Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, chcę uruchomić pracę w harmonogramie, ale coś mi nie wychodzi. Napiszę co robię, a co w tym jest źle ?

W sterowniku kotła ecomax350 wyłączyłem pracę z termostatem pokojowym. Regulator jest wyłączony, w funkcji harmonogram ustawiam poniedziałek na godz 16:30 ciemne pole do godz 23:30. Czekam i nic się nie włącza. Czy ustawienie ciemnego pola  to czas pracy kotła, czy przerwa w pracy ? Pomożecie ?

Opublikowano

O ile pamiętam to przerwa , jasne to praca no i jak włączysz prace na czas to termostatu pokojowego nie trzeba wyłączać , kocioł odpala się sztywno od harmonogramu , nie interesuje go temperatura w pomieszczeniu .

Opublikowano

W tym sterowniku ustawienie pracy wg. harmonogramu jest bardzo niezrozumiałe. Od czego zacząć, czy ustawiać na wyłączonym sterowniku, czy na włączonym podczas pracy kotła ?

Opublikowano

Ja ustawienia harmonogramu robiłem na wyłączonej pracy kotła z poziomu sterownika  termostatu w pokoju przy piecu powinno być podobnie

Opublikowano

Myślę ze nie ma tam nic skomplikowanego , ustawiasz te pola słupki na każdy dzień z osobna , po tym klikasz harmonogram włączony i powinno śmigać , jak Ci się zechce z powrotem pracy od termostatu to klikasz harmonogram wyłączony i tyle , tak somo ustawiasz harmonogram obniżeń nocnych dla cwu czy temperatury zadanej kotła .

Opublikowano (edytowane)

Sterownik (regulator) do sieci jest podłączony, ale praca kotła jest wyłączona, w funkcji harmonogram ustawiam pokrętłem godz od i do (takie ciemne pole). Wychodzę z harmonogramu i niestety nic się nie dzieje, sterownik nie załącza pracy kotła. Co robię źle ?

Po ustawieniu zakresu w funkcji harmonogram klikam okienko włącz i pojawia się "obniżenie nocne" do wyboru : NIE i TAK. Obojętnie co kliknę to nic nie daje.

Edytowane przez alekss
Opublikowano

Jakie obniżenie nocne? czego ? Nie mylisz ty czasem pracy na czas z obniżeniami temperatury kotła ?

Opublikowano (edytowane)

To takie dziwne nazewnictwo programisty tego sterownika. Oprócz tzw. obniżenia nocnego w funkcji harmonogramu istnieje jeszcze inne oddzielne obniżenie nocne dotyczące temperatury kotła.

Zatwierdzeniem pracy harmonogramu jest kliknięcie na tak w obniżeniu nocnym w funkcji harmonogramu. Mylące nazewnictwo, bo ja kocioł chcę wyłączyć akurat w dzień.

Ustawiony zakres czasowy to czas przerwy w pracy ( postój ), tak jak pisał @Kordjano.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Edytowane przez alekss
Opublikowano

Wszystko się zgadza , tylko to co ustawiłeś to kocioł załączy się w nocy .

Opublikowano

Kocioł w tej chwili pracuje, a wyłączy się o g. 6:00 z postojem do g. 19:00. Oczywiście jutro, bo tak ustawiłem na każdy dzień.

Opublikowano

widzę tam postój do 19 30  , znaczy się że ogarnołeś .

Opublikowano

Razem daliśmy radę. Brakuje w tym sterowniku skopiowania zakresu na wszystkie lub inne dni tygodnia, no ale to jest najprostszy sterownik i nie można od niego za dużo wymagać. Ogólnie nie jest aż tak źle.

Przy wszystkich moich ustawieniach kocioł włączony jest u mnie w pracy ciągłej z nadzorem 11 godzin na dobę ( jedno rozpalenie ) i reszta 13 godzin postój. Przy obecnej pogodzie bardzo mnie to zadowala, w razie potrzeby będą korekty.

Praca z harmonogramem uwolni mnie od dwukrotnego codziennego schodzenia do piwnicy  w celu włączenia i wyłączenia kotła.

Opublikowano

Ja mam 850 i też nie ma kopiowania .

Jak ustawiłem ten harmonogram 3 lata temu to do dzisiaj są nic się nie skasowało , choć nie używam go .

Natomiast niedziela się kasuje , nie wiem czemu , co pewien czas musiałem ją ustawiać od nowa . 

Opublikowano

Jak przyjdą mrozy to czas przerwy będę zmieniał, a jak będzie potrzeba to przejdę na pracę bez harmonogramu. Uważam, że harmonogram to bardzo pomocna funkcja, zobaczymy czy jutro o g. 6:00 wejdzie w postój.

Opublikowano

Wejdzie wejdzie ☺️ Ja wolałem prace od termostatu , 

Opublikowano

Witam z racji tego,że trafiłem najprawdopodobniej pellet złej jakości. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników. Mam takie pytanie którym parametrem eliminować takie szyszki które produkuje palnik? Po pewnym czasie dochodzi do zaniku płomienia i nie potrzebnych prób rozpalenia kotła. Poprostu ta szyszka jak na zdjęciu nie jest wstanie sama wylecieć z palnika do popielnika. Pierwsza tona paliła się elegancko.Druga kupiona takie cyrki.Pellet noname sosna ale najprawdopodobniej z piaskiem z tego czytam.Cos trzeba pokombinować z tym oczyszczaniem aby ten spiek poprostu wypadł. Nadmuchy wczoraj dużo zmniejszyłem z ciekawości z 32/30/28 i płomień jest dużo lepszy moim zdaniem. Rotacyjne oczyszczanie było 120 kaloryczność też była 5.0 Tak na logikę to pelletu poprostu powinno sypać mniej i częściej wyrzucać z palnika.Sterownik ecomax860 Pozdrawiam

Screenshot_2022-11-16-08-15-46-060_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2022-11-16-08-16-37-061_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2022-11-16-08-16-27-538_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2022-11-16-08-16-15-566_com.android.chrome.jpg

IMG_20221115_143748.jpg

IMG_20221107_085458.jpg

Opublikowano

Ja miałem to samo przy pellecie z traw, u mnie pomogło mieszanie z innym pelletem i podniesienie parametru 

Ustawienia palnika -> praca -> czas cyklu praca (u mnie jest obecnie 52sekundy) spieki są dalej ale palnik nie jest zasypywany, wydłużają powoli czas i obserwuj parametry płomienia, w końcu trafisz na odpowiedni parametr.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, tablo888 napisał(a):

Witam z racji tego,że trafiłem najprawdopodobniej pellet złej jakości. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników. Mam takie pytanie którym parametrem eliminować takie szyszki które produkuje palnik? Po pewnym czasie dochodzi do zaniku płomienia i nie potrzebnych prób rozpalenia kotła. Poprostu ta szyszka jak na zdjęciu nie jest wstanie sama wylecieć z palnika do popielnika. Pierwsza tona paliła się elegancko.Druga kupiona takie cyrki.Pellet noname sosna ale najprawdopodobniej z piaskiem z tego czytam.Cos trzeba pokombinować z tym oczyszczaniem aby ten spiek poprostu wypadł. Nadmuchy wczoraj dużo zmniejszyłem z ciekawości z 32/30/28 i płomień jest dużo lepszy moim zdaniem. Rotacyjne oczyszczanie było 120 kaloryczność też była 5.0 Tak na logikę to pelletu poprostu powinno sypać mniej i częściej wyrzucać z palnika.Sterownik ecomax860 Pozdrawiam

Screenshot_2022-11-16-08-16-37-061_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2022-11-16-08-16-27-538_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2022-11-16-08-16-15-566_com.android.chrome.jpg

IMG_20221115_143748.jpg

IMG_20221107_085458.jpg

Z menu głównego wejdź w zakładkę "czyszczenie" a w niej będziesz miał dwa parametry czas czyszczenia po którym obowiązkowo palnik będzie się czyścił ale jeśli sposób pracy jest ciągły to ten parametr (jest w godzinach ) należy zmniejszyć natomiast drugi to % czyszczenia / rotacji  - okresowy obrót rusztu palnika ( domyślnie 3 %) odpowiada za  okresowy obrót rusztu i zruszenie paliwa na palniku co nie dopuszcza do powstawania dużych spieków których wentylator nie mógłby wydmuchać , zwiększ go przynajmniej dwukrotnie do np .6 %. Paliwo marne a na dodatek za długo leżakuje be zruszania  na ruszcie stąd powstają duże spieki .

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Witam piec 20kw palnik oczywiście kipi. Wczoraj zwiększyłem czas pracy chyba do 30 sek mam wrażenie ze piec szybciej dobija. A jaki wg was jest odpowiedni czas pracy (podawanie + przerwa)? Pozdrawiam. Ps tylko grzejniki i Cwu bez podłogówki. Pelet dobrej jakości 

Opublikowano
Godzinę temu, mac65 napisał(a):

Z menu głównego wejdź w zakładkę "czyszczenie" a w niej będziesz miał dwa parametry czas czyszczenia po którym obowiązkowo palnik będzie się czyścił ale jeśli sposób pracy jest ciągły to ten parametr (jest w godzinach ) należy zmniejszyć natomiast drugi to % czyszczenia / rotacji  - okresowy obrót rusztu palnika ( domyślnie 3 %) odpowiada za  okresowy obrót rusztu i zruszenie paliwa na palniku co nie dopuszcza do powstawania dużych spieków których wentylator nie mógłby wydmuchać , zwiększ go przynajmniej dwukrotnie do np .6 %. Paliwo marne a na dodatek za długo leżakuje be zruszania  na ruszcie stąd powstają duże spieki .

Tylko że jak ma pellet tak kiepski jak mój to powyżej 7% obrotu "rozgarniało" żar i następna porcja pelletu nie chciała się zapalić i płomień też malał.

Niestety z kiepskim pelletem jest tak że kocioł wymaga wypicia kilku kaw przy nim żeby jakoś to szło, dlatego nikt tu z forum nie poda ci "złotych ustawień", wszytko jest indywidualne w zależności od wielu czynników ale zawsze to jakiś punkt zaczepienia.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Wiem,że do ustawień sam muszę dojść.Tutaj ewidentnie jest winny pellet pomimo wyglądu super to pali się dramat 😕 Jakoś to spalić muszę niestety. Tutaj ta szyszka jak by wypadła szybciej to by wszystko było dobrze.Najbardziej to interesują Mnie te parametry czyszczenia bo chyba tutaj jest problem z ustawieniami. Miałem naprawdę różne pellety od a1 po lokalne i nigdy takich cyrków nie było. Pozdrawiam

Opublikowano

Rozumiem że pellet przeważyłeś ? Bo od tego trzeba zacząć, jaka Ci wyszła waga tego pelletu w 6 minutowym teście ?

Opublikowano
W dniu 16.11.2022 o 08:24, tablo888 napisał(a):

Wyszlo Ci w tescie prawie 3 kg pelletu?

Opublikowano

Dokładnie 2720g w teście który trwa 6minut.

2 godziny temu, palacz66 napisał(a):

Wyszlo Ci w tescie prawie 3 kg pelletu?

Tak dokładnie 2700g na 6min.

Opublikowano

@tablo888i jak sytuacja? Wez na probe inny pelet sosnowy i bedzie wszystko jasne. Bo ten najwidoczniej jak widac po zdjeciach sie nie nadaje.