sambor Opublikowano 29 Października 2018 #101 Opublikowano 29 Października 2018 A teraz moje pytanie - czy w kotle np DS z buforem w układzie zamkniętym jest potrzebny układ schładzania awaryjnego ? Jak tak to jaki?
PioBin Opublikowano 29 Października 2018 #102 Opublikowano 29 Października 2018 Odpowiedź była załączona przez Ciebie. Gdy system spalania jest częściowo wyłączalny: 1. Regulator temperatury - sterownik kotła. 2. Zabezpieczającego ogranicznika temperatury (z ręcznym kasowaniem) - STB. 3. Niezawodnego urządzenia do odprowadzania resztkowego obciążenia cieplnego - wężownica schładzająca? Gdy system spalania nie jest wyłączalny: 1. Regulatora tempearatury 2. Termicznego zabezpieczenia odpływu - wężownica schładzająca? Kocioł DS zaliczyłbym do spalania wyłączalnego gdy mamy wentylator i/lub podajnik, lub do nie wyłączalny pracujący na naturalnym ciągu. PS. Miło będzie poznać zdanie innych.. PS2. Domyślam się, że zadałeś pytanie z (nie)wskazaniem na bufor (urządzenia pojemnościowe) jako urządzenia do odprowadzenia nadmiaru ciepła?
krisb Opublikowano 29 Października 2018 #103 Opublikowano 29 Października 2018 16 godzin temu, shogunzlasa napisał: Normy PN nie są aktami prawnymi! Prawda, mój błąd, skrót myślowy....
tomek351 Opublikowano 29 Października 2018 Autor #104 Opublikowano 29 Października 2018 Godzinę temu, sambor napisał: A ja się spytam co spowodowało taki wzrost temp w kotle, jak jest kocioł z podajnikiem to ma elektronikę , a elektronika wyłączy podajnik powyżej bodaj 85C , jak elektronika padnie to jest jeszcze zab STB wyłączające podajnik i wentylator. Nie wiemy jakie jest ciśnienie dop pracy kotła, ale samo przekroczenie temp 105 C jest niezgodne z normą i zdrowym rozsądkiem. Jeżeli nie zostało przekroczone ciśnienie dopuszczalne w kotle to teoretyczne kotłowi nie powinno się nic stać, po za uszkodzeniem el z tworzyw sztucznych Palenie drzewem. ;) Mam 3 zawory bezpieczeństwa 2 bary (2 za naczyniem , zaraz na powrocie z pieca) Dopuszczalne ciśnienie pieca 2bary Dzięki za odpowiedź.
Dragster Opublikowano 29 Października 2018 #105 Opublikowano 29 Października 2018 Przeczytaj post nr 5 tego wątku i włącz wyobraźnię, jak już pomyślisz to księżyc jest w zasięgu ręki.
tomek351 Opublikowano 29 Października 2018 Autor #106 Opublikowano 29 Października 2018 A to widzę, że Ty wiesz jaką ja mam instalację, włącz lepiej myślenie, bo Twoje posty nic nie wnoszą. Dla Ciebie 3 zawory bezpieczeństwa i zawór dbv to żadne zabezpieczenia... Także czytaj ze zrozumieniem, a nie wydawaj swoje irracjonalne, niemające nic wspólnego z rzeczywistością "stwierdzenia".
sambor Opublikowano 29 Października 2018 #107 Opublikowano 29 Października 2018 A zaw dbv nie zadziałał? Dalczego? Ale widać dlaczego przy paleniu paliwem stałym, dozowanym ręcznie ważne są prawidłowe zabezpieczenia. Ja sam miałem taką sytuację ze padła nowa pompa W..... obsługująca pracę naładowanego drewnem kotła DS, ale był bufor i jakoś ciepło zeszło grawitacyjnie do bufora, ale izolacja cieplna na rurach do tego bufora została stopiona. ( temp topienia ponad 125C), Ciśnienie nie przekroczyło 2 bar, a ZB są 2,5bar.
Dragster Opublikowano 29 Października 2018 #108 Opublikowano 29 Października 2018 49 minut temu, tomek351 napisał: A to widzę, że Ty wiesz jaką ja mam instalację, włącz lepiej myślenie, bo Twoje posty nic nie wnoszą. Dla Ciebie 3 zawory bezpieczeństwa i zawór dbv to żadne zabezpieczenia... Także czytaj ze zrozumieniem, a nie wydawaj swoje irracjonalne, niemające nic wspólnego z rzeczywistością "stwierdzenia". Oczywiście, że są. Twoje pytanie jest po prostu prowokujące.
tomek351 Opublikowano 29 Października 2018 Autor #109 Opublikowano 29 Października 2018 2 godziny temu, sambor napisał: A zaw dbv nie zadziałał? Dalczego? Ale widać dlaczego przy paleniu paliwem stałym, dozowanym ręcznie ważne są prawidłowe zabezpieczenia. Ja sam miałem taką sytuację ze padła nowa pompa W..... obsługująca pracę naładowanego drewnem kotła DS, ale był bufor i jakoś ciepło zeszło grawitacyjnie do bufora, ale izolacja cieplna na rurach do tego bufora została stopiona. ( temp topienia ponad 125C), Ciśnienie nie przekroczyło 2 bar, a ZB są 2,5bar. Pisałem o sytuacji czysto teoretycznej. Staram się nie przekraczać temperatury 70 stopni na kotle. Ale wiem, że przy paleniu paliwem stałym wystarczy zbyt duża ilość opału i jest bardzo duży wzrost temperatury. No właśnie tak przypuszczałem, dzięki. 1 godzinę temu, Dragster napisał: Oczywiście, że są. Twoje pytanie jest po prostu prowokujące. ups, nie widziałem, że nie można zadać takiego pytania. Moje pytanie nie miało żadnego podtekstu prowokacyjnego, a wręcz ostrzegający wszystkich którzy posiadają instalację zamkniętą.
sambor Opublikowano 29 Października 2018 #110 Opublikowano 29 Października 2018 11 minut temu, tomek351 napisał: Pisałem o sytuacji czysto teoretycznej. A próbowałeś "teoretyku" wyobrazić sobie lub policzyć naczynie przeponowe które przyjeło by takie parametry? 130C i 1,5bar?
odpowietrznik Opublikowano 29 Października 2018 #111 Opublikowano 29 Października 2018 7 godzin temu, maydac napisał: Witam wszystkich Mam do Was pytanie mianowicie od niedawna uzytkuje kocioł Defro Eko slim Es 15 w domu jednorodzinnym. Instalacja w układzie zamkniętym z naczyniem przeponowym. Instalator nie założył żadnego zabezpieczenia temperatury. Problemem jest to że nie mam dostępu do wody miejskiej z wodociągu a instalacja wodna w domu jest ze studni głębinowej że zbiornikiem przeponowym. Jakie zabezpieczenie temperatury mogę zastosować? Chcąc aby instalacja była bezpieczna możesz zastosować wymiennik płytowy.Wtedy kocioł pracuje w układzie otwartym(naczynie wyrównawcze w kotłowni) a instalacja jest w układzie zamkniętym
Dragster Opublikowano 29 Października 2018 #112 Opublikowano 29 Października 2018 Czyli układ otwarto/zamknięty.
sambor Opublikowano 29 Października 2018 #113 Opublikowano 29 Października 2018 7 godzin temu, PioBin napisał: Odpowiedź była załączona przez Ciebie. Gdy system spalania jest częściowo wyłączalny: 1. Regulator temperatury - sterownik kotła. 2. Zabezpieczającego ogranicznika temperatury (z ręcznym kasowaniem) - STB. 3. Niezawodnego urządzenia do odprowadzania resztkowego obciążenia cieplnego - wężownica schładzająca? Gdy system spalania nie jest wyłączalny: 1. Regulatora tempearatury 2. Termicznego zabezpieczenia odpływu - wężownica schładzająca? Kocioł DS zaliczyłbym do spalania wyłączalnego gdy mamy wentylator i/lub podajnik, lub do nie wyłączalny pracujący na naturalnym ciągu. PS. Miło będzie poznać zdanie innych.. PS2. Domyślam się, że zadałeś pytanie z (nie)wskazaniem na bufor (urządzenia pojemnościowe) jako urządzenia do odprowadzenia nadmiaru ciepła? Jestem ciekaw jak wyobrażasz sobie zahamowanie rozpalonego DS-a i to nie ważne czy na ciągu naturalnym czy wymuszonym - tam jest cały zasyp paliwa, z resztą podobnie jak w GS-ie, i samo wyłącznie wentylatora lub klapa miarkownika ciagu tu nie wystarczy. Potrzebne jest urządzenie do odebrania i przechowania nadmiaru ciepła czyli bufor. fragmentu normy o minimalnej pojemności bufora nie zamieszczałem, ale ona określa ten parametr dokładnie. Sam doświadczyłem, o czym pisałem kilka postów wyżej , awarii gdzie woda przy osiągnięciu odpowiedniej temp przeszła przez syfon z rur Cu28 ponad 2 wysoki, ZZ sprężynowy , pompę, i zaw VTC (otwarty). Jak to się mówi - wystarczy chcieć. PS Spalanie wyłączalne jest wyedy kiedy kocioł się wyłącza i nie generuje ciepła podczas wyłączenia odbiorów, takie możliwości mają tylko kotły z zapalarką. Np na pellet lub na eko groszek. Kotły z podajnikiem bez zapalarki nie są wyłączalne lub są częściowo wyłączalne i generują ciepło podczas podtrzymania pracy.
Gonzo19 Opublikowano 29 Października 2018 #114 Opublikowano 29 Października 2018 7 minut temu, sambor napisał: palanie wyłączalne jest wyedy kiedy kocioł się wyłącza i nie generuje ciepła podczas wyłączenia odbiorów, takie możliwości mają tylko kotły z zapalarką. Np na pellet lub na eko groszek. dodając do tego wychodzi na moje, ze w niektórych piecach a szczególnie w kotłach na pellet żaden zawór DBV czy inna wężownica jest zbędna.
PioBin Opublikowano 29 Października 2018 #115 Opublikowano 29 Października 2018 Akurat tutaj kolego @Gonzo19 chodzi raczej o kociol elektryczny czyli "grzalke". Kazda jedna ma regulator temperatury oraz wylacznik stb z recznym potwierdzeniem. Peleciaka pod to bym nie zakwalifikowal. @sambor nie wiem jak "zatrzymac" DSa. Ale pytanie jak podlaczyc bufor aby spelnial wymagania j.w.? Czy na drodze mozna montowac jakakolwiek armature? Piszesz przeszlo przez ZZ, VTC, syfon. Czy to tak moze byc? Nie wiem, po prostu nie wiem, lecz intuicyjnie odpowiadajac: nie, nie moze. Pytanie jak liczyc ten bufor. Od jakiej temperatury i do jakiej max. Jaka pojemnosc? Akurat tutaj przychodzi po niekad z odpowiedzia producent bufora gdzie mozna znalezc ze max. temperatura bufora to np. 85C. Jak to sie ma do DSa? Jak dla mnie zbyt duzo niewiadomych.
forsa22 Opublikowano 29 Października 2018 #116 Opublikowano 29 Października 2018 4 godziny temu, sambor napisał: A próbowałeś "teoretyku" wyobrazić sobie lub policzyć naczynie przeponowe które przyjeło by takie parametry? 130C i 1,5bar? A czy Ty "praktyku" próbowałeś tego?
Dragster Opublikowano 29 Października 2018 #117 Opublikowano 29 Października 2018 Niektóre rzeczy da się łatwo przetestować a nawet trzeba przetestować. STB, ZB (choćby odstrzelić), uruchomić DBV czy wężownicę i sprawdzić jak radzi sobie z nadmiarem. Jednak dla testów to kotła bym nie gotował.
Gonzo19 Opublikowano 29 Października 2018 #118 Opublikowano 29 Października 2018 2 minuty temu, PioBin napisał: Akurat tutaj kolego @Gonzo19 chodzi raczej o kociol elektryczny czyli "grzalke". Kazda jedna ma regulator temperatury oraz wylacznik stb z recznym potwierdzeniem. Peleciaka pod to bym nie zakwalifikowal. dlaczego? napisz czego nie ma peleciak a ma kocioł elektryczny każdy jeden peleciak ma regulator temperatury i wyłacznik STB z ręcznym potwierdzeniem, każdy jeden pedeciak nie generuje ciepła podczas wyłączenia odbiorów, gdy zabraknie prądu itd. ja rozumiem, ze teraz trudno Tobie przyznać mi rację, pewnie innym też co mnie "na księżyc" wysyłali i od czci i wiary odsądzali Zapewne gdyby to napisał ktoś inny, to byście piali z zachwytu, no ale wlazł tu jeden, napisał 3 posty na krzyż i jak to, ma mieć rację? Godzinę temu, sambor napisał: Spalanie wyłączalne jest wyedy kiedy kocioł się wyłącza i nie generuje ciepła podczas wyłączenia odbiorów, takie możliwości mają tylko kotły z zapalarką. koledze @sambor też nie wierzycie? przecież napisał dokładnie to samo co ja wcześniej pisałem
sambor Opublikowano 29 Października 2018 #119 Opublikowano 29 Października 2018 Bez przesady! Mamy 2 jakby przepisy - jednym jest norma - PN czy EN a drugim przepis prawny dotyczący instalacji i montażu w nich kotłów - czyli sławetne , WT, które są obowiązkowe dla wszystkich instalacji. Kocioł spełniający normę EN ..... może być montowany w innych krajach , gdzie mogą być inne przepisy odnośnie instalacji i w nich schładzanie nie będzie potrzebne. Poniżej fragment badań kotła Integra18 z Termotechu i fragment DTR-ki mówiący o konieczności montażu wężownicy schładzającej, pomimo tego że badania kotła tego nie wymagały.
PioBin Opublikowano 29 Października 2018 #120 Opublikowano 29 Października 2018 My sobie tu dyskutujemy i nie chodzi o przekonanie lecz wymiane zdan, uwag, pogladow. Dla mnie peleciak jest kotlem na paliwo stale i po wylaczeniu pozostaje cieplo resztkowe.
Dragster Opublikowano 29 Października 2018 #121 Opublikowano 29 Października 2018 4 minuty temu, Gonzo19 napisał: dlaczego? napisz czego nie ma peleciak a ma kocioł elektryczny każdy jeden peleciak ma regulator temperatury i wyłacznik STB z ręcznym potwierdzeniem, każdy jeden pedeciak nie generuje ciepła podczas wyłączenia odbiorów, gdy zabraknie prądu itd. ja rozumiem, ze teraz trudno Tobie przyznać mi rację, pewnie innym też co mnie "na księżyc" wysyłali i od czci i wiary odsądzali Pelleciak pelleciakowi nie równy, niektóre mają jeszcze np ruszt awaryjny.
kiminero Opublikowano 29 Października 2018 #122 Opublikowano 29 Października 2018 O ile @Gonzo19 ma zdroworozsądkowe podejście do prawdopodobieństwa przegrzania kotła pelletowego, to nie znaczy to, że skreślamy go z listy "Kotły na paliwo stałe". Dopóki to nie nastąpi, urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła lub jemu równoważne jest wymagane. Każdy producent kotłów pelletowych (markowych) o tym wie i w DTR-kach o tym wyraźnie pisze. Tak podchodzi do tego producent mojego kotła (str. 19-22). http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2017/12/DTR-EKO-PELET_12_2017.pd
sambor Opublikowano 29 Października 2018 #123 Opublikowano 29 Października 2018 35 minut temu, forsa22 napisał: A czy Ty "praktyku" próbowałeś tego? Poczekam na twoje wypociny, ale wiedz że w temp 130C i ciśnieniu 1,5bar woda jest w stanie gazowym ( para wodna) . Dla 1,5 bar graniczna temp stanu ciekłego dla wody wynosi 111,4C.
HarryH Opublikowano 29 Października 2018 #124 Opublikowano 29 Października 2018 Sambor, może te kotły pracują na parametrach nadkrytycznych, jeżeli sprawnością wg DTR przewyższają kotły elektrowni?
Gonzo19 Opublikowano 29 Października 2018 #125 Opublikowano 29 Października 2018 O, i teraz zaczynacie dyskutować merytorycznie. zgadzam się, że kocioł kotłowi nierówny i każdy trzeba rozpatrywać indywidualnie łącznie z instalacją. 28 minut temu, sambor napisał: Poniżej fragment badań kotła Integra18 z Termotechu i fragment DTR-ki mówiący o konieczności montażu wężownicy schładzającej, pomimo tego że badania kotła tego nie wymagały. w samym badaniu technicznym nie widzę aby było gdzieś napisane, ze potrzeba montować wężownice, wszędzie jest napisane, że "system spalania szybkowyłączalny(regulator temperatury i ogranicznik temperatury ręcznie wyłączalny) ..... - spełnia" nigdzie nie ma o wężownicy czy innego zabezpieczenia typu DBV. 23 minuty temu, kiminero napisał: Każdy producent kotłów pelletowych (markowych) o tym wie i w DTR-kach o tym wyraźnie pisze. a mój napisał tylko tak : "Kocioł PELLUX xxxxx przystosowany jest do pracy w układach otwartych lub zamkniętych. Należy pamiętać aby instalacja zabezpieczona była zgodnie z obowiązującymi przepisami. W przypadku pracy kotła w układzie otwartym lub zamkniętym, zabezpieczenie instalacji należy wykonać zgodnie z obowiązującymi przepisami." to samo jest w każdej innej instrukcji. np. https://pellux.pl/app/uploads/2017/02/25185-PELLUX-200-Touch-PL-31-05-2017.pdf nawet schemat jest bez wężownicy i zaworów DBV-podobnych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.