostatnią porcję węgla kupowałem 3 lata temu i stopniowo przechodziłem na drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi