Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no i lepiej spala, przynajmniej nie widać niedopału, a jak wygląda praca ? Ile dochodzi do zadanej i jak długo stoi w podtrzymaniu ?

• Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

właśnie teraz aktualnie sprawdzam bo nie miałem czasu wcześniej przypilnować po nocy w ciągu 40 min powinienem już wiedzieć tak że napiszę wszystko

Opublikowano
13 godzin temu, lechumb napisał:

Dlaczego kolego nie robisz jak ci dobrze radzą inni. Napisałeś prośbę o pomoc i ja dostajesz od ludzi którzy wiedzą co piszą i już nie z jednego składu groszek okiełznali w swoich kotłach. Masz nadal za dużo powietrza w kotle i w dodatku nieszczelna retorte. Uszczelnij palnik a zobaczysz że dmuchawa będzie ustawiona góra na 26%. I naprawdę rozważył bym sprzedaż tego potwora i szukać czegoś o połowę mniejszego jeśli już ma być ten ekogroszek.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Jak widzisz dobre rady są puszczane mimo uszu.... ;)

Co do "potwora": to jest kocioł 16 kW ale sprzedawany jako kocioł na biomasę. Taki wybieg producenta, żeby ominąć wymagania nowej normy i sprzedać stary kocioł jako "podgrzewacz CWU" albo kocioł na "biomasę" :) I rzeczywiście polecany jest przez producenta jako 16 kW dla 80 m2 !!!

Opublikowano (edytowane)

juz się poprawiłem ;) a o co chodzi z tym uszczelnieniem co pisał lechumb

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

no ok a więc tak nadzór to 19,5 min a dochodziło 32,5 min.

Opublikowano

No to raczej normalny czas, policz kilka dni ile Ci teraz spala i zobaczysz jak będzie, patrząc po zdjęciu popiołu i paleniska to jest dobrze

Opublikowano (edytowane)

Czuli nic nie ruszac tak? I zadana tez moze byc te 55?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

JA bym dał dużo większą, u mnie jest 65, ale nie naciskam, bo dużo osób na niższej jedzie

Z ustawieniami narazie nic nie zmieniaj, poobserwuj przez weekend jak będzie się spalało i ile spalisz

Jak będzie cieplej to wygaś piec i uszczelniaj retortę

Opublikowano (edytowane)

bartex 26-28

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
Godzinę temu, mafik napisał:

JA bym dał dużo większą, u mnie jest 65, ale nie naciskam, bo dużo osób na niższej jedzie

Z ustawieniami narazie nic nie zmieniaj, poobserwuj przez weekend jak będzie się spalało i ile spalisz

Jak będzie cieplej to wygaś piec i uszczelniaj retortę

ok tak zrobię ale mam dwa pytania

1. mam 55 zadaną musi spaść poniżej 53 żeby wszystko się załączyło a jak nastawię na 56 zadaną to też będzie musiało spaść poniżej 53 żeby wszystko się załączyło?

2. co to jest ta retorta i jak ją uszczelnić ;)

Opublikowano

Histreze masz nastawiona na 2st dlatego zalacza sie 2st ponizej zadanej wszystko ok jest. Ile spalil przez noc jaka jest roznica do poprzedniego nastawienia?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

rozumiem ale może to głupio zabrzmi ale w sterowniku nie ma żadnej opcji z nazwą histereza ani opcji gdzie by występowała cyfra 2 ;)

a co do spalania to powiem tak wcześniej spalało około 2 worków(50kg ) na dobę i teraz z moich obliczeń wychodzi że 2 worki (50kg) spala około 62 godz czyli wydłużył się czas spalania na 2 workach około 14 godz czyli jest już postęp zobaczymy teraz przez weekend jak będzie. 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

wiesz co ostatnie zdjęcie które wrzuciłem ostatie to własnie zrobione dzisiaj w południe po tym jak juz się okazało że mniej spala

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Oczysc popielnik i obserwoj co sie dzieje
Jak beda robic sie takie brylki jak kalafior zmniejsz jeszcze nadmuch.
Zas jal zobaczysz niedopalony wegiel zwieksz nadmuch. I oczywiscie przeslona na dmuchawie 2cm

Opublikowano

A ktoś mi powie co tp jest ta retora i jak ją uszczelnić? Pare razy już pytałem i dalej nic 

Opublikowano

Yhy to co Ja tam mam uszczelnić?

Opublikowano

Wpisz w wyszukiwarkę uszczelnienie retorty, wszystkiego się dowiesz, nawet filmiki są z instrukcją jak to zrobić

Opublikowano (edytowane)

no ok sprawdzę

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

I jak wyglada kopczyk dzisiejszego oranka

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

a wygląda dokładnie tak.

scv.png

Opublikowano

a to normalne że teraz mam kupe sadzy w piecu? bo wcześniej prawie nic nie było jak miałem dmuchawe na 60?

Gość Visitor1230
Opublikowano

Zanim cokolwiek zaczniesz ustawiac uszczelnij korone. Na fotach widac jak dmucha w dol pod palnikiem. Takie lewe powietrze nie przechodzi przez palenisko i wychladza kociol. Zwyczajnie wyrzucasz wegiel. Nie szkoda ?