Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Pawelpieklorz napisał:

to raczej nie mam

Masz na zasilaniu ZW : zaw odcinający, zaw zwrotny, zaw bezpieczeństwa - nie wiemy na ile bar, naczynie przeponowe- czyli pratycznie brak filtru, ale ten daje się zaraz zaa wodomierzem.

Jak ZB jest 6 bar to jest OK.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Na zdjęciu pokrętlo ZB ma niebieski kolor, w internetach taki kolor widziałem w 8 barowych zaworach. 6 barowe byly w czerwonym kolorze. Musisz dokładnie go obejrzeć, powinien być opisany.

Opublikowano

Obejrzę jutro a jak się okaże że 8 bar to czym to grozi coś się może stać? Kiedyś jak paliłem i grzałem wodę tokapala mi woda z naczynia dokładnie nie pamiętam skąd monter stwierdził że to przez to że jej nie uzuwam mówił że jak będę używał to tak się nie będzie robic. Monter to mój kumpel i nie od dziś się tym zajmuje więc co ja mam myslec

A ten niebieski z inter. Jest 6 barowy być może ten mój też ale jutro sprawdzę dopiero

Opublikowano

@user2018 dlatego napisałem żeby obejrzeć.

15 minut temu, Pawelpieklorz napisał:

Kiedyś jak paliłem i grzałem wodę tokapala mi woda z naczynia dokładnie nie pamiętam skąd monter stwierdził że to przez to że jej nie uzuwam mówił że jak będę używał to tak się nie będzie robic.

Takich monterów to w telewizji pokazują w programie "Usterka"

Kolegi lepiej do kotłowni więcej nie wpuszczaj ☺.

Opublikowano

A jak myślisz ? Normalnie niepowinno kapać. Kapalo z zaworu bezpieczeństwa, paliłeś w kotle, temperatura wody rosła, zwiększylo się ciśnienie powyżej 6 barów  i zawór bezpieczeństwa upuścił nadmiar. Taki wzrost ciśnienia świadczy o :

- zbyt małe,lub brak ciśnienia w naczyniu przeponowym ( zaworek przepuszcza )

- źle dobrane ( za mała pojemność ) naczynie przeponowe

ewentualnie zanieczyszczony zawór bezpieczeństwa 

Opublikowano

Namieszaliście mu w głowie, a ze zdjęć widać że CWU ma normalnie zrobione. Po co się czepiać pierdół.

Opublikowano

Wiesz @ pawelll nie jestem pewien ale z zb chyba nie kapało ale mówię nie jestem pewien. Stawiam na ciśnienie muszę to też sprawdzić ponoć co pół roku powinno się sprawdzac

Tak @robinet mam namieszane w glowce

Opublikowano
23 godziny temu, robinet napisał:

Namieszaliście mu w głowie, a ze zdjęć widać że CWU ma normalnie zrobione. Po co się czepiać pierdół.

CWU fakt dobrze, jednak zabezpieczenie dla CO to jakiś żart a raczej kryminał, chociaż nie w naszym kartonowym kraju.

Opublikowano

Chodzi Ci o te rury od naczynia wyrównawczego fakt . Wszedzie trąbią że 1 c czy jak to tam a te moje chyba ani pół nie mają i to pex. I chyba do powrotu idą na moje też niewiem czy tak ma być. Moi teście mają zasypowca też rury z pexu tylko grubsze i idą bezpośrednio do kociołka

Opublikowano

@Pawelpieklor nie patrz na tescia, tylko zadzwoń  po prawdziwego hydraulika ,niech przyjedzie i przerobi instalacje. Najpierw poproś o schemat planowanych zmian, przedstaw go do oceny  na forum, potem zleć wykonanie. Albo samodzielnie znajdź  schemat . Tyle dobrze że CWU jest ok.

Opublikowano

Ale czy ktoś mógłby mi wskazać powiedzieć oprócz tych rur tak konkretnie co jest jeszcze źle bo nikt mi nic więcej nie chce powiedzieć. Apropo tak wogole to wszystko działa więc ja na serio nic z tego nie rozumiem

Opublikowano

Jeśli wszystko działa, to w jakim celu zakładałeś ten temat ?

Opublikowano

@pawelll temat na początku był inny potem z samej ciekawości na temat instalacji ale tak naprawdę to się namieszało ja tylko co nieco chciałem się dowiedziec. Wygląda na to że za dużo się dowiedziałem lecz nie w tą strone

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie mam Pyt. Wyjście z pieca to 1/1,4 a zawór 4d ma jakieś oznaczenia z tyłu 12 18 niewiem co to znaczy nie mogę się niczego doszukac. W karcie gwarancyjnej mam narysowane 2 schematy  1 jest 1,1 a 2 jest 1,4 niewiem który ja mam zamontowany

Opublikowano

Milo będzie jak ktoś się odezwie. Ale może inaczej. Jeśli mam np kocioł ustawiony na 60 powrót mam wtedy ok 42 nawet jakbym kocioł ustawił na 50 a te termometry mam anologowy które niby zaniżają o 5 stopni + - a jeśli kocioł zrobię na 65 albo więcej to powrót idzie do góry na ponad 50 nie zmieniając zaworu 4d który jest ustawiony między 4 a 5. Moje Pyt jest takie czy to prawidłowa praca zaworu 4d proszę o odp