Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I tak zmniejszylem juz dawno moc kotla mam kociol 25 kW a ustawione jest 15 kw. Modulacje mam na 45 %

Opublikowano

Ustaw max czas przekroczenia T. na małą wartość bo pewnie masz dużą i piec pali np. godzinę bez poboru przez CO. Piec po osiągnięciu temperatury zadanej przejdzie w tryb podtrzymania i tam jest istotne co poustawiasz.

Opublikowano

Podniesienie kaloryczności nic nie dało dalej przesyp

Opublikowano

A ustawienie max czas przekroczenia temp. na 0 tak żeby się odstawial?

Opublikowano

Czuwanie ustawienie 0

Opublikowano

Poobserwuj czy sterownik jest w trybie modulacji, czy też większość czasu spędza w czuwaniu. Jeśli w czuwaniu, to ustawiasz parametry w oknie CZUWANIE. Wówczas wystarczy zmniejszyć parametr CZAS PODAWANIA.

Jeśli natomiast przy tych małych mocach sterownik pracuje w modulacji i nie dopala, to podnieś powietrze  w dolnym zakresie mocy. Może też być tak, że są niedrożne otwory napowietrzające w palniku. 

Opublikowano (edytowane)

Palnik czuwanie -przerwa 60 minut

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Reszta ustawienia fabryczne

post-1379-0-52879800-1494608065_thumb.jpg

post-1379-0-89895100-1494608078_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Zwiększyłbym czas nadmuchu,o jakich ustawieniach fabrycznych piszesz?

Może być tak jak pisze P.Tomek,za mało wiatru,być może masz ustawioną niedużą wartość a modulacją zjechałeś do 45% to i powietrza jeszcze ponad połowę mniej

Edytowane przez konopka
Opublikowano

W pierwszy zdjęciu to ustawienia jak sie soft wygrało czyli fabrycze

Opublikowano

marekd jak masz mala dmuchawke typu WPA 07 to ona w 10 sekund sie nawet dobrze nie rozkreci , a juz wcale jesli ma fabryczny kondensator, to juz wogle jest porazka. Ja w swoje WPA 07 zmienilem na wiekszy. 

Opublikowano

Makong jaki duzy dales kondensator tak z ciekawości . Sprawdzę jaki wentylator mam.

Opublikowano (edytowane)

dokladnie taki http://www.mplusm.com.pl/kondensator-1uf.html a fabryczny w WPA 07 to 0,65 .

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Makong jaki duzy dales kondensator tak z ciekawości . Sprawdzę jaki wentylator mam.

Po co od razu jakieś radykalne środki,jak został włozony taki a nie inny kondensator to pewnie taki ma być.Na początek zwiększ czas nadmuchu nawet na max.,czas przerwy zmniejsz o połowę.Jest też możliwość że masz padnięty właśnie kondensator i dmuchawa się nie wkręca w obroty

Opublikowano (edytowane)

Eee teraz to kolego "fandzolisz" :) widac nie jestes w temacie odnosnie tej wlasnie dmuchawki (WPA 07) , zobacz linka ktorego wstawilem wczesniej, jest tam wymienione do jakich modeli dmuchawy jeste dedykowany ten kondensator, prawda jest taka ze, producent silnika zaleca  kondensator 1, a producent dmuchawy wstawia 0,65,  czemu to ja nie mam pojecia.

Znam osobiscie kilka osob ktore maja WPA 07  i tez wymienialy w niej kondziola na wiekszy, bez zadnego uszczerbku dla dmuchawy (silnika).

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Sprawdziłem mam wentylator WPA-06 kondensator 2 uF

Opublikowano (edytowane)

Znam ta dmuchawe na wylot, zapytaj kogos z branzy co ma na codzien do czynienia z tymi dmuchawkami np Pieklorza, noo i na tym moze to zakonczmy, bo nie wnosi to juz nic do tematu, poniewaz kolega marekd ma potwora WPA 06 i nasze dyskusje juz nic nie wniesa w jego temacie. Jesli czy nie dopala w podtrzymaniu to poprostu podnosc mu czas przedmuchu np co 2 sekundy.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Co 2sek czy o 2sek? No i właśnie czy nie dopala w podtrzymaniu czy wogóle nie dopala.Jak w podtrzymaniu to zmniejsz podawanie a zwiększ czas pracy nawet na max,chyba jest 25sek

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Piec praktycznie nie stoi w podczymaniu ,moze czasami tak ze 10/15 minut tylko tyle.

Zwiększyłem nadmuch za namowa Tomka podniosłem nadmuch i w miare pomogło dopalanie .

Zostaje przy tych parametrach co mam .Zwiekszenie kaloryczności nie spowodowało zwiększenie czasu miedzy podawaniami.

Opublikowano

Tak czytam i czytam i tak miałem własnie z dmuchawką i chciałem wymieniać ,mam wbs06a i kondziol 2 mF oryginał był a ostało sie 1,2 po paru latach pracy.Dałem taki stary 2,2 mF/400V MKSE i chodzi w elektroniku kupisz za parę groszy.

bo te fabryczne to są kiepskie po miesiącu mają 1,6 .Po wymianie kondziola dmuchawa sie zmieniła startowała z kopyta sporo szybciej ale jak dmuchawa chodzi ciągle to właściwie kondziol wiele nie poprawiał i dalej mi przesypywał,spaliny 200st .Moc miałem na 15Kw  a piec ma 23Kw U22 wiaderko dmuchawa przesłona na maks i 35% mocy bez dodmuchu i ciągle przesypywał.Zmieniałem kalorie na 5-10 mJ i inne cuda potencjał mam na stałe 14kg i nie zmieniało to wiele pużniej dałem moc na 23Kw a kalorie różnie teraz mam na maks na maks a dmuchawe na 45% z dodmuchem 10% i nic nie przesypuje w piecu biało i chodzi w modulacji a często  juz w interwale ,obsewuję czy nie przesypuje.

W palenisku zrobiłem dodatkowe nacięcia żeby więcej powietrza sie dostawało i zmniejszyła się temp. podajnika  i to tak samo pomogło.U mnie  pomogło jak się można domyśleć to co tomek pisze i teraz wiem że idę właściwym tropem najważniejszy jest odpowiednio dobrany wiatr.Jak patrze na moc dmuchawy przy rozpalaniu od zera nawet  to nie przekracza tych 40% ..Z kondziolem do dmuchawy  też nie można przesadzać bo można zjarać motorek jak będzie kondziol za duży np. 4mF..Analizowałem kiedyś jak już chciałem w desperacji wymieniać dmuchawę że wbs6a nie są takie słabe a w większości dmuchawach są take same silniki różnią sie konstrukcją mechaniczną wydajnością i różne kondziole są zakłądane.Jak kondziol jest małej pojemności to jest za słaby silnik wolno startuje lub wcale  a jak za duża pojemność to sie tylko grzeje a nic nie poprawia i w koncu po czasie sie spali.

Co do ustawień paleniska to tu kolega ma rację może ktos powie że u mnie podniesienie mocy nic nie poprawia ale jednak jest ok czasem w brew logice ale jednak,. 

przy zmianie kaloryczności lub potencjału zmieni się tylko czas przerwy a przy zmianie modulacji lub mocy również dmuchanie