jolal Opublikowano 31 Grudnia 2020 #101 Opublikowano 31 Grudnia 2020 3 razy reklamowałem blacka a nie zaproponowali mi wymiany na Maxa a napewno bym wziął nawet z dopłatą Cytuj
adamretro Opublikowano 31 Grudnia 2020 #102 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Też Mam głowice termostatyczne tyle że manualne. Kocioł się jeszcze nie zagotował. Cytuj
jolal Opublikowano 31 Grudnia 2020 #103 Opublikowano 31 Grudnia 2020 3 razy reklamowałem blacka a nie zaproponowali mi wymiany na Maxa a napewno bym wziął nawet z dopłatą.A jak będzie wyglądać sprawa w trakcie rozpalania pelletu jak czujnik będzie w okolicach dzwiczek nie za szybko będzie rosła temperatura i jeszcze na dobre się nie rozpali a już zakończy rozpalanie i przejdzie w tryb pracy Cytuj
adamretro Opublikowano 31 Grudnia 2020 #104 Opublikowano 31 Grudnia 2020 (edytowane) Umnie z rozpalaniem problemu nie ma. Tak więc nic nie kombinuje. Ma ktoś z was moduł internetowy? Edytowane 31 Grudnia 2020 przez adamretro Cytuj
boortek Opublikowano 31 Grudnia 2020 #105 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Ja do tej pory jechałem na zasypowym i kilka razy udało mi się go zagotować :-) (aż w końcu zrobiłem sobie swój własny sterownik dostosowany do mojej instalacji i już było super) Zobaczymy, na razie chcę ogarnąć te skoki na 50%, potem zajmę się innymi ulepszeniami. Czujnik spalin wsadziłem przez drzwiczki bo obawiam się wiercenia dodatkowych otworów w kotle. Czy to nie spowoduje problemów z gwarancją? Cytuj
Pieklorz Opublikowano 31 Grudnia 2020 #106 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Zalecenie montażu tego czujnika w ramie jest od Technix, rama drzwiczek nie ma wody i żadnych problemów z gwarancją nie będzie. Cytuj
adamretro Opublikowano 2 Stycznia 2021 #107 Opublikowano 2 Stycznia 2021 W Argos Max Pid v2, powietrze do rozpalania, jest ograniczone, przez maksymalne powietrze?Wygląda to tak, że powietrze, do rozpalania może być, maksymalnie ustawione o 10% mniej, niż powietrze maksymalne. Teraz mam, 45%maksymalnego i z automatu powietrze do rozpalania, ustawia się na 35 %, więcej dać nie mogę. Cytuj
boortek Opublikowano 2 Stycznia 2021 #108 Opublikowano 2 Stycznia 2021 @adamretro - chyba masz rację z tym powietrzem, w Black też tak jest. Mam dmuchawę na 60%, to dmuchawę przy rozpalaniu mogę ustawić max 50%. @Pieklorz - jeszcze raz dziękuję za poradę z tym przeniesieniem czujnika. Testy płomienia (skoki na 50%) zniknęły jak ręką odjął. (Przeniosłem już czujnik na stałe do ramy drzwiczek) Mam jeszcze pytanie do wszystkich, czy u Was sterownik potrafi prowadzić spalanie stabilnie na wąskim zakresie mocy? Bo u mnie skacze moc od 20% do 100%. Jak ustawie na dawce paliwa niską moc to temp. kotła oscyluje w zakresie temp. zadana +2 -7stC (moc 20-100%). Jak ustawię na palniku moc tak dużą, że na 20% ledwo spada temperatura (o 0.1stC na ok. 10min) to temp. kotła oscyluje w zakresie +4 -1stC (moc 20-75%). Ale moc oscyluje tak czy inaczej, nie ma tak, żeby się ustabilizowała powiedzmy w zakresie 35-40%. Jak to u Was wygląda? Cytuj
adamretro Opublikowano 2 Stycznia 2021 #109 Opublikowano 2 Stycznia 2021 (edytowane) U mnie kocioł, odpala się od CWU lub regulatora temperatury. Temperatura na kotle oscyluje no i modulacja działa skokowo. Zielony kolor to modulacja. Niebieski temperatura kotła, te skoki temperatury kotła,to praca siłownika zaworu mieszającego. Edytowane 2 Stycznia 2021 przez adamretro Cytuj
jolal Opublikowano 2 Stycznia 2021 #110 Opublikowano 2 Stycznia 2021 Ja zawsze myślałem że te 50% to jest przedmuch aby przeczyściło ruszt.U mnie drzwiczki są grube raczej nie wcisnę tam tego czujnika ,szkoda.Piec jest kotłostalu reszta oczywiście technix Cytuj
boortek Opublikowano 2 Stycznia 2021 #111 Opublikowano 2 Stycznia 2021 U mnie cały czas powtarza się sytuacja jak u @adamretro w okresie 19:15-20:00 (czyli 20% do 100% i do 20% i tak w kółko). Czy ktoś bez termostatu pokojowego ma jakieś obserwacje? Cytuj
jolal Opublikowano 2 Stycznia 2021 #112 Opublikowano 2 Stycznia 2021 Ja mam termostat ale piec mam ustawiony na sterowanie pogodówką i jak osiągnie nastawioną temperature to wtedy juz jest tylko 20% tylko wtedy nieraz załącza sie te 50% i znowu maleje do 20% Cytuj
adamretro Opublikowano 2 Stycznia 2021 #113 Opublikowano 2 Stycznia 2021 Może było by równiej, gdyby siłownik tak nie mieszał. No i cwu też miesza. Jaką macie temperaturę cwu i histereze. Umnie 55°C i 20°C. Pogodówka steruje temperaturą mieszacza. Przynajmniej tak jest w v2. Cytuj
boortek Opublikowano 2 Stycznia 2021 #114 Opublikowano 2 Stycznia 2021 @jolal - piszesz, że masz grube drzwiczki, na prawdę nie ma tam miejsca na otwór 6,5mm? Miedzy obudową kotła, a drzwiczkami. Ja zamontowałem jak na zdjęciach. Czyli u Ciebie sterownik oscyluje tak jak u mnie. Hmmm... w takim razie zachowuje się jak dwustanowy z "płynnym" przejściem pomiędzy pełną mocą, a podtrzymaniem :-( @adamretro - CWU mam na 45stC z histerezą 1stC. Przy zakładanym ciągłym grzaniu chciałem mieć często, ale na krótko załączaną pompę CWU. Właśnie po to, żeby nie wytrącać z równowagi kotła (sterownika). Cytuj
jolal Opublikowano 2 Stycznia 2021 #115 Opublikowano 2 Stycznia 2021 U mnie drzwiczki są grube tzn. nie wiem jak to opisać ale wchodzą głęboko w piec .Jutro wstawię fotkę jak to wygląda Cytuj
adamretro Opublikowano 2 Stycznia 2021 #116 Opublikowano 2 Stycznia 2021 @boortek na ciągłym paleniu, mniej zużywa pelletu? Cytuj
jolal Opublikowano 3 Stycznia 2021 #117 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Tak to wygląda u mnie piec 10 kw 2 pary dzwiczek Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 3 Stycznia 2021 #118 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zmierz dokładnie, ile w głąb wchodzą drzwi. Po zdjęciach patrząc, to powinno być miejsce. Cytuj
jolal Opublikowano 3 Stycznia 2021 #119 Opublikowano 3 Stycznia 2021 A w którym miejscu go wsadzić bo jak otworzę te górne drzwiczki to są dwie półki A moze spróbować troche pod skosem aby końcówka czujnika była głębiej w piecu? Wyczytałem że palisz ekogroszkiem ja palę pelletem Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 3 Stycznia 2021 #120 Opublikowano 3 Stycznia 2021 W górnych drzwiach. W dolnych widać palenisko, i temperatura o wiele większa jak sądzę. Ja mam inny kocioł, i inny sterownik, i u mnie nie występuje taki efekt. Piszę z technicznej strony patrząc na możliwość instalacji czujnika. Cytuj
Dikster Opublikowano 3 Stycznia 2021 #121 Opublikowano 3 Stycznia 2021 W dniu 31.12.2020 o 15:07, adamretro napisał: Umnie z termostatem fajnie to pracuje, tu histereza kotła nie ma znaczenia. Umówiłem się z Grzegorzem na wymianę ale lipa narazie, sterownik domnie nie dotarł. @adamretro I raczej nie dotrze do ciebie ten sterownik. Miałem podobnie, poprosił o wysłanie mu danych do wysyłki i o wysłanie tabliczki znamianowej kotła. Wysłałem mu to na początku listopada i do tej pory nic. Nawet kontaktu z nim nie mam bo nie odbiera telefonu. Cytuj
adamretro Opublikowano 3 Stycznia 2021 #122 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Ja chyba, bo nie pamiętam miałem kontakt, początek grudnia. Spróbuję jeszcze raz, w poniedziałek i jak coś to jeszcze w następnym tygodniu. A tak z ciekawości, Widziałeś dzisiaj test paliwa Varmo, na sterowniku Skzp-05. Wpadł mi w oko pewien szczegół. Cytuj
Dikster Opublikowano 3 Stycznia 2021 #123 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Jeszcze nie, zaraz obejrze Cytuj
boortek Opublikowano 3 Stycznia 2021 #124 Opublikowano 3 Stycznia 2021 @jolal - faktycznie u Ciebie może trzeba inaczej zamontować ten czujnik, trzeba by popytać w serwisie. Ja mam kocioł 15kw i układ z 3 drzwiczkami. Z tego co zrozumiałem to idea jest taka, żeby dać czujnik o jeden "wymiennik" bliżej palnika. @adamretro - na pellecie jeszcze nie miałem okazji tego zaobserwować, bo ciągle mi skacze moc 20-100%. Przy paleniu w kotle zasypowym zdecydowanie mniej węgla szło przy regulacji proporcjonalnej niż przy sterowaniu ON-OFF. Ponawiam pytanie, czy u kogoś ten sterownik (Max albo Black) potrafi ustabilizować modulację mocy tak żeby nie skakała od 20 do 100%??? Cytuj
adamretro Opublikowano 3 Stycznia 2021 #125 Opublikowano 3 Stycznia 2021 @boortek-jak się zrobi zimniej, to Termostat wyłączę. A ponoć idzie bestia ze wschodu. Dzisiaj zmniejszałem temperaturę z 68 na 66 i modulacja zachowuj się, trochę inaczej, bardziej płynnie. Sam jestem ciekaw, czy sterownik potrafi utrzymać, w miarę równą pracę. Z tego co pisze, Pieklorz w najnowszym sofcie, można ustawić moc minimalną, to pewnie powietrze też. Może właśnie minimalna moc, te 20% to trochę zamało. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi