Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Koledzy nie potrafię sobie poradzić z słabnącym wskazaniem płomienia.

Po rozpaleniu wchodzi na 80-90 następnie jak przerzuci się w praca to zaczyna spadać czasem nawet do 10 i powoli odbija wraz ze wzrostem modulacji. Porem na maxie chodzi około 20 min. Płomień jest bardzo ładny taki długi tłusty nie kopcący i pokazuje 70-90. Po tych 20 minutach przez następne 20min schodzi coraz niżej aż do 5 i rozpala ponownie.

Co ciekawe w lufie jest wtedy jeszcze od groma niespalonego towaru który się pali dalej sporym ogniem.

Wygląda to jakby za dużo sypał i z tyłu się zrobił korek z niedopalonego i czujka nic nie widzi.

Tylko, że każda próba zmniejszania kaloryczności powoduje słaby płomień po starcie i problem z przejsciem z rozpalania na prace bo wtedy tez potrafi spaść do zera i ponowna próba rozpalania.

Kaloryczność mam teraz na 6kwh

Wydłużony czas podajnika 2 na 8sek

Nadmuch max 38%

Czas cyklu 15sek

Proszę Was o jakieś szybką pomoc zacząłem wygrzewanie posadzek i takie cyrki..

A dodam, że czujka jest czysta bo wyciągałem.

Edytowane przez madjaro
Opublikowano

Jaki masz czas cyklu rotacyjnego oczyszczania? Ustawienia serwisowe > palnik > czyszczenie.

Opublikowano

Przestaw na próbę na mniejszy czas, ja mam teraz 70 s, wagę w teście mam 2400 g.

Opublikowano

Jak przyspieszysz czas, to będzie się częściej obracał, ale krócej. Palnik to raczej powinien być w poziomie, czyli masz ok. Złoże powinno się szybciej przesuwać do przodu.

Opublikowano

Czyli samemu nie możemy tego czasu wydłużać jest jakiś algorytm i można tylko dać częściej ?

No właśnie powinno a u mnie to się kotłuje z tyłu i narasta. A zmniejszyć nie mogę kalorycznością bo słaby płomień jest na maxie i nie odpala...

Opublikowano

Jest jeszcze
Ustawienia kotła > czyszczenie > intensywność czyszczenia. U mnie jest 6%. Tego nigdy nie zmieniałem i nie powiem Ci dokładnie, jak to jest.

Opublikowano

To się zmienia w zależności od nachylenia podajnika. No i ja palę jakimś no name. Wcześniej miałem 1700 g przy innej dostawie.

Opublikowano

Szukam samej przekladni GearHead 3GN-250k do podajnika. Chce zastapic obecna 3gn-150k.

Ktos, cos? Kupie/Odkupie…

Opublikowano (edytowane)

Niestety tak to wygląda u mnie. Przy wylotach powietrza zrobiły się takie kratery/wulkany. Ubytek przy tym ma ponad 2mm także już niedługo przepali mi się to na wylot. Palnik czyszczony po każdy sezonie zimowym i letnim czyli dwa razy do roku. Teraz co czyszczenie kotła można powiedzieć, że widać różnicę w tych ubytkach. Dzieje się tak w miejscu palenia sie największej ilosci pelletu i wychodzi na to, że materiał jest zbyt słaby. 

IMG_20211209_122119.jpg

IMG_20211209_122113.jpg

IMG_20211209_122057.jpg

IMG_20211209_122053.jpg

IMG_20211209_122045.jpg

IMG_20211209_122041.jpg

IMG_20211209_120315.jpg

Edytowane przez CV6
Opublikowano
Godzinę temu, madjaro napisał:

Czyli samemu nie możemy tego czasu wydłużać jest jakiś algorytm i można tylko dać częściej ?

No właśnie powinno a u mnie to się kotłuje z tyłu i narasta. A zmniejszyć nie mogę kalorycznością bo słaby płomień jest na maxie i nie odpala...

O ile dobrze pamiętam to jak zmniejszasz cykl czyszczenia to intensywność obrotu się zmniejsza , a może na odwrót .

Ja to ustawiam tak jak zmieniam czas cyklu czyszczenia to intensywność w procentach dopasowuje na podstawie ile razy mi cyknie zapadka jak chcę żeby było 3 razy to tak daje % żeby tyle wyszło ,obecnie mam 5% co 80 s i co 80 s są 3 cyknięcia komory.

• Lubię to 1
Opublikowano

@CV6 O widzisz,a u mnie jest odwrotnie. Najlepiej się trzyma od strony podajnika, największe zużycie jest na końcu rury...

Opublikowano
4 minuty temu, papen76 napisał:

@CV6 O widzisz,a u mnie jest odwrotnie. Najlepiej się trzyma od strony podajnika, największe zużycie jest na końcu rury...

Tylko takie zjawisko nie powinno mieć w ogóle miejsca. Nie rozumiem czy producent w tym momencie jest świadomy, że takie coś to bubel? Nieodpowiedni materiał zastosowany i nieprzewidziany na takie temperatury widocznie...

• Lubię to 1
Opublikowano

@CV6Ten sezon ci jeszcze wytrzyma , zgodzę się z Tobą ta rura powinna być mocniejsza zwłaszcza ze swoje kosztuje .

Opublikowano

Rura Bedzie do wymiany. Z reszta jest czescia wymienna. Po ilu tonach pelletu tak wyglada?

PS. Przyspieszone zuzycie bedzie powodowane przez przetlenienie paleniska. Zbyt duza ilosc tlenu spowoduje miejscowe przegrzanie i utlenienie stali. Sprawdz nadmuchy.

Opublikowano

Tak, tak, źle ustawione powietrze, źle dobrane paliwo, źle ustawiona kaloryczność itp. Wiem wszystko może mieć wpływ na te zużycie, wina tylko i wyłacznie użytkownika... Producent nic sobie nie zarzuci bo był by to strzał w kolano jednak czy sam producent nie reklamuje się z tym, że palnik spali paliwo gorszej jakości? Co do ustawień swoje w kotłowni przesiedziałem i mam dobrze dobrane także nie tędy droga.

Opublikowano (edytowane)

2C6F12E4-459A-4309-B2CF-793F9C4B62AC.thumb.jpeg.5d2adfa78b5b73d45e5bffec8afa06bb.jpegJa tu nie mam zamiaru bronic producenta ze rura jest ok - nie mam w tym interesu, bo jaki?

Zasugerowalem nadmiar tlenu po bialym nalocie.

Ile pelletu przezucil?

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

U mnie tak:https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211209/ef75e9af2cdd75cdb1e77f55e0b72ae4.jpg

Opublikowano
49 minut temu, CV6 napisał:

jednak czy sam producent nie reklamuje się z tym, że palnik spali paliwo gorszej jakości?

Już nie. Wszelakie problemy kotłów z tym palnikiem to "pellet złej jakości" a sami producenci piszą czym ma być palone, pellet drzewny klasy A1/C1

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Panowie problem nie jest w nadmuchach itp, itd tylko w paliwie jakie sypiecie do swoich zasobników.

Opublikowano

@papen76 wstaw zdjecie bo link nie idzie otworzyc albo ja nie wiem jak

• Lubię to 1
Opublikowano

Siedzę w autobusie właśnie... Czyli coś się zepsuło że wstawianiem zdjęć na forum z tapatalka. Parę postów wyżej wstawiłem linka na YouTube z wygaszaniem mojego palnika, coś tam widać. Jak wrócę do domu, to wstawię przez przeglądarkę.

W DTR palnika w punkcie 2 są określone normy, jakie powinno spełniać paliwo BTW. zastanawiam się dlaczego ta komora spalania nie jest ceramiczna? Albo z tytanu?

Opublikowano

Do ceramiki sie wszystko klei. A Tytan to chyba do lotow w kosmos zarezerwowali 🙂

• Zgadzam się 1