Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli dużo pomieszczeń to warto zamontować głowice termostatyczne na grzejniki , najpierw wyczyść kocioł na ile to możliwe reszta z biegiem czasu sama się doczyści zmierz temperaturę spalin , na szamot zawsze jest czas , palnik pod rusztem nie wiem czy ci się zmieści , nie może być tuż pod nim płomień nie powinien ocierać się o ruszt wodny , poza tym  pod rusztem nie ma płaszcza wodnego musiał byś te blache obłożyć szamotem .

Opublikowano
2 godziny temu, g69 napisał:

Palnik wstawiłbym w drzwiczkach  paleniska.A kocioł by pracował jak DS.Na przeciw palnika przy pionowym wymienniku postawiłbym ściankę z szamotu,żeby płomień z palnika nie walił bezpośrednio w blachę wymiennika.

Ja bym wstawił w drzwiczki załadowcze (po dorobieniu tak jakby flanszy) palnik, wtedy spaliny będą pięknie szły przez cały kociołek ogrzewajac każdy wymiennik :) 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam.
Wiem, że to nie miejsce na to ale duzo kolegow tu zagląda
Panowie, będę miał do sprzedania kompletny sterownik ecomax850 spersonalizowany pod Kipi w wersji touch& play.
Gdyby ktoś, coś to zapraszam do kontaktu.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
18 godzin temu, robin60 napisał:

Panowie nadchodzi innowacyjność , prostota a co za tym idzie i sprawność. W końcu zacna firma przeprosiła się z KIPI , tylko jeszcze pozostają przeprosiny z PLUM i nic więcej do szczęścia nie trzeba. Zachęcam do odwiedzenia strony firmowej i wnikliwą lekturę o tym cudzie.

Opera Zdjęcie_2019-10-03_173510_www.zebiec.pl.png

Dziękuje serdecznie Panie kolego za pomoc i informacje

apropo Diamentu, przeglądam informacje na stronie producenta i nie widze zaświadczenia 5.klasy i ecoDesign dla 20KW, ciekawe czy to mozliwe ze 14 i 26 uzyskały a 20 nie? 

Opublikowano

Być może nie doszły jeszcze z laboratorium.Lecz na pewno się pojawią prędzej czy później.

Opublikowano

U mnie w okolicy są 14 i 20 KW jak już wydobrzeje po artroskopi jadę zobaczyć na żywo. 

Opublikowano (edytowane)

Jedna z lepszych opcji naszych rodzimych producentów, jaką ostatnio widziałem. Rzuca się w oczy duża pojemność wodna (100 litrów nawet dla mocy 14 kw). No i  cena przyzwoita (na razie...)

Ciekawe czy sprzedają sam wymiennik ?

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

W sprawie samego wymiennika temat nie do załatwienia. Próbowałem wyrwać Agat K nawet nie chcą o tym słyszeć. Ale sprzedaż na pewno im ruszy z kopyta tych kotłów. Oby tylko ta automatyka nie zrobiła się problemowa. Tak jak Kołton -KIPI i Tech.

Opublikowano

@robin60 próbowałem i ja nic z tego kurde szkoda, że nie chcą słyszeć nawet na ten temat. 

Opublikowano

Powiem Wam panowie, że to jest bez sensu, bo jeśli mam sprawny palnik, który normalnie siedzi w tym kotle ale cieknący wymiennik, tzn że muszę kupić znowu cały zestaw, a swój sprawny palnik wywalić na śmietnik. Gdzie sens i logika. Jak oni sprzedają wymiennik z KIPI to jest 5 klasa, ale jak ja włożę do tego wymiennika swój KIPI, to już to nie jest 5 klasa? Paranoja! Wiem, że to nie wina producentów, tylko innych oszołomów, ale strach myśleć co będzie jak mój kocioł się rozpadnie, a palnik będzie hulał... 

Opublikowano
17 minut temu, cezar76 napisał:

... ale strach myśleć co będzie jak mój kocioł się rozpadnie, a palnik będzie hulał... 

dlatego mam taki dylemat z zakupem palnika... wlasnje dzwonili ze sklepu palnik 20kw z podajnikiem, sterownikiem 850 i montażem jakies 20% mniej na fakturze niż przypuszczałem... tylko co ja zrobię jak piec wymiennik mi padnie ze rok czy dwa... z Litwy ściągać chyba... BTW bo się zatrzymałem na czytaniu tematu na 200. Stronie, ten sterownik 850 jak coś byłby w porządku czy pytać o 860 z tym econetem? 

Opublikowano

850 w porządku econet to opcja dodatkowa .

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, cezar76 napisał:

Powiem Wam panowie, że to jest bez sensu, bo jeśli mam sprawny palnik, który normalnie siedzi w tym kotle ale cieknący wymiennik, tzn że muszę kupić znowu cały zestaw, a swój sprawny palnik wywalić na śmietnik. Gdzie sens i logika. Jak oni sprzedają wymiennik z KIPI to jest 5 klasa, ale jak ja włożę do tego wymiennika swój KIPI, to już to nie jest 5 klasa? Paranoja! Wiem, że to nie wina producentów, tylko innych oszołomów, ale strach myśleć co będzie jak mój kocioł się rozpadnie, a palnik będzie hulał... 

Kupimy sobie sam wymiennik bo niektórzy producenci to tolerują i też będzie naklejka 5 klasy. 

Szkoda wyrzucać, można komuś zainstalować co jeszcze kopci i truje nas ale wiadomo trochę stracimy. 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

@cezar76 pozostanie ci zacisnąć zęby i kupić zestaw jaki ci się podoba , albo kombinowanie z jakimś innym wymiennikiem używką lub kotłem który producent będzie się chciał pozbyć bo już przestarzały , albo kocioł piątej klasy do spalania drewna , niestety zawsze zmuszają nas do kombinowania ot takie polskie realia są .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

No właśnie o ten wymiennik chodzi. Przecież teraz legalnie nic poniżej 5 klasy kupić nie można. Czy będzie możliwość kupienia samego wymiennika, bo widać producenci ciekawych konstrukcji bronią się przed tym rękami i nogami. Nie śledzę tak bardzo rynku i nie wiem czy w ogóle jest taka możliwość obecnie. 

@PIlny, żeby cię tylko nie podkusiło i chęć zaoszczędzenia 200 zł sprawiła, że weźmiesz sterownik 350, bo zręczny sprzedawca przekona, że będzie działać. 

Opublikowano

Gdyby Zebiec poszedł po rozum do głowy i zrobiłby opcję kupna samego wymiennika, to byłby niezły hicior i pewnie nie nadążaliby z produkcją. Ale myślę że i tak będzie dobrze, no chyba że zaczną wariować z cenami

Opublikowano

Pożyjemy, zobaczymy. Choć mam nadzieję, że będzie możliwość kupienia samego wymiennika, bo odnoszę wrażenie, że palnik może wytrzymać dłużej niż kocioł. No, chyba że obie jednostki ( kocioł i palnik) wyzioną ducha jednocześnie, to dylemat będzie z głowy.

Opublikowano

Żebys nie kupił Kipego  Basica w tak rewelacyjnej cenie kolego @PIlny haha! 

Opublikowano (edytowane)

A nie lepiej wejść na stronę producenta i porównać czym się różni jedno od drugiego . @PIlny tylko jak czytasz wszystkie posty to nie bierz wszystkiego na serio bo czasem to głupoty żeśmy pisali .Nie bądz taki pilny .

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano

Dawno tu nie zaglądałem,ale potrzebuję porady odnośnie palenia pestką wiśni.Pali się dobrze,ale widzę trochę niedopalonych pestek,chodzi o to jakie wprowadzić zmiany w ustawieniach,aby nie tracić paliwa na darmo.W teście paliwa waga 0,62kg.

Opublikowano

Z pestką wiśni to kolega @Darbatt miał do czynienia jego by trza było zapytać .

Opublikowano
2 godziny temu, palacz66 napisał:

Żebys nie kupił Kipego  Basica w tak rewelacyjnej cenie kolego @PIlny haha! 

hah no racja :)

za duzo informacji w kilka dni musze to wszysko na spokojnie

a jak przeczytaem kolejne 40 stron ile to ustawien czasem bywa... a na yt takie proste, palnik w dzwiczki i samo leci! :)

Opublikowano

Leci samo, a najbardziej "groszki" z podajnika

• Lubię to 1