Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z rotametrami

plemie101

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, plemie101 napisał:

Nie bardzo rozumiem .... ? 

przyszedł gotowy ,czy hydraulik sam skręcał rozdzielacz odkręć całkiem-ZDEJMIJ  BIAŁE KAPTURKI

Opublikowano
1 minutę temu, plemie101 napisał:

Wyjechałem do rodziny więc później to zrobię. Ale mam to zrobić w taki sposób że na piecu mam ustawić tryb letni ? 

A POMPA NIE MA WTYCZKI

Opublikowano
3 minuty temu, zaworek napisał:

Ja tylko gdybam) Pierwsze co bym zrobił to przelał każdą pętlę oddzielnie aby wykluczyć przyczynę zapowietrzenia instalacji podłogowej

Mam zamknąć wszystkie obiegi i pojedynczo odkręcać czekając czy się nagrzeje ? Czy jak ? 

Opublikowano

same petle łatwo sprawdzić.

podłaczyc jakis wąż do kranika spustowego na belce zasilajacej(ostatni z prawej pod odpowietrznikiem) i jakiegoś kranu w ścianie. drugi wąż do kranika spustowego w dolnej belce i do kanalizacji, odkrecic na maxa oba kraniki i na koniec odkręcic kran z wodą. Rotametry powinny szaleć i przepływ powienien byc ponad 5l/h

Opublikowano
W dniu 15.02.2019 o 18:58, mironw napisał:

Pytanie brzmi gdzie jest wpięte zasilanie podłogówki przed 4D czy za 4D , bo powrót wydaje mi się wpięty w powrót kotła z 4D

OP jest wpięte przed 4D co jest błędem o czym już wspominałem tyle że akurat to nie ma nic wspólnego z przepływami

Opublikowano
3 minuty temu, mironw napisał:

przyszedł gotowy ,czy hydraulik sam skręcał rozdzielacz odkręć całkiem-ZDEJMIJ  BIAŁE KAPTURKI

Kurde wydaje mi się że przywiozłem je kompletne ale pewności na 100% nie mam.. później podeślę foto 

Opublikowano

A POMPA NIE MA WTYCZKI

Chyba tam nie było wtyczki tylko połączona przewodem ale sprawdzę też jak wroce 

Opublikowano
15 minut temu, plemie101 napisał:

Mam zamknąć wszystkie obiegi i pojedynczo odkręcać czekając czy się nagrzeje ? Czy jak ? 

Nie,żadne nagrzeje.Odpowietrzanie instalacji OP zrób na niepracującej instalacji(pompa OP nie pracuje)Kocioł najlepiej też nie.Odetnij zaworami rozdzielacz OP tym na zasilaniu co jest zintegrowany z filtrem i drugi na powrocie.Potem jak kolega wcześniej pisał załóż wąż ogrodowy na zawory spustowe rozdzielacza.Na belkę zasilającą koniecznie wąż z sieci (z jakiegoś zaworu czerpalnego)Zostaw otwartą tylko jedną pętlę,przelej ją wodą z sieci przez dłuższy czas no nie wiem 3min,najlepiej jak na belce powrotnej użyjesz węża przeźroczystego to będzie widać czy idą bańki powietrza.Zakręcasz pętlę którą już odpowietrzyłeś i odkręcasz kolejną i tak wszystkie 6szt.Na samym końcu możesz odpowietrzyć sam rozdzielacz

Opublikowano
17 minut temu, plemie101 napisał:

Nie bardzo rozumiem .... ? 

Czyli to może być produkcja garażowa z losowo dobranych elementów, a tam ważne są grubości beli i części zaworu co wchodzi do środka belki

Opublikowano
Teraz, zaworek napisał:

Nie.Odpowietrzanie instalacji OP zrób na niepracującej instalacji(pompa OP nie pracuje)Kocioł najlepiej też nie.Odetnij zaworami rozdzielacz OP tym na zasilaniu co jest zintegrowany z filtrem i drugi na powrocie.Potem jak kolega wcześniej pisał załóż wąż ogrodowy na zawory spustowe rozdzielacza.Zostaw otwartą tylko jedną pętlę,przelej ją wodą z sieci przez dłuższy czas no nie wiem 3min,najlepiej jak na belce powrotnej użyjesz węża przeźroczystego to będzie widać czy idą bańki powietrza.Zakręcasz pętlę którą już odpowietrzyłeś i odkręcasz kolejną i tak wszystkie 6szt.Na samym końcu możesz odpowietrzyć sam rozdzielacz

Zrobię tak ale dziś nie wyrobie się.. 

A co powiecie o filmiku który wstawiłem ? Normalne jest że jak zamknę powrót to obiegu nie ma ? 

Opublikowano
1 minutę temu, zaworek napisał:

OP jest wpięte przed 4D co jest błędem o czym już wspominałem 

już pisałem że znam instalacje gdzie podłoga włączona bezpośrednio z kotła

Opublikowano
16 minut temu, plemie101 napisał:

Kurde wydaje mi się że przywiozłem je kompletne ale pewności na 100% nie mam.. później podeślę foto  

z hurtowni pewnie gotowy ,z internetu do montażu

Opublikowano
1 minutę temu, mironw napisał:

już pisałem że znam instalacje gdzie podłoga włączona bezpośrednio z kotła

Ja też "znam" tak podłączone instalacje OP bo nie raz były tu na forum prezentowane  ale  mam swoje zdanie na ten temat i go nie zmienię)

Opublikowano

Boje się o odpowietrzenie pierwszej pętli co idzie  na górę bo pewnie nie ma odpowietrznika na górze

Opublikowano
4 godziny temu, plemie101 napisał:

Zauważyłem jeszcze jedna dość istotna rzecz( tak mi się wydaje ) wczoraj wygasił mi sie piec i zauważyłem że gdy temperatura na piecu jest około 30 stopni to rotametry automatycznie spadły w dół, więc odkręciłem kolejne obiegi i nie było sytuacji, że przy odkręceniu kolejnego obiegu spada ciśnienie.   Czy to jest normalne ? Czy czemu się tak dzieje ? 

Panowie przecież autor napisał że jak spadła temperatura na piecu to przepływ we wszystkich obiegach wzrósł, więc to nie będzie wina zapowietrzenia, coś nie tak z zaworem 3D musi być

Opublikowano

a 3d na jakiej cyferce

5,5.. ale nawet jak ustawiałem czy max czy minimum to to samo ... Każda pętla była odpowietrzana przed odpaleniem ... Ciągle mnie zastanawia dlaczego był przepływ jak w piecu wygasło... I nie wazne ile obiegów odkręciłem...

Opublikowano
7 minut temu, mironw napisał:

Boje się o odpowietrzenie pierwszej pętli co idzie  na górę bo pewnie nie ma odpowietrznika na górze

To racja,odpowietrznik powinien być na trójniku na powrocie już do rozdzielacza,jeszcze na piętrze

Opublikowano
Teraz, darek69 napisał:

Panowie przecież autor napisał że jak spadła temperatura na piecu to przepływ we wszystkich obiegach wzrósł, więc to nie będzie wina zapowietrzenia, coś nie tak z zaworem 3D musi być

Też właśnie tak myślę... Tylko jak to sprawdzić ..?

Opublikowano

Hmmmm... A może za wysoka temperatura jak jest to zawór nie może jej przepuścić ? Bo przecież zawór puszcza do 43 stopni jak dobrze pamiętam a na piecu jest 70

Opublikowano
4 minuty temu, zaworek napisał:

Ja też "znam" tak podłączone instalacje OP bo nie raz były tu na forum prezentowane  ale  mam swoje zdanie na ten temat i go nie zmienię) 

każdy ma swoje zdanie , ja nie każe go zmieniać ,tylko właśnie przez chęć włączenia samej podłogi - bez grzejników  a 4d NIE PUSZCZAŁ  I TRZEBA BYŁO WYŁĄCZAĆ OCHRONĘ I RĘCZNIE GO USTAWIAĆ ,a tak to OP działa niezależnie

Opublikowano

to wtedy zawór powinien puścić wodę z powrotu i tu właśnie jest problem bo nie puszcza 

Opublikowano

Pisałem juz Ci wcześniej:
Jak temperatura na piecu spadła to zawór 3D otworzył dopływ ciepłej wody i rotametry działają dobrze, więc wygląda na to, że tak jak napisał sambor@ uszkodzony jest zawór 3D i nie otwiera dopływu wody z powrotu podłogówki albo niedrożna jest rura od powrotu do zaworu 3D, 

Opublikowano
3 minuty temu, plemie101 napisał:

Hmmmm... A może za wysoka temperatura jak jest to zawór nie może jej przepuścić ? Bo przecież zawór puszcza do 43 stopni jak dobrze pamiętam a na piecu jest 70

Temp.na kotle nie ma nic wspólnego.Jak 3D jest sprawny to przepuszcza wodę o takiej temp jaka jest nastawiona na nim.Nie odcina całkiem wody,przepływ jest cały czas

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.