Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część. Drodzy forumowicze, otóż zaobserwowałem dość niepokojąca sytuacje na moim piecu. Temperatura na termometrze na piecu wynosi 90 stopni, gdy na sterowniku jest 55 stopni. Dodam że komin stał się gorący na piętrze domu(rzadko bywam na piętrze i nie wiem jak długo taka sytuacja ma miejsce). Kominiarz będzie dopiero w poniedziałek, ale czy problemem jest nie drożny komin? Dodam że na piętrze zaobserwowałem lekki zapach dymu, sadzy.

Opublikowano

Możliwe, że doszło do zapłonu sadzy w kominie, kiedy był czyszczony komin, a kiedy piec? Nie lekceważ takich objawów, bo może się to skończyć groźnym pożarem lub zaczadzeniem.

Opublikowano (edytowane)

Przychylam się do przedmówcy.

Możliwe że w tej sytuacji częściowo zawinił mocny wiatr, który wyciąga temperaturę do kotła i iskry mogły zapalić sadzę.

Edytowane przez lukka16
Opublikowano

A ja się nie przychylam  do tych podpowiedzi. Przeżyłem na własnej skórze zapalenie sadzy w kominie, panowie Snurg i lukka 16 nie wiedzą o czym piszą. Zakładając nawet waszą wersję , jak od zapalonych sadzy w kominie  może rosnąć temperatura wody w kotle, no jak ? Nie wspomnę o popękanych ścianach, odpadniętych płytkach , smrodzie w mieszkaniach., zadymionej okolicy.

W tym przypadku jedyna możliwa przyczyna zbyt duża dawka groszku na palniku + zbyt duże dawki i małe przerwy w podtrzymaniu + ciąg kominowy który robi końcowy efekt. Rada zmienić dawki zamontować w kotłowni RCK ( regulator ciągu kominowego) i po problemie. Tyle w temacie.  Pozdrawiam teoretyków., bez obrazy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Komin wyczyścić nie zawadzi, a nawet jest wskazane co jakiś czas ?

Może autor napisze, gdzie jest zamontowany czujnik sterownika, oraz budowę instalacji.  Różnica jest znaczna, i wygląda na zahamowany przepływ.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.03.2021 o 13:55, 1mps napisał:

jak od zapalonych sadzy w kominie  może rosnąć temperatura wody w kotle, no jak ?

A może tak że zapalona sadza w kominie działa jak dopalacz w silniku odrzutowym i wciąga do komina wszystko co ma tlen, zwiększając ciąg i wypala kocioł i komin. Przeżyłem to sam i wiem o czym mówię. Od tego czasu mam zabudowany wkład kominowy.

Edytowane przez lukka16