Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w ustawieniu sterowania podłogówką

ForestRun91

Rekomendowane odpowiedzi

Pompa już chodzi non stop :) Było wyczuwalne ciepło podłogi ale chwilę później termostat wyłączył piec.

W pomieszczeniach z podłogówką mam płytki gresowe. 

Widzę że mój system prosi się o te siłowniki

Jak się wyłączył kocioł to było za gorąco w pomieszczeniu - musisz się zdecydować  który termostat będzie ważniejszy - obecnie masz taki układ że wszystkie pętle grzeją a kocioł wyłącza temp pomieszczenia - czyli jakby za dużo ciepła.

Jak wstawisz siłowniki to one muszą być sterowane temp z pomieszczeń w których jest podłogówka - czyli następne termostaty.

55 minut temu, ForestRun91 napisał:

Było wyczuwalne ciepło podłogi ale chwilę później termostat wyłączył piec

I prawidłowo, temp podłogi nie powinna przekraczać 30-32C, a jak termostat wyłączył kocioł to "wina" niewłaściwych nastaw, trzeba było zmniejszyć temp wody w podłodze i prędkość pompy na rozdzielaczu.

Ponadto do prób trzeba temp poniżej zera, a nie takich jak teraz.

A gdyby tak dać do grzejników głowice elektroniczne a termostat sterujący piecem dać tam gdzie jest podłogówka? 

Panowie mam pytanie.

Co mam zrobić by pompa od podłogowki ruszała wtedy kiedy termostat pokojowy włączy piec? Dzisiaj jadę po siłowniki i termostat do nich. 

Sterownik do podłogowki i siłowników to Menred h-Box208. Podłączyłem go do pieca tam gdzie regulator RT ale dowiedziałem się że jeśli 2 obwody są wpięte w jedno gniazdo to nie będzie to działać i tak też jest. Regulator pokojowy włącza piec ale pompa od podłogówki stoi.

unnamed (1).gif

ta listwa nie ma beznapięciowego styku do sterowania piecem?

W dniu 27.09.2020 o 21:26, sambor napisał:

Pisałem ci że pompa od podłogi powinna chodzić non stop

W dniu 2.10.2020 o 09:20, ForestRun91 napisał:

Co mam zrobić by pompa od podłogowki ruszała wtedy kiedy termostat pokojowy włączy piec?

W dniu 27.09.2020 o 22:54, ForestRun91 napisał:

Pompa już chodzi non stop :)

Sprawdź daty napisanych postów. Przeanalizuj.

CIHYMUR staram się.

Dobra to teraz tak. Siłowniki podpinam do listwy, sterownik do siłowników też. Pompę też? Jest tylko problem taki że po podaniu 230v do listwy pompa nie pracuje.

Czy będzie to poprawnie jeśli podłącze sterownik do listwy oeaz jej złącza beznapieciowe do gniazda RT pieca to będzie to działać? Sterownik wymusi odpalenie pieca? 

Kiedyś próbowałem podłączyć termostat i listwe do gniazda RT, nie działało

2 godziny temu, ForestRun91 napisał:

Czy będzie to poprawnie jeśli podłącze sterownik do listwy oeaz jej złącza beznapieciowe do gniazda RT pieca to będzie to działać? Sterownik wymusi odpalenie pieca? 

powinno wystartować. Listwa od Techa L-5 tak właśnie działa. Podanie sygnału ze sterownika do listwy otwiera dedykowany sterownikowi zawór, włącza pompę i zwiera styk beznapięciowy uruchamiając piec CO

d7d6d94e4a28d0168c1ac5e0e8fb8e97.png

Bezprzewodowy sterownik pieca jak mój też to uruchomi? 

Najgorsze jest to że syn mi nim rzucił i muszę kupić nowy.

Także szukam 2 siłowników, termostatu do nich oraz termoststu pokojowego tam gdzie jest grzejnik. 

Patrząc na moją listwe, do L i N podłączam siłowniki? Jest tam napięcie. Sterownik obok? Co oznacza ta strzałka koło N?

20200920_170852.jpg

Witam , czyli z kostki z listwy podłączasz sterownik przewodem 3 żyłowym gdzie L i N to jest zasilanie sterownika  trzeci przewód idzie na L1 w sterowniku a w listwie tam gdzie ta strzałka , a tam gdzie jest ikonka siłownika podłączasz siłownik obojętnie które kolory przewodów.  

Tomekb bardzo dziękuję za wyjaśnienie! :)

Czy mógłbym prosić Cię o dobór jakiegoś siłownika i sterownika? Czy np Tech r-10b podejdzie? Siłownik zaś Tech STT-230/2 S 230V.

Pozostaje jeszcze kwestia "RT" listwy.

Gdzie to wpiąć? Prosi się o jakiś sterownik. Będzie to działać jeśli jednocześnie piec i listwe podłączę do odbiornika sterownika (złącze beznapięciowe)

Witam , obok wejścia na pompę masz styk bezpotencjałowy , jeśli chodzi o sterowniki  r -10b nie bedzie dobrym wyborem ,  jak z Techa to ST-297z V 3  lub ST293zV3 ,  od cen katalogowych mogę zaproponować 25 % rabat.  siłownik 50 zł brutto .

Możesz też zastosować sterownik ST294 V1  , wtedy jest on na baterię , i do niego podłączasz 2 przewody L z listwy do COM na sterowniku , drugi przewód NO na sterowniku do strzałki na listwie . ( Będzie taniej )

Syn mi rozwalił i zamówiłem wczoraj takiego jak miałem st-292 v2 bezprzewodowy od Termeta, w zasadzie jest to Tech. Jak rozebrałem uszkodzonego Termeta to każda płytka oznaczona jest jako Tech. 

Pytanie tylko takie, piec ma mieć Swój sterownik i ta listwa także? Zaś do sterowania siłownikami kolejny sterownik?

Oprócz podłogowki mam też 2 grzejniki. W tym najchłodniejszym pokoju mam sterownik Termeta.

Kocioł nie musi mieć w tym przypadku sterownika ,  sterownik powinien być w każdym pomieszczeniu, gdzie potrzebujesz sterować temperaturą a w listwie podłaczasz przewód 2 żyłowy do kostki gdzie jest styk bezpotencjałowy i przeciągasz go do kotła też pod styk bezpotencjałowy .

Gdy wszystkie siłowniki się zamkną to kocioł przejdzie w tryb,, uśpienia "

Tylko jak w tym wypadku sterować temperaturą w pomieszczeniu, w którym jest grzejnik? 

Jeśli dobrze rozumiem to w tym wypadku sterownik 2 żyłowy jak Termet st292 v2 nie będzie działać? Jest on z odbiornikiem który jest wpięty w gniazdko 230v i od niego idzie kabel NO / COM do pieca

Edytowane przez ForestRun91