Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, abcde napisał:

Dla mnie czujnik powrotu dla modulacji nie ma znaczenia.

W wersji 2.11 jest opcja podbicia i do niej czujnik jest potrzebny chyba że ktoś sobie wyłączy w menu.

Opublikowano

To ja odbijam "wiejską "pileczke :

Regulator PID (proporcjonalno - całkująco - różniczkujący).

Regulator PID (Proportional-Integral-Derivative Controller - regulator proporcjonalno-całkująco-różniczkujący) - w automatyce, regulator składający się z członu proporcjonalnego P o wzmocnieniu kp, całkującego I o czasie zdwojenia Ti oraz różniczkującego D o czasie wyprzedzenia Td. Jego celem jest utrzymanie wartości wyjściowej na określonym poziomie, zwanym wartością zadaną.

regulator PID

Regulatora PID używa się np. do sterowania temperaturą procesu, w tym wypadku działa on jak bardzo dokładny termostat. Może również sterować ciśnieniem, natężeniem przepływu, składem chemicznym, siłą, prędkością i innymi sygnałami. Regulatory znajdują zastosowanie w przemyśle samochodowym, w tym przypadku ich zadaniem jest utrzymywanie stałej prędkości samochodu bez względu na warunki jazdy (tzw. tempomat).

Regulator realizuje algorytm:

Regulator PID

Transmitancja operatorowa idealnego regulatora PID:

Regulator PID

Idealne różniczkowanie jest nierealizowalne fizycznie.

Transmitancja operatorowa rzeczywistego regulatora PID:

Regulator PID

gdzie:

kp - współczynnik wzmocnienia
Ti - czas zdwojenia
Td - czas wyprzedzenia
s - zmienna zespolona w przekształceniu Laplace'a
Kd - stała różniczkowania

Aby z regulatora PID zrobić regulator:

- P (proporcjonalny), należy ustawić Ti = automatyka
- PD (proporcjonalno-różniczkujący), należy ustawić Ti = automatyka 
- PI (proporcjonalno-całkujący), należy ustawić Td = 0

Regulator proporcjonalno - całkująco - różniczkujące są regulatorami uniwersalnymi - wzmacniają, całkują i różniczkują odchyłkę regulacji. Sygnał wyjściowy regulatora PID jest proporcjonalny do sumy sygnału wejściowego, jego całki oraz jego pochodnej. Jedna część odpowiedzi skokowej regulatora PID jest proporcjonalna (P) do odchyłki regulacji, druga (I) jest całką z odchyłki regulacji, trzecia (D) - pochodną z odchyłki regulacji względem czasu.

Regulator PID stosuje się zazwyczaj do obiektów poddawanych wpływom zakłóceń o dużych i gwałtownych zmianach. Regulator ten stosuje się w przypadku gdy mamy do czynienia ze stałą wartości wielkości zadającej - a więc w układach regulacji stałowartościowej, np. układach regulacji temperatury.

Regulator PID umożliwia stosowanie krótszych czasów zdwojenia Ti niż regulator PI, bez obawy powstania oscylacji w układzie zamkniętym, a więc prędzej likwiduje wpływy zakłóceń o wartościach ustalonych.

Regulator PID Regulator PID
Odpowiedź na skok jednostkowy Charakterystyka amplitudowo - fazowa

Masz za wielki palnik +bledy w instalacji ....wiec niczym tego prawidlowo nie wysterujesz...zadnym sterownikiem na rynku z PID

Opublikowano
Godzinę temu, MarekDabrowski napisał:

Zostawię to bez komentarza szkoda słów wiem kto ma nowego Iryda chętnie się z tobą zamieni na sterowniki

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Masz za to + ode mnie. 

Zauważyłem że kolega ciągle narzeka i może faktycznie wymieni sterownik na inny. Czesto neguje co piszemy. Może czas palić na ruszcie slbo zmienić na gazowy :-)

Opublikowano
Godzinę temu, Oldek napisał:

A wracając do funkcji sterownika "ochrona powrotu". Jak to pomaga wie tylko Timel i kolega @Jockey. Miałem to opisać wcześniej ale jakoś przeleciało i zapomniało mi się. Miałem włączoną funkcję ochrony powrotu, temp. powrotu ustawioną na 47. Poszedłem jak zwykle na browca do kotła i pomyślałem sobie żeby poprawić czujnik powrotu na kotle. Odpiąłem na chwilę czujnik powrotu, a kocioł zaczął szaleć. Z małej mocy, no może 20-30% modulacji wszedł na max ustawioną 90% modulacji. Temperaturę zadaną przebił o 2°C na modulacji 90% i dalej pracował na max. Dobrze że byłem przy sterze i dałem rozpalony, sterownik się uspokoił. Ot taka uwaga do wzmocnienia modulacji.

Nie pij wiecej w kotłowni. Ja piję w domu razem z żonką. 

Jak wypiąłeś czuknik z ruty to logiczne że ster odczytał temp. kotłowni jako temp.powrotu i podbił modulację na maxa no różnica wynosiła kilkadziesiąt stopni. To tylko dowód na to że to działa. 

Opublikowano
Godzinę temu, abcde napisał:

nie obrazajac  hydraulikow ale dla nich im bardziej zlozona instalacja tym lepsza kasa a ludzie na to sie godza bo sie na tym nie znaja...to samo sie tyczy mechanikow samochodowych itp....a nikt sie nie zna na wszystkim.

Ot cała prawda. 

Wiele razy to powtarzam. Ale cóż jak każdy chce mieć kotłownie lepszą od ferrari. . .

Opublikowano

Odpiecie czujnika niczego nie zmienia....jak dla mnie to wyjety byl czujnik tem pieca i dlatego szalał albo masz odwrotnie podpiete:)

Opublikowano
11 minut temu, wojszym2244 napisał:

Nie zapewnia również ochrony powrotu jak nie ma siłownika mieszacza. Tak wynika z instrukcji. Ale tego to już myślałem, że nie trzeba tłumaczyć.

Ja nie mam potrzeby aby sterownik zapewniał mi ochronę powrotu. W tym celu mam zawór 4D który to zapewnia. Ale dla sterownika SKZP to za mało aby pracować w PID

Opublikowano
8 minut temu, MarekDabrowski napisał:

Polecam gazowy wtedy nie będzie kłopotu że sterownikiem i spalanie ekogroszku będzie równe 00000:-)

Ale wtedy na piwo by nie miał gdzie chodzić. He, he

Opublikowano
1 minutę temu, Oldek napisał:

Ja nie mam potrzeby aby sterownik zapewniał mi ochronę powrotu. W tym celu mam zawór 4D który to zapewnia. Ale dla sterownika SKZP to za mało aby pracować w PID

Moze masz wersje bez PID :)

Opublikowano

Mozna by bylo na rurze od powrotu zamontowac przeplywowy podgrzewacz wody(taki na 400v z 7,5kw)....i byla by ochrona i kociol dogrzany :))

Opublikowano

Żeby zapewnić ochronę powrotu musi być zawór 4d i pompa kotłowa i siłownik to jest cały zestaw .a teraz wyjaśnię jak to działa jak temperatura powrotu spadnie to siłownik przymknie zawór a pompa kotłowa jest po to aby wymieszać wodę w momencie gdy temperatura powrotu wzrośnie siłownik otworzy więcej zawór i tak wokoło jak pompa kotłowa pracuje cały czas są mniejsze skoki temp.powrotu albo nie ma ich wcale i siłownik nie musi tak bardzo przymykać zaworu

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Cieplo u Ciebie na dworze widze ...u mnie tylko 3.4 stopnia :))

Opublikowano
7 godzin temu, Figar napisał:

Witam Panowie. Nie udzielam sie zbyt często ale za to często czytam to forum i miedzy innymi dlatego kupiłem skzp. Pale w nowym domu od ok 2tygodni. Podziele sie z wami moim (jak dotąd) krótkim doswiadczeniem z ustawieniami tym bardziej ze ostatnie pare stron dyskutujecie na temat który mnie dotyczył.  Po paru pierwszych dniach palenia mialem dość kotlowni. Ile mozna patrzec sie na palnik i filtrowac kurz i dym nosem. Problem polegal na tym ze sterownik prowadzil piec podobnie jak w dwustanie. W moim przypadku pomoglo dopiero wlaczenie cwu na stale. Po tej zmianie wahania wykresów sie uspokoiy. I teraz mam cos takiego:

Screenshot_2018-11-24-10-29-47.png

No kolego pochwal się informacjami co jednocześnie pozwoli to innym zrozumieć dlaczego mają inaczej.

Powiem że takiego wykresy jeszcze nie widziałem. Ktoś ma jeszcze takie kreski WAŻNE na aplikacji mobilnej?

Z ciekawości zapytam: Co ogrzewasz? Czym ogrzewasz? W jakim systemie masz zbudowany dom? Musi mieć niskie zapotrzebowanie na energię skoro na układ idzie tylko 20 parę stopni. przy zerowej temp. na zewnątrz. Jaka instalacja? No i najważniejsze czy masz termostaty na kaloryferach bo moim zdaniem one są główną przyczyną nierównego modulowania o żonie nie wspomnę która wietrzy co chwilę pomieszczenia :)

Co do funkcji ochrony powrotu to kto doświadczył jej działania? Ja jakoś nie mogę. Instalację mam na sprzęgle, różnica między zasileniem a powrotem mam na poziomie 1-3 st i jeszcze nigdy sterownik nie zareagował tak jakbym się tego spodziewał. Zawsze ospale podbija modulację mimo że spadek temp. jest w miarę dynamiczny to skutkuje zejściem na ok. 1-2 st i  jak już zrównoważy/ zahamuje spadek i zacznie dążyć do zadanej to podbija na nieproprcjonalnie wysokiej modulacji mimo że dynamika wzrostu temperatury jest wysoka no i oczywiście przebija tę temp.

Opublikowano
3 minuty temu, dormario napisał:

Zawsze ospale podbija modulację mimo że spadek temp. jest w miarę dynamiczny to skutkuje zejściem na ok. 1-2 st i  jak już zrównoważy/ zahamuje spadek i zacznie dążyć do zadanej to podbija na nieproprcjonalnie wysokiej modulacji mimo że dynamika wzrostu temperatury jest wysoka no i oczywiście przebija tę temp.

Myślę że podobny przypadek chciałem opisać, ale "młode wilczki" mnie zaszczekały bez wgłębienia w temat.

Opublikowano

Olek. Ja ciebie rozumiem i też uważam że sterownik jeszcze nie jest taki jakiego bym oczekiwał. Uprzedzę  uwagi tych wszystkich aktywnych klakierów..... SKZP jest lepszy od Techa nie mniej jednak do doskonałości jeszcze mu dużo brakuje. I jestem przykonany że Pan Tomek jest tego świadomy.

Opublikowano
1 godzinę temu, abcde napisał:

To ja odbijam "wiejską "pileczke :

Regulator PID (proporcjonalno - całkująco - różniczkujący).

Regulator PID (Proportional-Integral-Derivative Controller - regulator proporcjonalno-całkująco-różniczkujący) - w automatyce, regulator składający się z członu proporcjonalnego P o wzmocnieniu kp, całkującego I o czasie zdwojenia Ti oraz różniczkującego D o czasie wyprzedzenia Td. Jego celem jest utrzymanie wartości wyjściowej na określonym poziomie, zwanym wartością zadaną.

regulator PID

Regulatora PID używa się np. do sterowania temperaturą procesu, w tym wypadku działa on jak bardzo dokładny termostat. Może również sterować ciśnieniem, natężeniem przepływu, składem chemicznym, siłą, prędkością i innymi sygnałami. Regulatory znajdują zastosowanie w przemyśle samochodowym, w tym przypadku ich zadaniem jest utrzymywanie stałej prędkości samochodu bez względu na warunki jazdy (tzw. tempomat).

Regulator realizuje algorytm:

Regulator PID

Transmitancja operatorowa idealnego regulatora PID:

Regulator PID

Idealne różniczkowanie jest nierealizowalne fizycznie.

Transmitancja operatorowa rzeczywistego regulatora PID:

Regulator PID

gdzie:

kp - współczynnik wzmocnienia
Ti - czas zdwojenia
Td - czas wyprzedzenia
s - zmienna zespolona w przekształceniu Laplace'a
Kd - stała różniczkowania

Aby z regulatora PID zrobić regulator:

- P (proporcjonalny), należy ustawić Ti = automatyka
- PD (proporcjonalno-różniczkujący), należy ustawić Ti = automatyka 
- PI (proporcjonalno-całkujący), należy ustawić Td = 0

Regulator proporcjonalno - całkująco - różniczkujące są regulatorami uniwersalnymi - wzmacniają, całkują i różniczkują odchyłkę regulacji. Sygnał wyjściowy regulatora PID jest proporcjonalny do sumy sygnału wejściowego, jego całki oraz jego pochodnej. Jedna część odpowiedzi skokowej regulatora PID jest proporcjonalna (P) do odchyłki regulacji, druga (I) jest całką z odchyłki regulacji, trzecia (D) - pochodną z odchyłki regulacji względem czasu.

Regulator PID stosuje się zazwyczaj do obiektów poddawanych wpływom zakłóceń o dużych i gwałtownych zmianach. Regulator ten stosuje się w przypadku gdy mamy do czynienia ze stałą wartości wielkości zadającej - a więc w układach regulacji stałowartościowej, np. układach regulacji temperatury.

Regulator PID umożliwia stosowanie krótszych czasów zdwojenia Ti niż regulator PI, bez obawy powstania oscylacji w układzie zamkniętym, a więc prędzej likwiduje wpływy zakłóceń o wartościach ustalonych.

Regulator PID Regulator PID
Odpowiedź na skok jednostkowy Charakterystyka amplitudowo - fazowa

Masz za wielki palnik +bledy w instalacji ....wiec niczym tego prawidlowo nie wysterujesz...zadnym sterownikiem na rynku z PID

czy ktoś wie jaka jest ewentualna różnica pomiędzy algorytmem zastosowanym w SKZP a tzw.inteligentnym/samouczącym/ się algorygtmem reklamowanym przez "inne" firmy ?

Opublikowano
13 minut temu, dormario napisał:

Olek. Ja ciebie rozumiem i też uważam że sterownik jeszcze nie jest taki jakiego bym oczekiwał. Uprzedzę  uwagi tych wszystkich aktywnych klakierów..... SKZP jest lepszy od Techa nie mniej jednak do doskonałości jeszcze mu dużo brakuje. I jestem przykonany że Pan Tomek jest tego świadomy.

To "młody wilczek" i "klakierek" napisze ze zrzedzicie jak stare baby przy ladzie z wedlinami.:tego sterownik nie robi,tego mu brakuje tamtego.(niedlugo ktos wymysli ze moze zone w lozku by zastąpił)....a napiszcie do techa czy innego producenta ...to Was zleje ..zrzucacie gowniana instalacje,przewymiarowany kociol czy co innego ze sterownik do dupy :(.aaa szkoda gadac...:(

Opublikowano
14 minut temu, gawara58 napisał:

czy ktoś wie jaka jest ewentualna różnica pomiędzy algorytmem zastosowanym w SKZP a tzw.inteligentnym/samouczącym/ się algorygtmem reklamowanym przez "inne" firmy ?

Kolejna bzdura. Nie ma czegoś takiego jak sztuczna inteligencja w sterownikach. To tylko chwyt reklamowy. Nie chce mi się rozpisywać bo i nie warto.

Opublikowano
4 minuty temu, abcde napisał:

To "młody wilczek" i "klakierek" napisze ze zrzedzicie jak stare baby przy ladzie z wedlinami.:tego sterownik nie robi,tego mu brakuje tamtego.(niedlugo ktos wymysli ze moze zone w lozku by zastąpił)....a napiszcie do techa czy innego producenta ...to Was zleje ..zrzucacie gowniana instalacje,przewymiarowany kociol czy co innego ze sterownik do dupy :(.aaa szkoda gadac...:(

Kolego pochwal się jak prosiłem wykresem z aplikacji mobilnej bo widzę że u Ciebie też musi być idealnie.

Opublikowano

szkoda mi kasy na moduł...wiec go nie mam....jak cos dobrze dziala to nie musze tego kontrolowac 24 na dobe:)

Idealnie by bylo gdybym mial spalanie 5 kg na dobe:)

Opublikowano
34 minuty temu, dormario napisał:

Ja was panowie też rozumię. Oni wszyscy chyba się nie myją jeśli mają proste wykresy. U mnie kiedy włączy się pompa cwu temperatura kotła leci w dół jak szalona a modulacja jak ospała wolno idzie do góry.