Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem na sto procent, dostałem kiedyś od kolegi, rozbieral piec cukierniczy, mówił że to szamot, ale i tak nie mam już tych płyt

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Ja mialem cegly szamotowe bez obaw mozesz dawac z tym ze ja robilem dodatkowe polki. Co do przepalenia scian kotla nie ma co przesadzac i malo prawdopodobne ze kiedys do tego dojdzie...

Edytowane przez alfiorz
Opublikowano

Darbatt żeby sprawdzić czy  na dole nie ma płaszcza wodnego to chyba najprościej dotknąć ręką blachę na dole w czasie pracy palnika jak ma temperaturę wody w obiegu to jest płaszcz jak będzie poparzona to nie ma płaszcza:)))

Opublikowano
Darbatt żeby sprawdzić czy  na dole nie ma płaszcza wodnego to chyba najprościej dotknąć ręką blachę na dole w czasie pracy palnika jak ma temperaturę wody w obiegu to jest płaszcz jak będzie poparzona to nie ma płaszcza:)))
W sumie mozna spróbować, najwyżej będę miał pooarzone palce:-)

Opublikowano

Płytki szamotowe. Chyba najpopularniejsze to; 230x114x25.

Opublikowano

W smieciuchu bezposrednio nad palnikiem zrobilem dwie dodatkowe polki z cegiel szamotowych zeby spaliny zawijalo czyli wychodzil plomien z palnika odbijalo z tylnej sciany kotla na przednia i znowu na tylnia potem przed wymiennikiem znowu polka i w zasadzie spaliny mialy utrudniony wylot i krazyly na zasadzie odbijania z tylu na przod z przodu na tyl z tylu na przod i na wymiennik dalej wylot w komin  

Opublikowano

Ok zapytam czy są takie, najwyżej później poszukam

Opublikowano
W smieciuchu bezposrednio nad palnikiem zrobilem dwie dodatkowe polki z cegiel szamotowych zeby spaliny zawijalo czyli wychodzil plomien z palnika odbijalo z tylnej sciany kotla na przednia i znowu na tylnia potem przed wymiennikiem znowu polka i w zasadzie spaliny mialy utrudniony wylot i krazyly na zasadzie odbijania z tylu na przod z przodu na tyl z tylu na przod i na wymiennik dalej wylot w komin  

W sumie kumam o co chodzi ale czy podczas czyszczenie nie trzeba tej konstrukcji rozbierać do czyszczenia a potem znowu układać te klocki LEGO :-) ?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, alfiorz napisał:

Co do przepalenia scian kotla nie ma co przesadzac i malo prawdopodobne ze kiedys do tego dojdzie...

Hehe, palnik spokojnie rozgrzeje blachę do czerwoności. Jak się kocioł złoży na dole w harmonijkę to wtedy będzie widać czy był płaszcz czy nie. Ale to takie ekstremalne. Swoją droga myślę, że @Darbatt już by zauważył. Przynajmniej ja widziałem to po pierwszym odpaleniu jak mi mój SATURN V chciał wystartować na księżyc. :))) heheheh Trza było go awaryjnie hamować ;))))

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

No to u mnie chyba nie ma płaszcza na dole komory spalania bo raczej takich efektów nie widziałem a obserwuje kocioł nader często odkąd go mam, mm może nawet za często wg domowników:-)

Opublikowano

może nawet za często wg domowników:-)

Hehe, jakbym moją słyszał
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Darbatt napisał:

No to u mnie chyba nie ma płaszcza na dole komory spalania bo raczej takich efektów nie widziałem a obserwuje kocioł nader często odkąd go mam

Właśnie pewnie masz bo u mnie to izolacje i farbę paliło już :) Lub też szamot robi swoje. Gorący od dołu nie jest?

Edytowane przez Dragster
Opublikowano
13 minut temu, Darbatt napisał:

W sumie kumam o co chodzi ale czy podczas czyszczenie nie trzeba tej konstrukcji rozbierać do czyszczenia a potem znowu układać te klocki LEGO :-) ?

Odkurzaczem wciagel jak cos sie nazbieralo a zrobilem takie przerwy zeby spokojnie rura wchodzila miedzy poziomami

Opublikowano

Usune jutro tą płytę z przad palnika i sprawdze, dziś już leże na kanapie przed TV, a skoro będzie gorąca to nie dawać szamotu, dobrze rozumiem?

Opublikowano

Jak jest sama blacha to lepiej wermikulit.

Opublikowano
Odkurzaczem wciagel jak cos sie nazbieralo a zrobilem takie przerwy zeby spokojnie rura wchodzila miedzy poziomami
Kombinacje, kombinacje, kombinacje, to się chyba nigdy nie skończy :-)

Opublikowano
Jak jest sama blacha to lepiej wermikulit.
Ok rozumiem, jutro sprawdze

Opublikowano

Panowie nie ma co kombinować wstaw tam kawałek blachy jak robin napisał i po  po problemie  nie musi być nawet żeliwna  byle była gruba  i tak długo wytrzyma . Żeby sprawdzić  czy jest tam płaszcz  można dziurkę wywiercić jak sie woda poleje to znaczy że jest haha .

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Darbatt napisał:

Kombinacje, kombinacje, kombinacje, to się chyba nigdy nie skończy :-)

Łe tam, i tak chodzisz do kotłowni? A gdzie będziesz browca pił :)? Nie można tak bezobsługowo. To niezdrowe jest. 

Edytowane przez Dragster
Opublikowano
Panowie nie ma co kombinować wstaw tam kawałek blachy jak robin napisał i po  po problemie  nie musi być nawet żeliwna  byle była gruba  i tak długo wytrzyma . Żeby sprawdzić  czy jest tam płaszcz  można dziurkę wywiercić jak sie woda poleje to znaczy że jest haha .
No bardzo ciekawy sposób :-) stu procentową pewność

• Lubię to 1
Opublikowano

Koledzy, regulator na kominie, rurbulatory na górnej części pieca, labirynt w komorze spalania, czy nie za dużo tego?

Opublikowano
W dniu 29.11.2018 o 10:21, Dragster napisał:

To policz sobie 2,5kg * 24h. :))) No nie wiem czy tak mało :)))

A tutaj poniżej Dragster podawane zużycie już takie jak i mi wychodzi przy max mocy.

Zrzut ekranu 2018-11-30 o 20.26.59.png