shogunzlasa Opublikowano 12 Grudnia 2017 #51 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Może być na rurze, może być nad kominem, pod kominem, w wyczystce - do wyboru...
tcw Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor #52 Opublikowano 12 Grudnia 2017 ten z linka może być ? no i montaż pod samym sufitem ?nie kosztuje to majątku to nie bede z siebie wariata robił skoro może pomóc
shogunzlasa Opublikowano 12 Grudnia 2017 #53 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Ja montowałem pod sufitem w drugim pomieszczeniu (za ścianą kotłowni) - po prostu tam nikt nie będzie po nim kopać i nie przeszkadza.http://www.darco.com.pl/oferta-produktowa/art,146,regulator-ciagu-rcp-prostokatny.htmlJak masz ceglany komin to ten jest spoko - odkuwasz 2 warstwy cegieł, nie robisz mega dziury i jest flansza która ją zakrywa. Nie trzeba kombinować z okrągłym otworem.Akurat wiało u mnie przez 2 dni jak cholera - mogę szczerze polecić.
krisgie Opublikowano 12 Grudnia 2017 #54 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Montujcie RCK - montowałem w sobotę, w niedzielę wichura ile wlezie - klapa się otwiera jak drzwi w markiecie :D Pewnie na mrozach też się sprawdzi... U mnie to wyglądało bardziej jak wchodzenie kopniakiem do saloonu w westernach :D
tcw Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor #55 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Właśnie i u mnie by pasowało w drugim pomieszczeniu tak jak wyczystka bo łatwiej wykuć dziurę , tylko nie wiem do końca czy może to być poniżej wylotu (podłączenia pieca)ale skoro może być na rurze ?
Jockey Opublikowano 12 Grudnia 2017 #56 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Ja montowałem pod sufitem w drugim pomieszczeniu (za ścianą kotłowni) - po prostu tam nikt nie będzie po nim kopać i nie przeszkadza. RCK powinien być zamontowany w tym samym pomieszczeniu, co kocioł, bo przecież z tego pomieszczenia kocioł pobiera powietrze. Montaż na wysokości minimum 40cm od podłogi
shogunzlasa Opublikowano 12 Grudnia 2017 #57 Opublikowano 12 Grudnia 2017 RCK powinien być zamontowany w tym samym pomieszczeniu, co kocioł, bo przecież z tego pomieszczenia kocioł pobiera powietrze. Chodzi o różnicę ciśnien między pomieszczeniami. U mnie jest w garażu połączonym z kotłownią gdzie nie ma większej różnicy ciśnienia między pomieszczeniami. W innym przypadku (gdyby to było odcięte pomieszczenie, inna wentylacja, okna itd.) istnieje ryzyko cofki spalic. Więc jak powyżej nie powinno się go montować w innym pomieszczeniu (u mnie to praktycznie to samo pomieszczenie ze zwężką w przejściu)
dormario Opublikowano 12 Grudnia 2017 #58 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Nie rozumiem koniecznoscimontowajiq RCK w pomieszczeniu kotłowni. Przecież zasada działania jest prosta. Reduktor dopuszcza lewe zimne powietrze które wychładza spaliny co przekłada się na spadek ciśnienia. Skąd to powietrze pochodzi to mim zdaniem jest nieistotne ważne żeby go nie zabrakło. Ja zamontowałem w pomieszczeniu z drugiej strony kotłowni i działa wyśmienicie.
shogunzlasa Opublikowano 12 Grudnia 2017 #59 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Chodzi o to, żeby nie było różnicy ciśnień między pomieszczeniami (kotłownią a tam gdzie montujesz) - montujesz RCK w sypialni i otwierasz okno - zawirowanie powietrza powoduje wzrost ciśnienia tym pomieszczeniu - przez co spaliny się cofają - bo w kotłowni i kominie ciśnienie jest mniejsze niż w pomieszczeniu gdzie zamontowany jest RCK.
161os037 Opublikowano 12 Grudnia 2017 #60 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze... Cytat ze strony producenta RCK firmy DARCO... "...Regulator ciągu będzie prawidłowo regulował pracą komina jeśli będzie znajdował się w tym samym pomieszczeniu, w którym znajduje się urządzenie grzewcze, a dokładniej – w tym samym pomieszczeniu, z którego urządzenie grzewcze czerpie powietrze do spalania. Przepustnica regulatora rozdziela pomieszczenie, w którym jest piec, od przewodu spalinowego do wartości różnicy ciśnienia ustawionej na pokrętle regulacyjnym. Zbytni spadek ciśnienia w przewodzie kominowym powoduje otwarcie przepustnicy i przepływ powietrza z pomieszczenia do kanału kominowego. Skutkuje to zmniejszeniem podciśnienia przez schłodzenie spalin, w konsekwencji zmniejszenie ciągu oraz zwiększenie oporów przepływu – przewód kominowy oprócz spalin dodatkowo musi przetransportować powietrze. Ważną cechą dobrego regulatora ciągu jest początek otwarcia przepustnicy. Przepustnica powinna zaczynać otwierać się w chwili powstania różnicy ciśnień zbliżonej do nastawionej na pokrętle regulatora ciągu. Następnie przepustnica powinna otwierać się coraz bardziej utrzymując stałe ciśnienie aż do maksymalnego otwarcia. Zmiana nastawionego na Regulatorze Ciągu podciśnienia odbywa się przez zmianę wyważenia przepustnicy, której dokonuje się za pomocą pokrętła. Na pokrętle zaznaczona jest podziałka do nastawiania podciśnienia, na etykietce – znak wskazujący aktualnie nastawioną wartość podciśnienia. Regulator ciągu można zamontować: na czopuchu łączącym piec z kominem, nad czopuchem, pod czopuchem..." Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
tcw Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor #61 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Nie rozumiem koniecznoscimontowajiq RCK w pomieszczeniu kotłowni. Przecież zasada działania jest prosta. Reduktor dopuszcza lewe zimne powietrze które wychładza spaliny co przekłada się na spadek ciśnienia. Skąd to powietrze pochodzi to mim zdaniem jest nieistotne ważne żeby go nie zabrakło. Ja zamontowałem w pomieszczeniu z drugiej strony kotłowni i działa wyśmienicie. I jakie są efekty zamontowania ,w czym był problem ze trzeba było zamontować?
shogunzlasa Opublikowano 12 Grudnia 2017 #62 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Efekty są takie - że na wietrze po 150 km/h otwierał się non stop :)Powody - zapadanie kopca przy zmiennej pogodzie i przeczucie, że za dużo leci w komin przy niższej temp...
krisgie Opublikowano 12 Grudnia 2017 #63 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Chłopaki którzy nie macie jeszcze RCK, nie zastanawiajcie się. To nie kosztuje nawet 1/3 t grochu a zwróci się szybciej niż myślicie, pewnie jeszcze w tym sezonie. Wiatry to jedno, ale w mrozy gdy trzeba mocniej dmuchnąć mamy: - gorące spaliny wzmagające ciąg - różnicę temperatur wzmagającą ciąg - jako wisienka na torcie w mroźne dni mogą być jeszcze wiatry które też wzmagają ciąg skutkiem czego spalanie bedzie wyższe niż ustawa przewiduje a w szczególnych przypadkach kocioł będzie miał problem by utrzymać zadaną spalając furę opału bo całe ciepło z palnika poleci w komin. Edit. Widziałem jaką robotę robił u mnie RCK jak było -28C w ub zimę więc wiem co mówię.
tcw Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor #64 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Dobra zamówiłem ale jak ja ta dziurę wykuje jak to za pompkami itp to już inna historia odezwę się po montażu
lorbas Opublikowano 13 Grudnia 2017 #65 Opublikowano 13 Grudnia 2017 tcw u ciebie to palenie w dwustanie będzie dawać takie efekty że podajnik będzie się grzał i palnik nie będzie się wypalał dobry sterownik z płynne automatyczna regulacją powietrza i paliwa i funkcją czyszczenia palnika i ograniczeniem temperatury spalin dobrze wyregulowany kocioł nie powiniwn wchodzić w czuwanie cały czas płomień większy albo mniejszy poczytaj na forum o sterowniku SKZP-02 jest uważam dobry i ma możliwość kontrolowania i zmiany parametrów przez internet co ułatwia kontrole temperatur również tej podajnika ale niestety to kosztuje a na komin to w czopuch szyber i odpowiednio przymknąć jak za mocno ciągnie a trochę musi wyciągać. Poniżej kilka przydatnych funkcji zrzut z telefonu.
shogunzlasa Opublikowano 14 Grudnia 2017 #66 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Sterownik sterownikiem, ale fizyki nie oszukacie...Automaty w większości przypadków i tak nie ogarną dobrze paleniska - zawsze są konieczne korekty czy to w automacie, czy to przejście na dwustan.Sterownik nie poradzi na to że wieje, czy ciąg jest za duży... Fajnie jest mieć dobry sterownik, ale lepsze efekty da daremny dwustan z RCK jeśli potrzebny niż sterownik petarda i upierdliwy komin...
tcw Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #67 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Wczoraj wieczorem zamontowalem rck działa elegancko ta klapka przymyka i otwiera, czy to coś da zobaczymy jak na razie temp podajnika od montażu wzrosła do 47 z 41 więc minę mam nie tęga poobserwuje przez weekend ale wygląda na to że mój problem nie zostanie wyeliminowany
krisgie Opublikowano 15 Grudnia 2017 #68 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Myślę że to zbieg okoliczności i nie przez RCK. Nie czytałem całego wątku i nie wiem jaki masz palnik i węgiel. W swoim palniku mam kolano żeliwne a w nim 3 otwory (oddymiające czy jakoś tak) w rurze podajnika, ostatnio je zakleiłem bo może spróbuję pelletu i bałem się cofki. Z temp podajnika nie miałem specjalnego problemu ale po zaklejeniu mi spadła, obecnie 32-35C. Te otwory mają też chyba zapobiegać wygasaniu w długim podtrzymaniu wiec trzeba mieć świadomość jakbyś chciał je zaklejać. Ale długie podtrzymania chyba w zimie Ci nie grożą ;) .
tcw Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #69 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Nie to że składam na rck może i zbieg okoliczności ale liczyłem że skoro ustabiluje ciąg to właśnie w podtrzymaniu uspokoi się palenisko ,u mnie podtrzymanie to godzina a z podgonieniem do zadanej z 10-15 minut się schodzi na tym weglu,no chyba że załączy wodę , zresztą zimy nie widać
krisgie Opublikowano 15 Grudnia 2017 #70 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Przez godzinę Ci nie wygaśnie, miałem na myśli grzanie wody w lecie i np 5 godz podtrzymania. RCK stabilizuje ciąg ale nie zatyka komina :D . Zawsze jakiś ciąg będzie. Na ile ustawiłeś ten RCK?
tcw Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor #71 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Poza sezonem mam pompę ciepła do wody a ogólnie to nie bardzo sobie wyobrażam palenie groszkiem , nastawiłem na 20 piec a w instrukcji zalecają 20_30
Dancych Opublikowano 16 Grudnia 2017 #72 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Ja tez mialem problem z przesypywaniem wegla z jednej strony retorty. W zasadzie to byl mial ktory zatyka kanaly powietrzne po przeciwleglej stronie od podajnika. Raz ze to wina opalu, dwa ze po sezonie zmniejsze kanaly nadmuchowe od strony podajnika zeby lepiej dmuchalo na druga strone. Na obecna chwile i ku mojemu zdziwieniu pomoglo polozenie cegly szamotowej na koronie palnika po stronie po ktorej nastepowal przesyp. Myslalem ze bedzie sie popiol sklejal ale proszek przesypuje sie przodem i tylem do popielnik a wegiel spietrza sie i spala mniej wiecej na srodku. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Animus Opublikowano 16 Grudnia 2017 #73 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Wczoraj wieczorem zamontowalem rck działa elegancko ta klapka przymyka i otwiera, czy to coś da zobaczymy jak na razie temp podajnika od montażu wzrosła do 47 z 41 więc minę mam nie tęga poobserwuje przez weekend ale wygląda na to że mój problem nie zostanie wyeliminowany Paliłeś mokrym węglem, ślimak oraz ścianki podajnika wytarły się trochę, jest szerzej, powstał większy luz, suchy węgiel nie okleja ślimaka i ścianek rury, teraz powietrze łatwiej przedostaje się do palnika. Suchy ekogroszek na malej mocy to trzeba mieć nowy szczelny podajnik. Możesz też mieć nieszczelności, na uszczelce klapy i na połączeniu kosza z podajnikiem. Na teraz w takim podajniku to masz za mało podziarna w tym suchym węglu, .w dodatku duży kocioł, duży palnik, suche mocne paliwo i sezon przejściowy. Kocioł stoi i się nudzi, podłącz jeszcze dom sąsiadów, albo dokup miału i dosypuj 1-2 worki do zasobnika razem z ekogrochem.
1mps Opublikowano 28 Lutego 2018 #74 Opublikowano 28 Lutego 2018 Ja palę groszkiem Jankowice 28Mj w PID. Też mocne paliwo i wielu dziwi się, że w ogóle się to spala w Ekoenergii. No spala się, ale max obroty wentylatora to 1620 obr/min, max wentylator roboczy 33, min przerwa w podawaniu 50 sek, max przerwa w podawaniu 60 sek. min czas podawania 1 sek, max czas podawania 5 sek. Przy dzisiejszym porywistym wietrze temperatura podajnika 29 stopni. Miewałem też 42 stopnie na podajniku ale odkąd dbam o szczelność klapy, doładowuję zbiornik jak opróżni się do połowy i przymykam czopuch przy silnych wiatrach-sytuacja z temp. podajnika się unormowała. No i nie zalepiałem szczelin korony palnika a jedynie okrągłe otwory u góry od strony ślimaka. W ten sposób powietrze w wystarczającej ilości trafia na złoże i węgiel spala się przyzwoicie na całej powierzchni choć bywają spieki z popiołu. Przyznam próbowałem, zaczyna się to sprawdzać, ale mam pytanie o pozostałe 2 parametry tj. min. obroty wentylatora...? i min.wentylator roboczy....?
Lorlen Opublikowano 1 Marca 2018 #75 Opublikowano 1 Marca 2018 Minimalne obroty wentylatora 600, minimalny wentylator roboczy 20.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.