Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z rotametrami

plemie101

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 11:56, plemie101 napisał(a):

Nie bardzo rozumiem .... ? 

Rozwiń  

przyszedł gotowy ,czy hydraulik sam skręcał rozdzielacz odkręć całkiem-ZDEJMIJ  BIAŁE KAPTURKI

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 11:58, plemie101 napisał(a):

Wyjechałem do rodziny więc później to zrobię. Ale mam to zrobić w taki sposób że na piecu mam ustawić tryb letni ? 

Rozwiń  

A POMPA NIE MA WTYCZKI

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 11:55, zaworek napisał(a):

Ja tylko gdybam) Pierwsze co bym zrobił to przelał każdą pętlę oddzielnie aby wykluczyć przyczynę zapowietrzenia instalacji podłogowej

Rozwiń  

Mam zamknąć wszystkie obiegi i pojedynczo odkręcać czekając czy się nagrzeje ? Czy jak ? 

Opublikowano

same petle łatwo sprawdzić.

podłaczyc jakis wąż do kranika spustowego na belce zasilajacej(ostatni z prawej pod odpowietrznikiem) i jakiegoś kranu w ścianie. drugi wąż do kranika spustowego w dolnej belce i do kanalizacji, odkrecic na maxa oba kraniki i na koniec odkręcic kran z wodą. Rotametry powinny szaleć i przepływ powienien byc ponad 5l/h

Opublikowano
  W dniu 15.02.2019 o 17:58, mironw napisał(a):

Pytanie brzmi gdzie jest wpięte zasilanie podłogówki przed 4D czy za 4D , bo powrót wydaje mi się wpięty w powrót kotła z 4D

Rozwiń  

OP jest wpięte przed 4D co jest błędem o czym już wspominałem tyle że akurat to nie ma nic wspólnego z przepływami

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 11:58, mironw napisał(a):

przyszedł gotowy ,czy hydraulik sam skręcał rozdzielacz odkręć całkiem-ZDEJMIJ  BIAŁE KAPTURKI

Rozwiń  

Kurde wydaje mi się że przywiozłem je kompletne ale pewności na 100% nie mam.. później podeślę foto 

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 11:59, mironw napisał(a):

A POMPA NIE MA WTYCZKI

Rozwiń  

Chyba tam nie było wtyczki tylko połączona przewodem ale sprawdzę też jak wroce 

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 12:00, plemie101 napisał(a):

Mam zamknąć wszystkie obiegi i pojedynczo odkręcać czekając czy się nagrzeje ? Czy jak ? 

Rozwiń  

Nie,żadne nagrzeje.Odpowietrzanie instalacji OP zrób na niepracującej instalacji(pompa OP nie pracuje)Kocioł najlepiej też nie.Odetnij zaworami rozdzielacz OP tym na zasilaniu co jest zintegrowany z filtrem i drugi na powrocie.Potem jak kolega wcześniej pisał załóż wąż ogrodowy na zawory spustowe rozdzielacza.Na belkę zasilającą koniecznie wąż z sieci (z jakiegoś zaworu czerpalnego)Zostaw otwartą tylko jedną pętlę,przelej ją wodą z sieci przez dłuższy czas no nie wiem 3min,najlepiej jak na belce powrotnej użyjesz węża przeźroczystego to będzie widać czy idą bańki powietrza.Zakręcasz pętlę którą już odpowietrzyłeś i odkręcasz kolejną i tak wszystkie 6szt.Na samym końcu możesz odpowietrzyć sam rozdzielacz

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 12:14, zaworek napisał(a):

Nie.Odpowietrzanie instalacji OP zrób na niepracującej instalacji(pompa OP nie pracuje)Kocioł najlepiej też nie.Odetnij zaworami rozdzielacz OP tym na zasilaniu co jest zintegrowany z filtrem i drugi na powrocie.Potem jak kolega wcześniej pisał załóż wąż ogrodowy na zawory spustowe rozdzielacza.Zostaw otwartą tylko jedną pętlę,przelej ją wodą z sieci przez dłuższy czas no nie wiem 3min,najlepiej jak na belce powrotnej użyjesz węża przeźroczystego to będzie widać czy idą bańki powietrza.Zakręcasz pętlę którą już odpowietrzyłeś i odkręcasz kolejną i tak wszystkie 6szt.Na samym końcu możesz odpowietrzyć sam rozdzielacz

Rozwiń  

Zrobię tak ale dziś nie wyrobie się.. 

A co powiecie o filmiku który wstawiłem ? Normalne jest że jak zamknę powrót to obiegu nie ma ? 

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 12:01, zaworek napisał(a):

OP jest wpięte przed 4D co jest błędem o czym już wspominałem 

Rozwiń  

już pisałem że znam instalacje gdzie podłoga włączona bezpośrednio z kotła

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 12:02, plemie101 napisał(a):

Kurde wydaje mi się że przywiozłem je kompletne ale pewności na 100% nie mam.. później podeślę foto  

Rozwiń  

z hurtowni pewnie gotowy ,z internetu do montażu

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 12:16, mironw napisał(a):

już pisałem że znam instalacje gdzie podłoga włączona bezpośrednio z kotła

Rozwiń  

Ja też "znam" tak podłączone instalacje OP bo nie raz były tu na forum prezentowane  ale  mam swoje zdanie na ten temat i go nie zmienię)

Opublikowano

Boje się o odpowietrzenie pierwszej pętli co idzie  na górę bo pewnie nie ma odpowietrznika na górze

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 07:38, plemie101 napisał(a):

Zauważyłem jeszcze jedna dość istotna rzecz( tak mi się wydaje ) wczoraj wygasił mi sie piec i zauważyłem że gdy temperatura na piecu jest około 30 stopni to rotametry automatycznie spadły w dół, więc odkręciłem kolejne obiegi i nie było sytuacji, że przy odkręceniu kolejnego obiegu spada ciśnienie.   Czy to jest normalne ? Czy czemu się tak dzieje ? 

Rozwiń  

Panowie przecież autor napisał że jak spadła temperatura na piecu to przepływ we wszystkich obiegach wzrósł, więc to nie będzie wina zapowietrzenia, coś nie tak z zaworem 3D musi być

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 12:20, mironw napisał(a):

a 3d na jakiej cyferce

Rozwiń  

5,5.. ale nawet jak ustawiałem czy max czy minimum to to samo ... Każda pętla była odpowietrzana przed odpaleniem ... Ciągle mnie zastanawia dlaczego był przepływ jak w piecu wygasło... I nie wazne ile obiegów odkręciłem...

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 12:22, mironw napisał(a):

Boje się o odpowietrzenie pierwszej pętli co idzie  na górę bo pewnie nie ma odpowietrznika na górze

Rozwiń  

To racja,odpowietrznik powinien być na trójniku na powrocie już do rozdzielacza,jeszcze na piętrze

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 12:25, darek69 napisał(a):

Panowie przecież autor napisał że jak spadła temperatura na piecu to przepływ we wszystkich obiegach wzrósł, więc to nie będzie wina zapowietrzenia, coś nie tak z zaworem 3D musi być

Rozwiń  

Też właśnie tak myślę... Tylko jak to sprawdzić ..?

Opublikowano

Hmmmm... A może za wysoka temperatura jak jest to zawór nie może jej przepuścić ? Bo przecież zawór puszcza do 43 stopni jak dobrze pamiętam a na piecu jest 70

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 12:20, zaworek napisał(a):

Ja też "znam" tak podłączone instalacje OP bo nie raz były tu na forum prezentowane  ale  mam swoje zdanie na ten temat i go nie zmienię) 

Rozwiń  

każdy ma swoje zdanie , ja nie każe go zmieniać ,tylko właśnie przez chęć włączenia samej podłogi - bez grzejników  a 4d NIE PUSZCZAŁ  I TRZEBA BYŁO WYŁĄCZAĆ OCHRONĘ I RĘCZNIE GO USTAWIAĆ ,a tak to OP działa niezależnie

Opublikowano

to wtedy zawór powinien puścić wodę z powrotu i tu właśnie jest problem bo nie puszcza 

Opublikowano

Pisałem juz Ci wcześniej:
Jak temperatura na piecu spadła to zawór 3D otworzył dopływ ciepłej wody i rotametry działają dobrze, więc wygląda na to, że tak jak napisał sambor@ uszkodzony jest zawór 3D i nie otwiera dopływu wody z powrotu podłogówki albo niedrożna jest rura od powrotu do zaworu 3D, 

Opublikowano
  W dniu 17.02.2019 o 12:28, plemie101 napisał(a):

Hmmmm... A może za wysoka temperatura jak jest to zawór nie może jej przepuścić ? Bo przecież zawór puszcza do 43 stopni jak dobrze pamiętam a na piecu jest 70

Rozwiń  

Temp.na kotle nie ma nic wspólnego.Jak 3D jest sprawny to przepuszcza wodę o takiej temp jaka jest nastawiona na nim.Nie odcina całkiem wody,przepływ jest cały czas

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.