Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciemność widzę ciemność. A raczej smołę.

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

Poczytaj na ht forum.

https://www.heiztechnik.pl/index.php/forum/4-pomoc-techniczna/3747-one-basic-11-kw?start=100

kociol  z samej zasady nie jest tym czym kocioł pelletowy musi być. Nie ma wymiennika pionowego. Nie ma szmoczyszczenia wymiennika. Sterowanie zdaje się brager. To jakaś nowość z zagłębia pleszewskiego. Zainteresuj się biawarem pellux compact ze sterowaniem plum. Ja jestem zadowolony. U mnie działa z małym buforem i to dla krajowych naszych produkcji w moim subiektywnym odczuciu jest jedyne sensowne rozwiązanie. Nie męczysz się z ustawieniami na poszczególnych  progach mocy. Kocioł działa tylko cyklicznie na maxie ładując bufor. A ten oddaje powoli ciepło przez mieszacz pogodowy na obieg. Cokolwiek byś wybrał nie oszczędzaj i zafunduj sobie sondę lambda.

edit: widziałeś jak wyglada wymiennik ht one? Zawirowacze wyciągane łomem. U mnie po roku palenia kocioł wyglada tak:

8D6B1C45-C2B2-47BD-94D0-09303BA4EA39.jpeg

1EBDEA24-A07B-4231-B1BC-437B2279C9D0.jpeg

351D94BD-A2E7-43B5-BBF8-1B8B600C7EA4.jpeg

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano

Bo HT One Basic nie ma sensu. Tutaj jedyna sensowna opcja to One w tej wersji z sondą, automatycznym czyszczeniem i optymalizacją ale to kosztuje w wersji 11KW drożej od Blackstara+. Znowu w wersji podstawowej bez sondy i bajerów jest w podobnej cenie co Biawar z sondą więc wybór chyba jest prosty.

• Zgadzam się 1
Gość Visitor1230
Opublikowano

I jak pisze @eliks. Blackstar to bezproblemowa alternatywa. Albo edilkamin jeszcze lepsza opcja. To lexus w kotłowni. A wszystko do tego za jakieś akceptowalne pieniądze.

Opublikowano

A ty @Visitor1230 co byś teraz wziął, biorąc pod uwagę, że blackstar ma sterowanie przez internet ( do czego podejrzewam zdążyłeś się przyzwyczaić), czy lagunę, która tego nie ma i dodatkowo chyba mniejszy zbiornik na pellet?

Opublikowano

Na pewno wziął by Blackstara. 

Opublikowano

@eliks biorąc pod uwagę obecną cenę Laguny i Black Stara co byś wybrał?

Opublikowano

Oczywista oczywistość... Tylko, że u Ciebie kolego, kotłownię trzeba planować z dwuletnim wyprzedzeniem, jak wesele...

Opublikowano
15 minut temu, Puławiak napisał:

Nie ważne co by wybrał - ważne żeby wybrał Puławiaka :)))) 

Wiadomo, żeby wybrał @Puławiaka tak samo i ja :) 

Opublikowano
29 minut temu, radik81 napisał:

@eliks biorąc pod uwagę obecną cenę Laguny i Black Stara co byś wybrał?

Lagunę, a porównanie mam bo w mieście mam również BSa.

Gość Visitor1230
Opublikowano
Godzinę temu, cezar76 napisał:

A ty @Visitor1230 co byś teraz wziął, biorąc pod uwagę, że blackstar ma sterowanie przez internet ( do czego podejrzewam zdążyłeś się przyzwyczaić), czy lagunę, która tego nie ma i dodatkowo chyba mniejszy zbiornik na pellet?

Zbiornik na pellet to pikus. Ważne jest żeby kocioł współpracował z buforem. No i miał neta.

Opublikowano

Laguna z buforem współpracuje, neta też ma, ale ten internet do Stokerclouda czy Econeta to jak Windows 3.11 do Win10.

Opublikowano

Narazie Laguna nie ma neta wycofali internet chyba w sierpniu czy wrześniu pewnie w związku z dużym zainteresowaniem bo możliwości to to miało ogromne. Można było włączyć wyłączyć i chyba harmonogram ustawić. 

Gość Visitor1230
Opublikowano
2 minuty temu, cezar76 napisał:

Czyli? BS?

Albo rtb jak już z tej stajni. Nie wiem tylko czy współpracują z buforami. A w moim przypadku jest on nieodzowny. Na razie nie będę zapeszać. Ale uchylę Rabka tajemnicy. Rozbudowuje system. Jak się zrealizuje to wam gały na wierzch wyjdą hi hi. 

4 minuty temu, eliks napisał:

Laguna z buforem współpracuje, neta też ma, ale ten internet do Stokerclouda czy Econeta to jak Windows 3.11 do Win10.

można gdzieś to obejrzeć?

Opublikowano
42 minuty temu, Puławiak napisał:

Narazie Laguna nie ma neta wycofali internet chyba w sierpniu czy wrześniu pewnie w związku z dużym zainteresowaniem bo możliwości to to miało ogromne. Można było włączyć wyłączyć i chyba harmonogram ustawić. 

Hmmm... Znaczy się, jak to @Visitor1230 powiedział, taki lexus w kotłowni, ale w wersji podstawowej i w dodatku mocno okrojonej- zamiast elektrycznych szyb- korbotronik... ;-) Oczywiście nie mam nic przeciwko lagunie, ale podoba mi się sterowanie przez internet.

32 minuty temu, Puławiak napisał:

Net do Laguny? Nie chcesz tego oglądać zapewniam Cię. 

Padłem... ;-))) 

Opublikowano

@Visitor1230 masz, tylko nikomu nie pokazuj

received_408439273363612~2.png

Opublikowano

Jak Wojtek mi montował Lagunę też sobie myślałem "jak to taki kocioł bez neta". Teraz wiem, że to w przypadku Laguny to naprawdę zbędna rzecz. Może  dla "hobbystów" net jest potrzebny ale dla zwykłego użytkownika to szczerze mówiąc nie potrzebne. O wszystko dba przecież Leonardo.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Polemizowałbym kolego @radik81. To zależy od wielu czynników. Jeśli ktoś zostawia kocioł bez nadzoru na dzień czy dwa, to faktycznie, może być to zbędna opcja. Pamiętajmy, że internet np w przypadku econeta czy stockerclouda, to nie tylko możliwość zmiany parametrów kotła, mówiąc ogólnie, ale też zbieranie wielu przydatnych informacji. Tak samo sytuacja zmienia się, gdy kocioł trzeba kontrolować zdalnie. W wątku o kipi jest kolega, który ma nadzór nad kotłem z Szwecji, a dom z kotłownią zostawia pod opieką żony. Podobna sytuacja może być, gdy taki kocioł znajduje się w domku wykorzystywanym okresowo, np weekendowym. Nie zaprzeczysz, że w takiej sytuacji kontrola przez internet jest baaardzo przydatna. 

Internet to bardzo przydatna rzecz i warto z niego korzystać. Bez niego nie byłoby tego forum, a o opiniach o kotłach czytalibyśmy pewnie w encyklopedii 12-to tomowej. 

Poza tym, na forum jest przynajmniej jedna osoba niezbyt zadowolona z laguny, więc nawet taka firma nie jest doskonała. 

Zapewne, gdyby dołożyć do laguny stockerclouda,  to byłby to lexus z bogatym wyposażeniem. A myślę, że wtedy nawet @eliks, nie pogardziłby tą możliwością. 

Edytowane przez Gość
dopisek