Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kociołek Stalmark Ekosilver Pellet Początki

kapifranio

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze odnośnie pracy pomp . Jeżeli zwiększę bieg pompy co żeby chodziła na większej mocy niz pompa na powrocie to mam szumy w grzejnikach i takie przelewanie wódy prz termostacie w jednym grzejniku . Dlatego musiałem zimniejszych bieg i obecnie pompa powortu chodzi na 6 W a pompa co też na 6 W jak zamknął się  termostaty to pompa schodzi na 3 W mocy 

Ja mam takie coś ale sterownik st 978M IMG20221217092410.thumb.jpg.9822b0bc4551d100fd9016ae07463164.jpg

W dniu 16.12.2022 o 18:43, CeKris napisał(a):

Chciałem zapytać jak to sprawdzić ile razy na dobę się załącza?Chyba nie stoisz przy nim i liczysz?Chyba,że masz kocioł w sypialni 😉 ?

Po wykresie temperatury pieca. Godzinę grzeje i godzinę traci temperature czyli co 2 godziny się rozpala

Ja to wiem,tylko jak to sprawdzić na sterowniku ST978T?W instrukcji tego nie zauważyłem.

W sterowniku ST978T nie ma funkcji podglądu ilości rozpaleń czy wykresów.Trochę okrojony ten sterownik.

Wróciłem do sytuacji z przed montażu siłownika na zaworze 4D.Chcę sprawdzić ile pelletu zje w tym przypadku,przy tych temperaturach.

1 godzinę temu, CeKris napisał(a):

W sterowniku ST978T nie ma funkcji podglądu ilości rozpaleń czy wykresów.Trochę okrojony ten sterownik.

Wróciłem do sytuacji z przed montażu siłownika na zaworze 4D.Chcę sprawdzić ile pelletu zje w tym przypadku,przy tych temperaturach.

Wykres jest.

MENU

strzałka w prawo

WYKRESY TEMPERATUR

CO

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

A masz moduł internetowy?Bo dostałem odpowiedź z Tech-a,że tylko w takim przypadku jest to możliwe.

• 10 miesięcy temu...

Jak w sterowniku tech ST-978t ustawić,aby pompa przewałowa chodziła cały czas?Teraz pompa  załącza mi się kiedy temp.powrotu spadnie o 5 stopni od zadanej na powrocie{55 st}?

Edytowane przez CeKris

Użytkownicy stalmarka Eco silver . Mam pytanie? Mam kocioł stalmark Eco silver 14 kw i mam dołączone do niego dwie takie jakby płyty styropianowe jak na zdjęciu. Gdzie one powinny być wsadzone??IMG20231118132937.thumb.jpg.857765b05aa5e5f44dccb89451578b71.jpg

A to nie jest jako ochrona przy transporcie?

Wydaje mi się że gdzieś to powinno być włożone . W stalmarku Eco silver II to wkłada się to gdzieś na palnik  jedną a drugą pod tackę od popiołu  a u mnie nigdzie nie pasuja te płyty . One są takie jakby z twardej płyty jak się obudowywuje kominki . Musi chronić przed temperatura ale gdzie to powinno być to nie wiem 

To jest styropian czy raczej szamotka?

6 godzin temu, CeKris napisał(a):

To jest styropian czy raczej szamotka?

Nie to nie szamotka . Bo szamotowe to znaczy betonowe mam w palenisku a to jest jakby z jakiejś twardej płyty kominkowej 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

No właśnie o te w palenisku mi chodziło.Zadzwoń to serwisu,może pomogą

Witam , panowie mam problem pewnie jako  bardzie doświadczeni posiadacze  Stalmark Eko Silver będziecie wiedzieć co u mnie jest nie tak ,  kocioł  3 letni wszystko  OK  dwa dni temu po raz pierwszy po automatycznym czyszczeniu kocioł się nie odpalił , ruszt pełen pelletu aż się wysypało do popielnika , włączałem zapalarkę  manualnie z  menu Praca Ręczna i też się nie odpalił , dziwne że  obudowa gdzie znajduje się  zapalarka była gorąca ale pellet się nie  odpalił .   Wybrałem wszystko z palnika  , włączyłem czyszczenie rusztu  i po chwili  już  kocioł zaczął pracować normalnie aż do dziś , na polu -7'C a kocioł znowu zapchał  ruszt pelletem .  Tym razem odpaliłem pellet ręcznie  i w trybie Praca Ręczna zapodałem na  3 minuty powietrze  po rozpaleniu przełączyłem na  automa i chodzi jak narazie  OK .   Zakładam że   zapalarka  działa bo pomiędzy  awariami kocioł się  czyścił  i odpalał kilka  razy  .

W dniu 18.11.2023 o 13:34, Mateusz000 napisał(a):

Użytkownicy stalmarka Eco silver . Mam pytanie? Mam kocioł stalmark Eco silver 14 kw i mam dołączone do niego dwie takie jakby płyty styropianowe jak na zdjęciu. Gdzie one powinny być wsadzone??IMG20231118132937.thumb.jpg.857765b05aa5e5f44dccb89451578b71.jpg

Dno od popielnieka czasem to nie jest?

Nie może być dno od popielnika . Bo jedna taka płyta to za mało jak patrzyłem a dwie to ani po długości ani po szerokości nie wchodzą 

Poki jest to kruszywe,lekke jakby nadmuchana ceramike,potym jest to vermikulit,izolacja do wysokiej temperatury.Bedzie oproci,czy po bokach miejsca kam idzie plomien,by nie byl szybko schladzany o scianu kotla.

Nie rozumiem. Możesz jaśniej???albo jakieś zdjęcia gdzie to wlożyc??