MuszkaZdw Opublikowano 11 Listopada 2018 #1 Opublikowano 11 Listopada 2018 Witam. Mam nowo podłączony piec z Pleszewa 25Kw ze sterownikiem TITANIC , do tego zupełnie nowa instalacja CO w miedzi plus pex do grzejników od rozdzielacza , 3 grzejniki v22 i dwie podłogówki . Piec chodzi już ponad tydzień . Problem jest taki że osiąga temp. 55stopni ale nie jest w stanie jej utrzymać , po 15 minutach spada o kilka stopni i znów jakby rozpalał podając groszek co 2.30min . Pompa CWU wyłacza się przy temp. 50stopni. Ustawienie w trybie automatycznym to -Bieg 6 -Czas przedmuchu 30s -Czas przerwy 3 min -Krotność 2 Przez co pali ok 35kg na dzień (gdzie temp na zewnątrz jest dość wysoka jak na tą porę roku) Dom o powierzchni ok 100m2 grzania z lat 90tych z izolacją w murach , nowe okna 3 szybowe . W czym może być problem? Może źle zainstalowany piec?
Gość Oldek Opublikowano 11 Listopada 2018 #2 Opublikowano 11 Listopada 2018 Jeśli dobrze pamiętam, to tytanic nie ma trybu automatycznego, tylko dwustan i pracuje tak jak opisałeś, nagrzał do temp. zadanej i się odstawia i ponowne załączenie po spadnięciu temp. kotła poniżej zadanej. Jeśli chcesz pracy w automacie musisz zmienić sterownik. Ja titanic'a zmieniłem na skzp. Ale wracając do titanica bym ustawił go tak. podawanie 5 sek, przerwa między podawaniami 45 sek. dmuchawa (jesli to 80 W, np DM80) 3 bieg. Jeśli w układzie zasilania nie ma pompy kotłowej, pomca cwu powinna pracować na stałe.
MuszkaZdw Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 11 Listopada 2018 3 godziny temu, Oldek napisał: podawanie 5 sek, przerwa między podawaniami 45 sek. dmuchawa (jesli to 80 W, np DM80) 3 bieg. Jeśli w układzie zasilania nie ma pompy kotłowej, pomca cwu powinna pracować na stałe. Tyle że nie moge wpisać takich wartośći bo jest szufladkowy Mam Pompe CO na grzejniki i podłogówke i pompe CWU na boiler.
YaroXylen Opublikowano 12 Listopada 2018 #4 Opublikowano 12 Listopada 2018 19 godzin temu, MuszkaZdw napisał: Witam. Mam nowo podłączony piec z Pleszewa 25Kw........... ...........Przez co pali ok 35kg na dzień (gdzie temp na zewnątrz jest dość wysoka jak na tą porę roku) Dom o powierzchni ok 100m2 grzania z lat 90tych z izolacją w murach , nowe okna 3 szybowe . W czym może być problem? Może źle zainstalowany piec? Witam Kolegę. Proszę abyś mnie odebrał dobrze.....Kocioł nawet na twoje warunki jest DWA RAZY ZA DUŻY!!.... a do tego jeszcze tłok. Właśnie w tym może być problem. Sadza sadza i jeszcze raz sadza, .. najlepiej widać na zewnątrz w postaci dymu. Obecnie praktycznie nie masz możliwości tłokiem palić ciągle bo się ugotujesz. Teraz "palisz" praktycznie w podtrzymaniu (wędzeniu czy kiszeniu) jak to potocznie mówią forumowicze. Ja osobiście na twoim miejscu wywaliłbym ten palnik i wsadził np. retortę, to już by częściowo pomogło rozwiązać Twoje problemy. Proszę o zrozumienie gdyż tylko w dobrej wierze Tobie podpowiadam. Tłoki nie nadają się do pracy z mała mocą przy, której generują sadzę smołę i dym. Przy większych mocach już można okrzesać ten palnik ale ugotowałbyś się. Szczerze pozdrawiam Ciebie. YARO
MuszkaZdw Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor #5 Opublikowano 12 Listopada 2018 No dobra przyjmijmy że nie chce wydawać kolejnych pieniędzy i zmęczyć ten kocioł , pytanie jeszcze czy brak zaworu 3-4 drożnego może powodować takie spadki temperatury na kotle?
lechumb Opublikowano 12 Listopada 2018 #6 Opublikowano 12 Listopada 2018 Moim zdaniem tyle dom potrzebuje ciepla. Przecież grzejniki oddają ciepło i do pieca wraca chłodniejsza woda. Do 100m2 masz 25kw? To ja przy 130m2 mam za wielką 15. Stabilną pracę kotła zapewnić może bufor lub sprzęgło hydrauliczne i próba utrzymania pracy ciaglej. Takie moje skromne zdanie.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
MuszkaZdw Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor #7 Opublikowano 12 Listopada 2018 Przepraszam weszła literówka. Powierzchni jest ok 200m2 a nie 100 ... według producenta 25kw jest dobry do takiej powierzchni. Biorąc pod uwage fakt iż w planach jest zasilenie jeszcze pomieszczenia gospodarczego obok.
eliks Opublikowano 14 Listopada 2018 #8 Opublikowano 14 Listopada 2018 To nie szkodzi. Nawet na 300m ten kocioł jest za duży i będzie robił Ci problemy. Ja mam taką prośbę, wrzuć kolego zdjęcie tabliczki znamionowe kotła.
Pieklorz Opublikowano 14 Listopada 2018 #9 Opublikowano 14 Listopada 2018 Tłoki to trochę inna para kaloszy Pewnie dom tyle potrzebuje a dwa możliwe,że coś w instalacji grzewczej niedomaga. Co do tłoka, to z dwustanowych titanic jeden z lepszych do takiego parowozu. On ma taki algorytm pilnowania warstwy paliwa w podtrzymaniu, co jest problemem w tłokach i przy cieplejszej pogodzie kończy sie wygaszeniami Musisz troche posiedzieć przy sterze, weź sobie stoper, kartke i zapisuj co się dzieje: 1. Jak masz parę stopni do zadanej, jak długo dochodzi i czy w tym trybie wypala dobrze paliwo 2. Po uzyskaniu zadanej jak długo stoi i czy tutaj paliwo wypala, w tłokach jak dom ma większe straty można nawet dmuchnąc co 5minut na 25-30sekund, ale wówczas dograc krotność. Mimo mega róznic w długości skoku tłoka, prędkości motoreduktorów najczęściej każdy tłok wytrzyma z paliwem w podtrzymaniu jakies 30minut (+,-5minut) jak masz zatem podtrzymanie co 5minut, to daj mu krotność 6 lub 7 (krotność 6 x 5minut pauzy podtrzymania = dawka na podtrzymanie żaru co 30minut, krotność 7 x 5minut pauzy podtrzymania = dawka na podtrzymanie żaru co 35minut) Teraz to co w tłoku istotne, on liczy ile mocy (paliwa) wypalił w trybie grzania tutaj jak masz pauze między dawką 2minuty:30sekund i minie 5sekund i wejdziesz w tryb podtrzymania, to pierwsze danie dawki będzie prawie na zadanej krotności, ale jeżeli minie np. 2minuty i 20sekund, to sterownik skoryguje pierwsze podanie paliwa w podtrzymaniu i poda na pierwszym lub max drugim przedmuchu dawkę paliwa a dopiero kolejna pójdzie z nastawy sztywnej.... Wydrukuj to sobie i spróbuj przetrawić, abys dobrze zrozumiał
gilal Opublikowano 14 Listopada 2018 #10 Opublikowano 14 Listopada 2018 Nie ma to jak IRYD PID do tloka :) sterowniczek jest super szczególnie przy tłoku :)
MuszkaZdw Opublikowano 14 Listopada 2018 Autor #11 Opublikowano 14 Listopada 2018 5 godzin temu, Pieklorz napisał: Tłoki to trochę inna para kaloszy Pewnie dom tyle potrzebuje a dwa możliwe,że coś w instalacji grzewczej niedomaga. dzięki za konkretne rozpisanie , na pewno usiąde ze stoperem i będe walczył. Powiedz mi jeszcze czy taka instalacja może normalnie działać bez tego zaworu 3 albo 4 drożnego? Bo obecnie nie mam takiego w układzie i jeśli ma to coś dać to szybko przed mrozami muszę przerobić instalacje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.