Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła DS

latonio

Rekomendowane odpowiedzi

Mówimy o technice sprzed 100lat, litości. Pewnie z 65C.

Edit: 475W przy 90/70 w latach 60.

Edytowane przez HarryH

49 minut temu, Animus napisał:

A nie masz najprostszego sterownika pompy, który ją włącza  gdy kocioł osiągnie pożądaną temperaturę.

https://www.olx.pl/dom-ogrod/ogrzewanie/q-sterownik-pompy/?search[order]=filter_float_price%3Aasc

@Animus Zaobserwowałem też, że nie używając pompki, mogę utrzymywać wyższą temperaturę na piecu bez duszenia jej w ogrzewanych pomieszczeniach.

19 minut temu, HarryH napisał:

Pytanie czy warto dobierać kocioł do grzejników, które mogą być zgnite. 

Najważniejsze, żeby od razu przeskoczyć w taką instalację C.O., która nie emituje ciągłych kosztów, które mogą być o wiele większe, ale mniej widoczne, bo rozłożone w czasie.

To jak ze starym samochodem, wyrywa kasę z podszewką w kieszeni.

5 minut temu, latonio napisał:

@Animus Zaobserwowałem też, że nie używając pompki, mogę utrzymywać wyższą temperaturę na piecu bez duszenia jej w ogrzewanych pomieszczeniach.

Ale to strata na rzecz komina. 

1 godzinę temu, berthold61 napisał:

Też bym musiał trochę popytać bo syn kupuje dom stary do remontu w podstawie (liczone na kroki ) 8x8x5 rury grube ale zamiast kaloryferów sąrury tzw fafira jak dobrze to piszę  sąto rury ok fi 100mm oplecione blachą falistą i to na razie musi tak być przynajmniej ze 3-5 lat wiadomo kasa , kocioł tam jakiś górniak ale pewnie zdechł bo 10 lat nie zamieszkały dom i zastanawiamy się nad mpm 8-10kw  lub iść po bandzie i kominek z płaszczem wodnym plus jakiś buforek .  syn często w delegacje na tydzień jeździ i jego wybranka sama musi to obsłużyć i kominek wydaje się prostrzym rozwiązaniem ale no właśnie .

U mnie w pracy jeden duży pokój jest wyposażony w takie fafiry - to jest jedna kupa złomu  bo słabo grzeje - przy mrozach jest tam niesamowicie zimno w porównaniu z innym pokojem wyposażonym w grzejniki żeliwne gdzie jest normalnie cieplutko - jc tanim kosztem najlepiej pozmieniać to na żeliwne - na złomie w bdb stanie można dostać je po cenie 1.5zł za 1kg - wychodzi wiec 4-5x taniej niż kupno nowego aluminiowego grzejnika, ponadto do mpm;a bedą idealne - wiem bo mam takie w domu i grzeją pomieszczenia  tak samo dobrze jak aluminiowe.  Jesli syn chce 10kw to tylko na wegiel na drewno troche mała komora zasypu,

Hallo  Latonio!

Z mojego doświadczenia prosze Cię o NIE instalowanie kotła DS większego niż 10-11 kW. Kocioł, który nazywa się  "10 kW"  przy ostrym paleniu  np. przy -20 na dworze będzie miał rzeczywistą moc nawet 20 kW  NA DOBRYM WĘGLU  /30 MJ/, a ta sytuacja jest potrzebna 1-2 tyg. w sezonie. Pozostały '"normalny" okres grzewczy potrzebujesz ok 5-6 kW mocy, więc bez problemu będziesz mógł wykorzystywać 50--60 % nominalnej mocy kotła. Przy mocy 16 kW będzie to już 30-40 % więc możliwe jest kiszenie opału, bo nie będzie bufora.

POzdro

2 godziny temu, latonio napisał:

Zaobserwowałem też, że nie używając pompki, mogę utrzymywać wyższą temperaturę na piecu bez duszenia jej w ogrzewanych pomieszczeniach.

To jest normalne przy instalacji grawitacyjnej. Kocioł ma czas na odebranie ciepła i oddanie jej do instalacji w sposób jak najbardziej naturalny. Mój brat ma MPM DS 14 kW na starej instalacji z jedną pompą na powrocie i bardzo sobie chwali. Jak mówił najważniejszy jest w takim układzie start pompy i histereza (52'C, 3'C).

1 godzinę temu, dorecho napisał:

NA DOBRYM WĘGLU  /30 MJ/

Z tego co wiem i widziałem ten kocioł potrzebuje słabszego nisko spiekalnego i mało koksującego węgla - około 25-26 MJ/kg. 

7 godzin temu, mikkei napisał:

U mnie w pracy jeden duży pokój jest wyposażony w takie fafiry - to jest jedna kupa złomu  bo słabo grzeje - przy mrozach jest tam niesamowicie zimno w porównaniu z innym pokojem wyposażonym w grzejniki żeliwne gdzie jest normalnie cieplutko - jc tanim kosztem najlepiej pozmieniać to na żeliwne - na złomie w bdb stanie można dostać je po cenie 1.5zł za 1kg - wychodzi wiec 4-5x taniej niż kupno nowego aluminiowego grzejnika, ponadto do mpm;a bedą idealne - wiem bo mam takie w domu i grzeją pomieszczenia  tak samo dobrze jak aluminiowe.  Jesli syn chce 10kw to tylko na wegiel na drewno troche mała komora zasypu,

Nic nie będzie wymieniane przez jakiś czas bo docelowo będzie robiona podłogówka dlatego tak musi iść i tyle ale że młodzi bogaczami jak wiemy w PL nie są więc to potrwa jakieś 3 latka tak myślę chyba że zarobki mu podskoczą a kredyt nie wchoddzi w rachubę bo tak im tzn synom w głowę wbiłem . myślę że powinno to jakoś grzać .

@berthold61

Najpierw niech spróbują z dociepleniem ścian, dachu-stropu, wymianą okien i drzwi zewnętrznych, wtedy "apetyt na ciepło" chałupy spadnie i nawet takie infantylne grzejniki dadzą radę to ogrzać.

Może jakąś dotację dostaną.

http://www.climowool.pl/porady/termomodernizacja-budynkow-dofinansowanie-2020/

Edytowane przez Animus

No wszystko idzie ale nie teraz , z czego brać tą kasę skoro dom dopiero co będzie kupował a jak już kupi to musi zarobić na resztę ale bez kotła się nie obejdzie nowego na bank chyba że to jakiś żeliwniak ale jutro znów tam będziemy to sprawdzę i ten kocioł co to za typ , 

Rozważamy też klimatyzację kanałową bo to najtaniej wyjdzie że wszystkich możliwych ale problem z ciepłą wodą trochę zniechęca a grzanie prądem bojlera to średni pomysł .

Edytowane przez berthold61

I kolejne dziesiątki tysięcy złotych. Znam ten temat bo sam 4 lata temu kupowałem PRLowskiego klocka i plan był taki żeby wywalić stalowe, grube rury i zrobić to po nowemu. Skończyło się na wymianie kotła, zamknięciu instalacji i wymianie jednego grzejnika. Grzeje, współpracuje z nowym kotłem, w domu ciepło, więc takie bebeszenie domu odeszło na dalszy plan. Teraz zbieram kasę na zagospodarowanie 66m poddasza. 

Niestety nic na siłę, ale małymi kroczkami.

Panele PV tylko na grzanie wody to skomplikowany temat. Jeśli ktoś już decyduje się na instalację to dołożenie dodatkowych 5 paneli na bojler ma jakiś sens, natomiast kupowanie 5 paneli i kombinowanie z grzałką i sterownikiem to w zimę ryzyko niedogrzania a w lato marnowanie energii. Słowem temat rzeka.

Ja grzeje bojler z PV przy moim zużyciu obliczone mam to na cały rok myślę, że jak wpadnie pompa to nadwyżka przewidziana na bojler pokryje sporą część zapotrzebowania pompy na energię.

Plan B jest taki żeby zrobić wiatę pod samochód z używanych paneli poli na jednej fazie żeby zasilało to pompę.(poli dlatego żeby nie były za mocne bo na wiatę będę potrzebował ze 12 paneli aby przykryć powierzchnię)

Edytowane przez maniek83

Panowie wątek dotyczy kotła DS, instalacja, zapotrzebowanie na ciepło, komin, czy parę słów o przepisach rozumiem, ale fotowoltaika do tego nie pasuje

Byliśmy znów w tym domu i po rozmowie okazało się że kocioł cieknie więc trzeba tak czy siak kupić nowe źródło ciepła i teraz zacznie się zabawa bo kobitka syna nie wiadomo jak będzie sobie radziła ale  dwa rozwiązania są w miarę rozsądne cenowo i pierwsze to kocioł mpm 8-10 kw plus za jakiś czas bufor do tego jak już dojdzie do czasu robienia podłogówki (3-4 lata) a druga opcja to kominek z płaszczem wodnym  już  ekoprojekt plus jakiś bufor i teraz jest trochę czasu  ok 3 miesiące aby wyść z lepszym rozwiązaniem , do piwnicy poszedłby kocioł mpm jak miałby być a w salonie stałby ten kominek jak miałby być ,co wygodniesze lub ekonomiczniejsze hm ?

• 2 tygodnie później...

Nie rób kotłowni w salonie, bo to mało wygodne i nieekonomiczne. Każdy kto ma kominek to wie o czym piszę. Po zrobieniu kominka częste palenie, potem jak zapalisz z 2 razy do roku to będzie dobrze. Teraz z perspektywy czasu uważam że kominek to zbędny zajmujący miejsce kloc. Na filmach reklamowych dobrze wygląda: sielska rodzinna atmosfera, ognisko w salonie itp., a o noszeniu drewna, wynoszeniu popiołu i syfu w salonie nie ma nic. Lepiej źródło ciepła trzymać w kotłowni, a nie w salonie bo ciężko utrzymać porządek i częste malowanie salonu Cię czeka. Po za tym palenie kominkiem bardzo wysusza ( przy dłuższym paleniu wilgotność powietrza spada do 10%), a to nie jest zdrowe i wszystkie drewniane sprzęty/drzwi/podłogi się rozsychają. A konieczność palenia kominkiem jako jedynym źródłem ogrzewania to już wogóle porażka. O sprawności nie będę pisał bo pewnie wiesz ( nie jesteś na forum od wczoraj).

• Zgadzam się 1

@EdmundZ. Możesz zdradzić, jaki metraż ogrzewasz tą Czternastką?

@latonio  Na forum jest sporo  "koni trojańskich", oni zachwalają - reklamują swoje wyroby pod kilkoma nickami.

Nawet rzetelny  opis nic by ci nie dał, jeden lubi chłodno np. 17*C w pokoju,  ty może  potrzebujesz 25*C, w dodatku w grę wchodzi krotność rozpaleń, zapotrzebowanie domu na ciepło, przegrody są różne, izolacje też,  to skok w pozaprzestrzeń.  

Edytowane przez Animus
  • Lubię to 1

2 godziny temu, latonio napisał:

Możesz zdradzić, jaki metraż ogrzewasz tą Czternastką?

Ta osoba to handlarz o byłym nicku ekopalnik, vel włodzimierz , vel EdmundZ - został wyoutowany z forum. a tak pozatym on nawet nie miał w domu pieca mpm Ds a starego Zebca SWK.