tombloch Opublikowano 14 Lipca 2018 #1 Opublikowano 14 Lipca 2018 Proszę o pomoc. jak powstrzymać ciepłą wodę,żeby nie uciekała do pionów od CO (na grzejniki).Ciepła woda ucieka powrotem od bojlera do instalacji Co po wygaśnięciu pieca.Dotychczas walczę z tym tak że jak piec wygasa to zamykam zaworem kulowym powrót od bojlera i wtedy ciepła woda w bojlerze się utrzymuje, jak tylko odkręcam zawór kulowy ciepła woda z bojlera się traci w instalacji CO. Wrzucam parę zdjęć .Proszę o porady i z góry dziękuję
panczo88 Opublikowano 14 Lipca 2018 #2 Opublikowano 14 Lipca 2018 Brak zaworu zwrotnego na zasilaniu bojlera.Do sprawdzenia sterowanie pompy cwu temp zał i wył.
tombloch Opublikowano 15 Lipca 2018 Autor #3 Opublikowano 15 Lipca 2018 zawór zwrotny nic tu nie da,bo woda ucieka powrotem a nie na zasilaniu.Odnośnie pompy cwu to pompa przestaje pracować jak nabije 45 stopni na bojlerze. Trochę poczytałem na forum i znalazłem coś odnośnie syfonu,tylko ze taki syfon ludzie robili na zasilaniu, a u mnie musiałbym zrobić na powrocie ? czy dobrze rozumiem ? Jakieś rady ?
sambor Opublikowano 15 Lipca 2018 #4 Opublikowano 15 Lipca 2018 2 godziny temu, tombloch napisał: zawór zwrotny nic tu nie da,bo woda ucieka powrotem a nie na zasilaniu. Co ma piernik do wiatraka? jak jest zaw zwrotny to nie ważne w którym miejscu w obiegu to tak samo działa - nie pozwala na odwrotny przepływ wodyPS PS Co szkodzi dać zaw zwrotny na powrocie? - efekt ten sam
panczo88 Opublikowano 15 Lipca 2018 #5 Opublikowano 15 Lipca 2018 Tak jest dokładnie kiedyś miałem ten sam problem i wtedy Ty @sambor doradziłeś mi z zaworem i śmiga do dziś. Ciepła woda do rana.
tombloch Opublikowano 15 Lipca 2018 Autor #6 Opublikowano 15 Lipca 2018 proszę mi więc wytłumaczyć co da zawór zwrotny jednokierunkowy w moim układzie (proszę się przyjrzeć zdjęciu) skoro ciepła woda która mi ucieka powrotem do pieca płynie zgodnie z kierunkiem w którym zawór miałby być. Zawór zwrotny puszcza wodę w jednym kierunku tylko więc gdy dam go na powrocie tak jak radzicie to i tak nie będzie działał bo woda która mi ucieka powrotem płynie zgodnie z kierunkiem powrotu do pieca. Duża czerwona strzałka to kierunek w którym ucieka mi ciepła woda,wiec na przykładzie zdjęcia proszę mi wyjaśnić jak potraficie gdzie niby miałby być ten zawór żeby trzymało ciepła wodę w bojlerze.Z góry dziękuje za porady.
Gość berthold61 Opublikowano 15 Lipca 2018 #7 Opublikowano 15 Lipca 2018 a ja pomijam już sam fakt że ten bojler co ty masz ja też mam a przynajmniej podobny i one mizerne ocieplenie mają tak że nawet zakręcanie obydwóch zaworów powoduje ucieczkę ciepła . teraz rzucone mam byle jak na to wełnę 15cm i pod nią jest tak samo ciepło jak w bojlerze prawie parzy.
Przemyslaw85 Opublikowano 15 Lipca 2018 #8 Opublikowano 15 Lipca 2018 Kolego @tombroch dostajesz dobre rady co do zawory zwrotnego a ty dalej dyskutujesz. Skoro wiesz lepiej to nie zawracaj nam gitary.By ci ciepła woda nie uciekała jedynie zz ci pomoże. Nie ma znaczenia czy zamontujesz go na zasilaniu czy na powrocie z bojlera. EdytaFizyki nie oszukasz. Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
panczo88 Opublikowano 15 Lipca 2018 #9 Opublikowano 15 Lipca 2018 Ot i sedno sprawy.Krótka i treściwa odpowiedż.
dormario Opublikowano 15 Lipca 2018 #10 Opublikowano 15 Lipca 2018 Ja dodam tylko, że najlepiej zastosować ZZ sprężynkowy. Klapkowy niestety u mnie się nie sprawdził.
Gość Visitor1230 Opublikowano 15 Lipca 2018 #11 Opublikowano 15 Lipca 2018 Ocieplenie rurek tez jest mizerne.
sambor Opublikowano 15 Lipca 2018 #12 Opublikowano 15 Lipca 2018 32 minuty temu, dormario napisał: Ja dodam tylko, że najlepiej zastosować ZZ sprężynkowy. Klapkowy niestety u mnie się nie sprawdził. Klapkowy nie sprawdza się w ponad 90%.
VAV Opublikowano 16 Lipca 2018 #13 Opublikowano 16 Lipca 2018 W dniu 15.07.2018 o 07:56, tombloch napisał: zawór zwrotny nic tu nie da,bo woda ucieka powrotem a nie na zasilaniu.Odnośnie pompy cwu to pompa przestaje pracować jak nabije 45 stopni na bojlerze. Trochę poczytałem na forum i znalazłem coś odnośnie syfonu,tylko ze taki syfon ludzie robili na zasilaniu, a u mnie musiałbym zrobić na powrocie ? czy dobrze rozumiem ? Jakieś rady ? A co robi pompa cwu jeżeli temperatura wody spada poniżej 45 stopni?
tombloch Opublikowano 17 Lipca 2018 Autor #14 Opublikowano 17 Lipca 2018 witam ponownie,dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Zdecyduję się na montaż zaworu zwrotnego sprężynowego z mosiężnym grzybkiem, ale możecie na przykładzie mojego zdjęcia narysować w którym mniej więcej miejscu najlepiej go wstawić aby powstrzymać ucieczke ciepłej wody z bojlera do układu CO. Odnośnie forumowicza VAV . gdy piec jest ciepły sterownik załącza pompę , a gdy temp na piecu jest niższa niż temp zadanej w sterowniku to pompa się nie załącza ale woda i tak krąży grawitacyjnie do układu CWU.
heso Opublikowano 17 Lipca 2018 #15 Opublikowano 17 Lipca 2018 Kiedyś tez walczyłem z tym problemem, co opisałem, do dziś chodzi bez zarzutu:
panczo88 Opublikowano 17 Lipca 2018 #16 Opublikowano 17 Lipca 2018 2 godziny temu, tombloch napisał: witam ponownie,dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Zdecyduję się na montaż zaworu zwrotnego sprężynowego z mosiężnym grzybkiem, ale możecie na przykładzie mojego zdjęcia narysować w którym mniej więcej miejscu najlepiej go wstawić aby powstrzymać ucieczke ciepłej wody z bojlera do układu Obojętnie gdzie wstawisz czy zasilanie czy powrót byle z kierunkiem przepływu.Grawitacja nie pozwoli na przepływ,ale pompa już tak a w szczególności taka super wilo:)))
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.