Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy pytanie poza protokolem

Czy na obecnym motoreduktorze
Siti 0,9 kw

Moge palic tylko pellet ??

Czy do pelletu potrzeba innego motoreduktora ???

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

mkaczko możesz ! Tylko musisz policzyć ile będzie Cię to kosztowało , pellet wymaga mniejszych wiatrów motoreduktor podaje pewnie duże dawki a to trzeba spalić czyli nie uzyskasz na tym niskiej mocy , ale chcesz to walcz . Zanim zacząłem z typowym palnikiem robiłem próby na tłoku , szło całkiem dobrze ale ekonomi zero .

Edytowane przez besix
A do Klaudiusza to nie dostaniesz wykresu bo u mnie dziś było 20 stopni i kocioł nie chciał robić , ale obiecałem to dotrzymam słowa w weekend zmuszę go do pracy
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Klaudiusz3 napisał:

Jutro będą wnioski bo dziś odpalił się 3 razy a nie chce chwalić i zapeszać .

280/M2 chata, kocioł odpala się 3 razy, spala ok 7 kg na dobę i cieplo w chacie...   Samo rozgrzanie tak dużej instalacji pochłonie dużo opału, a co dopiero mówić o dogrzaniu chaty. Masz chłopie wyobraźnię....  No chyba, że dogrzewasz chatę do 19 st., albo i mniej... 

Edytowane przez Trener40
Opublikowano

Trener40 ja właśnie mam wyobraźnie dlatego za nim co kolejek robię właśnie ona mi podpowiada co i jak mam zrobić Ty  jak sądzę jesteś miłym gościem i wierzysz tylko w duże spalania i niech tak zostanie nikt nie będzie Cię prosił abyś w cokolwiek uwierzył i proszę się nie denerwować , Druga sprawa jest taka ze 3 odpalenia to 3 dawki paliwa po 2,5 kg wiec nie wiem czy jesteś zaskoczony i nie zapominaj ze na podwórku w dzień jest po 15 stopni ale ciepła nie na minusie .

Pozdrawiam Cię i życzę więcej wiary i optymizmu .

• Lubię to 1
Opublikowano

Dokładnie.  U mnie kocioł dzisiaj w dzień włączył się na.... 40 minut i wciąż stoi. W domu 23 stopnie 

• Lubię to 1
Opublikowano
Dokładnie.  U mnie kocioł dzisiaj w dzień włączył się na.... 40 minut i wciąż stoi. W domu 23 stopnie 
I przez te 40 minut zagrzal cwu na caly dzien ???

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

CWU grzeje gazem przepływowo

Opublikowano
4 godziny temu, eliks napisał:

Możesz pokazać wykres? 

Opublikowano

Nie mam takich bajerów ale tu masz 2 rzeczy. Termometr z salonu i film z kotła pokazujący temperaturę wody i spalin.  Od momentu jak pisałem kocioł jeszcze raz się załączyl i do 23:00 na pewno będzie stał a potem już do rana na obniżeniu nocnym. Tam na filmie potem pokazuje godzinę żebyś nie gadał, tam się minuty nie zgadzają ale to szczegół 

20190405_220055.thumb.jpg.4916ac75da8a53bc2c2688a2710ea42f.jpg

https://drive.google.com/file/d/1KApNlc6KT88Wg3j0vzpv5-da704vo2UY/view?usp=drivesdk

Opublikowano (edytowane)

Pytałem o wykres, ale skoro go nie masz.,to napisz jasno o której godzinie w dzień Ci się włączył... P. S. Na tym zegarku jest 16-ty styczeń ( czy się mylę) 

Besix. 

A po co Ci mój wykres? :) hehe 

Edytowane przez Trener40
Opublikowano

Rano 6:00 i działał półtorej godziny. W dzień odpalił się na 40 minut jakoś po południu no i godzinkę wieczorem koło 20. Dziś odpalił się o 6:00 na 1h40min. 

Opublikowano
12 godzin temu, besix napisał:

Mnie to specjalnie nie dziwi , a wręcz uważam że elkis pisze prawdę a to chyba wystarczy bo spalin sobie nie obniżę jak kocioł pracuje 

https://prntscr.com/n828v9

To tylko słońce i kolektor , a nie grzanie gazem 

U Ciebie to inaczej wygląda niż u eliks-a. U niego kocioł odpala się po południu,wiec można wnioskować, że dom nie stoi idealnie względem słońca, a to ma  istotny  wpływ, oraz temp zadana w domu + ustawiona histereza ponownego odpalenia palnika.  ( o czym besix nie raz rozmawialiśmy) Dodatkowo gdyby eliks nie obniżał temp na noc, to byłoby kolejne odpalenie, a może i nawet dwa w nocy. 

Ja mógłbym napisać, że  mam jedno odpalenie, tylko poczekajcie... Poklikam w sterownik i mu coś zmienię :)  

Jak widać dużo ludzie piszą, ale o szczegółach czasami zapominają :) 

Pozdro ludziska ;) 

Opublikowano

Masz rację,  u mnie główne okna od południa.  Od północy niestety okno balkonowe i weranda. Także tym nie nadrobie, za to w lato przyjemnie 

Opublikowano

Eliks... Musimy chałupy przestawić bardziej na wschód i po problemie. :) 

Opublikowano

Ja zajrzę o 22 to będę wiedział ile poszło.  

@Trener40 zawsze śmiałem się z rodziców że pobudowali dom na samej górze miasta,  gdzie ciągle wiatr owiewa go zewsząd,  to kupiłem dom, który w większości dnia jest w cieniu ☺ 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Klaudiusz3 napisał:

Dziś spalił 8,7 kg C1E33853-8629-406E-96BC-D179A71FB825.png

Możesz doprecyzować co oznacza u Ciebie "dziś", bo dla mnie dziś zacząło się o godz 0.00. To wykres z ostatniej doby, czy wycięty jakiś fragment. Nie ma na nim godzin, więc ciężko cokolwiek odczytać. Czy jeden ten kwadracik oznacza " jedną godzinę"? 

A widzisz eliks. 

Jest takie przysłowie. 

Nie śmiej się dziadku... :) 

Jak widać dużym plusem jest to, że jak chałupa stoi od wschodu do południa, to są tego zalety ( może nie koniecznie latem), ale w lato nie ma kosztów, no chyba, że ktoś ma klime. 

Pozdro ludziska :) 

Edytowane przez Trener40
Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.04.2019 o 17:56, Klaudiusz3 napisał:

Witam kolegów ja moją przygodę z pelletem zacząłem 2 tygodnie temu spaliłem 100 kg opału .

I to potwierdza, a także wykresy, że jednak wyobraźnia działa... Nie chcę mi się już tego komentować. Każdy sobie wyciągnie wnioski.  Dodam jeszcze, że 2.5 kg to sobie możesz podgrzac chate 280m/2 o 0.3 st, bo samo rozgrzanie kotla ktory stygnie pomiędzy rozpaleniami + rozgrzanie instalacji pochłonie dużo więcej paliwa niż   Ty tu piszesz. Dla mnie totalne bzdury. 

Edytowane przez Trener40
Opublikowano (edytowane)

Masz racje . Fajnie że jesteś sprytny szkoda tylko że tylko Ty zauważyłeś  te bzdury a inni się dali wkręcić .Pozdrawiam .

Edytowane przez Klaudiusz3
Opublikowano
W dniu 5.04.2019 o 16:51, eliks napisał:

Witam dziś wiosna zawitała w pełnym wydaniu i kocioł był odpalony 2 razy wiec chyba nadchodzi czas czyszczenia i pożegnania się z zabawą i testami ,no chyba że jeszcze kwiecień pokaże pazur . Nowy filmik z podsumowaniem palenia pelletem 8 mm na YT .

Pozdrawiam .

Opublikowano

No ja wczoraj jeszcze drapałem szybki. Dzisiaj 1 stopień. Kocioł codziennie odpala się podobne, t.j. o 6:00 na do 7:30-7:40, potem przed południem jeszcze na godzinkę, koło 14:00 na niecałą godzinkę i koło 20:00 na godzinkę. W przerwie nocnej ani razu.