Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Test przeprowadź powoli nie taki skok odrazu no i nie wszystko naraz zmniejszaj powoli moc kaloryczność zostaw narazie bez zmian ,pamiętaj tez ze mniej opału to i tez mniej powietrza aby zachować równowagę .

Opublikowano

Ok zaniechałem wszystkich prób na rzecz obniżenia mocy kotła więc dziś o godz. 18:00 przestawiłem kocioł na 22kw bo producent podaje że ten palnik pracuje między 22-25kw czyli o 20:00 pierwsze wykresy i spalanie

Opublikowano (edytowane)

Zmień czas przekroczenia na 60min bo niepotrzebnie Ci się Kocioł odstawia I zmień ta moc minimalna na chociaż 20%

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez KamilCK
Opublikowano

Pamiętaj złotą zasadę i to na pewno Ci się przyda jaką kolwiek zmiana i czas 8/12h trzeba zaczekać na efekty chyba że dasz się bardzo Dobrze na kotle i sterowniku to wcześniej będzie już widać. I małymi kroczkami jedną rzecz zmieniamy i czekamy

Opublikowano

Jeśli miałeś dobrze ustawiony potencjiał to w tym temacie Ci się nic nie zmieniło wyliczy dobrze ale 2h to za krótko minimum 12h A najlepiej 24h i będziesz widział co i jak

Opublikowano

Musi się to wszstko u Ciebie unormowac tak więc może palić więcej teraz musi się to ułożyć wszstko

Opublikowano

Zastanawia mnie jedna rzecz czy spalanie będzie takie jak pokazuje sterownik potencjału nie zmieniałem reszty ustawień też nie tylko ta moc

Jak zmniejszyłeś moc kotła to mniej paliwa będzie podawane na palnik.

Opublikowano

Podawane bedzie mniej ale potencjal sie nie zmieni woec wskazanie licznika rowniez.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Powiem tak.

Po przeczytaniu jednego z postów ( nie pamietam w którym wątku) postarałem przetestować prace na niższej mocy. Zmniejszyłem z 50% na 35 , przez ten zabieg spalanie dobowe zmalało o 3 kg. Piec wolniej dochodził do temp zadanej

Tłumacze to sobie stratą kominową. Bezwładność naszych kotłów jest dość duża. Po co gonić kocioł żeby w minutę dobić do zadanej skoro w żaden sposób nie odczujemy dyskomfortu jeżeli różnica temperatur będzie odbiegała nawet o kilka stopni od tych które żeśmy ustawili. Wymiennik nie jest w stanie efektywnie odebrać całego wygenerowanego ciepła. Część musi uciec przez komin i najgorsze ze strata jest nie proporcjonalna do zysku.

Może ktoś tez przetestuje taki zabieg i się podzieli wrażeniami. Najważniejsze żeby temperatury dzienne były zbliżone

Opublikowano (edytowane)

Kolego ja o tym pisałem że można testować do woli ustawienia mocy bo przecież palniki nie są skonstruowane na jedna nominalna moc ,a mając nasz sterownik jesteśmy w stanie zmniejszyć moc (elektronicznie ) i obserwować co będzie dalej sam zauważyłeś że dojdzie powoli do zadanej a co z tym idzie ile ciepła przekażesz wymiennikowi tyle on przekaże wodzie a jeśli zignorujesz własnie ten czas i bezwładność to produkuje się strata kominowa dlatego moc palnika musi byc dobrana do własnie czasu oddawania ciepła przez kocioł i dlatego jestem zwolennikiem aby dopasować wszytko na styk jak i opał ,czas no i przepływ wody przez kocioł bo ona ma też wielkie znaczenie .

Daj znać jaki efekt z dnia dzisiejszego .

Nie zrozumiałe jest do mnie że wszyscy trzymają się tych fabrycznych parametrów .

Edytowane przez Klaudiusz3
Opublikowano (edytowane)

Ja mam kocioł 15kw ustawiony na 10kw fajnie idzie palę retopalem i tak jak klaudiusz mam ustawione pompy na minimum co prawda nie mam prostych wykresow ale to przez zimny powrót. No i wlasnie jak był ustawiony na 15kw to czarno bylo w kotle i odstawial sie bardzo czesto

Edytowane przez audilhr
Opublikowano

Skoro masz pompy na najniższym biegu, to nie ma się co dziwić, że temperatura spada Ci o 5 stopni poniżej zadanej, a jak nadgoni, to potem się odstawia i zimny powrót.

Opublikowano

Skoro masz pompy na najniższym biegu, to nie ma się co dziwić, że temperatura spada Ci o 5 stopni poniżej zadanej, a jak nadgoni, to potem się odstawia i zimny powrót.

To lepiej ustawić pompki na 2 biegu? A zimny powrót według Was to ile 50° 40°30°?
Opublikowano (edytowane)

Ja mam kocioł 15kw ustawiony na 10kw fajnie idzie palę retopalem i tak jak klaudiusz mam ustawione pompy na minimum co prawda nie mam prostych wykresow ale to przez zimny powrót. No i wlasnie jak był ustawiony na 15kw to czarno bylo w kotle i odstawial sie bardzo czesto

...było czarno bo miałeś ustawione za mało powietrza. Zamiast zwiększyć powietrze to zmniejszyłeś nawęglanie poprzez obniżenie mocy kotła z 15kW do 10kW więc parametry spalania się poprawiły.

PS

A nie sądzisz, że jak ustawisz moc kotła na 15kW a maksymalną moc kotła ustawisz na 66% to będziesz miał to samo? (oczywiście przy odpowiednim ustawieniu powietrza)

Edytowane przez carlo
Opublikowano

Było tez i tak ustawiane i bawiłem się powietrzem druga sprawa to kocioł mam przewymiarowany. W odległych postach wstecz była rozmowa właśnie na ten temat czy ustawienie kotła z ta tabliczki i obniżenie przykładowo o 50%to to samo co wpisanie połowę mocy kotla w sterownik nie pamiętam ale chyba ludzie mieli różnicę. W moim przypadku faktycznie może coś robiłem nie tak aczkolwiekkotla podajnikowego nie mam od wczoraj :-)

Opublikowano

Witam pragne wszem i wobec na forum podziekowac koledze KamilCK za pomoc w przestawianu sterownika skzp. Spalanie przed zmianami przy temp. Ok+5 wynosila 55kg, po zmianach proponowanych i konsultowanych z Kamilem na dzien dzisiejszy przy -6* 37kg. Warto sluchac starszych kolegow ktorzy w wolnych chwilach staraja sie rozgrysc optymalne ustawienia pieca jako dowod screen w aplikacji, potencjal podajnika ustawiony z dokladnoscia do 100gram

post-74846-0-93348600-1517843299_thumb.jpg

Opublikowano

Ale masz jeszcze nie dopracowane spalanie możesz wierzyć lub nie w to co kolega wyżej napisał my wiemy jak było jak jest. A zajęło to koło 2tyg żeby dopracować jak trzeba.