piotrkierys Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor #101 Opublikowano 5 Lutego 2018 A musi byc taki odpowietrznik automatyczny zamontowany bojler jest poziomy i zasilanie do bojlera dam z lekkim spadkiem czyli powinnien sie sam odpowietrzac przez zbiornik wyrownawczym ,ewetualnie zamontuje odpowietrznik reczny , czy musze przenieść pompe na zasilanie Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj
odpowietrznik Opublikowano 5 Lutego 2018 #102 Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) Lepiej było zrobić wg schematu jak w załączniku.Nie wiem czy wg.twojego schematu nie będzie sytuacji że obie pompy będą pracować w szeregu.Po drugie jeżeli kocioł ma być w układzie otwartym to przy pompie na powrocie(tej przy VTC) naczynie powinno być teoretycznie nad najwyższym grzejnikiem 0,7m x wys.podnoszenia pompy czyli przy 40-tce 2,8m Edytowane 5 Lutego 2018 przez odpowietrznik Cytuj
piotrkierys Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor #103 Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) Juz teraz mam tak zrobione mam zawor vtc55 to juz bym zostal przy tym schemacie co mam zbiornik wyruwnawczy bedzie w najwyższym punkcie ponad 2,8m wyzej o najwyższego grzejnika ,a za każdą pompa mam zalozony zawor zwrotny Wcześniejszych wontkach ustaliliśmy ze zrobue tak jak mam teraz Tylo ze troszke inaczej ,dlatego proszę was o rade co moge tu poprawic Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Lutego 2018 przez piotrkierys Cytuj
piotrkierys Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor #104 Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) Doradzi mi ktos czy to co juz zrobilem jest dobrze zrobione ewetualnie drobne poprawki czy całkowicie do rozebrania ale nie chcial bym sue juz naciągnąć na wieksze koszta Prosze was o rade Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Lutego 2018 przez piotrkierys Cytuj
odpowietrznik Opublikowano 5 Lutego 2018 #105 Opublikowano 5 Lutego 2018 Skorzystaj z sugestii Digiego czyli przenieś pompę na zasilanie CWU i wstaw odpowietrznik automatyczny na zasilaniu wężownicy zasobnika. Cytuj
piotrkierys Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor #106 Opublikowano 5 Lutego 2018 Ok dzieki za pomoc to tak przerobie jescze niema duzo pracy zeby tylko bylo wszystko ok ,dobrze by bylo jak by sie wypowiedział kolega Sambor na temat tej instalacji w sumie to On mi najwięcej doradzal prz tym schemacie Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj
piotrkierys Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #107 Opublikowano 6 Lutego 2018 Mam jescze takie pytanie tem automatyczny odpowietrznik to ma byc zaraz na kolanku (to wlutuje trujnik) czy kilka cm dalej Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj
sambor Opublikowano 6 Lutego 2018 #109 Opublikowano 6 Lutego 2018 Jak wysoko będzie naczynie nad kotłem i resztą instalacji? Cytuj
piotrkierys Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #110 Opublikowano 6 Lutego 2018 8,5m nad kotlem i 3m nad najwyższym grzejnikiem Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj
sambor Opublikowano 6 Lutego 2018 #111 Opublikowano 6 Lutego 2018 To pompę od CW jak koledzy wcześniej radzili trzeba przenieść na zasilanie. Cytuj
piotrkierys Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #112 Opublikowano 6 Lutego 2018 A ta pompa musi byc w pionie tak jak narysował kolega odpowietrznik ,czy moge dac ja w poziomie nad pompa cyrkulacyjna ,bo w pionie to moze mi sie nie zmieści z tymi wszystkimi zaworami Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj
odpowietrznik Opublikowano 6 Lutego 2018 #113 Opublikowano 6 Lutego 2018 (edytowane) Może być w poziomie,nawet po skosie)aby tylko oś wirnika była w poziomie Edytowane 6 Lutego 2018 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
piotrkierys Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #114 Opublikowano 6 Lutego 2018 Ok to powiedzmy ze pompe dam nad pompa cyrkulacujna w poziomie za nia zawor zwrotny i odpowietrznik automatyczny i w tedy bedzie ok Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj
piotrkierys Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor #116 Opublikowano 6 Lutego 2018 Ok dzieki wszystkim za pomoc w sobotę przerobie i podeślę zdjecia czy wszystko ok Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj
piotrkierys Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor #117 Opublikowano 10 Lutego 2018 (edytowane) Witam wszystkich ponownie ,dzisiaj poprawiłem swoja instalacje i nie dało rady wstawić pompy tak jak radził mi Odpowietrznik (brak miejsca) i wstawiłem ja w poziomie Proszę was tera o ocene Pozdrawiam Edytowane 10 Lutego 2018 przez piotrkierys Cytuj
piotrkierys Opublikowano 1 Maja 2018 Autor #118 Opublikowano 1 Maja 2018 Witam Wczoraj mialem troche wolnego czasu to zamontowalem w nowej kotlowni zbiornik C.W.U 120l ,tak to wyglada Jescze tylko kociol zamontowac Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj
odpowietrznik Opublikowano 1 Maja 2018 #119 Opublikowano 1 Maja 2018 (edytowane) Jaki to typ zbiornika CWU? z wężownicą? Edytowane 1 Maja 2018 przez odpowietrznik Cytuj
piotrkierys Opublikowano 1 Maja 2018 Autor #120 Opublikowano 1 Maja 2018 Tak z wezownica taka podwójna z nierdzewki Zbiornik caly tez jest z nierdzewki , zbiornik jest wlasnej roboty Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj
odpowietrznik Opublikowano 1 Maja 2018 #121 Opublikowano 1 Maja 2018 (edytowane) Ja bym takiego u siebie nie montował tylko albo z wężownicą spiralną albo dwupłaszcz.Nawet z podwójną wężownicą to z wydajnością takiego zasobnika nie ma szału ale w końcu nagrzeje bo musi) Edytowane 1 Maja 2018 przez odpowietrznik Cytuj
piotrkierys Opublikowano 1 Maja 2018 Autor #122 Opublikowano 1 Maja 2018 Moze i sie zgadza ze szału z wydajnością niema,ale mam go juz kilka lat moze kiedys go wymienie na cos większego narazie musi byc Ta podwójna wezownica jest zrobiona z rury nierdzewnej 5/4 cala i jak dobrze pamiętam to tam jest takiej rury około 5mb Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj
piotrkierys Opublikowano 22 Maja 2018 Autor #123 Opublikowano 22 Maja 2018 Witam wszystki kociol juz zamontowany w nowej kotlowni Na początek palilem drewnem i wszystko fajnie dziala wszystkie grzejniki w domu cieple Dziekuje wszystkim za pomoc i dobre rady Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj
piotrkierys Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor #124 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Witam wszystkich po dłuższej nieobecności . Jak narazie to instalacja dziala bez zarzutu tylko z ochrona powrotu mam problem jest zalozony Zawór temperaturowy VTC511 1" Kvs 9 55°C - ESBE a temperatura powrotu wach sie miedzy 44-50c a na kotle temperatura 60-70stopni Tak ten zawór dziala czy ma caly czas utrzyma powrót na 55c Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj
sambor Opublikowano 9 Stycznia 2019 #125 Opublikowano 9 Stycznia 2019 13 godzin temu, piotrkierys napisał: temperatura powrotu wach sie miedzy 44-50c Gdzie i jak masz ten czujnik zamontowany? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi