Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg mnie tak, mylnie podchodzisz do tematu (to tylko moje zdanie). Pierwszy raz w tym roku kupiłem małokaloryczny grch (z opisu 24-26Mj Comfort-sambudrol ) Wczesną wiosną pisałem że dzienne ogrzewanie Comfortem było 7 kg. wyższe niż ecodesign (także sambudrol). W czerwcu zrobiłem sobie kilkudniowy test na samo CWU, Ecodesign 4-4-5 kg/doba Comfort 7-7-5 kg/doba. Może być jakiś mały błąd bo potencjał podajnika dla obu grochów miałem taki sam.

Opublikowano

Włodek nie chce Mi się wierzyć w tak dużą róznice w spalaniu.Na zimę mam 28mj spalanie w czerwcu 4kg,potem Jowisz też czerwiec i spalanie też 4kg.Pzdr

Opublikowano

Było już narzekanie na koszt dostawy z PGG - 115 zł od palety, no to mam wiadomość, jest już 130 od palety!

Opublikowano

ja jednak zakupie 1 tone jowisza i sprawdze sobie na wczesną jesień 500 kg i późną wiosnę 500 kg, w tym okresie to tylko z reguły woda sie grzeje oraz łazienki, a na zime 2 tony ecodesign chyba ze cos lepszego od tego jest.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Oj dziobaski.... Ja jeszcze raz swoje skromne zdanie wtrącę. Kupując wegiel patrze na cene za kw czy tam gj i tym sie kieruję. Zostaja jeszcze 2 kwestie: czy mocny nie bedzie sie kisił bo to tez straty (zalezy od zapotrzebowania budynku) i kwestia wygody czy warto dolozyc kilka stów na sezon i miec mniej popiolu (mocniejsze wegle). Ja osobiscie chce sie w 3 tys na rok zmiescic. A popiół mnie nie straszny. Tak jak juz pisalem slabego stabka za 700 z hakiem szlo 4t i sporo popiolu a lew za 900 poszlo 3400 t popiolu malo ale koszt grzania większy 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

A ja zapytam o taką kwestię. Przy zakupie 24 ton workowanego na paletach przyjeżdża ciężarówka i co dalej? Zawsze trzeba mieć swój wózek widłowy do rozładunku? Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Opublikowano
18 minut temu, janosh napisał:

Oj dziobaski.... Ja jeszcze raz swoje skromne zdanie wtrącę. Kupując wegiel patrze na cene za kw czy tam gj i tym sie kieruję. Zostaja jeszcze 2 kwestie: czy mocny nie bedzie sie kisił bo to tez straty (zalezy od zapotrzebowania budynku) i kwestia wygody czy warto dolozyc kilka stów na sezon i miec mniej popiolu (mocniejsze wegle). Ja osobiscie chce sie w 3 tys na rok zmiescic. A popiół mnie nie straszny. Tak jak juz pisalem slabego stabka za 700 z hakiem szlo 4t i sporo popiolu a lew za 900 poszlo 3400 t popiolu malo ale koszt grzania większy 

Podobnie jak Ty przeliczam MJ wydaje się to najrozsądniejsze.

Opublikowano

Przecież te MJ to coś znaczą. 25MJ a 27,5MJ oznacza że tego 25 trzeba spalić 10% więcej. Droższego muszę kupić 5 ton, a słabszego 5,5 tony.
Pomiędzy 24, a 29MJ to już 20% różnicy. Czyli 29 MJ kupuję np. 5 ton, to 24MJ muszę kupić 6 ton.

Najprościej cenę zakupu z transportem podzielić przez liczbę MJ. Otrzymamy cenę za za MJ energii przy 100% sprawności. Choć do tych obliczeń, opłacalności zakupu wystarczy.

To nie jest tak jak piszą niektórzy kup 29MJ, bo 24MJ spalisz dwa razy tyle.
Albo drugi mit: Pelletu spalisz tyle samo co węgla lub minimalnie więcej. Rekordziści spalają nawet mniej pelletu niż węgla. Przynajmniej tak piszą. Tylko typowy pellet ma 17-18MJ to ja się pytam jak to możliwe. Bukowy trochę więcej ma MJ.
Jedyne co przychodzi do głowy oprócz oszukiwania, to to że nie ustawili sobie odpowiedniego procesu spalania węgla i wysypywali niedopalony węgiel do kosza na popiół.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.07.2021 o 14:29, Oldek napisał:

Leją wodę to grubo szyte niewiedzą. Taki jest proces produkcyjny, że węgiel wychodzi mokry. Dlaczego tak jest, google podpowiedzą. Nikt nie suszy hałdy z groszkiem, jak nie pada z miesiąc to  zapakują suchy, jak pada zapakują mokry. Te otwory które w swoim poprzednim poście nazwałeś perforacjami nie służą do suszenia węgla w środku, tylko aby powietrze z worków wyszło przy pakowaniu. Węgiel w worku foliowym wyschnie jak mi kaktus kolegi @KKTSna dłoni wyrośnie. U mnie Pieklorz z PGG (marcowy) przyszedł wigotny, tydzień bez worków na betonie w suchej ciepłej kotłowni i po zasypie woda w zasobniku jakiej jeszcze nigdy nie miałem. 

Leją wodę podczas przesiewania węgla. Ale 6-9 % wilgotności w opisie na stronie, max 9% opisane na worku a 15% w świadectwie jakości to .....

Perforacje na workach służą temu by worki nie pęczniały lub nawet pękały jak w workach zacznie odparowywać woda z węgla np. gdy palety stoją długo na słońcu, ale umieszczanie perforacji , bardzo małych rozmiarów na środku worka zamiast na brzegach  służy bardziej temu by woda nie odparowała i WAGA worka się zgadzała ?

Edytowane przez BacazGór
literówka
Opublikowano

Cześć. Jestem tu swiezakiem, ale widzę że wszyscy polecacie sambudrol i Jowisz. Mam technixa z sv 200,co polecacie aktualnie do tego palnika na jesień zimę? 

Opublikowano

@giginski

Tu masz fajnie podane z cena za GJ

Czasem podają ze transport gratis ale jak z jowiszem jednak liczą. 

https://jakiekogroszek.pl/katalog-ekogroszkow

No i jeszcze kwestia wlasnie suchosci, spiekalnosci, uczciwosci co na worku a co w nim... Tu juz opiniami kolegow trzeba sie kierowac

Gość berthold61
Opublikowano

A palił ktoś ekogrosikiem ? to taki ekogroszek o drobniejszej frakcji chyba od 3mm-25mm , moc odpowiednia przynajmniej tak piszą a i popiół znośnie 

Opublikowano

Myślę, że może być bardzo przyzwoicie. Ludzie też dobrze się wypowiadają o ekomiale Panda. 

Opublikowano

Do palnika Sv200 jaki groszek najlepszy? 

Opublikowano
5 godzin temu, berthold61 napisał:

A palił ktoś ekogrosikiem ? to taki ekogroszek o drobniejszej frakcji chyba od 3mm-25mm 

25 mm, to nie jest drobniejsza frakcja 🙂 Różnica między 3-25, a 5-30 to jest taka maleńka różnica że w workach niezauważalna, że przy węglach wysokokalorycznych można napisać że jest to 90% zawartości worka. Może bym i sprawdził jak takie "wynalazki" sprawdzają się w praktyce, ale sponsorem jest syn i mówi żeby tata gównem nie palił więc trzymam się tej rady 🙂 Panowie koledzy, nie ma dobrych Samarytan handlujących węglem !!!

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Oldek napisał:

to jest taka maleńka różnica że w workach niezauważalna

Ale już w przepisach różnica jest gigantyczna - nie można tego nazwać ekogroszkiem, więc przy potencjalnej kontroli nie macie certyfikatu na ekogroszek, ergo - tkwicie po szyję w łajnie.

Więc te wszystkie ekogrosiki, grysiki, opał eko itd to dzieło oszustów omijających przepisy. Do tego cena jak za ekogroszek, więc gdzie tu sens ryzykowania?

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

@HarryHa jak myślisz, kto będzie miał "przykrości" jeśli do kotłowni zawita jakaś miejsko-wiejska eko osoba i zobaczy worek z opisem granulacja 3-25 mm ? Ten co sprzedał, czy ten co kupił reklamowany i dostępny towar na rynku, a może oboje 🙂

Opublikowano

Węgiel o takiej granulacji to się nazywa miał i w granulacji powyżej 3mm może być sprzedawany i będzie miał certyfikat. Sam ma takiego 6 ton z PGG. Tylko u nich to się nazywa ekomiał, a nie ekogroszek.

Wysłane za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Jeśli dobrze pamiętam to ten miał, miał nazwę greenmiał. To gdzie ten miał z PGG jest dostępny, jakiś link?

Opublikowano
17 minut temu, Oldek napisał:

@HarryHa jak myślisz, kto będzie miał "przykrości" jeśli do kotłowni zawita jakaś miejsko-wiejska eko osoba i zobaczy worek z opisem granulacja 3-25 mm ? Ten co sprzedał, czy ten co kupił reklamowany i dostępny towar na rynku, a może oboje 🙂

Dodatkowo kto ich wpuści bez mocnych argumentów typu nakaz w obstawie policji biorąc pod uwagę, że nie wzięło się tej śmiesznej dopłaty do wymiany źródła ciepła?

Napiszę więcej, w kotłowni mogę sobie trzymać 10 worków super duper błękitnego niskoemisyjnego węgla po 1,5 kafla za tonę, a w pomieszczeniach gospodarczych poza budynkiem trzymać 24 palety czarnej perły kupionej w hurcie która nie zalicza się do ekogroszków. 

Opublikowano
Jeśli dobrze pamiętam to ten miał, miał nazwę greenmiał. To gdzie ten miał z PGG jest dostępny, jakiś link?

Tak greenpal. Tylko na początku stycznia wycofali go z oferty. Na sam koniec puścili w promocji i kosztował mnie z przesyłką 646 zł za tonę o kaloryczności 25-27 MJ. Kupiłem 6 ton. Teraz jest tylko dostępny luzem prosto z kopalni.

Wysłane za pomocą Tapatalk
Opublikowano
Godzinę temu, Oldek napisał:

miał "przykrości" jeśli do kotłowni zawita jakaś miejsko-wiejska eko osoba

Teraz to ten, kto pali węglem innym niż na tabliczce. Przy okazji zwróćcie uwagę, że ewidencja kotłó namierzy domy bez przeglądów kominiarskich. Pisowskie państwo w całej okazałości zajry do kotłowni za rok.