Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

Pawel24ng

Rekomendowane odpowiedzi

@Kazio321 masz na uwadze że ustawienia min i max wentylator roboczy przy włączonym hallotronie nie mają wpływu na pracę wentylatora i odwrotnie przy wyłączonym hallotronie min i max obroty nie biorą udziału w regulacji pracy wentylatora tylko ustawienia wentylatora roboczego.

@Darekgra ja wiem o ty i ustawiam to w menu serwis ;) 

Edytowane przez Kazio321

@Kazio321ja tak tylko dla przypomnienia bo często ludzie o tym zapominają i zdażają się porady czy to na forach czy na YT zmiany min max went roboczego dla polepszenia pracy wentylatora pracującego pod kontrolą hallotronu w pid. :)

Edytowane przez Darekgra

@Darekgra jak oglądam te filmy na yt to aż mnie brzuch boli ze śmiechu :D

Edytowane przez Kazio321

W dniu 13.01.2020 o 00:44, Kazio321 napisał:

Moim zdanie to trzeba PID ustawić wyślij aktualne ustawienia zobaczymy co da się zrobić. Ustawienia maja być wszystkie nawet z zadaną CWU i jej histereza. 2 pytanie to czy masz otwarte Dolne drzwiczki. 

Witam.

Drzwiczki sa zamkniete.

Ponizej wklejam komplet moich ustawien.

Jesli wedlug Was cos powinno byc inaczej ustawione  albo nawet nieco skorygowane to prosba o info, chetnie potestuje.

Dodam, ze wiekszosc ustawien jest albo domyslnych albo to co ustawil hydraulik.

Metoda prob i bledow modyfikuje dany parametr i jesli cos jest widocznie nie tak, to wracam do poprzednich ustawien.

Pozdrawiam

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

Hehe, zaczelo sie od tego ze przegrzewal mi sie podajnik.

Na jednym ze zdjec wrzucilem zdjecie nadtopionego miejsca.

Na szczescie problem ustapil bo idac za porada, wyczyscilem palnik oraz zdjalem tylna obudowe podajnika.

Szukajac rozwiazania chyba przeholowalem z ustawieniami, bo najprawdopodobniej zmienilem cos, o czym zapomnialem przywrocic, bo kociol teraz strasznie powoli sie nagrzewa.

Teraz zazwyczaj pracuje w okolicy 42-45 stopni.

Jasnosc ognia tez spadla i nie mogla przebic 200, a wnetrze pieca i drzwiczki wygladaly jakbym pomalowal je czarna farba.

Za porada, wylaczylem hallotron i piec stopniowo sie wybiela a jasnosc skoczyla do ok 2000-2500.

Niestety, nie wolynelo to na szybkosc nagrzewania sie CO.

Czytajac fora to widze, ze u innych CO osiaga zadana temp w 15-20 minut.

Wczesniej temp CO tez rosla bardzo wolno, ale jednak dochodzila predzej czy pozniej chociaz do 55 stopni, a czasem i zadana 65 stopni, a wczoraj jak piec sie odpalil ok 17:00 to pokoj dogrzal (0,3 stopnia histerezy) ok 21:00, a temp CO dobila do 47 stopni.

Zasugerowales bledne ustawienia i poprosiles o komplet ustawien :-) 

Hmm. Trochę namieszane masz. 

Spróbuj tak 

Mini czas podawania 2sek

Max czas podawania 4sek

Mini wiatrak roboczy 15%

Max wiatrak roboczy 34%

Mini obroty wiatraka 350

Max obroty wiatraka 1100

Haltron włączony 

Funkcja przepływu włączona. 

Temp spalin 140stopni 

2 sprawa to tak jeżeli masz tak mało ustawiona temperaturę CWU i tylko 5 histerezy to kocioł nigdy nie dobije Ci do zadanej, tak samo jest z regulatorem pokojowym. Jak steruję kotlem wlacz/wyłącz. CWU ustaw na 55stopni histeria 10stopni. Sterownik widzi że brakuje mu 2 stopnie do zadanej CWU to już słabiej podaję i dmucha żeby zbyt mocno nie podbiła temp. 

A co do sterowania regulatorem to jest tak że niczym kocioł się będzie dogrzewal to regulator wyślę sygnał że dogrzane pomieszczenia i go wyłączy 

Edytowane przez Kazio321
  • Zgadzam się 1

W takim razie masz złe ustawienia przewidziane przez producenta do tego kotła.

Wejdź w kod serwisowy 5164 tam wybierz swój rodzaj kotła a następnie moc. Spowoduje to reset do ustawień fabrycznych nastaw serwisowych dla danego rodzaju i mocy palnika przewidzianych dla danego kotła.

A największy błąd powyższych ustawień to impulsy obrotów tam powinno być dwa.

Edytowane przez Darekgra

W zeszlym tygodniu tam bylem.na prosbe technika z SASa.

Co prawda oba parametry mialem.poprawnie ustawione, ale mino to, wybralem je jeszcze raz.

Czesc ustawien zostalo przywrocone do ustawien domyslnych.

Ale kilka zostalo.

Pytanie, czy wszystko powinno sie ztesetowac czy nie.

Bo taki sam efekt mialem jak recznie wybieralem z menu reset ustawien.

Zmienilem Impuls obrotow na "2".

Np wyjściowe parametry podawania to min 1 sek a max 3 sek.

Darek kod to 5162. I tak masz racje nominalnie mini czas podawania to 1sek a max to 3 sek 

@Haiden dla pewności weź zainstaluj jeszcze raz oprogramowanie sterownika.

I zostaw ustawienia serwisowe na kilka godzin bez ingerencji aby zobaczyć co i jak.

Startowe to:

Czas podawania minimalny 1s i maksymalny 3 s. I tego bym nie ruszał.

Standardowo jest bardzo mała rozpiętość czasu przerwy w podawaniu, można spróbować podnieść maksymalny czas przerwy do 22 lub 25 sekund.

Należy też zwrócić uwagę na max temperatury spalin mam wrażenie że ustawienie standardowe mocno ogranicza modulację więc można dla testu podnieść ja do 250 stopni.

Zaznaczam że te wartości nie będą odpowiednie dla wszystkich kotłowni.

Ok, rano wrzuce jeszcze raz soft, bo dla testu zwiekszylem temp zadana w pokoju aby potestowac Wasze sugestie i piec znow zaszedl czarna wartwa sadzy a CO nie osiagnal temp nawet 48 stopni.

Zastanawiam sie jeszcze, czy nie wgrac starszej wersji, o ile jest taka mozliwosc.

Dodatkowo, dajcie znac czy po wgraniu od nowa softu wszystko powinno sie przywrocic domyslne czy jakies dane nadal beda nieruszone?

Pytam bo jak wczesniej wspomnialem na rozne sposoby chcialem przywrocic ustawienia fabryczne ale zawsze cos zostawalo.

Bo jesli tak byc nie powinno, to moze mam trefny sterownik ST-555P.

Aktualizacja bezwzględnie powinna wszystko resetować do parametrów startowych.

Daj zdjęcie tej sadzy oraz zdjęcie ekranu serwisowego (obu zakładek tego ekranu) ogólnie jak masz zimny kociołek to nic dziwnego że pojawia się sadza.

Niby już powoli robi się biało, ale jakby nie dokońca. Moim skromnym zdaniem mało tleno dla dawki pelletu dlatego kopci. 

Tu jest jeszcze inny problem no i parametry w sterowniku zwłaszcza dmuchawy są mega rozjechane.

Ale jest akcja działamy. :)

@Darekgra tak są inne parametry które nie pomagają w prawidłowym spalaniu np. 1Temperatura CWU (37stopni) kocioł nie zdąży dobić do 50stopni bo CWU zgłosi że dogrzane dlatego wyłączy kocioł.(jesli nie używasz CWU jeszcze to ten parametr pominąć)

2 Jeśli kocioł jest sterowany regulatorem pokojowym(włącz/wyłącz) i masz ustawiona na nim niska histereze np. 0.5stopnia to też kocioł może nie dobija do zadanej temperatury.

3 sprawa to jak wygląda twój popiół, sa jakieś spieki/niedopalony pellet? To też da nam jakiś kierunek do dobrego ustawienia. I jakim pelletem palisz? Ja wcześniej palilem jakiś (no name) to też mi smolił kocioł mimo tych ustawień co mam. Zmieniłem pellet i jest teraz bajka :D W tym wcześniejszym było dużo lepiszczy które strasznie smoliły. 

Edytowane przez Kazio321

Tam był zawór 4d ze źle ustawioną przesłoną oraz siłownik kręcił odwrotnie niż powinien. Do tego wygaszanie kotła z pokojówki  która jest w pomieszczeniu z podłogówka a podłogówka jest ma zawoże trzydrogowym termostatycznym, co powodowało wystudzenie kotła nawet do 30 stopni, a następstwo to skropliny na wymienniku oraz powrót na poziomie 30 stopni.

Dodatkowo kompletnie z d.... Obroty wentylatora, no i nie wiem dlaczego spaliny idą dość wysoko nawet do 180 przy pracy na 100% a temperatura max była ustawiona na 150 stopni co powodowało duszenie kotła już przy 100 stopniach aby nie przekroczył maxa skutek to nierozwijanie odpowiedniej mocy.

Edytowane przez Darekgra