Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły i palniki pelletowe - Wasze wrażenia i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, eliks napisał:

Przy zimowym odpale w ciągu 15 minut mam ciepłe kaloryfery. 

Pod tym względem zima jest korzystna.Kocioł nie zdąży się wychłodzić a termostat daje sygnał do odpalenia.Gorzej w takich okresach jak teraz.Przy jednorazowym grzaniu u mnie kocioł stygnie do 25-30 stopni.Jest to jednak strata na grzanie kotłowni.Start pompy obecnie zrobiłem od 60 stopni.Jak termostat wyłączy palnik pompy pracują do 56,9 stopnia.Więcej z kociołka nie wyciągam gdyż robi się za ciepło szczególnie w pomieszczeniach z ogrzewaniem podłogowym.

W takich okresach jednak by się przydał kocioł z dobrą sprawnością ale z małą pojemnością wodną.Mój śmieciuch myślę,że ma około 70 litrów.

Edytowane przez g69
Opublikowano
59 minut temu, palacz66 napisał:

@eliks to sporo jak na 150m2 i bez wody. Masz słabe ocieplenie domku? 

Tak jak w opisie, zobacz. Szału nie ma, domek 30 lat, grube stalowe rury no i miejsce w którym mieszkam, bardzo zimne dni względem reszty kraju, 4 strefa klimatyczna. Tutaj jak wyszło mi 2800zl za opał na zimę to byłem zadowolony bo wcześniej szło mi ok. 24mp drzewa. Inna sprawa to temperatura. Mam 23* w najchłodniejszym miejscu w domu przez całą dobę. Poprzedni sezon kocioł grzał 8 miesięcy bez 4 dni. Mi tam pasuje, a nie będę kłamał że palę mniej tylko pisze jak jest żeby każdy mógł sobie porównać. 

Kocioł wygasł dzisiaj o 9:00. Przed chwilą patrzyłem było na nim 52*.

Opublikowano
5 minut temu, eliks napisał:

Dobra izolacja i możliwe,że w Lagunie po wygaszeniu nie ma przepływu powietrza.W palnikach dokładanych typu Kipi po wygaszeniu nie ma żadnej klapki która by odcinała dopływ powietrza.Mimo,że dmuchawa nie pracuje to jednak komin będzie ciągnął przez palnik zimne powietrze skutecznie chłodząc wymiennik.Tak przynajmniej mi się wydaje.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
12 minut temu, eliks napisał:

Jestem lepszy :). Mi wygasl o 0.30 a na kotle 45 stopni.

Opublikowano (edytowane)

A jest możliwe,że bufor oddaje temperaturę na kocioł?

Edytowane przez g69
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Visitor1230 napisał:

Jestem lepszy :). Mi wygasl o 0.30 a na kotle 45 stopni.

To od czego to zależy?

Poniżej kolega ma kocioł tej samej firmy tylko mocniejszy palnik.A jednak u niego po całym dniu wychładza się niżej:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła&p=7860111&viewfull=1#post7860111

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-się-robi-czyli-bufor-ciepła&p=7859918&viewfull=1#post7859918

Edytowane przez g69
Opublikowano

No zaintrygowałes mnie tym. Poszedłem do piwnicy, po otwarciu drzwiczek czuje tylko ciepło. Ścianki wokół palnika mają ok. 41*. Na pewno przepływu powietrza tam nie ma.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, g69 napisał:

To od czego to zależy?

W buforze mam grzalke zasilana panelami PV. Zaraz po montazu zaobserwowalem, ze gdy panele grzaly,  bufor  dogrzewal niepracujacy kociol. Instalator to poprawil wstawiajac zawor zwrotna i niechciany przeplyw z bufora do kotla nie wystepuje. Temperatura w kotle spada liniowo. Niezaleznie od tego jaka temp panuje w buforze.  Koledze na konkurencyjnym forum doraz montaz zaworu zwrotnego klapowego. Grawitacja powinna dzialac w jednym kierunku. Tzn. jezeli z bufora dozo pojdzie na obieg a temperatura w kotle bedzie jeszcze wyzsza to kociol grawitacyjnie odda to do bufora.

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano
W dniu 19.10.2019 o 09:12, g69 napisał:

Pytanie do posiadaczy Laguny

Przy  jakiej temperaturze startują pompy a przy jakiej się wyłączają?

Ile czasu upływa gdy gdy temperatura początkowa na kotle jest 25-30 stopni do momentu startu pompy?

Na jakiej histerezie pracują termostaty pokojowe?

Obiecałem Ci to sprawdzić, ale kocioł wtedy odpalał mi się raz na dobę i akurat włączył się w nocy więc ten moment ominąłem. Dzisiaj w nocy zimnawo i wilgotno więc odpalił się koło 9, ale na kotle było jeszcze 52* z koło północy. Te 8* licząc od momentu pokazania że jest ogień, kocioł gonił 6 minut. 

Opublikowano

No Kipiego ma to musi być dobry ;-)

A tak na poważnie, co jest do wszystkiego to jest do niczego. Nie widzę możliwości dopasowania wymiennika i reszty konstrukcji żeby do wszystkiego pasowało. Ale to moje zdanie.

Opublikowano

Ogladalem juz kiedys te kotly Blaze. Ten zgazuwujacy jest konstrukcyjnie swietny. Sterownik steruje doplywami powietrza. Kociol czeski, sterowanie Plum

Opublikowano

Ten na szczapy genialny moim zdaniem, zgazowanie wzorowe, tyle że kombinowany to już kombinacja. 

Opublikowano
5 minut temu, sambor napisał:

VarmeBaronen AB

Tak sobie popatrzylem na ich pelleciaki. Wymiennik do doppy. A gdzie samoczyszczenie. Nawet recznie do czyszczenia latwy nie jest. Za to pojemnik na popiol na dwa lata :)

Baron.JPG

Opublikowano

To już stary model, jeden z wielu, ale takie tłukli od 40 lat i nikt ich nie krytykował za brak samoczyszczenia.

Widzę że koledzy są wymagający co do kotłów - w kotłowni samoczyszczenie a w łóżku pewnie samo...t preferujecie.

Ej co się z tymi chłopami porobiło!

Opublikowano

Życie trzeba sobie ułatwiać, by mieć więcej czasu na ciekawsze rzeczy, niekoniecznie uprawiając samo...łt. :-):-)

• Lubię to 1
Opublikowano

Ale smieszne. Za kase jaka dzis kosztuja te kotly producent powinien zapewnic wszystko. Inni jakos moga.

Opublikowano

Ten kocioł bez problemu z nowym palnikiem Viking bio 200 spełnia 5kl, a wymiennik ma lepszy niż większość kotłów w Pl.

A na kl 5 przeszli tylko przez zmianę palnika - proste i skuteczne.

Prześledź obieg spalin - najpierw idą do komory z popielnikiem i tam ew syf zostaje, więc wymiennika praktycznie się prawie nie czyści - wg producenta wystarczy co 3-4 msc i trwa to 5 minut specjalną szczotką na giętkim wyciorze. 

Temp spalin na wylocie to max 150C-170C przy pełnej mocy - czyli przy 20kW.

Oczywiście producent ma całą gammę kotłów, ale kolega wybrał najprostszy, ale za razem najpopularniejszy model.

Opublikowano

No wg tego na ceny pelleciakow nie mamy co narzekać :-)