Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bardzo Tani Kocioł Ds

MistrzMasarski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w buderusa to chyba żadnego bym się nie pchał. Jakoś mnie nie przekonuje ta firma, chociaż kiedyś miałem na niego ochotę.

berthold61, a widziałeś na naszym bazarku tego podajnikowca na pellet?

Gość berthold61
Opublikowano

Ale jak poszedł w jakąś dotację czy coś to powinien być wylewny zwłaszcza jak się go uprzedzi że nie chce od niego kupić tylko wypytać czy warto

Opublikowano

Z tego co kiedyś widziałem na przekroju to ten kocioł nie jest za fajny (o ile dobrze pamiętam) ale komuś się może przyda...

Gość berthold61
Opublikowano

No ale 1100 zł za kocioł dolniak oczywiście nowy nie używany to cena całkiem całkiem i coś tam dołożyć ,zeszlifować ,wywiercić,dospawać i może okazać się dobrym wyborem na przeczekanie do 2027 roku , nie trzeba od razu wywalać 4 koła

Opublikowano

berthold, kombinujesz jak koń pod górę.

Kup Dakona używkę za kilka stówek, przykładowo, za mniej niż 600:

https://www.olx.pl/oferta/buderus-dakon-dor-12kw-wegiel-ekogroszek-miarkownik-mozliwa-wysylka-CID628-IDq8lSR.html#e808c69862

Albo za 2600 nówkę.

Kocioł do węgla idealny, palnik się nie zatyka, ruszt działa poprawnie.

Wszystko czego mpm nie oferuje.

Fakt drewnem nie popalisz.

Edyta:

Tu masz nówkę sztukę z wentylatorem wyciągowym, pewnie jeszcze do stargowania:

https://m.olx.pl/oferta/kociol-piec-co-buderus-logano-s112-moc-15-kw-CID628-IDrAQqF.html#41dbefc60c

Opublikowano

No ale 1100 zł za kocioł dolniak oczywiście nowy nie używany to cena całkiem całkiem i coś tam dołożyć ,zeszlifować ,wywiercić,dospawać i może okazać się dobrym wyborem na przeczekanie do 2027 roku , nie trzeba od razu wywalać 4 koła

Grzebiesz teraz w jednym kupisz drugi też prawie nowy "do małych przeróbek"  i znowu będziesz grzebał, znowu bedą tematy typu kopci, są niedopały bo ruszta wodne, smołuje,  nie pali, nie osiąga temperatury, już nie mogę. Ja mam wrażenie że sam nie wiesz czego chcesz. Masz chociaż jakiś warsztat żeby dostosować ten tani kocioł żeby działał dobrze? Jakąś spaware, giętarkę, narzędzia, kogoś do pomocy z tym sie szarpać, czas? A potem 10 ton węgla i dwa sezony na testy? Akurat do 2027 będziesz miał co robić.

Opublikowano

Ja też szukalem kotła do nowego domu na przetrzymanie i na ewentualną wymianę kilunastoletniego mialowca, mamie w starym domu. Gdybym nie kupil już ksgw zgoda (2490zl z rusztem ruchomym gratis) pewnie też bym się zainteresował kotlem z tego tematu.

Poszukalbym kotłów powystawowych i wyprzedażowych. Są okazje. Ja się bałem bo to mój pierwy ds i chcialem coś taniego i modyfikalnego.

Ale czemu nie dakon? Hef Start nawet. Też chcialem kupić. Dolniaki meta-facha z wyprzedaży. Wiadomo co w środku jest chociaż.

Tu przydaloby się więcej info. Tak to ryzyko

Opublikowano

Wg tych zdjęc po bokach komory są opłomki,a wyczystki z gory służą do czyszczenia tych opłomek z góry. Plus zawirowywacze za opłomkami. Chyba,że się mylę. Kocioł oddolny to moze byc górniak. Wygląda toto jak skrzynka z opłomkami po bokach a czopuch u góry. Dopoki nie zobaczycie przekroju nie ma co sie napalać ;)

Opublikowano

Dostałem właśnie wiadomość od producenta.

ymiary kotła

szerokość 44cm,

wysokość korpus 71cm

głębokość z czopuchem i drzwiczkami 75cm

palenisko

szerokość 20cm

wysokość do rusztu 53cm

głębokość 30cm

przyłącza 1,5cala,

czopuch 13 wys x 15szer

blacha 5mm kotłowa

Pozdrawiam

Opublikowano

Ten kocioł to jest tylko wart ceny złomu.
Uzasadnienie ma dwa ujścia spalin na dole paleniska=będzie zawsze kopcić bo tego nie wyregulujesz.

NIe ma niezależnego PW,nie ma palnika,i miejsca na palnik.

Opublikowano

To jakis mongolski wynalazek,cuda na kiju

Opublikowano

To by może jakoś działało gdyby te przegrody były ceramiczne a wlot PP przez zasyp.

Opublikowano

Bardzo podobny produkt miało w swojej ofercie Per -eko i nazywał się KSD 

https://archiwum.allegro.pl/oferta/kociol-c-o-per-eko-ksd-22-28-i6675232896.html

Czyszczenie bocznych kanałów od tyłu i dwustronny dolniak . Moc  22-28 kw . Jak widać szybko zniknął z oferty firmy .

Opublikowano

Blacha kotłowa 5mm, opłomki z jakiej 2? :)

Opublikowano

Złom,złom i jeszcze raz złom i jeszcze radiatory ma chyba po to by się nie przegrzał  :lol:

Opublikowano

Z racji tego, że mam dostęp do drewna sosnowego (grube gałęzie, czuby) za koszty przywozu zastanawiam się nad takim dolniakiem.

https://m.olx.pl/oferta/piec-kociol-c-o-10-kw-uniwersalny-wszystkopalny-producent-CID628-IDaeUGn.html#7b78d3400c

Myślicie, że jest coś warty?

Prosty jak konstrukcja cepa, więc tani, ale zdecydowanie nie do drewna i tym bardziej nie do sosnowego. Żywice z iglaków dopalać, to i niejeden kocioł ,,do drewna" nie potrafi.

Gość berthold61
Opublikowano

No ale do węgla ten kocioł powinien się nadawać bez problemu no i ta cena , ale ja jak bym miał wymieniać kocioł z górniaka na dolniaka i mowa tylko o paleniu węglem to nie brałbym MPM-a tylko dakon dor-F on podobno pali każdy węgiel i to bez wygaszania na czyszczenie a kosztuje grubo ponad tysiaka mniej .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.