Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Auto lato ma pierwszeństwo przed regulatorem pokojowym. Jeśli więc obwód zostanie wyłączony z powodu wysokiej temperatury na zewnątrz, to nawet jeśli w pomieszczeniu spadnie temperatura poniżej zadanej pokojowej, to obwód nie ruszy. W innym przypadku np. po włączeniu klimatyzatora włączał by się obwód grzania, mimo iż na dworze +30 :-)

Opublikowano

Ok. dzięki za informację.

Opublikowano (edytowane)

Witam , w związku ,że kiedyś zadawałem pytanie w sprawie jak sterownik radzi sobie z palnikiem rynnowym i odpowiedzi były dość ogólne napisze parę zdań co i jak . Sterownik jak to nasz ulubieniec poradził sobie bardzo dobrze  wszystkie ustawienia były do przestawienia oprócz kaloryczności bo to raczej wiadoma sprawa ,potencjał podajnika wyszedł po przeliczeniach trochę mniejszy z 19 kg wyszedł 16.2 bo akurat w tym palniku był inny motoreduktor po zmianie dawki powietrza na + proces spalania został opanowany ale najważniejszą zmianą która mnie zaskoczyła to to że spokojnie wystarcza czas podawania w auto 1s,2s podawanie 1 s w małej modulacji działa super kocioł nie wpadał w czuwanie nie kopcił i nie przekraczał temperatury zadanej więcej niż 0.8 stopnia i tak sobie pykał na wolnych obrotach ,oczywiście co z tym idzie poprawiła się czystość palnika jak i kotła no i sam popiół był dopalony do zera .Pytałem też o modulację oczywiście sterownik super moduluje pod stałym obciążeniem grzejnikowym to jest 30 stopni na grzejniki  w dom 240 m/2 wykresy były proste a moc palnika była zachowana na wzorowym poziomie ( niebieski wykres ).

Wiem ,że to nie miejsce na opinię palnika ale wypowiem się z innej strony sterownik na rynnie spalił na dobę mniej o 1.2 kg i chyba zasługą jest krótszy czas podawania i korzyści z tego idące dodam, że przed zmianami ustawień i palnika palnik innej konstrukcji pracował w identycznych warunkach na tej samej instalacji i opale .

To tyle tych bzdur ale mam nadzieję ,że komuś ta wypowiedź rozwieje wątpliwości czy zmienić ster na skzp-02 ,wniosek z moich obserwacji jest prosty fajnie aby w przyszłości sterownik który modulacją zejdzie do minimum np.5% z automatu podawał tylko 1s może ten pomysł i wy pochwalicie a jak już dojdzie do obiecanych aktualizacji to tą poprawkę doda producent .

Pozdrawiam .

wykres .JPG

Edytowane przez Klaudiusz3
Opublikowano

W  App Store jest dostępna aplikacja internetowa do zdalnej obsługi SKZP dla sytemu iOS.

Należy wyszukać TIMEL SKZP MONITOR.

Aplikacja w wersji 1.00. Image%20%281%29.png

Aplikacja obsługuje prawie wszystkie funkcje sterowników z serii SKZP.

W aktualnej wersji nie obsługuje jeszcze ustawień samego palnika oraz edycji programów czasowych.

Wkrótce będzie aktualizacja dodająca te funkcjonalności.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

P.Tomek ,jest mozliwe do aktualizacii przedluzyc krzywu zewnetrznej ponad 10°C?Kiedy w nocy 5° i dzien 15°,grzeje dzien na 10.Przelaczam nastepnie na termostat,ale s zeliwem to nieekonomiczne.Lepiej ladne zmiany dla zewnetrznej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

witam. Mam nowy kociolek od niedawna i walczę z ustawieniami. Kocioł chodzi na małym obiegu i dogrzewa bojler 100l koWP_20180623_08_03_41_Pro.jpg

WP_20180623_08_02_52_Pro.jpg

WP_20180623_08_04_04_Pro.jpg

WP_20180623_08_04_12_Pro.jpg

WP_20180623_08_04_40_Pro.jpg

WP_20180623_08_06_58_Pro.jpg

WP_20180623_08_07_21_Pro.jpg

WP_20180623_08_09_05_Pro.jpg

Edytowane przez dadex
Opublikowano

Potencjał podajnika wyliczony/rzeczywisty? Kaloryczność opału z worka?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Robiłem test podajnika.Tyle wyszlo mam podajnik ekoenergii do 15kw. Kaloryczność z worka. Jest to ekogroszek czeski.

Opublikowano

No to zwiększ trochę kaloryczność.

Opublikowano (edytowane)

Zmień parametry w czuwaniu bo niedopala eko;

czas podawania 5 sek

czas nadmuchu 25 sek

powietrze 15 

Edytowane przez slawek56
Opublikowano

Trzeba uszczelnić koronę palnika, bo widać, że są przedmuchy i część powietrza ucieka bokiem zamiast iść w palenisko.

Opublikowano

A no faktycznie:)

Opublikowano

Wystarczy czerwonym silikonem czy musi byc kominkowy ?

Opublikowano

Można i czerwonym.

Opublikowano

Mam taki sam palnik, a potencjał mam 19.1kg/h. Na polskim eko.

Też mi zaczął podobnie przesypywać po przejściu na lato, dałem kaloryczność w górę do niecałych 28 i jest w porzo.

Palnika nie mam uszczelnionego, dowiercone są za to dodatkowe otwory po obwodzie korony i zaślepione mam wszystkie otwory w kanale powietrza.

Parametry podtrzymania mam patrząc od góry 5,20,18,2 ( to info na prośbę dadex-a)

Opublikowano (edytowane)

19kg to sporo. W srwisie powiedzieli mi 17kg. Zmienie wiec na cos w okolicach 17 i 19.wygasilem kocioł ustawiłem moc dmuchawy na 50 i wyszlo szydlo z worka. W trzech miejscach przedmuchy. Uszczelnie czerwonym silikonem który został mi po instalacji. Miejmy nadzieje ze się poprawi.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Czeski wegiel to brunatny i jest lżejszy od kamiennego, więc 15 kg. na Czecha może być OK. Chyba największe doświadczenie w spalaniu czeskiego węgla ma @bercus

Opublikowano (edytowane)

czyli ile na czechu a ile na normalnym kamiennym proponujesz ? Dodam jeszcze ze kłopoty z miejscowym niedopalaniem zaczely się w momencie gdy wylaczylem calkowicie dodmuch podczas podawania paliwa. W moim przypadku gdy mam kiepskie paliwo /dragon z Brico w ktrum jest polowa pyłu nie mylić z mialem / mogla doprowadzić to zadania otworów jak nie calkowicie to czesciowo.mja dmuchawa w zalaczniku

WP_20180623_19_31_29_Pro.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
3 godziny temu, Oldek napisał:

Czeski wegiel to brunatny i jest lżejszy od kamiennego, więc 15 kg. na Czecha może być OK. Chyba największe doświadczenie w spalaniu czeskiego węgla ma @bercus

Paliłem dwa sezony czeskim i  dokładnie tak jak Oldek pisze 15 kg-kamiennym 19 kg potencjał.

Opublikowano

Zmiany na palniku zaszły duże a efekt poniżej.

WP_20180624_05_17_48_Pro.jpg

WP_20180624_05_18_17_Pro.jpg

WP_20180624_05_19_07_Pro.jpg

Opublikowano

Koronę palnika zdejmujemy czycimy wyżłobienie które jest pod przygotowane pod koroną i tam dajemy silicon. Trzeba odczekać kilka h. U Ciebie jest jakoś po wierzchu, ale palnik wygląda OK.

Opublikowano

Tak właśnie zrobiłem w rowek dalem silikon i na zewnątrz z tego względu ze moja korona lekko się kiwa na jedna stronę przy dociskaniu. Silikon w kolo powinien ja usztywnic.