Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo jednoznacznie nie da się ot tak powiedzieć , każda instalacja jest inna ,oczekiwania użytkownika też .

a fl czy standard to kwestia upodobań , jakiegoś spektakularnego zużycia pelletu pomiędzy jednym a drugim nie ma , na to składa się wiele innych czynników , choćby jak u kolegi powyżej gdzie palnik ma kiepski płomień .

Opublikowano

Ok narazie dogrzewam klimatyzacjami ale niedługo trzeba będzie ogrzewanie odpalić i zacząć zabawę z ustawieniami

A czy sterownik pieca ecoMax 860P3-C Touch ma coś takiego jak pamięć ustawienia daty i godziny bo u mnie po wyłączeniu z prądu gubi ustawienia 

Opublikowano

U mnie jak na krótko wyłączę to nic się nie dzieje ,jak na dłuższy okres to czas trzeba korygować sterownik 850 p2c 

Opublikowano

Czy były dziurki zarośnięte ? Jaka jest jasność płomienia na tym zdjeciu na dole? 

spróbuj ująć jeszcze nadmuch o 2% , 

Opublikowano

Na razie zostaw , teraz chyba lepiej dochodzi do zadanej?

Po wiec mi jeszcze jak kocioł się rozpali to zaczyna pracować z minimalną mocą ,jaka ona jest u Ciebie i jaki jest nadmuch ? jest tam jeszcze parametr praca z mocą minimalną po rozpaleniu w minutach ,ile masz ustawione ?

Opublikowano

Dziś bardzo szybko doszedł do pracy z mocą 20kW. 

Minimalna moc palnik mam 5kW

Wydajność dmuchawy moc minimalna 10%

Czas pracy z mocą minimalna 2min. 

Narazie załączył pompki i temperatura 46°

Tak wygląda płomień przy kalorycznośći 4.5 i nadmuchu 36%, jasność ok. 20%IMG_20221003_195838.thumb.jpg.7d867436f2e5dcd2e92b27ba31bdbe57.jpg

Jasność płomienia wacha się  8-35%

Opublikowano

Ja bym dał kaloryczność 4 i ewentualnie nadmuchem regulował ale niech Kordjano się wypowie. 

Opublikowano

A daj mu obrót komory co 1 minutę czas zostaw ,i niech sobie chwilę pochodzi a ty poobserwuj co z jasnością i długością płomienia .

@ManiekBasickzrobimy tak ,ale jeszcze to chcialem sprawdzić 

Opublikowano

To wrzuć mu tą kaloryczność na 4 według propozycji kolegi , po chwili będziemy nadmuch dostrajać ,gdyby sie popieprzyło to wrócimy do obrotu komory co 2minuty 

Opublikowano

Coś się spitoliło , wygaś palnik daj nadmuch na 38 i obrót co dwie minuty i odpal na nowo z kalorycznością 4 zobaczymy co będzie .

Opublikowano

Poczekajmy chwilę , z piec 10 minut 

Opublikowano

żaby Cię nie męczyć to zwiększ kaloryczność na 4..5 i idziemy spać .

Jutro sobie odpal na 4.5 Nadmuch 38 , jak pochodzi chwile to spróbujemy z czasem cyklu praca dać na 30 s.

Opublikowano
Ok narazie dogrzewam klimatyzacjami ale niedługo trzeba będzie ogrzewanie odpalić i zacząć zabawę z ustawieniami
A czy sterownik pieca ecoMax 860P3-C Touch ma coś takiego jak pamięć ustawienia daty i godziny bo u mnie po wyłączeniu z prądu gubi ustawienia 
Ja mam sterownik ecoMax860P3-C, przy ponad 30 minutowym wyłączeniu z gniazdka nic się nie kasuje

[mention=104410]hubertkledzik09[/mention] Ja sporo czasu spędziłem przy piecu by płomień zaczął mi palić koło 100% na pellecie z mebli, przerabiałem różne kombinacje i powiem Ci że najlepiej w ustawieniach pomaga posiadanie econet, widzisz wykresy, zmieniasz jeden parametr, odpalasz kocioł i widzisz na wykresie co się zmieniło i w którym kierunku to poszło. Kaloryczność pelletu ma ogromne znaczenie na płomień i nagrzewanie ale równie ważnym parametrem jest czyszczenie palnika, czas i rotacja. Jak trafisz na dobre ustawienia kaloryczności a źle ustawisz czas czyszczenia i rotację to będzie klapa i będziesz zmieniał kaloryczność itp a palnik dalej na 10-60% będzie skakał. Moja propozycja to daj sobie kaloryczność na 5.2, i początkowo czas czyszczenia na 120 sekund i rotację na 5. Włącz kocioł i zobacz jak to będzie chodzić, po wygaszeniu kotła, zmień tylko rotację na 6 i sprawdź, jak będzie lepiej daj raz w górę jak gorzej jeszcze dół do normy, potem zacznie zmieniać czas czyszczenie o 10 sekund. Tak dojdziesz do optymalnych ustawień. Jak ustawisz optymalnie czyszczenie, zmniejsz kaloryczność na 5.0 i sprawdź czy lepiej czy gorzej.

Opublikowano
15 godzin temu, hubertkledzik09 napisał:

Jasność na zdjęciu ok.27% 

Praca z mocą 20kW

IMG_20221003_215059.jpg

Tak dla przypomnienia bo nie raz już o tym pisałem . Palnikowi 20 kW trzeba dać trochę luzu i zapasu w górę czyli najlepiej jak pracuje na mocy 19 kW ( dla pracy kotła nie ma to wielkiego znaczenia ale palnik pracuje płynniej ) Z fotek widzę że  problem tkwi w paliwie , kaloryczność raczej na poziomie pomiędzy 4-4,5 pelet wygląda na MDF a na takim trudno uzyskać płomień 100 %  bo on się raczej żarzy a nie spala . Kolor kotła wewnątrz na Twoich fotkach  również wskazuje na MDF . Ogrzać tym ogrzejesz ale paliwa pójdzie do 20 % więcej . Co do ustawień to dla 19 kW nadmuch z doświadczenia to ok 39 % -1% ewentualnie . Jeśli % płomienia zaraz po podaniu paliwa spada to również źle dobrana kaloryczność ( za mała ) podaje za dużo w dawce ale on to sam wylicza w oparciu o kaloryczność jaką wprowadziłeś . Jeśli chodzi o płomień to problem może być również natury sprzętowej . W starszych modelach  palnika był inny czujnik płomienia , mam stary model w palniku 16 kW z przed kilku lat i tam jest ten problem , w 20kW którą mam od 2 lat  już nie występuje . Podstawa do wszystkich ustawień jest kaloryczność paliwa którą wprowadzasz , resztę palnik wylicza sam i ewentualne korekty są naprawdę minimalne albo wręcz niepotrzebne . No i drugi ważny parametr to test podajnika bo to z kolei jest podstawą do wyliczenia dawki paliwa ( czasu pracy podajnika 1 ) . Pozdrawiam

Opublikowano

% płomienia podczas podawania paliwa nie spada, nieraz spada po podaniu. Kaloryczność mam teraz 4.4 nadmuch 38% a wydajność 18.6 tak jak wyszło w tescie.

Płomień Wacha się w granicach 20-30% 

Czyszczenie mam co 2 min na 6sec (4cykniecia)

Na zdjęciu jasność ok.20% przy mocy pracy 20kW

IMG_20221004_154038.jpg

Opublikowano

Myślę że nie ma sensu dawać niżej kaloryczności , najlepiej miałeś na 4.5 , moze teraz przytnij moc maksymalną na 19 kw i zobaczymy czy płomien się zwiększy .