Arcticbil Opublikowano 3 Listopada 2019 #1 Opublikowano 3 Listopada 2019 Witam mam pytanie ustawień jak prawidłowo ustawic bo strasznie woda na sciankach się skrapla i do tego kapie z rury kominowej w kotłowni i smierdzi jniemożliwie.Do tego nie wypala pelletu . W popielniku zostaje cały pellet koloru czarnego.I tak mam od 3 dni .Wczesniej paliliśmy tym samym pelletem i było OK. Ewentualnie mogę zrobić zdjecie.
o6483256 Opublikowano 3 Listopada 2019 #2 Opublikowano 3 Listopada 2019 Zaraz przyjdą koledzy, ze szklaną kulą i Ci doradzą.
sambor Opublikowano 3 Listopada 2019 #3 Opublikowano 3 Listopada 2019 Teraz na topie są wróżby z fusów od kawy ! Szklana kula tylko wieczorem, dodatkowo musi być czarny kot!
pastor Opublikowano 3 Listopada 2019 #4 Opublikowano 3 Listopada 2019 Ty kpisz sobie z ludzi? Jak mamy ci pomoc gdy tak napisałeś posta? Ogarnij się i zastanów co mógłbyś doradzić komuś na tak zadane pytania przy tym natłoku informacji. Potem napisz post na podstawie którego możemy ci pomoc. PowodzeniaWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
o6483256 Opublikowano 3 Listopada 2019 #5 Opublikowano 3 Listopada 2019 9 minut temu, sambor napisał: Teraz na topie są wróżby z fusów od kawy ! Szklana kula tylko wieczorem, dodatkowo musi być czarny kot! Kurcze, ja widać niedzisiejszy ! Mimo to spróbuję pomóc autorowi. Może wymiana kotła pomoże ?
Arcticbil Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 3 Listopada 2019 kocioł jest prawie nowy ma 3 miesiace to nie bede wymieniac na nowy. Może ktoś podpowie jak powinnly wygladac ustawienia na takim kotle. temperature zadana mam 65 a na powrocie jest 45 czy nie jest to za mało? jaki powien byc nadmuch ?
Arcticbil Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor #7 Opublikowano 3 Listopada 2019 Problem jest to skraplanie wody w srodku kotła .jaka może być przyczyna?
Gonzo19 Opublikowano 3 Listopada 2019 #8 Opublikowano 3 Listopada 2019 Zalewanie kotła zimną wodą. Mokry opał. Takie są przyczyny. Aha, może być jeszcze nieszczelny kocioł. Na tym moje fusy się kończą, ale pewnie dlatego, że jeszcze nie dopilem kawy :)
pastor Opublikowano 3 Listopada 2019 #9 Opublikowano 3 Listopada 2019 Ja kawa bez fusów wiec już stad uciekam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
SONY23 Opublikowano 3 Listopada 2019 #10 Opublikowano 3 Listopada 2019 38 minut temu, Arcticbil napisał: kocioł jest prawie nowy ma 3 miesiace to nie bede wymieniac na nowy. Może ktoś podpowie jak powinnly wygladac ustawienia na takim kotle. temperature zadana mam 65 a na powrocie jest 45 czy nie jest to za mało? jaki powien byc nadmuch ? Takiej temperatury na powrocie (45°C) wymaga producent. Pytanie czy rzeczywiście tyle tam jest. Nawet zawór termostatyczny trójdrożny z wkładką potrafi szfankować. Musisz sam sprawdzić jak tam jest faktycznie temperatura.
Gość Trener40 Opublikowano 3 Listopada 2019 #11 Opublikowano 3 Listopada 2019 1 godzinę temu, Arcticbil napisał: Witam mam pytanie ustawień jak prawidłowo ustawic wentualnie mogę zrobić zdjecie. Namaluj jakie masz ustawienia i sprawdź start pomp ( na ile jest ustawiony) Jaka jest praca kotla ( non stop, czy wygaszanie?) No i ewentualnie wstaw zdjęcia z obiegu kotłowego tak żeby było wszystko czarno na białym + schemat. Chociaż może i same zdjęcia wystarczą.
adams011 Opublikowano 6 Listopada 2019 #12 Opublikowano 6 Listopada 2019 @Arcticbil moje ustawienia, mam ten sam kocioł Ustawienia kotła Tryb pracy Automatyczny Min. temp. zadana 60°C Maks. temp. zadana 75°C Wybór termostatu ecoSTER T1 Histereza kotła 10°C Wyłącz. pompy od term. Nie Ustawienia zasobnika Ustawienia CO i CWU Temp. załącz. pompy CO 50°C Postój p.CO przy ład. CWU 0min Czas postoju CO od term. 0min Czas pracy CO od term. 0sek Min. temp. zadana CWU 30°C Maks. temp. zadana CWU 60°C Podw. temp. zadanej CO 5°C Wydłużenie pracy CWU 0min Wymiennik ciepła Nie Obwód grzewczy Wybór termostatu ecoSTER T1 Min. temp. obwodu 20°C Maks. temp. obwodu 25°C LATO Nie W dniu 3.11.2019 o 11:08, Arcticbil napisał: Problem jest to skraplanie wody w srodku kotła .jaka może być przyczyna? za niska temperatura powrotu, np brak zaworu ATV na powrocie pieca?
Arcticbil Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor #13 Opublikowano 6 Listopada 2019 Dzięki wcale hydraulik mi nie zamontował tego zaworu na powrocie z tego co rozeznałem się na instalacji .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.