Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Mam nowo podłączony piec z Pleszewa 25Kw ze sterownikiem TITANIC , do tego zupełnie nowa instalacja CO w miedzi plus pex do grzejników od rozdzielacza , 3 grzejniki v22 i dwie podłogówki . 
Piec chodzi już ponad tydzień . Problem jest taki że osiąga temp. 55stopni ale nie jest w stanie jej utrzymać , po 15 minutach spada o kilka stopni i znów jakby rozpalał podając groszek co 2.30min  . Pompa CWU wyłacza się przy temp. 50stopni.

Ustawienie w trybie automatycznym to 
-Bieg 6

-Czas przedmuchu 30s

-Czas przerwy 3 min 

-Krotność 2 

Przez co pali ok 35kg na dzień (gdzie temp na zewnątrz jest dość wysoka jak na tą porę roku)
Dom o powierzchni ok 100m2 grzania z lat 90tych z izolacją w murach , nowe okna 3 szybowe .
W czym może być problem? Może źle zainstalowany piec?

Opublikowano

Jeśli dobrze pamiętam, to tytanic nie ma trybu automatycznego, tylko dwustan i pracuje tak jak opisałeś, nagrzał do temp. zadanej i się odstawia i ponowne załączenie po spadnięciu temp. kotła poniżej zadanej. Jeśli chcesz pracy w automacie musisz zmienić sterownik. Ja titanic'a zmieniłem na skzp. 

Ale wracając do titanica bym ustawił go tak.

podawanie 5 sek, przerwa między podawaniami 45 sek. dmuchawa (jesli to 80 W, np DM80) 3 bieg.

Jeśli w układzie zasilania nie ma pompy kotłowej, pomca cwu powinna pracować na stałe.

Opublikowano
3 godziny temu, Oldek napisał:

podawanie 5 sek, przerwa między podawaniami 45 sek. dmuchawa (jesli to 80 W, np DM80) 3 bieg.

Jeśli w układzie zasilania nie ma pompy kotłowej, pomca cwu powinna pracować na stałe.

Tyle że nie moge wpisać takich wartośći bo jest szufladkowy
Mam Pompe CO na grzejniki i podłogówke i pompe CWU na boiler.

Opublikowano
19 godzin temu, MuszkaZdw napisał:

Witam.
Mam nowo podłączony piec z Pleszewa 25Kw...........

...........Przez co pali ok 35kg na dzień (gdzie temp na zewnątrz jest dość wysoka jak na tą porę roku)
Dom o powierzchni ok 100m2 grzania z lat 90tych z izolacją w murach , nowe okna 3 szybowe .
W czym może być problem? Może źle zainstalowany piec?

Witam Kolegę.

Proszę abyś mnie odebrał dobrze.....Kocioł nawet na twoje warunki jest DWA RAZY ZA DUŻY!!.... a do tego jeszcze tłok.

Właśnie w tym może być problem. Sadza sadza i jeszcze raz sadza, .. najlepiej widać na zewnątrz w postaci dymu. Obecnie praktycznie nie masz możliwości tłokiem palić ciągle bo się ugotujesz. Teraz "palisz" praktycznie w podtrzymaniu (wędzeniu czy kiszeniu) jak to potocznie mówią forumowicze.

Ja osobiście na twoim miejscu wywaliłbym ten palnik i wsadził np. retortę, to już by częściowo pomogło rozwiązać Twoje problemy. Proszę o zrozumienie gdyż tylko w dobrej wierze Tobie podpowiadam. Tłoki nie nadają się do pracy z mała mocą przy, której generują sadzę smołę i dym. Przy większych mocach już można okrzesać ten palnik ale ugotowałbyś się.

Szczerze pozdrawiam Ciebie. YARO

Opublikowano (edytowane)

No dobra przyjmijmy że nie chce wydawać kolejnych pieniędzy i zmęczyć ten kocioł ,  pytanie jeszcze czy brak zaworu 3-4 drożnego może powodować takie spadki temperatury na kotle?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Moim zdaniem tyle dom potrzebuje ciepla. Przecież grzejniki oddają ciepło i do pieca wraca chłodniejsza woda. Do 100m2 masz 25kw? To ja przy 130m2 mam za wielką 15. Stabilną pracę kotła zapewnić może bufor lub sprzęgło hydrauliczne i próba utrzymania pracy ciaglej. Takie moje skromne zdanie.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Przepraszam weszła literówka.
Powierzchni jest ok 200m2 a nie 100 ... według producenta 25kw jest dobry do takiej powierzchni. Biorąc pod uwage fakt iż w planach jest zasilenie jeszcze pomieszczenia gospodarczego obok. 

Edytowane przez MuszkaZdw
Opublikowano (edytowane)

To nie szkodzi. Nawet na 300m ten kocioł jest za duży i będzie robił Ci problemy.  Ja mam taką prośbę,  wrzuć kolego zdjęcie tabliczki znamionowe kotła. 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Tłoki to trochę inna para kaloszy

Pewnie dom tyle potrzebuje a dwa możliwe,że coś w instalacji grzewczej niedomaga.

Co do tłoka, to z dwustanowych titanic jeden z lepszych do takiego parowozu.

On ma taki algorytm pilnowania warstwy paliwa w podtrzymaniu, co jest problemem w tłokach i przy cieplejszej pogodzie kończy sie wygaszeniami

Musisz troche posiedzieć przy sterze, weź sobie stoper, kartke i zapisuj co się dzieje:

1. Jak masz parę stopni do zadanej, jak długo dochodzi i czy w tym trybie wypala dobrze paliwo

2. Po uzyskaniu zadanej jak długo stoi i czy tutaj paliwo wypala, w tłokach jak dom ma większe straty można nawet dmuchnąc co 5minut na 25-30sekund, ale wówczas dograc krotność.

Mimo mega róznic w długości skoku tłoka, prędkości motoreduktorów najczęściej każdy tłok wytrzyma z paliwem w podtrzymaniu jakies 30minut (+,-5minut)

jak masz zatem podtrzymanie co 5minut, to daj mu krotność 6 lub 7 (krotność 6 x 5minut pauzy podtrzymania = dawka na podtrzymanie żaru co 30minut, krotność 7 x 5minut pauzy podtrzymania = dawka na podtrzymanie żaru co 35minut)  Teraz to co w tłoku istotne, on liczy ile mocy (paliwa) wypalił w trybie grzania tutaj jak masz pauze między dawką 2minuty:30sekund i minie 5sekund i wejdziesz w tryb podtrzymania, to pierwsze danie dawki będzie prawie na zadanej krotności, ale jeżeli minie np. 2minuty i 20sekund, to sterownik skoryguje pierwsze podanie paliwa w podtrzymaniu i poda na pierwszym lub max drugim przedmuchu dawkę paliwa a dopiero kolejna pójdzie z nastawy sztywnej....

Wydrukuj to sobie i spróbuj przetrawić, abys dobrze zrozumiał

Opublikowano

Nie ma to jak IRYD PID do tloka :)  sterowniczek jest super szczególnie przy tłoku :)

Opublikowano
5 godzin temu, Pieklorz napisał:

Tłoki to trochę inna para kaloszy

Pewnie dom tyle potrzebuje a dwa możliwe,że coś w instalacji grzewczej niedomaga.

dzięki za konkretne rozpisanie , na pewno usiąde ze stoperem i będe walczył.
Powiedz mi jeszcze czy taka instalacja może normalnie działać bez tego zaworu 3 albo 4 drożnego?
Bo obecnie nie mam takiego w układzie i jeśli ma to coś dać to szybko przed mrozami muszę przerobić instalacje.