misquamacus Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor #126 Opublikowano 9 Lutego 2019 Daj 55 i zobacz czy nie będzie problemu z osiąganiem zadanej, wyjmij to co masz w popielniku żeby było dobrze widać efekt wydłużenia przerwy, jeśli będzie osiągał zadaną a niedopał dalej będzie wydłużaj o kolejną 1s co 8-12h aż do momentu wyeliminowania czarnego niedopału. Oczywiście wszystko cały czas zależne od osiągania zadanej. Jeśli braknie mocy żeby osiągnąć zadaną to przerwij wydłużanie przerwy, zejdź 2-3s w dół a podnieś nadmuch o 2-3% i wtedy obserwuj czy dopala wszystko i osiąga zadaną Oddziel te niedopały od popiołu i wrzuć jeszcze raz to zasobnika, szkoda tego wyrzucać Tak dziś wygląda w ustawieniach 58 przerwy 10 podawania 35% nadmuch i mam wrażenie że tylko prawa strona palnika pali a lewa slabo i wypycha właśnie z lewej niedopalinyWysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
bercus Opublikowano 9 Lutego 2019 #127 Opublikowano 9 Lutego 2019 Jest do kotlowni wstep czarstwego powietrza?Tak to wyglada,kiedy kociol nie ma powietrza do palenia.
misquamacus Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor #128 Opublikowano 9 Lutego 2019 Czarstwego? Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
bercus Opublikowano 9 Lutego 2019 #129 Opublikowano 9 Lutego 2019 Kiedy kociol jest zatwarty w pomieszeniu,skad ma uzyskač powietrze do wentylatora? Duužo m3 powietrza kociol potrzebuje na spalanie.
pafiik Opublikowano 10 Lutego 2019 #130 Opublikowano 10 Lutego 2019 W jezyku czeskim czerstwego znaczu świeżego. Chodzi o dostep powuetrza, okno czy nawiew itd....
misquamacus Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor #131 Opublikowano 10 Lutego 2019 Nie no okno w kotłowni jest cały czas otwarte Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
lechumb Opublikowano 10 Lutego 2019 #132 Opublikowano 10 Lutego 2019 A jaką temp masz powrotnej wody do kotła??Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Gość Visitor1230 Opublikowano 10 Lutego 2019 #133 Opublikowano 10 Lutego 2019 18 godzin temu, misquamacus napisał: Tak dziś wygląda w ustawieniach 58 przerwy 10 podawania 35% nadmuch i mam wrażenie że tylko prawa strona palnika pali a lewa slabo i wypycha właśnie z lewej niedopaliny Sprawdz wyczystke pod palnikiem ( komora napowietrzajaca ) czy nie ma juz tam popiolu zbyt wiele. Bo moga byc problemy z przeplywem powietrza. Ponawiam. jezeli oczekujesz jakiejkolwiek pomocy uzupelnij ten pieprzony profil. czy to takie trudne? Niedopal po lewej stronie to moze tez byc nagar na wyjsciu z palnika. Moze on miec nawet 2 cm grubosci. Co bardzo sprawnie utrudnia napowietrzanie zloza w trakcie palenia. Powstaje zewsze po przeciwnej stronie od kosza na wegiel. Inna przyczyna moze byc po dluzszym uzytkowaniu wytarcie pletwy podajnika w miejscu gdzie odparowuje wegiel, Jest on wtedy mielony. A wychodzi z palnika po przeciwnej stronie od podajnika. Ustawienia tez nie sa optymalne. Ustawiona jest duza moc. A zeby doradzic skad mamy wiedziec czy jest potrzebna czy nie? ( ogrzewana powierzchnia) 10 sek podawania to blad. Nalezy ustawic 5, albo nawet mniej. Masz spieki. A to duza strata opalu. Zloze bedzie wtedy czysciej wzruszane a co za tym idzie spieki drobniejsze. Beda lepsze warunki do spalenia tego wegla, zamiast twoorzenia sie spieku ladujacego w popielniku. Przerwe nalezy dobrac do tego odpowiednio. Zalezy od ustawionego nadmuchu, Zacznij do 55-55 sek. jezeli kopiec bedzie rosl to przerwe wydluzaj. przy silnie spiekajacym weglu, dochodzilem u siebie do nawet 140 sek. Przy spiekach, zeby je dobrze spalic nie mozna mocno dmuchac. Zaslona wentylatora pomiedzy 1,5 a 2 cm. Plomien nie moze byc porozrywany ale tez kopcacy czy leniwy. Kopiec w czasie stalej pracy ( szczyt zaru) powinien miec max 5 cm wysokosci mierzac od korony palnika nie uwzgledniajac zalegajacego popiolu. No i podnies te cholerna zadana na kotle. 70 stopni W przypadku posiadania mieszacza na instalacje nie bedzie mialo to wplywu na nic. Zuzycie opalu wzronie tak, ze nawet nie zauwazysz. W kotle nie bedzie sadzy ani innego syfu. A wymiennik pozyje 20 lat. Mojego starego klimosza oddalem po 11 latach na zlom praktycznie bez rdzy. Palnik byl tylko wyeksloatowany na maxa. A oddalem bo przeszedlem na pellet.
misquamacus Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor #134 Opublikowano 10 Lutego 2019 Ok profil wypełniłem. Ustawiłem zadaną jak pisałeś z tym że przerwa 50 podawanie 10 bo jak było chiciaż 7 to wypalało szybko i zszedłem z nadmuchu 35% na 25% będę teraz obserwował Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Gość Visitor1230 Opublikowano 10 Lutego 2019 #135 Opublikowano 10 Lutego 2019 Przy takiej powierzchni to potrzebujesz jakies 1 do 3 kW mocy dla stalej ( najlepszej ) pracy kotla. Co jest oczywiscie niemozliwe przy kotle 16kW. Nalezy ustawic maksymalnie niska mozliwa moc na palniku. I dac kotlowi popracowac. Jezeli przy 7 sek kopiec sie zapadal to wlasnie nalezy zmniejszac nadmuch. 7 sek to jest naprawde duza dawka. A25 % to juz naprawde niskie obroty i nie nalezy schodzic nizej. Wtedy juz trzeba regulowac tylko przeslona wentylatora. Przyklad z mojego podworka do przemyslenia. Mialem ostatnie sezony 5 sek podawania przerwa 100-120, wentylator bez modulacji, przeslona na 1,5 cm, przy zalaczeniu pompki boilera kociol pracowal non stop ponad 2 godz., wegiel bardzo kaloryczny i spiekajacy naprawde ciezki do spalenia, popiol jak z papierosa z niewielka iloscia fasolowych spiekow, kociol 15kW z archaicznym sterownikiem, spalanie na moja podobnie ocieplona, niewielka powierzchnie od pazdziernika do konca kwietnia 1,6 Tony wegla. zadana na kotle 70-75 stopni, w domu 22, sterowanie mieszaczem4Ddbywalo sie pogodowo z autononicznym sterownikiem zintegrowanym z panelem pokojowym. Dla stabilizacji paleniska nalezy dazyc do czestego podawania malych dawek. Powoduje to, to ze zloze jest czesto wzruszane, lepiej napowietrzane. Spalanie jest czystsze a spieki drobniejsze.Spiek to nic innego jak topniejacy wegiel wewnatrz retorty, ktory ewakuowany jest na zewnatrz paleniska. poza strefa zaru sie schladza i powstaja takie kalafiory. To niespalony opalktory laduje w popielniku. Sa tez inne rodzaje spiekowczyli topniejacy popiol. Ale to tez ma zwiazek z duza moca a co za tym idzie wysoka temp na palniklu.
misquamacus Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor #136 Opublikowano 10 Lutego 2019 No ok to rasumując zostawić te 25% nadmuchy? Czy lepiej na 30? Przysłone mam jak napisałeś odczekam i pójdę zobaczyć jak z podawaniem moze z te 2 sek obnize ale to się okaże za jakiś czas niech przepracuje troche. A co odnoś ie tego że zaczęła mi się "smoła" osadzać na ścianach? Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Gość Visitor1230 Opublikowano 10 Lutego 2019 #137 Opublikowano 10 Lutego 2019 Jezeli przeslona jest mocno przymknieta to 25 czy 30 % nie bedzie robilo raczej wielkiej roznicy. Wazne zeby plomien nie byl za leniwy. A smola to jak pisalem wczesniej. Zimny dol kotla. Pytanie, jaka masz temp powrotu do kotla. Jedne kotly z niska sobie lepiej poradza inne gorzej. Mam nadzieje, ze nie posiadasz w tym kotle wynalazku typu ruszt wodny.
misquamacus Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor #138 Opublikowano 10 Lutego 2019 Temp. na tą chwile to 29,2 . A te ruszta hmmm jeżeli chodzi o te ruszta na których wisi to kółko żeby rozpraszało płomień to w nich przepływa woda tak że chyba o to Ci chodzi. A odnośnie smoły to jak uda się ogarnąć dobre ustawienia to zniknie? Czy to już jest nieodwracalne? Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Gość Visitor1230 Opublikowano 10 Lutego 2019 #139 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zrob zdjecie tych rusztow i deflektora ( tego kolka :)) Temat smoly nie tylko da sie ogarnac. Wrecz nalezy, jezeli kocil ma kilkanascie lat popracowac. Edit: 29,2 stopnia czego?
misquamacus Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor #140 Opublikowano 10 Lutego 2019 Proszę bardzoWysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Gość Visitor1230 Opublikowano 10 Lutego 2019 #141 Opublikowano 10 Lutego 2019 No tak. Ruszt wodny... tworce tego wynalazku i wszystkichnasladujacym powinno sie wymierzyc dozywocie z codzienna chlosta. Ten ruszt schladza spaliny a dokladniej niedopalone gazy generujac sadze w postaci czystego wegla. Krotko mowiac wyrzucanie opalu. Glupi producent ominal zakaz montowania tegpo gowna nazywajac ten wynalazek kotlem na mase niedrzewna. Jak to qu..a brzmi. Ponizej propozycja jak pozbyc sie tego wynalazku palic w tym ekonomicznie i czysto. Po sezonie wygas kociol, spusc wode i wytnij tego paszkwila z kotla. otwory nalezy profesjonalnie zaspawac, Wywalic tez te dyndadlo imitujace deflektor. Zakup sobie plyte szamotowa. przytnij na wymiar taki, zeby po bokach przy sciankach uzyskac szpary 5 do 7 cm. Zawiec go na pozostalosciach rusztu jakie beda wystawac ze scianek kotla. Moze byc od sciany do sciany( przy drzwiczkach i na tyklnej scianie kotla). I to bedzie deflektor dopalajacy gazy. Abstrahujac... Wegiel w kotle sie nie pali. Pala sie gazy. Ale to jeszcze nie wszystko. Zaden plomien nie powinien obmywac deflektora. Albo sie szeroko po nim rozlazic. Plomien deflektora ma tylko lekko dotykac. Dlatego musi byc na odpowiedmniej wysokosci. Wystarczy zrobic sobie slynny tes lyzki i zapalniczki. Plomieniem ledwo dotykac zapalniczki. lyze obejrzec. Potem nich plomien obmywa cala lyzke od dolu. Zaprzestac i obejrzec lyzke... I wszystko jasne. Czyli jezeli szamot okaze sie za nisko mozna cos nepalnego podlozyc. Jezeli bedzie ewidentnie za wysoko. mozna go zamontowac identycznie lecz ponizej pozpostalosci rusztu. powiercic otwory, sruby itd., W kotle z polkami poziomymi wazne jest zeby regularnie czyszczenie polek z pylu. O ile w przypadku podniesienia temp na kotle o 5 stopni, strata kominowa wzrosnie pi razy drzwi o 2-5 % to w przypadku korzucha 3 centymetrowego o 20-30 %. Jeszcze raz zapytam. Co to jest te 29, 2 stopnia?
misquamacus Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor #142 Opublikowano 10 Lutego 2019 29,2 temperatura powroty jeżeli z dobrego czujnika zczytałem. Czyli w tej chwili nic się nie da zrobić odnośnie sadzy i smoły?Dodam że pierwszy miesiać poec był nastawiony nadmuch 60% podawanie 20 przerwa 1,30 i nie było sadzy ani smoły ale za to strasznie dużo spalałoWysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
misquamacus Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor #143 Opublikowano 10 Lutego 2019 A zaczęło smolić jak zchodziłem z dmuchawa i innymi parametramiWysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Gość Visitor1230 Opublikowano 10 Lutego 2019 #144 Opublikowano 10 Lutego 2019 Ile ci mam o tym pisac? Podnies zadana na kotle. Ta smola to zbyt zimny dol kotla. 29 stopni to powolna agonia. Za piec lat zacznie ci przeciekac dolem. Mowie powaznie. jak sterujesz zaworem 4D? I jaka temperatura idzie na grzejniki?
Gość Visitor1230 Opublikowano 10 Lutego 2019 #145 Opublikowano 10 Lutego 2019 Powrot piwinien miec min 45-50 stopni. A jezeli chwiolowo bedzie spadal np do 40 nic sie nie stanie.
Gość Visitor1230 Opublikowano 10 Lutego 2019 #146 Opublikowano 10 Lutego 2019 A tak sobie przypomnialem Zawijanow. W linku macie zdjecia jak wyglada kociol po kastracji rusztu wodnego. https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/kotly-retortowe/ruszt-wodny-tak-czy-nie/
misquamacus Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor #147 Opublikowano 10 Lutego 2019 Na grzejniki idzoe 59stopni zawor jest na 6 czyli woecej odzie na grzejnikiWysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Gość Visitor1230 Opublikowano 10 Lutego 2019 #148 Opublikowano 10 Lutego 2019 Czyli sterujesz nim recznie. A po co az tyle na grzejniki. Ocieplenie mamy podobne. u mnie w tej chwili pogodowka podaje 44 stopnie. Na kotle musi byc temp znacznie wyzsza niz na grzejnikach. Taka jest idea stosowania mieszacza 4D. Zeby na kotle bylo wysoko a na obieg tyle ile trzeba. Terazu mnie juz nie dziwi ta smola wogole. A na przyszlosc zafunduj sobie silownik do sterownika podlacz go pod ... widze ze twoj negros nie ma sterowania pogodowego. No to zafunduj sobie jakis autonomiczny stzerownik zaworu. Mialem Tech 431N swietny produkt. W polaczeniu z panelem pokojowym techa sterowal mi pogodowo tylko silownikiem zaworu. A kociol mial za zadanie utrzymac 75 stopni z histereza 2 stopnie w dol
misquamacus Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor #149 Opublikowano 10 Lutego 2019 Yhy czyli główny błąd to zawór skręce go i będe obserwowal już zauważyłem że miałem podawanie za duże właś nie go skręciłem na 6 i dalej poobserwójeWysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Gość Visitor1230 Opublikowano 10 Lutego 2019 #150 Opublikowano 10 Lutego 2019 Podsumowujac. Poczytaj sobie te strone: http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/jak-ogrzewac-by-sie-ogrzac/ Poznasz jakim gownem sa wszelkie obnizenia nocne w domu czy zadane na kotolach i dlaczego taniej jest utrzymywac stala temperature w domu. A to zapewni tylko stala dystrybucja ciepla zalezna oczywiscie od zapotrzebowania. I dlaczego warto sterowac grzaniem w domu jak ci opisalem w poprzednim poscie. w 2007 roku zamontowalem kociol. podlaczyli janusze. Przeszedlem caly wachlarz bledow. niedopaly, sadza, spieki, masakryczne spalanie itd. Po informacjach jakie uzyskalem na tym forum wyciagnalem wnioski. Tu wielkie dzieki za wiedze ktora dzielil sie Kolega Timon. Po wszystkim uzyskalem cieplo w domu, czysty kociol, a spalanie spadlo o polpowe. Przeanalizuj wszystko co ci opisalem. Poczytaj w necie instrukcje tego Techa 431 N. Jezeli masz juz instalacje, cala reszte da sie zrobic samemu. Portfel ci sie za to dowdzieczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.