Darek21 Opublikowano 1 Listopada 2017 #1 Opublikowano 1 Listopada 2017 Witam Zakupiłem do kotła palnik Kipi 16Kw pracuje już drugi dzień :) . Zastanawiałem się jak precyzyjnie ustawić spalanie pelletu i wymyśliłem bardzo prostą i niedrogą metodę. Potrzeba tylko miernika uniwersalnego z termoparą do pomiaru temperatury ( taką na kabelku). Sondę umieściłem w komorze spalania , oczywiście nie w płomieniu tylko w okolicach drzwiczek tak żeby nie dotykał ścianek kotła tylko wisiał swobodnie w powietrzu. kabelek jest bardzo cienki i można delikatnie zamkną drzwiczki z palnikiem. Wyszedłem z założenia że spalanie jest idealne kiedy w komorze jest najwyższa temperatura dla poszczególnych mocy i tak wyregulowałem. Wczoraj regulowałem dmuchawę zwracając uwagę na żeby osiągnąć 100 % płomienia w rezultacie dla pełnej mocy miałem spaliny ok 120 stopni.. Dziś się przekonałem że nie jest to najlepszy sposób. Po regulacji temperatura spalin wzrosła o około 30 stopni. Cytuj
tomtomek Opublikowano 1 Listopada 2017 #2 Opublikowano 1 Listopada 2017 A co to ma wspólnego z sondą lambda? Cytuj
Darek21 Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) Jak w tytule :unsure: i wg mnie wcale nie gorsza. Edytowane 1 Listopada 2017 przez Darek21 Cytuj
tomtomek Opublikowano 1 Listopada 2017 #4 Opublikowano 1 Listopada 2017 Sonda lambda mierzy zawartość tlenu w spalinach, a termopara temperaturę - jakoś nie widzę podobieństwa i zamienności stosowania ;) Cytuj
Darek21 Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) Zgadza się a o czym świadczy optymalna zawartość tlenu w spalinach? I co się wtedy stanie z temperaturą ? Edytowane 1 Listopada 2017 przez Darek21 Cytuj
krisgie Opublikowano 1 Listopada 2017 #6 Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) Żeby to miało jakiś sens to termoparę trzeba umieścić w odpowiednim miejscu by nie wychładzała go dmuchawa, odczytu nie fałszował deflektor itp.. Takie rozwiązanie ma SAS (czujnik żaru) ale to za mało bo przydał by się jeszcze ciepłomierz :D . Edit. Właśnie doczytałem ze chodzi o pellet, więc nie wszystko co napisałem może być prawdą dla palletu i tego palnika ;) Edytowane 1 Listopada 2017 przez krisgie Cytuj
Darek21 Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 1 Listopada 2017 A jak na deflektorze będzie wyższa temperatura to źle ? Cytuj
esselite Opublikowano 1 Listopada 2017 #8 Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) W dniu 1.11.2017 o 21:59, Darek21 napisał(a): Zgadza się a o czym świadczy optymalna zawartość tlenu w spalinach? I co się wtedy stanie z temperaturą ?A ile to jest optymalna zawartość tlenu w spalin ach wg tego czujnika tlenu jaki montowales i skąd wiesz że jest optymalna? Najwyższe temperatury to są jak jest dużo tlenu w motoryzacji to tak działa, a w piecu dlaczego ma działać inaczej?Optymalna ilość tlenu powoduje najbardziej efektywne spalanie, ale to nie oznacza najwyższej temperatury. Edytowane 1 Listopada 2017 przez esselite Cytuj
Darek21 Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor #9 Opublikowano 1 Listopada 2017 Przy optymalnej zawartości tlenu temperatura spalania będzie najwyższą. Cytuj
Darek21 Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor #10 Opublikowano 1 Listopada 2017 Przy optymalnej zawartości tlenu temperatura spalania będzie najwyższą. Cytuj
Darek21 Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 1 Listopada 2017 W motoryzacji to też tak nie jest teraz każdy silnik posiada sondę lambda. Cytuj
krisgie Opublikowano 1 Listopada 2017 #12 Opublikowano 1 Listopada 2017 W dniu 1.11.2017 o 22:27, Darek21 napisał(a): A jak na deflektorze będzie wyższa temperatura to źle ? Chcesz ustawić odpowiednie spalanie by ciepła było jak najwięcej a zużycie opału jak najmniejsze. Wiec wszystko co może fałszować odczyt będzie złe dla końcowych ustawień. Cytuj
esselite Opublikowano 1 Listopada 2017 #13 Opublikowano 1 Listopada 2017 W dniu 1.11.2017 o 22:33, Darek21 napisał(a): Przy optymalnej zawartości tlenu temperatura spalania będzie najwyższą.Nieprawda. W samochodach jeżdżących na ubogiej mieszance, czyli spaliny bogate w tlen, mają wypalane gniazda zaworowe z powodu zbyt wysokiej temperatury spalania, dlatego mierzy optymalizuje się skład mieszanki paliwowo powietrznej aby tego unikać. Cytuj
Darek21 Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor #14 Opublikowano 1 Listopada 2017 Jak kolega ma gniazda w kotle to rzeczywiście lepiej nie podnosić temperatury spalania. Cytuj
Duck Opublikowano 1 Listopada 2017 #15 Opublikowano 1 Listopada 2017 Mam taką sondę - wskaźnik dla ubogich, czy można prosić o wskazanie która wersja spalania wg trzech parametrów temp. spalin -niebieski, temp. CO-czerwony, i tlen - zielony na tych wykresach jest właściwsza. Cytuj
esselite Opublikowano 1 Listopada 2017 #16 Opublikowano 1 Listopada 2017 No jeszcze raz zapytam przy jakim wskazaniu sondy uważasz temperaturę za najwyższą? Cytuj
sambor Opublikowano 1 Listopada 2017 #17 Opublikowano 1 Listopada 2017 W dniu 1.11.2017 o 22:50, Duck napisał(a): Mam taką sondę - Na wykresach brak jest podziałek dla pomiarów, choć na "oko" lepszy jest prawy wykres. Cytuj
Duck Opublikowano 2 Listopada 2017 #18 Opublikowano 2 Listopada 2017 (edytowane) Trochę kiepsko widać, ale z boku są wyskalowane osie dla parametrów i trzecia od prawej to zielona od tlenu. Edytowane 2 Listopada 2017 przez Duck Cytuj
sambor Opublikowano 2 Listopada 2017 #19 Opublikowano 2 Listopada 2017 To nadal prawy wykres, na lewym jest za mało tlenu Temat sondy lambda był poruszany na forum wielokrotnie np tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11959-kociol-wlasnego-pomyslu/page-11?& od postu 210 1 Cytuj
sambor Opublikowano 6 Listopada 2017 #20 Opublikowano 6 Listopada 2017 Wczoraj pomierzyłem tlen w spalinach kotła na pellet - oscylował 7,5 - 9% Cytuj
Darek21 Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor #21 Opublikowano 6 Listopada 2017 Mistrzu Samborze :) Prosimy o szczegóły jak było mierzone. Cytuj
Duck Opublikowano 6 Listopada 2017 #22 Opublikowano 6 Listopada 2017 A ja poszedłem za Twoją sugestią i teraz tak wygląda poziom tlenu na mojej sondzie dla ubogich. Cytuj
Darek21 Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor #23 Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) A ja doszedłem do wniosku że palnik najlepiej pracuje na mocy maksymalnej , wykorzystałem że mam staroświecki obieg o dużej pojemności , ustawiłem temperaturę maksymalną na 65 histerezę na 20 i obserwuję. Wygląda obiecująco ;) I jeszcze jakbym tej pary z komina nie widział to bym był zadowolony. Edytowane 6 Listopada 2017 przez Darek21 Cytuj
sambor Opublikowano 6 Listopada 2017 #24 Opublikowano 6 Listopada 2017 W dniu 6.11.2017 o 19:21, Darek21 napisał(a): Prosimy o szczegóły jak było mierzone. Sondą lambda o znanej charakterystyce , kocioł nagrzany do 65C, temp spalin 150C, Pomiar Metexem 46XX- na zakresie 200mV, 4 miejsca po przecinku. Sonda poprzednio była sprawdzana z analizatorem spalin, wskazania były prawie identyczne- mniej niż 10% różnicy w interesującym zakresie. Do palnika paliwo jest podawane porcjami i poziom tlenu ( napięcie) faluje w zależności od fazy spalania takiej porcji Mam pytanie do kolegi Duck - jak robisz rejestrację tych wyników. Cytuj
Duck Opublikowano 6 Listopada 2017 #25 Opublikowano 6 Listopada 2017 Za pomocą darmowej SCADA - IGSS50Free i PLC Frisko, oczywiście 2s próbkowanie wnosi kolejne niedokładności, ale poglądowo da się wytrzymać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi