Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dopiero co ją bardziej rozwarłem ale różnica taka na pierwszy rzut oka że jest słabszy plomień i bardzie rzuca jakby iskrami także nie wiem czy nie wrócę do mniejszego..

Opublikowano
2 godziny temu, searcher888 napisał:

Ja nie korzystam, nic na ten temat nie wiem....emoji2.png

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Z cały szacunkiem, ale co wnosi Twoja odpowiedź? Ja jak nie wiem, to nie wypowiadam się.

Opublikowano (edytowane)

Próbowalem dziś uruchomić modem ,bo oczywiscie nie zostal podłaczony i uruchomiony  przez instalatora ...robilem wszystko jak w instrukcji ..sieć wifi sie pojawia ,co prawda o innej nazwie niż w instrukcji bo nie MEDIABORD 200 ,tylko " HT connect " , ale .niestety nie mogę sie połaczyć z tą siecią wysyłana przez modem  ..."system windows nie moze połączyć się z tą siecią " ....mimo że próbowałem kilka razy na rózne sposoby ,to nic z tego.Może ktoś coś podpowie ?

Edytowane przez munior
Opublikowano (edytowane)

@Saabik

"

[quoteWitam

Na zdjęciu płomień wydaje się, że jest bardzo jasny więc sugeruje to nadmiar powietrza. Jeżeli masz możliwość to zdejmij osłonę palnika. Po d osłona jest wentylator, który ma swoją przysłonę. Przysłona powinna zasłaniać połowę otworów pozostawionych na wentylatorze (są pozostawione dwa trójkąty to powinny być w połowie zasłonięte). Ważne jest, aby dobrze dokręcić nakrętkę motylkową na przysłonie (aby przysłona się nie przekręciła samoistnie).[/quote]

To z innego forum zaczerpnieta info, ja u siebie mam 50/50

Edytowane przez lelusz
ad
Opublikowano

Do spec237

Sterowanie Pogodowe ma taki plus ze szybciej reaguje na zmianę pogody (temperatura na zewnątrz) w dzień mam +10 to zawór miesza na 40'C  jak w nocy spadnie np do 0'C to bedzie mieszał na 45'C

jakie mają być ustawienia to chyba indywidualnie trzeba zrobić

ja mam +10  40'C /  -10  50'C / teoretycznie wygląda to tak ze co stopień temperatury na zewnątrz zmienia sie o 0,5'C temperatura na zaworze trójdrożnym

Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie czy na tym kotle koniecznie trzeba mieć ustawioną temperaturę 70 stopni. Ja mam nastawione 65 stopni i dla mnie jest to nastawa idealna. Tym bardziej, że piec przeciąga mi temperaturę o około 10 stopni i niestety rady na to nie ma, zawsze kończy pracy z temperaturą około 75 stopni. Spotkałam się jednak z opiniami, że te 5 stopni różnicy ma ogromne znaczenie dla pieca i że nastawą kotła 65 stopni mogę go popsuć. Dodam, że temperatura powrotu to 55 stopni i raczej utrzymuje się ona w tej granicy. Czasem przy dogrzaniu wody czy dłuższym postoju lekko spadnie ale raczej nigdy poniżej 50 stopni. Tylko podczas rozpalania gdy kocioł się schłodzi i rozpala na nowo temperatury mi spadają na około 35-40 stopni ale to podobno normalne. Stąd moje pytanie czy ktoś ma nastawione na kotle 65 stopni i nic się mu z kotłem nie dzieje ?? Albo czy taką nastawą na serio doprowadzę mój nowy piec do szybkiej korozji ???

Opublikowano

Zalecane minimum to 65stopni przez producentów kotłów..pozdro

Opublikowano

Jak u Was pracuje zawór 3D tzn z jaką odchyłką zadanej temperatury? Idealnie nie bedzie trzymał wiadomo bezwładność, u mnie 5 stopni w jedną i drugą stronę.

Gość Visitor1230
Opublikowano

To za duzo. Mam co prawda 4 D. Pracuje z nieczuloscia 0,2 stopnia. Ale zeby to uzyskac trzeba dobrac odpowiednio krzywa pogodowa.

Opublikowano

U mnie może to wynika, że mam ustawione obniżenie temp zaworu od termostatu o 5 stopni, pompa zaworu pracuje cały czas a po osiągnieciu obniża temp o te 5 stopni , niemniej jednak jak temp w pokoju jest niższa od wymaganej toowinien zawór pracuje na temp zadanej i powinien trzymać temp a tak nie jest. Sprawdzę jeszcze jak pracuje gdy dam wyłączenie pompy zaworu od termostatu.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, spec237 napisał:

U mnie może to wynika, że mam ustawione obniżenie temp zaworu od termostatu o 5 stopni, pompa zaworu pracuje cały czas a po osiągnieciu obniża temp o te 5 stopni , niemniej jednak jak temp w pokoju jest niższa od wymaganej toowinien zawór pracuje na temp zadanej i powinien trzymać temp a tak nie jest.

Przy pracy z termostatem pokojowym ,temp zadana na zaworze jest obniżona o tyle o ile ustawiłeś obnizenie od termostatu . Czyli jak na regulatorze pokojowym masz osiągniętą temp ,to na zaworze zawsze temp bedzie o te 5 stopni niższa  niż ustawiona .U mnie ustawione podobnie  ...czyli zadana temp na zaworze 40 ,na regulatorze pokojowym ustawione 21,5 stopnia z histerezą 0,5 stopnia ,i puki temp nie przekroczy tych 21,5  ,na instalację idzie zadana 40 stopni ...jak na regulatorze pokojowym temp osiągnie 22 stopnie ,to temp zostaje obnizona o te 5 stopni ,czyli 35 ...i puki na regulatorze temp nie spadnie  do 21 stopni ,to te 35 stopni bedzie cały czas .U mnie działa to dość dokładnie w zasadzie co do stopnia ".Zakłócenia" ustawionej temp  na zaworze zawsze bedą kiedy kocioł się rozgrzewa  i kiedy dochodzą   jakieś dodatkowe odbiory ciepła ...np ładowanie CWU ...wtedy temp na powrocie dość szybko  spada i zawór ciągle "reguluje " ...przy stabilnej pracy jak nie ma żadnych dodatkowych odbiorów ciepła z kotła ,temp na zaworze powinna być  dokładnie taka jaką ustawimy  ...przynajmniej u mnie tak jest.A apropo zadanej temp kotła 65 stopni to jak najbardziej prawidłowa ..."przeciąganie " temp na kotle oczywiscie też jak najbardziej pożądane   ,bo dlużej kocioł bedzie w "postoju " i rzadziej będzie się odpalał .W instalacjach "zamknietych " pewnie rośnie wtedy cisnienie ,ale  u mnie nie ma z tym problemu bo instalacja "otwarta " i cisnienie w instalacji ok 0,8 bara praktycznie zawsze stoi w miejscu

Edytowane przez munior
Opublikowano

W sterowniku HT900 w menu serwisowym dla zaworu 3D sa rózne parametry takie jak;

czas pełnego otwarcia zaworu

czas odczytu temp i jakies tam jeszcze ktorych nie pamiętam.

Pewnie te ustawienia maja decydujący wpływ na prace zaworu i na jego bezwładnośc. Kol Munior możesz podac co tam masz u siebie wpisane? O ile masz kocił Heiztechnik ze sterownikiem HT 900 bo w innych bedzie inaczej.

Opublikowano (edytowane)

Kocioł i sterownik mam oczywiscie taki jak w temacie .U mnie ustawienia zaworu są i były takie od pocżatku  : czas pełnego otwarcia 120s ,czas oczekiwania na pomiar 20s ,postój powyżej nastaw 1stopień ,zakres pracy powyżej nastawy 5 stopni .O ile będziesz miał tak samo to jest to pewnie  ustawione "fabrycznie "  i nie ma co tam "grzebać "

Edytowane przez munior
Opublikowano
W dniu 12.11.2018 o 23:14, munior napisał:

Próbowalem dziś uruchomić modem ,bo oczywiscie nie zostal podłaczony i uruchomiony  przez instalatora ...robilem wszystko jak w instrukcji ..sieć wifi sie pojawia ,co prawda o innej nazwie niż w instrukcji bo nie MEDIABORD 200 ,tylko " HT connect " , ale .niestety nie mogę sie połaczyć z tą siecią wysyłana przez modem  ..."system windows nie moze połączyć się z tą siecią " ....mimo że próbowałem kilka razy na rózne sposoby ,to nic z tego.Może ktoś coś podpowie ?

Udało Ci sie połączyć z siecią modem ?

Opublikowano (edytowane)

Po wielokrotnych bezskutecznych próbach uruchomienia i kontakcie z serwisem producenta modułu  ,modem został wysłany do  naprawy.Ewidentnie nie tworzył sieci   wi fi ...pokazała się na kilka sekund po wlaczeniu i znikła wiecej się nie pokazując

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.11.2018 o 19:21, searcher888 napisał:

A zatem nie robisz wg instrukcji.....wciśnij przycisk setup na module ,zacznie mrugać dioda ....następnie w kompie lub tel znajdź sieć wifi o nazwie modułu np htconect i połącz się z tą siecią ...potem wpisz adres w przeglądarce który znasz 192.168 itd... następnie znajdz i wybierz w panelu konfiguracji modułu swoją sieć wifi i zaloguj do niej wpisując hasło swojej sieci wifi(jeśli łączysz się z wifi ) następnie zakończ konfigurację nacisnij setup na module ...jeśli jest ok obie diody na module powinny świecić ciągle...reszta to aplikacja lub strona do zarządzania...pozdro....

Ja się łączę telefonem na wifi z modułem ok, ale po wpisaniu adresu 192.168... w przeglądarce nie łączy się i jest przekroczenie czasu...

Edytowane przez saabik
Opublikowano

A jaki adres wpisujesz w przeglądarce???

Opublikowano

Adres który wpisujesz jest adresem bramy sieci wifi modulu. Ten adres sprawdzisz we właściwościach sieci wifi z którą masz połączenie w tym przypadku będzie to adres bramy modułu .u mnie jest to adres 192.168.4.1