Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Okraglu szukalbym w obrotowke..,želiwo wyglada OK,gorne napowietrzanie tež.Mial bym obawe z rozprzestrzenia frakciji wegla ponad slimakom w kombinacji z napowietrzaniem.

Opublikowano

Bercus Dzięki za podpowiedz lecz nie bardzo wiem co miałeś na myśli ( Mial bym obawe z rozprzestrzenia frakciji wegla ponad slimakom w kombinacji z napowietrzaniem.)

Opublikowano

Nie wiem czemu jednak ten palnik mi się nie podoba :) . Duża przerwa pomiedzy nacieciami a otworami u góry . Do tego ta przeerwa pomiedzy paleniskiem a reszta palnika .

Opublikowano

Každy slimak bedzie "wysilac" do gory ponad siebie na jednym miejscu grube kawalki wegla i na inym jemne,napowietrzanie jest na tej retorte na wszystkich miejscach take same.Na malych mocach bedzie to problemowe.Dla tego kupilbym kiedy okragla,tak obrotowke.Na mojej owalnej zaklejalem niektore dziurki napowietrzenia,przy nacieciach nie bedzie tak latwo dostroic.

Opublikowano (edytowane)

Podziękować, Kijasr co do palnika SV200 to odpada,ze względu na to ze do wyboru mam tylko te dwa palniki,co sadzicie o AZPP.

0_b681a308ab56f150d3b159315315c2fb07e9cddd.jpg

Edytowane przez Robot16
Opublikowano

Kijasr to jest ciężki typ człowieka,a kiedy poprosiłem go o poradę( bo czeka mnie wymiana palnika a najlepiej coś na miejscu może się coś dopasuje pod stary kocioł ) który z palników co ma ma na staniu w warsztacie by mi dopasował ewentualnie coś doradził,powiedział ze nie ma na to czasu i nie za bardzo z tym doradzeniem wiec pozostaje Forum.

Opublikowano

Oba palniki pracują poprawnie na dobrym węglu.

Opublikowano

A może tak :) cieplowlasciwe i policz ile potrzebujesz mocy . Nie sztuka wziąść palnik i na nim kisic opal . Oba to duze kalibry :) takie krowy .

Opublikowano (edytowane)

Kurcze aż tyle , co tam grzejesz .  Ten azzp to obrotowy ?

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano (edytowane)

FAFAŁ chyba ze coś pochrzaniłem,ale tak dom180  piętrowy nieocieplony u góry 5 grzejniki alu. kazdy po 8 zeberek... plus korytarz ogrzewanie podłogowe  i łazienka w sumie 30 metr.kwad.na dole 7 grzejników.no tak mi wyszło z obliczeń ,a poza tym do tej pory spaliłem 4,5 tony eko...Ano właśnie dzwoniłem do gościa powiedział ze nie obrotowa tylko stała.

Edytowane przez Robot16
Opublikowano

Jak palisz 4.5 t/rok, to potrzebujesz 12kW. Nie lepiej kupić porządny kocioł z papierami, bo przy podejściu Twojego majstra może wcale nie być droższy, a żaden urzędnik nie wlepi Ci nakazu wymiany za rok.

Opublikowano

Też tak oscyluje około 14 może 15 kw . Wymiana palnika czemu nie  . Wydatek w sumę nie wielki . I tak bardziej stawiam na palnik drugi pod warunkiem że to jest koło tej mocy co pisalem na poczatku. Za dużego nie ma co brać . Z opcji dwa da się więcej wydysic mając wiertlo fi 6 :) 

Opublikowano

Dowiercic wiecej otworów powietrznych :) poza tym jest bardziej prosty tj ma lepsze przejscie z kolana do talerza . Ekoenergia na tam taką przerwe , podejrzewam że jak by się coś mialo klinowac /koksowac to ten "zadzior" by szybko byl powyginany I uszkodzony . Tak czy siak moim moim zdaniem jeśli jest w rozsądnej mocy to palnik drugi będzie lepszym rozwiazaniem . 

Opublikowano

Lub czy lepiej nie dopłacić i kupić sv wtedy nie ma problemu z wyborem opału on praktycznie wszystko spali bez problemu nawet czarną perłę

Opublikowano

@Kijasr tu koszty 500 zlotych , esfałka sporo piecsetek wiecej wyjdzie .

Opublikowano

Przekładnie i dmuchawe już ma. No fakt 1tys by musiał dołożyć ale za to będzie bezproblemowo. Miałem zwykłą fajkę z pancerpola potem małego Batorego teraz SV i pali się najlepiej bez problemów.