mik90 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Witam. W swojej instalacji mam 3 pompy. CWU, CO, przewałowa(kotłowa). Kocioł Defro Eko 20Kw. Bojler Galmet pionowy 140l. Układ otwarty. Dom piętrowy 170m2 nieocieplony. Kotłownia na parterze. Na grzejnikach termostaty. Zawór 4d z siłownikiem. To po krotce moja instalacja. Mam pytanie jak mają pracować te pompy aby kocioł pracował stabilnie oraz ekonomicznie. W chwili obecnej przy załączeniu CWU na wykresie kotła widać spadki temp. różne 3-6 st. Widziałem takie wykresy u niektórych że szły niemal w linii prostej mimo zalaczania CWU. U mnie CWU ustawiona na 40st i histereza 4st. Woda i tak jest gorąca bo bojler pionowy a czujnik w nim jest przy dole-wiadomo wlot chłodnej wody itp. Po wyłączeniu się pompy CWU woda przebija do 45st. Jeśli chodzi o pompy to ta CWU I bieg. CO auto adapt. Pompa na powrocie II bieg. Wszystkie pompy Grundfos Alpha 25/40 AutuAdapt. Czy można to ustawić jakoś stabilniej? Chodzi o pracę pomp oraz ustawienie CWU. Jeśli to ma znaczenie to różnica temp. zasilanie powrót wynosi około 10stopni. Czy można to również jakoś poprawić? Niektórzy widzę maja powroty różnicy 5st.. Z góry dzięki za pomoc.
Bencio Opublikowano 6 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Jaki kociol? Może nie chodzi tu o ustawienie pomp, tylko o wykonanie instalacji. Moze nie ma ochrony powrotu kotla. A moze daloby rade wrzucic schemat instalacji.
Gość Digitrax Opublikowano 6 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Układ otwarty a jednak zamknięty. Wykonanie nie poprawne.
mik90 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Chodzi o brak zabezpieczenia. To nie jest nowe budownictwo. Żeby właściwie to przerobić musiałbym połowę domu rozkuc.. Myślę żeby po okresie zimowym wstawić jakieś zabezpieczenie przy kotle.. A co w kwestii w której pisałem?
Gość Digitrax Opublikowano 6 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Bzdura. Stare czy nowe budownictwo nie ma nic do tego. Poczytaj na temat wymienników płytowych.
mik90 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 6 Stycznia 2020 To podaj co i jak dokładniej. Wykorzystam przy przerobce.
hajtaler428 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Jeśli otwarty to osobna rura do naczynia od kotła więc pewnie kucie stropów. Stal 1" lub miedź 28. Zamiast kolanka za śrubunkiem trójnik i z niego pionowo rura do naczynia. Albo zamknąć układ jeśli producent kotła zezwala ale wtedy potrzebna grupa bezpieczeństwa i urządzenie schładzające(wężownica lub zawór dwufunkcyjny dbv)
mik90 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #9 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Panowie jestem świadom braku zabezpieczenia i będę to przerabiać ale to nie jest o tym temat! Ktoś pomoże sensownie?
Darekgra Opublikowano 6 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Aby minimalizować skoki temperatury kotła po włączeniu CWU przykręć zawór na krućcu powrotu z bojlera tak aby uzyskać mniejszy przepływ. Popatrz jeszcze na harakterystykę pomp może inne ustawienie ma mniejszy przepływ niż bieg 1.
mik90 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #11 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Czyli np. ten zaworek który jest na wyjściu z bojlera przykrecic o połowę? Jest jeszcze zawór przed pompa CWU.Tego rozumiem nie ruszac?
Darekgra Opublikowano 6 Stycznia 2020 #12 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Tak przykręcaj (raczej bardziej niż o połowę) tylko zawór na tym dolnym wyjściu z bojlera. Lecz musisz to obserwować bo przy małych przepływach zawór zwrotny może się nie otwierać i będziesz miał zimną wodę. Ogólnie spadek 6 stopni jest do zaakceptowania. Jaką masz zadaną na kotle? I czy jesteś pewien że zawór 4d pracuje ci poprawnie?
mik90 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #13 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zawór 4d jest poprawnie bo kiedyś pytałem już na forum. Na kotle zadana 65. Kocioł ustawiony na 85% mocy. Głównie w trybie pracy. Dochodzi do około 67st. Rzadko wchodzi w nadzór. Powrót w granicy 55-57 st. Chyba że spada na kotle do 60 to i powrót 10 mniej.
gmaj22 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #14 Opublikowano 6 Stycznia 2020 19 minut temu, mik90 napisał: Panowie jestem świadom braku zabezpieczenia i będę to przerabiać ale to nie jest o tym temat! Ktoś pomoże sensownie? Skoro jesteś świadom, to od tego zacznij! Zamontuj chociaż zawór bezpieczeństwa na kotle.
Darekgra Opublikowano 6 Stycznia 2020 #15 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Jak mocno jest otwarty zawór 4d. Dla testu włącz na pompie kotłowej 3 bieg może powrót się podniesie ale moim zdaniem i tak jest ok, zostaje jeszcze podniesienie zadanej na kotle. Ps. Popieram mocno post wyżej.
mik90 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #16 Opublikowano 6 Stycznia 2020 11 minut temu, gmaj22 napisał: Skoro jesteś świadom, to od tego zacznij! Zamontuj chociaż zawór bezpieczeństwa na kotle. Mam w domu dwójkę małych dzieci. Dom nieocieplony. Nawet puszczając na CO 40st. Nie ma szału z ciepłem w niektórych pomieszczeniach. Nie ma opcji wygaszania kotła. Z kolei instalator+części to trochę wydatek na który nie do końca jestem gotów. Stąd moje pytanie co mogę sam poprawić w kwestii ustawień..a zabezpieczenie również wykonam i nie podważam tego że ma ono być ale liczę też na pomoc w temacie o który pytam.
mik90 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #17 Opublikowano 6 Stycznia 2020 9 minut temu, Darekgra napisał: Jak mocno jest otwarty zawór 4d. Dla testu włącz na pompie kotłowej 3 bieg może powrót się podniesie ale moim zdaniem i tak jest ok, zostaje jeszcze podniesienie zadanej na kotle. Ps. Popieram mocno post wyżej. Zawór jest otwarty na około 24-30 % w zależności od sytuacji. Jak CWU nie grzeje i na kotle około 65 to w granicy 25%. Testowałem wszystkie biegi na powrocie. Na I biegu różnica 12 stopni. Na II i III bardzo podobnie 8-10 ale bliżej 10st.
Darekgra Opublikowano 6 Stycznia 2020 #18 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Moim zdaniem przy twoim odbiorze ciepła to taki powrót jest ok. Z obiegu CO zapewne wraca mocno wychłodzona woda, możesz jeszcze spróbować podnieść obroty pompy CO skoro niedogrzewa ci wszystkich pomieszczeń plus podniesienie zadanej na kotle.
mik90 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #19 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Pompa CO chodzi na max. Grzejniki dogrzewa tylko np. puszczając na dom 40st. mam pokoje że jest ciepło oraz takie w których jest chłodno. Tu problem budynku i nieocieplonych ścian. Dzięki za porady. Póki co spróbuję jeszcze z tym przykreceniem powrotu z bojlera i zobaczę jak wyjdzie. Swoją drogą jak zrobić żeby z instalacji wracała cieplejsza woda? Może to wina termostatow? Bo np. W sypialni (piętro budynku) było by zbyt cieplo i są przykrecone grzejniki. Na parterze wszystkie otwarte na Maxa bo już czuć chłodem. Może jakoś to inaczej ustawić?
HarryH Opublikowano 6 Stycznia 2020 #20 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Ten kocioł to lipa, sam mam taki :-) Problem który opisujesz jest natury "elektronicznej" - bardzo niechlujnie sa zaprojektowane i wykonane termopary (a raczej ich luźne gniazda), przez co sterownik z dużym opóźnieniem reaguje na obniżenie temperatury wody w kotle. Porównaj choćby wskazania termometru na obudowie ze wskazaniami na panelu sterownika. Z tego samego powodu po nagrzaniu wody kocioł lubi przeciągnąć 7C ponad zadaną. W gruncie rzeczy w niczym to nie przeszkadza. Można się trochę podratować zmianą histerezy CWU, nawet na 1C.
mik90 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor #21 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Może i racja. Swoją drogą to mam jeszcze pytanie odnośnie tej pompy CO która pracuje w autoadapt. Otóż w porze cieplejszej-październik gdzie zawory termostatyczne były na 3. Często się przymykaly i pompa pracowała na około 8w. Gdy nieco rozkrecilem ogrzewanie pracuje na 19w czyli max. Tylko że np. gdy rano w celu wietrzenia pokoi zakrecam 4 z 11 grzejników ta moc na pompie w ogóle się nie zmniejsza. Nie robię tego na 5 min. ale powiedzmy 45 min. Dlaczego pompa nie reaguje? To za mała różnica?
MoskiTe Opublikowano 7 Stycznia 2020 #22 Opublikowano 7 Stycznia 2020 1. Bezpieczeństwo zrób tak jak powinno być w układzie otwartym Opcja z dogrzewaniem poprzez zbiornik C.W.U lub poprawniej np Afriso ATV Pompa kotłowa do ochrony powrotu to tak miernie znaczne skoki niż przy np ATV
Darekgra Opublikowano 7 Stycznia 2020 #23 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Kolega ma już 4D plus pompa kotłowa a ty @MoskiTe proponujesz mu przerobić na ATV lub przez CWU?
mik90 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor #24 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgadzam się z Toba, tzn. też nie zrozumiałem tej porady. Czy możesz się jakoś odnieść do pracy pompy w AA?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.