Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam instalację centralnego ogrzewania otwartą ze zbiornikiem wyrównawczym na kocioł węglowy. Na parterze domu posiadam grzejniki stare żeberkowe oraz w niektórych pomieszczeniach na piętrze (tak na prawdę to nie wiem jaki jest to rodzaj grzejników, na górze i dole grzejnika są dwie większe rury, które połączone są mniejszymi rurkami, a pomiędzy tymi rurkami wygięta jest blacha). 

Natomiast w kilku pomieszczeniach na piętrze mam grzejniki aluminiowy członowe. 

Problem jest taki, że mam duże różnice temperatur w pomieszczeniach. Być może te grzejniki aluminiowe mam za mocne i może je zmniejszę, ale na razie chciałbym zamontować na nich zawór termostatyczny oraz głowicę (a dokładnie pewnie zestaw, czyli + zawór odcinający na powrocie). 

Grzejniki aluminiowe są boczne zasilane. Jakie zawory i głowice powinienem kupić do tych grzejników aluminiowych? Zacząłem czytać i szukać, ale multum różnych zaworów termostatycznych. 

Do tych starych grzejników pewnie nie ma sensu zakładać zaworów i głowic? 

Wiem że w przypadku takiej instalacji zastosowanie termostatów jest wątpliwe, ale muszę założyć bo czasami w sypialni mam 25 stopni a w innych pomieszczeniach 18-19...

Dziękuję

Opublikowano

W takim przypadku kryzuje się grzejniki,efekt za darmo.

Opublikowano

Tylko trzeba mieć czym kryzować. Można przy pomocy zaworów ale w sytuacji gdy są różne grzejniki nie będzie to łatwe i mogą wystąpić szumy jeśli instalacja pracuje na pompie(nie piszesz o tym). Jeżeli jest pompa to zestaw podany przez odpowietrznika jest ok - jest on z nastawą wstępną i przy jej pomocy ustawisz odpowiedni przepływ na grzejniku. Jeżeli instalacja jest grawitacyjna to musisz kupić inne zawory- o zwiekszonym przepływie, niestety droższe