Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ostatni sezon podajnikowca ,szlus

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Trener40
Opublikowano

@berthold61 co tam masz na uwadze... O jakiej pompie myślisz? Podrzuć jakiś link... Też mam na uwadze PC, ale to dopiero po tym sezonie, bo mam pellet do spalenia. 

Opublikowano

Pelleciaka nie ma co sie wyzbywac. Zostawic sobie jako zrodlo szczytowe. Pompka moze spokojnie ganiac do minus 7 lub minus 10 gdzie to jeszcze sie oplaca. Tylko wtedy pasuje miec splita... Grzalka bez fotowoltaiki jednak troche moze zabolec...

Opublikowano
5 godzin temu, FAFAŁ napisał:

To wyszło by około 866 zł na rok . Za samo posiadanie kotla to troszkę dużo . Oczywiście można by coś obciąć .

No własnie , koszt posiadania kotła .Nikt się nie zastanawia nad tym podczas wyboru sposobu ogrzewania każdy liczy tylko ile go będzie paliwo kosztowało co tu wyjdzie najtaniej ,ile spali itp. Nie tak dawno ludzie kupowali kotły po trzy tysiące to koszt posiadania był znikomy . W dzisiejszych czasach gdzie kocioł kosztuje dziesięć piętnaście czy dwadzieścia tysięcy plus jeszcze wkład kominowy a kocioł i tak nie wytrzyma tyle co e stare  to warto się dobrze zastanowić czy jest sens pchać sie w paliwa stałe .

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Nie da sie nigdy latwo stwierdzic czy cos sie oplaca czy nie. Ktos bedzie docieplac dom za 2 lata to sie oplaca pompe wstawic czy nie? Ktos ma drzewo za darmo to warto rezygnowac z zasypowca? Nie zapominajmy ze ludzie zmieniali ogrzewanie na gaz i placili po 1300 zl za miesiac, czy spalali 19 ton pelletu w nieocieplonym familoku. Wszystko trza jakos przekalkulowac, markieting usunac w cien i sprawdzic czy dane rozwiazanie ma sens i czy nas na to stac. 

Opublikowano

Witam

To może ja opiszę krótko porównanie ogrzewania groszkiem do PC PW
Siedem sezonów paliłem groszkiem, na sezon szło 3100 - 3200 kg, przedostaniej zimy kupiłem według zapewnień ten sam groszek a poszło 3600kg i mnóstwo popiołu. W ubiegłym roku pożegnałem się z kotłem podajnikowym i założyłem PC.
Podsumowując rok kosztował jakieś 3tys + około 400 - 500 zł prąd latem na CWU. Pompa za cały rok zeżarła prądu za prawie 2400zł i zero kurzu i syfu. Nawet gdyby zużyła tyle co węgiel kosztował to nie żałuję.
Niedawno założyłem jeszcze PV i jestem najbardziej ekologiczny we wsi ;)

• Zgadzam się 1
Gość berthold61
Opublikowano
4 godziny temu, Trener40 napisał:

@berthold61 co tam masz na uwadze... O jakiej pompie myślisz? Podrzuć jakiś link... Też mam na uwadze PC, ale to dopiero po tym sezonie, bo mam pellet do spalenia. 

Jest tych monobloków sporo w cenie kotła ekogroszkowego ale łechce mnie też gruntówka nawet on/of z buforem , mam trochę czasu na trawienie materi ,zimą się tym zajmę tzn trawieniem bo teraz urwanie na budowie od syna i czasu mało .

Opublikowano (edytowane)

Monoblok to w naszych warunkach nieporozumienie. Po pierwsze do monobloka normalnie rury z wodą ciągnie się na zewnątrz i podłącza się do pompy. Przyjdzie mróz i wszystko zamarza. Nawet jak by to jakoś działało a mróz nie był zbyt tęgi to niech wyłączą prąd. Pompa zamarza i nadaje się na złom. Można oczywiście zastosować wymiennik. W obieg pierwotny wlać glikol a we wtórny wodę. Dochodzi dotatkowa pompa.Wymiennik sam w sobie z tego co wiem generuje strate. Do tego pompy na obiegach przed i za sprzęgłem trzeba dosterować dość precyzyjnie co do ich wydajności. Poziom trudności zwiększa cię bo na obiegu wtórnym trzeba zastosować podmieszanie sterowane pogodowo i stałą prace pompki. Pompa on - off nie będzie pracowała z modulacją bo jej nie posiada. Będzie się włączała i wyłączała kilkadziesiąt razy w ciągu doby. 

Przy grzejnikach trzeba wziąć pod uwagę tempereatury zasilania. I ewentualnie wymienić grzejniki na przewymiarowane. Zamiast wymiennika powinno sie tu raczej zastosować przynajmniej mały bufor. Zwłaszcza przy taniej pomie on - off. Bo inaczej ją szlag trafi.

Kolega @berthold61 twierdzi, że kupi  podłączy sobie pompę sam. Wspominał, że on-off.  Przy takim podejściu, żeby się tylko nie okazało, że miało być wygodnie i tanio w użytkowaniu a jest tylko wygodnie. A pompe odda do remontu albo utylizacji najpóźniej po kilku latach. 

Edycja

Do pompy monoblok obieg pierwotny z glikolem i duży bufor. Do tego taryfa nocna. Wtedy trwałość i ekonomia ma rację bytu. A najlepiej do wszystkiego fotowoltaika. Wtedy może być naprawdę tanio. 

Edytowane przez Outsider
Gość berthold61
Opublikowano

A o wymiennikach  gruntowych koszowych słyszał ? to mi po głowie też biega a że mam czas 1 rok na to to niczego jeszcze stanowczo nie postanowiłem , szukam

taniego i dobrego rozwiązania ,  a pompę nawet z albaby da się kupić  ale nie na tym się skupiam na razie szukam dobrego rozwiązania , być może sam sobie sklecę z klimy mocnej da się da .https://www.alibaba.com/product-detail/Altaqua-geothermal-ground-source-heat-pump_60406488703.html

Opublikowano

to jest bardzo fajne i tanie rozwiazanie 

Opublikowano

Jako zastępcze (awaryjne) źródło ciepła, jest to pomysł bardzo ciekawy i rzeczywiście tani.

ps.
Moja uwaga dotycząca tego materiału video.
1 - Ja nigdy bym nie zastosował opału w postaci pelletu, w kotle z takim jednostopniowym podajnikiem. 
2 - Ten dodatek wapna do pelletu, jest raczej zbędny. Pellet nie jest zanieczyszczony związkami siarki,  ponadto pellet nie posiada takich zdolności spiekania jak węgiel . 

Opublikowano

Sadza w tym ogniwie wskazuje tylko na złe spalanie. Podajnik taki nie nadaje sie do spalania pelletu. 

A jak widać wilgotny węgiel już wykończył zasobnik. Pod donitowanymi alublachami jest sito. Wapno do pelletu to jak różyczka do korzucha. 

Opublikowano

Ja dwa sezony używam w swoim SASie pellet. Pierwszy sezon miałem workowany, póżniej przeszedłem na luz. Na węgiel nie wrócę.

Opublikowano

Nadal trza wungla aby pompka działała. 

Gość berthold61
Opublikowano

No inaczej się nie da chyba że za jakieś 20 lat nam ktoś nam sprzeda używaną Fukushimę za niewielkie $$$

Opublikowano
W dniu 20.07.2020 o 10:35, eliks napisał:

Nadal trza wungla aby pompka działała. 

Ale nie smrodzi Ci pod nosem , zawsze można też pomyśleć że prąd do mojej pompy jest z elektrowni np wodnej  a ten z wungla to sąsiad używa . 

Dlatego panele słoneczne są fajne  raz że schodzimy z rachunkami w duł dwa że zmniejszamy spalanie węgla w elektrowni głównie latem ,ale i zimą jak słoneczko błyśnie zawsze to miło jak parę kilowatogodzin wpadnie .

Poza tym pompa ciepła jesli już to mniej tego węgla strawi niż gdybyś palił węglem u siebie w kotle , a każdy gest się liczy w walce z globalną dewastacją planety .

Opublikowano

No tak, smrodzisz, ale nie pod nosem. 1899 auto z silnikiem elektrycznym zrobiło ponad 100km/h i był w stanie przejechać ponad 100km. Dzisiaj, 120 lat później nasze hybrydy na prądzie robią średnio 60km. Trochę wstyd prawda? Pełne elektryki typu Renault Zoe potrzebują ok. 20kWh na 100km, gdzie przy szybkiej ładowarce Greenwaya trzeba zapłacić 40zl. Nie liczył bym ani na szybką ani na rozsądną elektryfikację. Były poszukiwania gazu łupkowego którego nie znaleźli, były farmy wiatrowe które teraz są szkodliwego, teraz jest bum na panele PV, ciekawe co będzie następne. A już nic nie ma bardziej irytującego niż taki widok jak ode mnie z okna. Ale co tam, jestem eko bo mam panele na dachu....

IMG_20191107_144837.jpg

Ja ekoterrorystą nie jestem, u mnie na osiedlu wystarczyło by, gdyby wszyscy palili w porządnych podajnikowcach, bo w zimę jest tragedia.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

@eliks w końcu i on dojrzeje i przestanie kopcić , a jak nie to zostanie zmuszony .

Racja samochody elektryczne jak na razie to porażka , ale wiecznie na benzynie nie da się jeździć trzeba jakąś elternatywe znaleźć .

Słońce to darmowa czysta nie spożyta energia ,trzeba to wykorzystać jak się tylko da .

Panele są ok,to działa i ogranicza spalanie węgla ,oby tylko nie zmieniły się zasady i by nie udupili tego dobrodziejstwa .

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

A do produkcji kotła czy innego wynalazku nie zużywa sie węgla ?

Opublikowano
Godzinę temu, Kijasr napisał:

Ale panele do wyprodukowania zużywają węgiel.

Godzinę temu, Kordjano napisał:

A do produkcji kotła czy innego wynalazku nie zużywa sie węgla ?

Ciekawe uwagi.
Należało by prześledzić cały proces  Śladu Węglowego produktu i to dla każdego etapu cyklu życia produktu, czyli "od kołyski aż po grób”.
Ślad węglowy to nie tylko spalanie węgla:
źródło:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ślad_węglowy 

Ciekawy artykuł z Wysp Brytyjskich, zamieszczony na portalu Ziemia na Rozdrożu.
źródło:
https://ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/152/wytwarzanie-rzeczy

ps.
Ciekawie przedstawiają się także, koszty energetyczne jedzenia mięsa

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Monoblok w sensie monoblok vs split? (nie jestem w temacie)
I monoblok tańszy?

To co napisałeś o solidnej klimie z opcją ogrzewania - ciekawa rzecz. Widziałem takie rozwiązanie u kogoś i b. ładnie działało. Przedwiośnie, u mnie trzeba normalnie przepalać (mam zasypowca), a tu człowiek ma ciepło i święty spokój.
Na większy mróz nie wystarczy, ale na okresy przejściowe, jeżeli dom zaizolowany to jak najbardziej.
Tylko to najlepiej jak się ma taki układ pomieszczeń, że jedno duże pomieszczenie (pokój powiedzmy dzienny/gościnny) połączony z kuchnią i ewentualnie jakieś pokoje np. sypialny odchodzące, ale tak, że się to ciepło rozejdzie. Jak się nocą sypialny trochę wychłodzi to np. mnie raczej nie przeszkadza. Ale jeżeli rozkład pokoi jest taki tradycyjny - przedpokój i od niego pokoje, to jakoś nie bardzo bym to widział z taką jedną klimą.

A jeżeli chodzi o PV, to bym nie łączył tego z kwestią ogrzewania, chyba, że ten prąd w dzień samemu zużyjesz w sensownej ilości. To jest imho taka zbitka propagandowa "PV + PC" żeby trochę w głowach namieszać. PV jak najbardziej ma sens, zarówno jako eko i inne plusy dla energetyki, jak i (obecnie) dobra inwestycja osobista, ale nie łączyłbym tego z ogrzewaniem (jako tematów), bo póki co jedynym połączeniem jest tylko to, że jest rachunek z tej samej firmy i na nim się odejmuje zysk z PV i koszt prądu PC. Pieniądze można sobie dodawać w każdej kombinacji.

A grzać słońcem ogólnie może jednak lepiej bezpośrednio (sprawność).

Edytowane przez zizi