Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie jestem zadowolony jedynie ten groszek chce zmienić bo kiepski jest. No i na wiosnę pompę kotlowa założyć bo teraz to pompę od bojler mam cały czas włączona a 300 litrów to duże straty

Opublikowano

Radzę go wyliczyć prawidłowo i dopiero ustawiać kocioł

Bo to że masz kaloryczność wyżej niż to co producent podał nie znaczy że masz potencjiał źle na to wolywaja inne parametry a jakie np. Jeszcze parametry

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No ok. Dziś zmienię groszek na prube to zobaczę co będzie. Bo na tym to nie wiem o co chodzi raz się fajnie pali raz trochę śpiekow tak jakby był pomieszanie z jakimś syfem

Opublikowano

Panowie, po niecałej dobie palenia Varmo, stwierdzam na razie na plus. Sterownik daje radę, chociaż muszę wyregulować potencjał podajnika, obecnie mam duże przekłamanie. Zalety tego paliwa to:

- spala się na popiół prawie jak z papierosa

- bardzo mała ilość popiołu w popielniku

- nie słychać podajnika, oczywiście oprócz pracy silnika

- w końcu sucho w podajniku

Na minus:

- więcej pyłu na wymienniku

- mniej paliwa wchodzi do zasobnika

Na razie zakupiłem 10 worków (900 zł/tona) potrzeba jeszcze trochę regulacji ustawień ale chyba się przekonam.5afd1305a671c1971684ea0a08edf1b0.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Gdzie te varmo można kupić bo już wcześniej go szukałem ale na dolnym Śląsku nikt o tym nie słyszał

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Napisz na ten temat więcej bo myślę że nie tylko ja będę tym zainteresowany

Edytowane przez MarekDabrowski
Opublikowano (edytowane)

Ja zakupiłem u lokalnego dystrybutora (woj. Łódzkie) ale można u producenta z dostawą przez internet. Wpisz w przeglądarkę Vermo a znajdziesz.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Koledzy mi tam mróz nie straszny, mogę nie grzać 926d5715893d6cf790e078500e90d353.jpg921c124f4142cd6c877bdcec995c9f66.jpg

Opublikowano

brr... :-)

Opublikowano

Koledzy mi tam mróz nie straszny, mogę nie grzać 926d5715893d6cf790e078500e90d353.jpg921c124f4142cd6c877bdcec995c9f66.jpg

Czy w tej określonej sytuacji sprawdzasz może potencjał swojego podajnika...?

No i jak ustawiłeś korektę, na plus czy na minus?

Opublikowano

Wczoraj dałem potencjał w dół z 15,2 na 14,4 ale i tak bardzo przekłamuje. Obecnie pokazuje 35.8 całkowite, chociaż zasypałem 24 kg i jeszcze trochę jest w podajniku. Czekam aż skończy się opał i wyzeruję, bo wczoraj nie zrobiłem tego odrazu przy zasypaniu.

Opublikowano (edytowane)

Wiem jak wyliczyć, ale muszę zaczekać na nowy zasyp, bo wczoraj za dużo przestawiałem potencjał i mam zafałszowany odczyt.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Jeśli chodzi o potencjał to trzeba ustawić do danego groszku u mnie na rusku było 15,5 a na Bóbrka musiałem przestawić na 15,3 może to niewielka różnica ale miałem przekłamania

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Zasobnik zasypany, licznik wyzerowany, test rozpoczęty. Po spaleniu wczorajszego zasypu wychodzi potencjał podajnika około 10.

36e95c4bb5d78c4af84d433185a30ff5.jpg

Edytowane przez hrabia1973
Opublikowano

Po 6 godzinach wygląda to tak. Jakieś sugestie co do ustawień.

Popiołu mało, od czasu do czasu powstaje spiek żużlowy. Zmieniłem czas podawania z 5 na 2 sekundy i wiatr 1 oczko w dół. Jeszcze chyba za duży potencjał ustawiony, patrząc na to co pozostało w zasobniku, ale czekam do wyczerpania zasobnika.

fef6bf0ebf1819a9cece5d7108724b59.jpgc35548af25724fd0913b76dc73b3f800.jpg

Opublikowano (edytowane)

Zdjęcie robiłem jak przeszedł w niższą modulację, muszę podnieść minimalny wiatr w górę, bo jednak za mało dmucha.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

A tak przy 70% modulacji, jest chyba ok.591612110df954b55504eea1c3fb4dc2.jpg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Sorki że dopiero teraz piszę ale muszę powiedzieć że dzięki poradom KamilCK dzisiaj dobowe wyszło 56 to i tak lepiej jak 72. Na pewno ten nieocieplony strop ma na to duży wpływ. Zastanawiam się czy ten ATM 341 nie broni mi bo grzeje podłoga ciepła po pewnym czasie podłoga stygnie i znowu zaczyna grzać i myślę że to może mieć wpływ na moje spalanie.ponadto jak miałem go ustawionego na 43 stopnie to pompa chodziła na l biegu jak zmniejszyłem temperatura na 35 to musiałem pompę dać na 3 bo podłoga zaczynała stygnąć praktycznie zrobiła się zimna