Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rakoczy cortina pellet 21kW

ronuch

Rekomendowane odpowiedzi

Najprostsze i najbezpieczniejsze podłączenie bufora do instalacji za pomocą zaworu ATV i pompy na krótkim obiegu kotłowym. Zapewnia ładowanie warstwowe bufora i całkowitą niezależność od jakichkolwiek ułomności elektroniki sterującej zaworem jak i samego zaworu 4D.

Zawór 4D nie jest tu w ogóle potrzebny, aczkolwiek znane są też instalacje z zaworem 4D który służy do ochrony powrotu, ale to zupełny przerost formy. Teraz tylko kwestia gdzie masz wpięte CWU, czy do kotła na krótkim obiegu, czy już do bufora. W obu przypadkach Cortina to obsługuje poprawnie i ma wybór rodzaju podłączenia w sterowniku, i w obu przypadkach do CWU jest osobna pompa ładowania.

image.png.850f2e5c9084c2cbdd024f23294d1682.png

Edytowane przez K4mil3k

2 godziny temu, K4mil3k napisał:

Pomiędzy buforem a kotłem nie stosuje się zaworów 4D.

Uzasadnij dlaczego. Mam i dziala. Konkretne potrzeby wymuszaja tez i takie rozwiazanie. Byc moze w przypadku kolegi nie ma to sensu. Zalezy co chcesz uzyskac...

U mnie ten zawór spełnia swoje działanie tzn ochronę powrotu pieca ale widzę ze pompa powinna być zamontowana na samym powrocie do pieca a u mnie jest zamontowana na powrocie zaworu zasilania bufora. I z tego względu ta opcja uniemożliwia sterowanie sterownikiem pokojowym nie wiem czemu ale nie wyłącza on mi żadnych pomp. Może ktoś podpowie jak ma ustawione na sterowniku parametry które mogą tym sterować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gość Visitor1230
3 godziny temu, Oloaga napisał:

A no to fajnie bi właśnie wczoraj skończyli kotłownie z zaworem 4d na zasilaniu bufora

Pytanie po co. W przypadku bufora na sile mogłoby tam nic nie być, bo bufora nie rozładowuje się z reguły poniżej 40 stopni. Na powrocie z bufora powinna być pompa kotłowa a przed  nia 3 d. Najlepiej taki: https://allegro.pl/oferta/afriso-zawor-temperaturowy-atv-553-dn32-45-c-7891644612?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=ZmE5ZmMzYzgtYWJkYS00NDJhLWEyZjAtMzk1MGRhMTQwNzgxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=aa136a64-c84c-4f28-adbb-a228588de2bd

Gość Visitor1230

No właśnie narysuj schemat jak to masz podłączone i zrób fotę tego rysunku. Może się jeszcze akazac ze są tam jeszcze inne kwiatki. Zwłaszcza ze jest podlogowka. Znając naszych Januszy hydrauliki, nigdy nie zdecydowałbym się na podłogówkę. Ale to tak abstrahując od problemu.. druga sprawa to sterownik kotła. Co to jest i czy obsługuje bufor. Tzn czy możesz w nim ustawić temperatury rozpoczęcia i zakończenia ładowania bufora. 

4 d na obiegu kotłowym to przerost formy nad treścią. 

Edytowane przez Visitor1230

No właśnie. Oba zabezpieczenia w przypadku udziału bufora, tj powrotu kotła, jak i temperatury podłogi doskonale realizuje się na zwykłych termostatycznych zaworach 3D.

Dla ochrony powrotu kotła stosuje się zawór termostatyczny ATV, a na rozdzielaczu podłogowych stosuje się zawór termostatyczny VTA. To po prostu działa, bez żadnej elektroniki. Po za pompą kotłową i pompą na rozdzielaczu podłogowym nie ma potrzeby zakładania żadnych dodatkowych pomp.

Rysuj schemat.

Na wlasnie po co ten 4d u Ciebie miedzy kotlem a buforem? Jaki byl pomysl?

42 minuty temu, K4mil3k napisał:

Jeśli mówimy o zaworze 4D pomiędzy kotłem a buforem....to jestem ciekaw jakie to potrzeby go wymuszają

Dla przykladu. Gdybysmy chcieli wylaczyc kociol i zagrzac caly bufor grzalka ktora jest w "srodku" bufora? Funkcje ochrony powrotu tez realizuje + roznice temperatur pomiedzy kotlem a buforem (jesli jest potrzeba)

Edytowane przez PioBin

PioBin: też mam w buforze grzałkę i nie mam po to zaworu 4D. Działa to bez niego.
Oloaga: tak na szybko wyciąłem ze schematu który miałem pod ręką kilka zbędnych dla Ciebie punktów (załóżmy że teraz to zwykły bufor a nie kombinowany).

Czerwona i niebieska strzałka w kółkach to punkty podłączenia CWU - zasilania i powrotu. Po weekendzie mogę Ci to do końca rozpisać. Ogólnie - tu masz bufor z dwoma obiegami na grzejniki i na podłogówkę. Każdy sterowany niezależnie.

image.thumb.png.9c1036bd515d9215ce58ab3494595200.png

Edytowane przez K4mil3k
  • Lubię to 1

Gość Visitor1230
11 minut temu, Oloaga napisał:

Szczerze to tylko ze względu na opis w warunkach gwarancji bo takie było zalecenie zawór 4d z siłownikiem.

Na tych podlogowkach to się nie znam. Choć trochę dziwny jak dla mnie ten schemat. Co do tego nieszczęsnego 4 d  to wywaliłby to w cholere i obieg kotłowy zrobił poprawnie z zaborem atv. A producent zalecenie zrobił, bo papraki nie wiedza , ze można zastosować 3D, a o buforach to pewnie nie słyszeli.

1 minutę temu, Oloaga napisał:

Czyli co lepiej przerobić to instalacje

Zalezy co chcesz uzyskac? Wywalisz zainwestujesz i bedzie to samo?