markowsski Opublikowano 1 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Witam serdecznie! Mam prośbę.Proszę o ocenę poprawności zamontowania sprzęgła hydraulicznego,opis i fotka poniżej. Poniżej zdjęcie zamontowanego sprzęgła w układzie z pompą ciepła.Zasilanie z PC (pompa ciepła ma swoją pompę obiegową) jest po lewej stronie od góry,natomiast po prawej stronie od dołu mamy pompę zamontowaną na powrocie z kierunkiem działania w dół.Czy pompa na powrocie jest zamontowana poprawnie?Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
sambor Opublikowano 1 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Pompa jest dobrze zamontowana, ale sprzęgło powinno być raczej w pionie , spustem do dołu. Poziomy montaż sprzęgła jest w przypadku specjalnych konstrukcji np dedykowanych do kotłów gazowych, a nie wiem czy to sprzęgło takie jest? PS Pytasz bo coś nie w porządku z pracą układu?
PioBin Opublikowano 1 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 1 Grudnia 2017 A gdzie powrót do tej pompy ciepła? Co ta pompka po prawej w dół zasila że napisałeś jest "na powrocie"? PS. Nie jestem instalatorem.
markowsski Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor #4 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Układ pracuje poprawnie,ale spotkałem się z opinią jednego z serwisantów PC,że pompa Wilo (za zdjęciu)powinna być zamontowana po lewej stronie na zasilaniu ale poniżej sprzęgła.Powyżej sprzęgła po lewej stronie,jest pompa obiegowa w hydroboxie PC.Gość twierdzi,że w takim układzie jak jest,pompa Wilo może "podbierać" wodę pompie obiegowej na zasilaniu w Hydroboxie pompy ciepła. Dlatego zwątpiłem. Kolego PioBin-powrót do pompy ciepła jest ponad sprzęgłem po prawej stronie.Pompa Wilo (na zdjęciu) jest zamontowana na rurze powrotnej z całej podłogówki...
KubaSko Opublikowano 2 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Kolego pompa jest zamontowana na zasilaniu podlogowki nie na powrocie. Gdyby byla na powrocie strzalke na filtrze bys mial w kierunku do gory i filtr na dole przed pompka
markowsski Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor #6 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas. Patrząc na zdjęcie mamy tak,lewa strona ponad sprzęgłem-zasilanie z PC,poniżej sprzęgła zasilanie instalacji podłogowej.Po prawej nad sprzęgłem powrót do PC,pod sprzęgłem powrót z instalacji podłogowej z pompą Wilo ze strzałką na pompie Wilo w dół zdjęcia.Tak to wygląda.Chciałem uzyskać może nie sprzęgło,ale swego rodzaju by-pass właśnie dla właściwego przepływu dla PC po zamknięciu wszystkich pętli.Układ działa poprawnie,ale jeden z serwisów ma zastrzeżenia do kierunku działania pompy Wilo.
KubaSko Opublikowano 5 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Kolego jak mozesz miec powrot z podlogowki na dole po prawej stronie skoro ta pompa bierze wode ze sprzegla i wtlacza ja w podloge czyli ją zasila ? Chyba ze strzałke na pompie masz w góre to wtedy masz ja na powrocie ale źle masz wtedy zalozony filtr
kiminero Opublikowano 5 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Możesz na foto zaznaczyć nam kierunki przepływu, bo podejrzewam, że serwisant raczej wiedział co mówi. Jeśli opisujesz faktyczne przepływy pomp, to Ty masz tam na sprzęgle przeciwprądowe kierunki PC i podłogi. Może takie było zamierzenie?
gmaj22 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Sprzęgło wydaje się być zamontowane do "góry nogami". Należałoby je obrócić - to prostsze niż przerabianie podłączeń.
kiminero Opublikowano 5 Grudnia 2017 #10 Opublikowano 5 Grudnia 2017 To sprzęgło jest do montażu pionowego, ale nie ono jest problemem, tylko prawdopodobnie pomylone przyłącza. Wg opisu to wygląda teraz chyba tak:
gmaj22 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #11 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Mój szkic dokładnie to przedstawia: po lewej-jak jest, a po prawej-jak powinno być. Pionowy czy poziomy , zasada jest ta sama: powroty na wprost siebie, zasilania przesunięte :) Należy obrócić sprzęgło i pompę dać po lewej na dole - kierunek: do dołu,
kiminero Opublikowano 5 Grudnia 2017 #12 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Jak sprzęgło jest poziomo, to obracanie nie ma chyba większego sensu. Tu potrzeba jasnego info jak przepływy na teraz wyglądają, ale też mocno trzeba się zastanowić, czy skórka warta jest wyprawki, bo autor nieprawidłowości w działaniu nie widzi.
gmaj22 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #13 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Przepływy wyglądają dokładnie tak, jak naszkicowałeś :) Moim zdaniem pompa podłogówki tak czy owak do przełożenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.